Eli, olen käyttänyt Ubuntu/Gnome-yhdistelmää nyt pari vuotta, mutta mieleni minun tekevi kokeilla myös KDE:ta.
Koneeni on HP:n läppäri AMD Athlon 64 x2 Dual-Core prossulla ja kahden gigan muistilla. Aikoinaan installoimani Ubuntu versio oli x86-versio eikä amd64-versio, koska huolehdin tuolloin (kesällä 2008) siitä, löytyykö kaikesta softasta amd64-versiot vaiko ei (käsittääkseni softaa oli tuolloin jonkin verran enemmän saatavilla x86-versioille).
Kokeilin tällä x86-kokoonpanollani varhaista KDE 4.x-työpöytää asentamalla sen Gnomen rinnalle. Tuntui käyttävän RAMia paljon, prossutuuletinkin tuntui hujuavan tavallista enemmän ja työpöytäympäristö tuntui tuolloin vielä jokseenkin sekavalta verrattuna Gnomeen, joten jätin KDE:n kokeilun siihen kertaan.
Nyt kuitenkin harkitsen Kubuntun 64-bittisen version asentamista tämän x86-Ubuntun tilalle.
KDE on käsittääkseni kypsynyt paljonkin noiden varhaisten 4.x-versioiden jälkeen, ja uumoilen että puhdas amd64-asennus AMD64-koneelle ilman muita työpöytäympäristöjä voisi ehkä nyt tuottaa sujuvamman kokemuksen kuin tuo varhainen kokeilu KDE/Gnome yhteisinstallaatiosta x86-ympäristössä.
Eli: vaikuttaako suorituskykyyn paljonkin se, käyttääkö 64-bittisessä koneessa 32-bittistä käyttistä? Toimisiko puhdas 64-bittinen käyttis 64-bittisessä koneessa paremmin, vai huomaako eroa juuri lainkaan?
Entä miten tuo useiden työpöytäympäristöjen käyttö yhtäaikaa vaikuttaa käyttiksen ja koneen suorituskykyyn?
Ehkä huono kuvani KDE:stä johtuu noista seikoista (tuolloisen KDE 4.x:n raakilemaisuus, useiden työpöytäympäristöjen yhtäaikainen installointi, x86-versio käyttiksestä 64-bit koneessa)?
Kantsisiko koklata nyt KDE:ta uudemmalla otteella?