Ihmeteltävää vielä riittää
Vaikka sainkin nyt latausnopeuden oikeille hehtaareille, niin edelleenkin ihmettelen sitä, miksi tavallinen 10/100 verkkokortti toimii niin hitaasti nopeassa ethernet-liitännässä. Kun suoritin tässä ketjussa mainitun isohkon tiedoston siirron vanhalla verkkokortilla, niin se otti aikaa 11 m 45 s. Kun vaihdoin verkkokortin nopeampaan, niin saman tiedoston lataus kesti vain 2 m 22 s. Tämä latausnopeus riittää minulle hyvin, vaikka täyten vauhtiin ei päästäkään.
Kun latasin saman ison tiedoston ASUS-koneella, niin se otti aikaa 11 m 40 s eli suunnilleen saman ajan kuin ADM Athlon kone (muu liikenne tietenkin vaikuttaa). Vein sitten ASUS-koneen autotalliin, jonne on aika konstikas verkkoyhteys. Minulla on autotallissan vanha Wlan-ADSL-modeemi (oli käytössä 20 Mb kupariyhteydellä) joka saa signaalinsa pääreitittimen Wlan-signaalista. Molemmat reitittimet ovat VDS-kelpoisia, joten ne muodostavat tavallaan yhden laajennetun verkon, ja pystyn siis käyttämään myös autotallissani neljää ethernet-porttia yhtäaikaisesti. Kun kytkin ASUS-koneen autotallin reitittimen ethernet-porttiin ja suoritin saman tiedoston lataamisen, niin latausaika oli vain 3 m 3 s . Lataus oli lähes yhtä nopea kuin 1 Gbitin verkkokortilla suoraan pääreitittimen ethernet portista??? Latausnopeus autotallissa on siis 3,8 kertainen, vaikka signaalitiellä on runsaasti erilaisia vitkuttimia. Mistä johtuu, että autotallissa ethernet-portti toimii nopeammin?
Vaikka alkuperäinen ongelmani ratkesikin, kun hankin nopeamman verkkokortin, niin olisin edelleenkin halukas tietämään, mikä aiheuttaa ongelmat, kun tavallinen 10/100 verkkokortti liitetään nopeaam ethernet-verkkoon. Voin vielä jatkossakin kokeilla sitä (on akateemista mielenkiintoa asiaan), saanko tavallisella 10/100 verkkokortilla lisää siirtonopeutta, mutta onneksi löytyi helpompi ratkaisu, joka poisti arkipäivän latausongelmat. Viisaat UBUNTU-miehet voisivat vielä kertoilla ideoitaan, joilla alkuperäinen ongelma voitaisiin ratkaista vielä fiksummin.