Nettiin yhdistetty tietokone, kotona on nyt vaan tosi hankala vastuunoton suhteen. Windows ja Linuxin välillä on oletuksena tehty niin, että ne olettavat, että sinulla on moitteetta toimiva nettiyhteys. Jos verkkoyhteys hidastelee tai ei toimi koko ajan moitteetta Windows on ihan mahdottoman hidas. Minusta Windowsin päivitys kun on lähtenyt käyntiin automaattisesti tai itse annettuna niin se nyt vaan päivittää vaikka ei olisi verkkoyhteyttä. Kaikki hyvien neuvojen antajat sanovat, että Windowsia ei asentaa tai päivittää, jos ei ole kiinteää toimivaa nettiyhteyttä. Ihan oikea neuvo, mutta jos kunnollinen ei nyt vaan mahdollinen käyttäjän perusolinpaikassa tai käyttäjä oikeasti on lähes koko ajan liikkeessä, jolloin mobiililaajakaista on ihan oikeasti ainoa vaihtoehto.
HP eikä Microsoft ota vastuuta verkkoyhteydestä, eikä TeliaSonera, Elisa, DNA tai kuka verkkoyhteyden tarjoaja nyt onkin ei vastaa koneesta ja käyttöjärjestelmästä. Virustorjunnasta ja muusta tietoturvallisuudesta ei kukaan muu kuin käyttäjä vastaa oli käytössä mitä tahansa ohjelmia, jotka koittavat parhaansa auttaakseen asiassa.
Nämä neuvot ei pidä ostaa 'mopoa' vaan kunnon peli auttavat joskus.
Tämä nyt vaan mobiililaajakaistan toiminnan kanssa ihmetelleen vanhemman tietoliikenneinsinöörin kokemuksena:
Siis asuinpaikkaani tuli saataville 4G. Otin sen ja huomasin, että automaattisella verkonvalinnalla menee aina 3G:hen ja 6-7M koneelle päin ja 2-3M koneelta pois päin. Minähän hommasin 4G:n joten 4G:lle pakotus päälle. Tämä 3G:n vauhti tuli lähes täysin riippumatta missä mokkula sattui olemaan. 4G:llä alkuun tuli 2M ja 0,2M. Siis kyllähän se siis toimi, mutta mistä tässä nyt maksetaan enemmän palvelusta, jonka pitäisi olla parempi? No kyllähän insinööri ymmärsi ryhtyä tutkimaan mokkulan sijoittelun vaikutus ja löytyihän sieltä paikka, josta tuli 20M ja lähti yli 3M. Siis kyllähän täällä 4G on, joten olin tyytyväinen. Liian aikaisin sillä hetken päästä nopeus oli välillä ihan saman sama kuin ennen mokkulan siirtelyä. Mokkulassa oli antenniliitin, siis oikeasti kaksi, mutta minulla oli vain yksi suuntaamaton magneettikiinnitteinen suuntaamaton antenni. Se kiinni ja nyt siirreltiin mokkulaa ja siirreltiin ja pyöriteltiin antennia. Taas löytyi 20M ja 3M. Hyvä taas palattiin tietokoneen ja verkon käyttöön tyytyväisenä. Hetken päästä oltiin taas aivan surkeassa 4 G toiminnassa. Ei .... (sensuroitu). Kyllä kai insinööri tämän selvittää ja kun 2 antennia mahdollista niin hommataan 2 antenni. Taas samaa pyörittelyä ja siirtelyä nyt kahdella antennilla ja taas löytyi hyvä yhteys. Vaan taas välillä ei toimi oikein ollenkaan. Minullahan on mokkula kiinni reitittimessä ja Googlella löytyi, että ko. reitittimen virtalähde ei välttämättä aina riitä syöttämään 4G mokkuloita varsinkaan kaukana tukiasemasta. Kyllä 6km minusta insinöörinä on kaukana ja kyllä minä tukiaseman suunnan näissä pyörittelyissä selville olin saanut ja ko suunnassa tukiaseman pystyn tunnistamaan, vaikka niiden tarkkoja paikkoja ei anneta. Siispä lisää virtaa mokkulalle ja hei taas kaikki hyvin, hetken ...
Suunta vaan ei varmaan ole riittävän tarkka joten kun tuli riittävän lämmin ja sateeton päivä niin läppärin ja antennien kanssa pihalle. Nyt löytyi 30M ja 1M eli taas kaikki kunnossa aurinkoisena lauantaipäivänä ja iltapäivänä. Antennijohdon läpivienti ikkunan pieleen ja läppäri sisälle ja kaikki hyvin. Vaan illalla taas takkuilua ja nyt alkoi insinöörille koko totuus valjeta. Ollaan kaukana tukiasemasta, jolloin suuntaus ja virrankulutus vaikuttaa, mutta kun oli tämä verkon kuormitus kuitenkin kokonaan unohtunut. Aamuyöllä 3:n aikaan kun heräsi niin vielä testaus ja kyllä taas vauhtia oli.
Kyllä oli tietoliikenneinsinöörillekin aika vaikeaa minusta. Entäs tavalliselle ihmiselle, joka hommaa läppärin ja netin hoitaakseen pankkiasioita ja käyttääkseen nettiä kaikkeen muuhunkin.
Kuka tässä on se jolle kokonaisvastuu ajautuu väkisin, ja joka joutuu hankkimaan apua talkoilla tai rahalla asian selvittämiseen?
Tässä voidaan vaan yrittää tehdä jotain, eikä kukaan ymmärrä mistä oikeasti on kysymys.
Niin tosiaan käytössä HP:n läppäri.