Ubuntun kehittäjäthän tosiaan tekevät häviävän pientä kehitystä, Debian-jannut tekevät päätyön ja Ubuntulaiset vähän pätsäävät sieltä täältä. Ainakin käsittääkseni asia on näin, jos olen väärässä korjatkaa toki.
Samalla tavalla OpenOffice.org:n tekijät tekevät päätyön OOo:n kehityksestä ja distrot vain vähän patchailevat sitä... Mutta siis Ubuntussa tehdään sen verran omaa kehitystä kuin on kehittäjiäkin. Moni asia tehdään yhdessä Debianin tiimien kanssa kuten X.org.
Debianissa on ns. äänekäs vähemmistö, joka pitää Ubuntua huonona asiana. Tämä on luonnollista, jos vahvasti omaksi koetun distron päälle rakennetaan jotain sen sijaan että rakennettaisiin uutta osana Debiania. Suurin osa Debian-kehittäjistä on neutraaleja, koska loppujen lopuksi Debian on se universaali käyttöjärjestelmä edelleen, ja Ubuntu keskittyy pitkälti omaan nurkkaansa (työpöytäkäyttö, x86, myyminen laitevalmistajille). Ja sitten on porukka joka näkee Ubuntun vahvistavan Debiania ja tuovan Debianille tehtyä työtä ja mainostusta.
Itsestäni on turha sanoa näistä jotakin vaihtoehtoa faktana, mutta neutraali lähestymistapa ilman suurta vouhkaamista on lähes varmasti oikein. Ubuntua huonona asiana pitäville voin itse aina todeta esimerkiksi, ettei minusta olisi tullut Debian-kehittäjää ilman Ubuntua - pakosti siis tapahtuu suoraa kehittäjäaikahyötyäkin Debianille.
Se mitä kannattaa miettiä aina vain on, kuinka parantaa Ubuntun kontribuoimista Debianiin. Jokaisen Ubuntun parissa työskentelevät pitäisi ymmärtää, että kaikki millä Ubuntu saa Debiania parannettua on suoraksi hyödyksi Ubuntulle. Ja luulisin että tämä vaikuttaa siihen, että ongelmista huolimatta ainakaan haittaa ei Ubuntusta Debianille ole ollut - paitsi mielipaha siitä että Debian ei olekaan se joka on jokaisen työpöytäkäyttäjän huulilla.
https://merges.ubuntu.com/ -sivuston kautta seurataan aina Ubuntun eroavuuksia Debianista, ja pyritään vähentämään eroja (suomeksi: parantamaan Debiania, jos Debianin mielestä ero on parannus).
http://patches.ubuntu.com/ taas sisältää kaikki patchit suoraan käytettäväksi Debianissa - sinänsä tarpeeton sivusto, koska Ubuntun patchit näkyvät nykyään suoraan Debianin pakettikuvauksien sivuilla Debian-ylläpitäjille.
Suurimpia asioita jotka aiheuttavat kitkaa on, että Debian-kehittäjät (kuten minä) eivät koe saavansa konkreettista, henkilökohtaista yhteistyötä Ubuntun puolelta. Tähän selityksenä ovat silkat numerot - Canonicalilla on palkattuja Ubuntun kehittäjiä n. 50-100 (?) normipakettirumbaa ja patcheja tekeviä ihmisiä. Debianilla taas on n. 2000 pakettien ylläpitäjää. Tämä on mahdoton yhtälö henkilökohtaiseen, jatkuvaan yhteydenpitoon, koska pitäisi luoda myös uutta eikä vain organisoida. Tämä voi sitten helposti aiheuttaa mielipahaa, kun onkin etenkin pienien pakettien kohdalla usein Debianin ylläpitäjien harteilla tehdä patchien yhdistämistä yms. Toki Ubuntulla on monia omia yhteisökehittäjiä myös, mutta aika vähän verrattuna Debianiin.
Oman näkemykseni mukaan suurin todellinen ongelma on tuo osittain holtiton MOTU/yhteisökehittäjä-puoli Ubuntussa - asioita jotka kannattaisi tehdä/paketoida Debianissa, tehdäänkin Ubuntun universessa. Tähän haluaisin parannusta. Toisaalta voidaan olettaa että tämä MOTU-porukka ei sitten kontribuoisi mitään elleivät Ubuntuun, mutta silti voisi vähän ponnekkaammin kehottaa paketoimaan Debianiin. Mikään ei ole tylsempää kuin huomata Debian-laitteellaan (FreeRunner, verkkokovalevy) että jokin paketti onkin vain Ubuntussa ja se pitää kääntää Ubuntun paketoinnista Debianiin. No, kerran vain tähän törmännyt (ushare), mutta kerran liikaa.
Tässä muutamia omia ajatuksia, lähinnä koska tuntui että ketjussa puhtaasti arvaillaan/mutuillaan. Olen siis tietysti omasta kokemuksesta sitä mieltä, että Ubuntu hyödyttää Debiania. Ja toisaalta omasta puolestani olen ollut tuomassa Debian-tietoutta niille suomalaisille, jotka ovat kiinnostuneet sitä kautta parantamaan Ubuntua. Toki haluaisin että Debian <-> Ubuntu -yhteistyö jatkaa parantumistaan.
Suomennoksista en nyt ala, mutta voin sanoa lyhyesti että Ubuntun suomentajat ovat parantaneet kaikkien eduksi suomennoksia, ja oikeista menettelytavoista yms. on hyvät ohjeet. Ubuntun suomentajia myös ohjataan suomentamaan suurimmaksi osaksi Launchpadin ulkopuolella, Launchpad on vain "viimeistelypaikka" sekä Ubuntun omien ohjelmien ja ohjeiden suomentamispaikka.