Tarkoitin Winukan rekisteröinnillä sitä kirjain- ja numerosekoitusta, joka pitää asennuksessa kirjoittaa - olkoot sitten vaikka aktivointi. Itselläni oli viimeksi Win 98-toosan asennuksessa se. Ei kiinnosta enempää. En jaksa enää Windowsien kanssa! (Nykyinen koneeni on veljeltäni XP:n kera.)
Kerrotaan nyt selvyyden vuoksi kuitenkin ... tuo ei ole rekisteröinti eikä aktivointi. Siinähän ei otetaan yhteyttä mihinkään ulkopuoliseen tahoon (jos salaliittoteoriat unohdetaan).
Tuo on lisenssinumeron syöttämistä - Windowsin asennus keskeytyy jos sitä ei onnistuneesti tee. Tuo on ihan tekninenkin este - tehty luvattomien versioiden käytön estämiseksi.
Latasin ensin ISO-tiedostot netistä, on ne edelleenkin tallessa. Sitten käräytin CD:lle vanhasta tottumuksesta.
Niin vähän arvasinkin
Jos haluaa vain kokeilla jotain käyttistä VirtualBoxilla, tai VMwarella, niin kait asennuksessa voisi käyttää suoraankin netissä olevia ISO-tiedostoja edes lataamatta niitä itselle?
Pitäähän siinä asennuksessa toki lukea tuota ISO-tiedostoa nopeasti, joten ei onnistu noin. Jos on nopea netti, niin miksi sitä ei sitten lataisi kun siihen menee vain minuutteja. Mutta on muita vaihtoehtoja ...
Kokeilu - virtuaalikonetta voi ajaa live-bootti muodossa ihan yhtä hyvin kuin fyysistäkin ... tai siis vähän paremmin ja varmemmin. Asennus käynnistyy tällä tavalla VMware -ohjeessa - tämä on varmempaa virtuaalikoneellakin, että näkee ensin että se toimii - toimimattomuus voi johtua liian uudesta käyttiksestä verrattuna VMware-versioon, tuskin mistään muusta.
Paremmaksi sen tekee se, että fyysisen CD:n kanssa ei tarvitse pelata. Varmemmaksi se, että lopputulos on varmasti toimiva, jos kerran VMware on asentunut. Driveriongelmia ei ole, koska ne ovat virtuaalisysteemin drivereita eikä virtuaalikoneelle asenneta itse mitään drivereita. On tietysti sikäli paljon nopeampaakin (erityisesti Windowsilla).
Sitten se, että tuo luotu VMware-kone, johon ei ole vielä installoitu käyttistä, ei vie juuri mitään tilaa levyllä eikä se rajoitu johonkin tiettyyn versioon. Siis sillä voi LIVEnä kokeilla mitä versiota hyvänsä (ehkä voi tulla joitakin rajoituksia, esim. bittisyydestä, mutta nehän selviävät heti jo virtuaalikoneen bootissa).
Vaihtoehtoinen kokeilu - virtuaalikoneita voi ladata suoraan netistäkin, ilman että asentaa niitä itse. Tuossa ihan randomilla googlattu yksi paikka:
http://www.thoughtpolice.co.uk/vmware/VMwaren sivuiltakin niitä löytyy. Erityisestihän tämä sopii Linux-maailmaan, koska lisenssikysymykset eivät ole ongelma.
Virtuaalikoneella tehtävä kokeilu on sikäli paljon parempaa, että kokeiltava käyttis toimii ilman ajureiden kanssa pelleilyä ja voi keskittyä itse asiaan. Kokeilu on myös samasta syystä rajoittunutta, koska sillä ei saa mitenkään selville sitä, että pyörisikö kyseinen käyttis fyysisellä raudalla vai ei (koska se virtuaalisena toimii joka tapauksessa).