Kirjoittaja Aihe: Chromebook, Lenovo 2-in-1 ja Ubuntu käyttöjärjestelmänä?  (Luettu 4687 kertaa)

RistoR

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 415
    • Profiili
Voiko ubuntun asentaa Chromebookiin? Niitäkin on eri valmistajilla erinäköisiä, onko kuitenkin järjestelmä sama?

Entä Lenovon läppäri-tabletti, 2-in-1. Myydään windows10:llä. Miten kosketusnäyttö suhtautuu Ubuntuun?

nm

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 16428
    • Profiili
Voiko ubuntun asentaa Chromebookiin?

Useimpiin voi. Intel-pohjaisiin helpommin kuin ARM-prosessorilla varustettuihin.

Croutonilla voit ajaa Linux-jakelua chrootissa Chrome OS:n sisällä: http://www.howtogeek.com/162120/how-to-install-ubuntu-linux-on-your-chromebook-with-crouton/

Dualboot onnistunee helpoiten chrx:llä: https://github.com/reynhout/chrx

Niitäkin on eri valmistajilla erinäköisiä, onko kuitenkin järjestelmä sama?

Niissä on kaikissa vakiona Googlen Chrome OS. Koneissa on hyvinkin erilaista rautaa ja Linux-ajurituki voi olla paikoitellen heikko Chrome OS:ää lukuun ottamatta.

Useimmissa Chromebookeissa on vain 32 gigan levy, joka voi käydä ahtaaksi varsinkin dualbootissa. Kannattanee valita malli, johon voi tarvittaessa vaihtaa isomman SSD:n.

Entä Lenovon läppäri-tabletti, 2-in-1. Myydään windows10:llä.

Noissakin voi olla erinäisiä ongelmia, etenkin jos kyseessä on uusi kone. Kannattaa googlailla hieman mallin perusteella ennen ostoa.
Käytetty yritysläppäri on usein huomattavasti helpompi valinta Linux-käyttöön. Samaan hintaan saa myös aika paljon enemmän laatua ja tehoa.

Miten kosketusnäyttö suhtautuu Ubuntuun?

Kosketusnäyttö saattaa toimia suoraankin, jos sille sattuu olemaan toimiva ajuri, mutta eipä siitä kovin paljon hyötyä ole nykyisillä työpöydillä. Ehkä joskus tulevaisuudessa Unity 8:ssa tai vastaavissa virityksissä.

Kosketuskynällä tuollaista näyttöä voisi ehkä käyttää muistiinpanojen tekoon tai piirtämiseen. Minulla on tosin kokemusta vain Wacom-kosketuskynällä varustetusta näytöstä, joka on tarkempi kuin halpisläppärin kosketusnäyttö ja tavallinen kapasitiivinen kynä.

Jos koneeseen asentaa rinnalle x86-Androidin ja tykkää boottailla käyttöjärjestelmästä toiseen, kosketusnäytöstä voi olla hyvinkin paljon iloa.

RistoR

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 415
    • Profiili
Kiitos näistä tiedoista. Suosisin itsekin myös omaan käyttöön käytettyä yritysläppäriä. (Työetuna työnantaja pakottaa windowsiin enkä nyt erikseen yksityiskäyttöön läppäriä tarvitse.) Tuli kuitenkin ostettua jälkikasvulle Lenovon Intelin m5-prosessorilla opiskeluihin sen keveyden vuoksi. Ehkä jossain vaiheessa on tarpeen katsoa siihen vaihtoehdoksi ubuntua.

Chromebook tulee kouluni oppilaille (vasta osalle) käyttöön ja samoin opettajien henkilökohtaiseksi koneeksi (kovasti koulumaailmassa mainostettu iPad jäi kirkkaasti kakkoseksi kun opettajat pohtivat koneen käytettävyyttä töihinsä). Itse pähkäilin jos voisin kokeilla yhdellä koneella myös ubuntua ja onko siitä hyötyä käytettävyydessä verrattuna Chromebookkiin. Tai kun Chromebookit kuitenkin tulevat käyttöikänsä (tuki ja ylläpito) päähän 4 vuoden kuluttua.

Jos itse pystyisin päättämään valinnasta niin olisin koululle ottanut koko palvelun Opinsys Oy:ltä. Heillä on tarjolla käytettyjä yritysläppäreitä Ubuntulla noin 200 euron hintaan. Takuu ja ylläpito mukana.

nm

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 16428
    • Profiili
Chromebook tulee kouluni oppilaille (vasta osalle) käyttöön ja samoin opettajien henkilökohtaiseksi koneeksi (kovasti koulumaailmassa mainostettu iPad jäi kirkkaasti kakkoseksi kun opettajat pohtivat koneen käytettävyyttä töihinsä).

Jep. Yhdysvalloissa Chromebookit ovat olleet kouluissa yleisin konetyyppi jo parin vuoden ajan. Euroopassa Apple ja Microsoft ovat pystyneet vielä säilyttämään asemansa, mutta todennäköisesti tilanne tulee muuttumaan vähitellen.

http://m.startribune.com/how-google-chromebooks-conquered-schools/413403263/?section=nation

mrl586

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 4638
    • Profiili
Chromebook voi soveltua koulukäyttöön riippuen sen käyttötarkoituksesta, mutta kannattaa muistaa, että Chrome OS sangen rajoittunut ja verkosta varsin riippuvainen käyttöjärjestelmä.

HifiTollo

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 116
    • Profiili
Ostin joku vuosi sitten jonkun esittelykappaleen Chromebookin (Toshiba) kodinkonekaupan poistolaarista kun halvalla sain.

Siit' tuli sellainen nopeasti starttaava aamulehtien korvaaja, kompakti, kevyt, akku kesti varmaan 10h.

Mutta onhan ChromeOS armottoman rajoittunut, jos jotain haluaisi kokeilla.

Ajoin jonkin aikaa Ubuntu 14.04 Crouton integraatiolla. 16.04 tuli ongelmia joita en jaksanut korjata, ja palasin ChromeOS ajamiseen.

Nyt minulla on chrx dual bootilla GalliumOS ja xfce. Johan nousi vanha kurppa lentoon! Kone starttaa heti, softat starttaa suhauksessa. Huomaa ett' GalliumOS on kehitetty erityisesti Chromebook/arkkitehtuurille ja raudalle. Bootatessa voi valita ottaako GalliumOS vai ChromeOS systeemin.

Asensin Ubuntun ohjelmistovaraston koska se on minulle tuttu, ja Ubuntun kaltaisen teeman xfce:hen.

Gallium:iin on tukea ja updateja ja foorumit ja tuntuu parhaimmalta Chromebookissa.
Gallium kai pohjautuu Xubuntuun, sinne voi asentaa ainakin Debianin ja Ubuntun ohjelmistovarastoista ja asensin  Chromen linux/version suoraan Googlen sivuilta, koska Chromium ei skulannut GoogleCast/tikun kanssa.

HifiTollo

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 116
    • Profiili
Unohdin mainita, että Chromebook-laitteiden soveltuvuudesta linuxin ajoon on mainiot yhteensopivuustaulukot eri valmistajien eri malleille. Näitä on jo sen verran kokeiltu ja käytetty jokunen vuosi.

Lähdin itse sokkona kokeilemaan Croutonia aikanaan periaatteella "Pää pystyssä kohti uusia epäonnistumisia!", mutta hyvin meni sekin aikansa.

Jotkut koneet käyvät sellaisenaan, joihinkin pitää päivittää firmware (siihenkin on hyvät ohjeet), 

Muistia ei paljoa tarvitse. Koneessani on keskusmusitia 2GB ja sisäistä (SSD?) vain 16GB, mihin tein 8GB partition Linuxille, ChromeOS vie osansa, mutta vielä on 4GB vapaana. Lisämuistipaikkaan laitoin 32GB microSD-levyn datoja varten. Jos sisäistä muistia on 32GB, kuten ketjun aloittajalla, sehän on Chromebookeille paljon!




nm

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 16428
    • Profiili
Unohdin mainita, että Chromebook-laitteiden soveltuvuudesta linuxin ajoon on mainiot yhteensopivuustaulukot eri valmistajien eri malleille. Näitä on jo sen verran kokeiltu ja käytetty jokunen vuosi.

Linkki olisi kiva. Tarkoitatko GalliumOS:n yhteensopivuustaulukkoa: https://wiki.galliumos.org/Hardware_Compatibility

Muistia ei paljoa tarvitse.

Riippuu käyttötarkoituksesta. Jos laitteella haluaa korvata täysiverisen läppärin, voi olla tarvetta isollekin SSD:lle. 8 GB riittää perusjärjestelmälle ja ohjelmille juuri ja juuri, mutta oma data voi viedä helposti kymmeniä tai satoja gigatavuja tilaa.

Jos sisäistä muistia on 32GB, kuten ketjun aloittajalla, sehän on Chromebookeille paljon!

Ristolla ei kai vielä ollut mitään konetta käsissään.
« Viimeksi muokattu: 13.02.17 - klo:10.54 kirjoittanut nm »

HifiTollo

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 116
    • Profiili
Jep, dataa ja tilaa toki tarpeen mukaan. Mutta kuten totesin, sen ei tarvitse löytyä koneen emolevyllä olevasta SD:stä tai SSD:stä.

 Laajennuskorttipaikka micro-SD-muistille on liki joka Chromebookissa, ja niitäkin muistikortteja löytyy aina 128GB asti, lisäksi on Chromebookeissa USB3-portteja, mihin voi kytkeä vaikka sitten ulkoisia monen Terabitin HD:eitä. Onneksi muistien hinnatkin ovat tippuneet, ostin esim 32GB microSD:n City
Marketin tarjouksesta hintaan 10eur. Vaihtoehtoisen käyttiksenkin voi bootata tuolta sivu-SD:ltä, ja kokeiltavia käyttisversioita voi asentaa kätevästi USB-tikuillekin.

Ubuntua ajavaksi muutettu Chromebook on kyllä mahtava teho/hintasuhteen kone. Uskomattoman nopea kun vertaa siihen, että samalla raudalla yrittäisi ajaa Windows 10:ä, taloudellisuutta!
(Esim oma 2GB keskusmuistia, 16GB pysyvää muistia ja Haswell-luokan Intel-prossu)