...Varsinkin sovellusten kaatuilu oli jopa yleisempää kuin vanhalla Workbench 1.3:lla ja Amiga500:lla.
Jees.
Johtunee siitä että esim icaroksessa on mukana avoimen lähdekoodin softia joista puuttuu kopiosuojattuja datafilejä. Eli joutuu tuunaamaan ennenkuin hommat pelaa hyvin.
Aikoinaan minulla oli 1.3 setuppi A2000 koneessa jossa oli satoja sovelluksia ilman että se olisi ollut kaatumaherkkä. Nopeampi ja stabiilinpi se oli kuin win3.1.
(ehkä paras vihje vanhan AOS:n stabiilisuudesta on se että NASA otti Amigat käyttöön Challenger onnettomuuden jälkeen, kun alkoivat tarkemmin monitoroida raketti- ja sukkulalaukaisuja, eli käyttis oli sinänsä vakaa, kunhan siinä ajetaan vakaita softia.)
Vakain käytössäni ollut 68k AOS on ollut versio 3.9. Mutta jotta sillä pystyy tekemään "kaiken" joutuu siihenkin syventymään ettei kokoonpanosta tule kaatumaherkkä.
AOS virityksillä pärjää kun turvaa siihen että tallentaa usein ja kun jossain narahtaa, boottaa ja jatkaa vasta sitten (nopeimmillaan mun amigoissa boottaus on tapahtunut 7 sekunnissa täyteen työpöytään, silloin ei boottailu niin kamalasti ärsytä)
Nykyversioista stabiileimmalta näyttää MOS, mutta siinäkään ei ole oikeaa muistinsuojausta. Sen puute toisaalta lisännee systeemiin nopeutta mutta tosiaan yksikin SW bugi voi vetää koko systeemin alas eli joutuu kurinalaisesti valikoimaan mitä softaa ajaa milloinkin.
AOS4 ja MOS kerneleissä on tiettävästi muistinsuojaus ominaisuuksia mukana mutta niitä ei voida vielä käyttää koska ne rikkoisivat vanhojen (mutta edelleen monille käyttökelpoisten) sovellusten toiminnan.
Luultavimmin kun MOS tulee x86 raudalle, siinä enabloidaan muistinsuojaus ja vanhat softat ajetaan hiekkalaatikossa, ikäänkuin ajaisit linuxissa UAE:ta tai winukkaa qemussa.