Kirjoittaja Aihe: Win Ubuntun rinnalle..  (Luettu 4665 kertaa)

Linesa

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 187
    • Profiili
Win Ubuntun rinnalle..
« : 07.02.15 - klo:01.51 »
Kuulostaa helpolta, mutta... Ajatukseni lienee kuitenkin pistä Windows virtuaaliin natiivin sijasta. Ja törmättiin tietty ongelmiin.

Kaksi konetta. Vanhempi, nelisen vuotta vanha Acer. Aikanaan en vaivutunut ottamaan Recoveryä Winukasta vaan jyräsin Ubuntun päälle. Tuolla => http://murobbs.muropaketti.com/threads/mistae-ladata-viralliset-windows-asennuslevyt.955273/ on litania virallisia asennuslevyjä. Niiden lataus kuitenkin kerta toisen jälkeen keskeytyy joskus tulee joku 100 megaa, parhaimmillan 3 gigaa, viimeinen satanen jäi uupumaan. Löysin myös sen virallisen Windowsin latauspalvelun josta imagen olisi voinut ladata Systeemin avainkoodin kanssa. (Tallessa) Sivu kuitenkin ilmoittaa, että minulla on  esiasennettu systeemi, käänny laitteen edustajan puoleen.. Eli mistä asennusmedia?

Toinen, noin vuoden vanha HP. Tästä otin Recoveryt. Aluksi mun piti itse asiassa jopa jättää Win8 paikalleen ja laittaa Ubuntu rinnalle. Jostain syystä en osannu partitioida levyä niin että Win olisi jäänyt minimaaliseen tilaan ja valtaosa Ubuntulle, jten jyräsin M$-systeemin päälle. Mutta "pelastuslevyt" kuitenkin on. Miten saan niiltä asennetuksi Windowsin niin että sille jää ohjelmistojen lisäksi minimaalinen "elintila". Tai saako sen recoveryltä virtuaaliin?

Tarvitsen yhden ohjelman joka ei toimi Winessä.(https://usabilitytest.fi/become-a-test-user) Tai löytyykö jotain toista Winen kaltaista jolla voisi kokeilla.

JaniAlander

  • Käyttäjä / moderaattori+
  • Viestejä: 3369
    • Profiili
Vs: Win Ubuntun rinnalle..
« Vastaus #1 : 07.02.15 - klo:03.06 »
Äkkiseltään sanoisin, että ainakin Win8:san kanssa kävi sitten vähän huonosti. Seiskan olen saanut Microsoftilta ladatulla levykuvalla ja valmistajan lisenssiavaimella asentumaan, kasissa on joku omalaatuinen OEM-systeemi, ei välttis onnistu ellet sitten koneen valmistajalta saa palautusmedioita.

Ja normitapa Ubuntun kanssa jos haluaa sen Windowsin pitää on pienentää Windows-osiota riittävästi ja asentaa sitten siihen tyhjään tilaan. Toisinpäin tulee kaikenlaista murhetta ja harmia.
Core i5-9400F 2.9ghz 32GB Ram, Nvidia RTX2060 Kubuntu 24.04-64bit, Windows 10 Pro 64-bit Samsung Series 5, AMD A-6 2.1 GHz 4 Gt Ram, Ubuntu 18.04 64-bit.
Lenovo T60 Core2Duo 2GB Ram Ati Mobility Radeon 128 MB Ubuntu Mate 16.04-64bit
Commodore Amiga 500 1MB Ram.

Sami Lehtinen

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 754
  • Techie
    • Profiili
    • Sami Lehtinen
Vs: Win Ubuntun rinnalle..
« Vastaus #2 : 07.02.15 - klo:09.12 »
Windows kasia saa todellakin monenlaisilla lisensseillä. Ne joissa on BIOS/rauta lisenssit, ei tahdo oikein vörkkiä virtuaalisena. Koko Windowssin lisenssiointisotkut oli syyt miksi alunperinkin halusin eroon siitä ja samalla linjalla on menty. Joka kerta kun Windowssin kanssa tunkkaa on lisenssi-ongelmia, ei hyvä. Aina kun tulee uusia koneita / levyjä / imageja, aina on lisenssi ongelmia lisää. ;(

Virtuaalisena kannattaa varmaan ajaa suosiolla waretettua live versiota johon on vaan mountattu yksi virtuaalinen levyimage tai joku hostin natiivi partitio ja sillä selvä. Lienee kaikkein helpoin tapa saada Winukka toimimaan ilman sitä, että se sekoilee jatkuvasti noiden lisenssien kanssa. Mikään ei ole sitten nolompaa kuin se, että ne työasemat joihin on oikeasti olemassa lailliset lisenssit alkaa kuitenkin jossain päin maailmaa itkemään olevansa piraattteja muutaman kuukauden päästä tai jonkun päivityksen jälkeen. Ja taas tulee kallista lisäharmia. Jossain tapauksissa myös noiden rauta lisenssien lukeminen vaatii melkoista kikkailua ja riippuen vähän siitä mistä koneesta on kyse, niin voi onnistua erilaisilla ug-työkaluilla tai sitten ei. Mitään järkevää ja virallista toimintamallia ei tuonkaan asian osalta ole olemassa. -> Lopputulos on aina Windowssin kanssa vähintään hieman epäluotettava. Siinä sitten ihmetellään kun tuotanto koneet lakkaa toimimasta jonkun turhan Windows vinkunan takia. - Nimimerkillä aika kyllästynyt moiseen.

Toinen ihan legendaarinen roskakasa on HP:n koneet. HP:n kone alkaa itkemään että siihen on asennettu piraattikomponentteja (kaikki hankittu suoraan HP:n suomalaiselta tukkurilta.) Kun asiasta soittaa HP:lle sanoo, että vaatii emolevyn uusimisen ja sen hinta on ... ... Mitä? ... ... No tietenkin 1300€ ... Kylläpä HP:n romuissa on sitten kalliit lankut. Muutenkin jokainen hinta mikä on HP:n huollosta saatu, on lähinnä sitä tasoa että meitä ei kiinnsota pätkääkään ja tässä on teille hinta jolla ette taatusti viitti tilata. Joskus kelasin vaan sitä, että jotkut moitti Applen hintoja. Miten niin 700€ puhelimeen mm. näytön lasin vaihtaminen ei voisi maksaa 1700 euroa? No ihan hyvin voi. Jos mennään HP linjalla. Pelkkä akun vaihto tablettiin maksaa, arvauksia? ... vaatimattomasti ... no 340 euroa. Duuh. ;) Mutta tätähän tääm on, kaikkien laitteiden kuoletusajaksi pitäisi laskea maksimissaan niiden takuu aika, koska kun takuuaika päättyy, kannattaa laitteet heittää ensimmäisen ongelman myötä roskikseen ja ostaa uudet. Varsinkin kalliimpien vehkeiden kanssa tuo on vähän koomista, mutta se on just sitä mihin maailma on mennyt. Sitten ihmetellään kun ihmiset ei halua ostaa kalliimpia laitteita? No mitä järkeä on ostaa kalliimpia laitteita, kun halvemmat tarojaa kaikki tarvittavat ominaisuudet ja niiden huollattaminen eli korvaaminen uudella on huomattavasti halvempaa.

Sori avautumisesta, mutta kuhan vaan tuumasin kertoa miten surkeaksi jotkut linjat on mennyt.
« Viimeksi muokattu: 04.04.15 - klo:13.40 kirjoittanut Sami Lehtinen »

spark

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1752
    • Profiili
Vs: Win Ubuntun rinnalle..
« Vastaus #3 : 07.02.15 - klo:10.12 »
Jos lataus keskeytyy, niin käytä latausmanageria. Esim. downthemall.

Jos ei sittenkään onnistu, niin lataa joltain torrent siteltä image.

oh2ir

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 447
    • Profiili
Vs: Win Ubuntun rinnalle..
« Vastaus #4 : 07.02.15 - klo:22.51 »
Tere

Minä olen tehnyt homman niin että, ensin perus win7, sen jälkeen perus win8, sitten win8.1 minkä jälkeen win10 ;)

Tämän prosessin tein alusta alkaen tyhjälle kiintolevylle. Tämän jälkeen käynnistin ubuntu 14.10:n live levyltä jolloin pääsin gparted:llä osioimaan kiintolevyn uudelleen niin että puolet 500 GB:n kovosta jätin varaamatta Ubuntua varten.

Ubuntun asensin aivan normaalilla tavalla varaamattomaan tyhjään tilaan kiintolevylle. Kun käynnistin koneen uudelleen ubuntun asennus oli tehnyt GRUB:n josta sitten löytyi Windows ja ubuntu, molemmat toimivat ilman tappelua normaalisti.

Windows community oli apuna win10:n asentamisessa, mutta ei siinä mitään kummallista ollut, ne rekisteröinti koodit vaan hiukan ensin tuotti päänvaivaa mutta sekin homma sitten selvisi ja aktivointi toimi moitteettomasti asennuksen loppuun asti.

Tein tuon windowsin asennuksen tosin Asuksen omilla recovery levyillä joka ei kysellyt mitään koodia, samoin meni nuo win8:n ja 8.1:n asennukset kyselemättä, jostain syystä siitä tuli 8.1 pro ja 10stä tuli myös pro versio. Alkujaan koneessa oli win7.

Minulla on myös yksi HP:n läppäri johon aion tehdä saman proseduurin kunhan win10:n lopullinen versio valmistuu.


73's de Kari OH2BNE

Linesa

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 187
    • Profiili
Vs: Win Ubuntun rinnalle..
« Vastaus #5 : 08.02.15 - klo:18.16 »
Aluksi päädyin pistämään Win seiskan virtuaaliboxiin. Hidas, mutta koska tuoon olemassayhtä ohjelmaa varten, ei kai ole väärin antaa virtuaali-ikkunalle enemmän konetehoa niin homma alkaa paranemaan.

Mutta kysymys: Ulostulevaääni kuuluu, mutta mikrofoniei näytä toimivan. Ubuntun puolella ok. Mites winukalla? Ja rajoittaako virtuaaliympäristö sitä?