Kirjoittaja Aihe: Debian työpöytä käytössä  (Luettu 3851 kertaa)

CaBa

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 8
  • plaah
    • Profiili
Debian työpöytä käytössä
« : 05.05.12 - klo:13.54 »
Niin elikkäs olisin asennellut kannettavaan työkoneeseen Debianin, mutta aloin miettiä, että kumpi olisi parempi tuo "stable" vai "testing" versio? Vai pitäisikö odotella vielä Debian 7 stable versioo?

Ja onko tuossa stablessa, että se päivittää sen lennosta sitten Debian 7? Entäs testing versiossa? Kun luin jostain, että tuo testing versio sitten "jäädytetään" kun 7 versio julkaistaan.

Kumpaa te suosisitte normaali työpöytä käytössä? Tiedän että tuo stable nyt on vakaampi, mutta kuinka paljon se sitten on testing versioon? Kun testing versiossa sitten saisi käyttää vähän uudempia ohjelmia kait?

Mietin myös vaihtoehtona tuota LMDE:tä, mutta itseä jotenkin se ei nappaa. Tykkään tuosta Debianin "alkuperäisestä" työpöydästä, enkä tavitse mitään "herkkuja" siihen häiritsemään.

Tottakai nämä ovat maku asioita, mutta kysyn siltä teidän mielipidettänne :)
...

Thinkit

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 912
  • Kysyvä ei tieltä eksy, eikä eksyvä tietä kysy.
    • Profiili
Vs: Debian työpöytä käytössä
« Vastaus #1 : 05.05.12 - klo:14.17 »
Jos et tarvitse mitään herkkuja voisiko crunchbang olla hyvä, perustuu sekin debianiin nykyään?

t: Antti  ;)
Lenovo Thinkpad e520
Kde Neon 5.22.3
Intel(R) Core(TM) i5-2410M CPU @ 2.30GHz
Amd Radeon HD 6630m
Intel HD 3000 integroitu
Samsung Evo 120G kovo ja 8G muistia
Sony Xperia 5 mk2 ja android 11

timbba

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1413
    • Profiili
Vs: Debian työpöytä käytössä
« Vastaus #2 : 05.05.12 - klo:15.08 »
Oma henk.koht. kokemus on osoittanut, että Debianin testing on minusta vakaampi kuin Ubuntun julkaisut. Eipä juuri ongelmia ole ollut kun Ubuntussa tuntuu aina olevan jotain hajalla.

Viimeisin distro-hyppely... 12.04 alphasta betaan käytin Xubuntua, mutta meni hermot sen bugisuuteen, joten Debian Wheezy alle ja rokkaa kuin unelma.

Tämä on siis minun näkemykseni.. muut voivat olla toista mieltä.

SuperOscar

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 4063
  • Ocatarinetabellatsumtsum!
    • Profiili
    • Legisign.org
Vs: Debian työpöytä käytössä
« Vastaus #3 : 05.05.12 - klo:15.08 »
aloin miettiä, että kumpi olisi parempi tuo "stable" vai "testing" versio? Vai pitäisikö odotella vielä Debian 7 stable versioo?

Ehdottomasti vakaa, jos arvostat vakautta etkä kaipaa uusimpia ohjelmia. Testausversiokaan ei ole erityisen epävakaa moniin muihin jakeluihin verrattuna, mutta vähän sellainen kalteva pinta.

Lainaus
Ja onko tuossa stablessa, että se päivittää sen lennosta sitten Debian 7?

”Lennosta” ei varsinaisesti, mutta jakelupäivityksellä pitäisi onnistua. Tosin enpä ole koskaan kokeillut, kun on aina asentanut vain uuden version päälle.

Lainaus
Kun luin jostain, että tuo testing versio sitten "jäädytetään" kun 7 versio julkaistaan.

Koska testiversio ON tuleva vakaa versio, sen ominaisuudet jäädytetään vähän ennen uuden vakaan version julkaisua.

Lainaus
Kumpaa te suosisitte normaali työpöytä käytössä? Tiedän että tuo stable nyt on vakaampi, mutta kuinka paljon se sitten on testing versioon? Kun testing versiossa sitten saisi käyttää vähän uudempia ohjelmia kait?

Ehdottomasti suosisin vakaata jakelua. Useimpien ohjelmien osalta ei ole niin väliä, vaikka ne ovat vanhempia versioita. Ne harvat, joissa versiolla on merkitystä, on mahdollista ottaa käyttöön backportsin avulla testausversiosta vakaaseen versioon ”takaisinsiirrettyinä”. Itse olen tehnyt näin vain LibreOfficen kohdalla; vakaan version OpenOffice.org kun on paitsi vanha myös buginen.

Selaimenani taas on nykyisin Chrome, joka päivittää itse itsensä omasta repostaan Debianista piittamatta.

Mutta minullakaan ei siis ole ”alkuperäistä” Debianin työpöytää (millä tarkoittanet Gnome 2.x:ta) vaan XFCE. Debian on itse asiassa hyvin ”työpöytäagnostinen” eli siihen voi asentaa työpöytäympäristökseen mitä mielii.
pöytäkone 1, NUC: openSUSE Leap 15.6, kannettavat 1–3: Debian GNU/Linux 12; pöytäkone 2: openSUSE Tumbleweed; RPi 1: FreeBSD 14-RELEASE; RPi 2: LibreELEC 11

bummy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 9
    • Profiili
Vs: Debian työpöytä käytössä
« Vastaus #4 : 05.05.12 - klo:15.25 »
Stable, jollet jostain syystä tarvitse uudempia ohjelmia ja ajureita. Stablen "ongelma" on tuo vanhuus, joten uusimmat koneet eivät saata toimia täysin suoraan. Siihenkin ongelmaan kyllä monesti löytyy ratkaisu googlettamalla tai esimerkiksi backportseista. Stablessa on vielä Gnome 2 työpöytä, mutta testingissä on jo Gnome 3. Kuitenkin, kuten jo sanottu, niin Debianissa voi helposti käyttää mitä vain työpöytäympäristöä.

Itselläni on Debian Wheezy asennettuna, mutta lähinnä siitä syystä, että läppärini on tällä hetkellä uusi ja tahdon kokeilla uusia asioita. Se on samalla myös vara-distroni, joten ei ole pääasiallisessa käytössä. Wheezyn julkaisua ei kannata jäädä odottamaan, siihen menee varmaan vielä reilusti yli puoli vuotta. Muutama kuukausi ennen julkaisua se taidetaan jäädyttää, jonka jälkeen keskitytään bugien korjailuun. Wheezyn saatan hyvinkin laittaa pääkäyttikseksi, kun se julkaistaan.

Tällä hetkellä Debian Squeeze on mielestäni kuitenkin parempi valinta, mutta Wheezy sopii myös monille. Lähinnä varmaan jos päädyt Wheezyyn, niin on valmistauduttava itse korjaamaan ongelmia enemmän. Se on vakaa, mutta jos jokin hajoaa, niin pitää muistaa että se on testausversio..

welmar

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1582
    • Profiili
Vs: Debian työpöytä käytössän
« Vastaus #5 : 05.05.12 - klo:15.41 »
Jos on ubuntuuun tottunut niin voi ihan hyvin laittaa debian testing tai jopa unstable version, sillä ubuntu pohjautuu debianin testing ja unstable paketteihin. Omalla kokemuksella väittäisin jopa että aptosid on ubuntua vakaampi vaikka perustuu debianin epävakaaseen sidiin. Aptosid ollut käytössä 4-5 kuukautta ilman ongelmia, tosin ei ole ollut ongelmmia ubuntullakaan toisessa koneesssa. Jos vakaus on pääasia niin silloin tietenkin vakaa versio mutta muuten menisin testingillä tai mieluimmin aptosidillä joka on käytännössä debian sid kde:llä tai xfce:llä. Debian sid:ssä ja tietenkin myös aptosidissä on myös se mukava puoli että rolling release jakeluita ei tarvitse päivittää uuteen versioon koskaan vaan aina on uusin versio käytössä kunhan vain päivittää järjestelmän.