Minä vasta harjoittelen Unityn käyttöä 11.10:llä. Kunhan 12.04 tulee, ihan kohta, koitan kuinka se käy näihin rautoihin.
Unity poikkeaa ilahduttavan tuoreella tavalla Windows ulkonäöstä, jota melkein kaikki Linuxitkin ovat matkineet tähän asti. Oli jo aika tehdä jotain uutta.
Jotain vanhaakin, oikeastaan ikivanhaa, on myös yhä tallella: nimittäin virtuaalikonsolit. Niistä tulee ihan vanhat PDP11 ajat mieleen.
Ne saa auki nappiyhdistelmällä Ctrl+Alt+F1...F6, niitä on siis kaikkiaan 6 kpl Ctrl+Alt+F7 onkin sitten tämä graafinen pöytä. Virtuaalikonsoliin aukeaa ainakin nano ihan kivasti ja niitä voi siis pitää auki vaikka kaikki 6 ja surffailla niiden väliä tarvitessa. Ne vaativat aluksi käyttäjän nimen ja tunnussanan sokkona. Ne suljetaan lopuksi sanomalla exit.
Ja se käynnistin vai mikä se vasen palkki on, uudelle käyttäjälle on ihan epäselvää, onko siinä ehdotettuja ohjelmia vai käynnissä olevia ohjelmia vai mitä, ja miten sitä voi muutella
Kumpi lienee ollut ensin? mutta tuo käynnistinalusta on lähes sama kuin Windows7:n vastaava, tämä vaan on pystyssä, jotta tilaa säästyisi kun nämä kuvaruudut ovat nykyään tällaisia matalia ja leveitä. Sen toiminta on ihan simppeli. Siihen laitetaan käynnistinkuvakkeet, joita usein tarvitaan. Se myös näyttää avoinna olevat sovellukset. Avoimen sovelluksen käynnistimen voi hiiren oikealla napilla lukita siihen. Käynnistimien järjestystä voi muutella raahaamalla. Liikoja voi poistella.
miksi uuden käyttäjän on kaiveltava komentoruutu esiin ikonikerrosten alta - minusta sen pitäisi olla heti päällimmäisenä näkyvissä.
Ehkä juuri uuden käyttäjän ei toivota heti aluksi ryhtyvän käyttämään komentoriviä. Päätteen saa kyllä ja kannattaa laittaakin launcheriin toiseksiylimmäksi (ylimpänä on aina dashin aukaisunappi). Kun klikkaa dashin auki, tai painaa lippunappia, avautuu koko koneen järjestelmän laajuinen hakukone, joka minusta on aivan hienoimpia keksintöjä, ja antaa hakusanan pääte tai terminal, saa päätteen auki. Sitten sen voi lukita launcheriin, ja raahata sellaiseen väliin kun haluaa. Siitä käynnistimestä voi avata useita päätteitä samaan ruutuun, tai tietenkin viereiseen työtilaan, sehän on niiden työtilojen funktio, jota kai myös kysyttiin.
Eniten hämmentää tää dokumentoimaton käyttöliittymä
Ehkä ihan ensimmäisenä kannattaa avata dashilla hakusanalla ohje tai help dokumentaatio, ja lukita se launsheriin vastaisen varalle. Se ei ole ihan kokonaan suomennettu, mutta minusta kyllä paras Ubuntun ohje koskaan.
Jos on sellainen ohjelmasovellus, josta ei ole käynnistyskuvaketta olemassa (minulla sellainen on Conky) sellaisen saa käyntiin ihan vaan kirjoittamalla sen nimi päätteeseen ja painamalla enter perään. Sammuttaminen sitten onkin toinen juttu. Useimmiten sovellus sammuu kirjoittamalla päätteeseen killall ohjelman nimi. (Esim: cnky ja killall conky, mutta: firefox ja killall firefox.bin) Ja tämä siis juuri päätteessä, ei mielellään virtuaaliterminaalissa. *
Jos Unityn kaltaisen pitkälle kehitetyn käyttöympäristön käyttö tuntuu tarpeettomalta hienostelulta, on paljon muitakin vaihtoehtoja. Samaan Ubuntuunkin voi asentaa useita työpöytäympärisöjä. minäkin olen täällä kertonut sellaisesta:
http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=40796.0Joku muu jakelukin voisi olla sopivampi. Niitä riittää:
http://futurist.se/gldt/Joku on laskenut tuosta kuvasta n 400 erilaista jakelua ja variantit päälle.
Jos tosiaan haluaa sellaisen jakelun, jossa ei ole mitään turhaa vaan vain se, jota itse pitää tarpeellisena, saattaa sopiva olla Arch Linux. Se ei kylläkään ole aloitteluun sopiva:
https://wiki.archlinux.org/index.php/Beginners%27_GuideOlenkin ottanut tavaksi asentaa Linuxia kaipaavalle asiakkaalle ensin pariksi viikoksi Puppy Linuxin, joka on aivan mainio tutustumiskäyttis Linuxmaailmaan. Myöhemminkin se on verraton työkalujakelu, ja sen pitäisi olla jokaisen levypinkassa käyttöjärjestelmästä riippumatta.
http://puppylinux.org/main/Overview%20and%20Getting%20Started.htmp.s. Noista työtilojen käytöstä vielä: Näitä linkkejäkin on helppo tänne lisäillä kun pitää toisen selaimen auki toisessa työtilassa ja kopsailee URLit sieltä.
EDIT: *
Virtuaaliterminaalissa aukeaa juuri se nano sanomalla kirjautumisen jälkeen yksinkertaisesti nano ja painamalla enter. Eroon siitä pääsee näppäinyhdistelmällä Ctrl+X. (Sitten se vielä kysyy talletetaanko jne...)