Mielestäni ohjelmakokonaisuus-sanaa puoltaa sen kansantajuisuus ja ei-teknisyys. Kokonaisuuteen kuuluu Ubuntun tapauksessa sekä käyttöjärjestelmän ydin että kaikki sen päällä, todellakin kokonainen kokonaisuus. Toki se sana ei sitten määrittele kovin tarkasti mitään, mutta ei siihen etusivulle määritelmiä mahdu.
Minun mielestäni taas kansantajuisuuden hyödyt menetetään koska sana on harhaanjohtava. Asiaa tuntemattomalle käyttäjälle täytyisi ensimmäisessä lauseessa selvittää että kyseessä ei ole ohjelma, tai kokoelma ohjelmia, joka asennetaan Windowsiin tai Mac OS:ään, vaan ihan kokonainen käyttöjärjestelmä. Mielestäni on myös järkevää mainita Linux, sillä se on monille tuttu nimi, ja antaa useille edes jonkinlaisen käsityksen mistä on kyse.
Esim. ubuntu.com:in etusivulla lukee näin:
Ubuntu is a community developed, Linux-based operating system that is perfect for laptops, desktops and servers. It contains all the applications you need - a web browser, presentation, document and spreadsheet software, instant messaging and much more.Ensimmäisessä lauseessa sanotaan että Ubuntu on käyttöjärjestelmä. Linux mainitaan. Sitten sanotaan että Ubuntu sopii kannettaviin, pöytäkoneisiin ja palvelimiin. Sitten sanotaan että Ubuntu sisältää kaikki tarvittavat ohjelmat, selaimen, tekstinkäsittelyn, taulukkolaskennan, ja monia muita.
Kannattaa mainita että Ubuntu on helppokäyttöinen Linux, koska tämä on se Ubuntun ydinajatus.
Kun lukee tuolta ubuntu.com:ista Lue Lisää...-kohdan takaa, niin siellä mainitaan ensimmäisessä kappaleessa että Ubuntu sisältää kaikki ohjelmat joita ikinä tulet tarvitsemaan. Toisessa kappaleessa on lihavoituna maininta että
Ubuntu on ja tulee aina olemaan maksuton. Neljännessä kappaleessa sanotaan että Ubuntu on suunniteltu turvallisuus lähtökohtana. Lihavoituna on maininta että käyttäjä saa Ubuntuun
ilmaiset turvallisuuspäivitykset vähintään 1,5 vuoden ajan. Kaikki mitä tarvitaan tulee yhdellä CD:llä. Graafisella asennusohjelmalla
Ubuntun saa asennettua nopeasti ja helposti. Perusasennukseen pitäisi mennä aikaa alle 25 minuuttia.
Mielestäni esittelyteksti pitäisi muotoilla siten että aivan alussa kerrotaan ne kaikkein tärkeimmät asiat, ja vielä mahdollisen kiinnostuneen käyttäjän kannalta tärkeimmät, eli ilmainen, helppo asentaa, turvallinen, suomenkielinen, kaikki tarvittava tulee mukana, jne. GNU:t ja Debianit ja versionumerot ym. voidaan sitten kertoa myöhemmin, kun lukijan mielenkiinto on ensin saatu herätettyä.
Voin kokeilla laatia jonkinlaisen ehdotuksen uusiksi esittelyteksteiksi näiden pohjalta ja vaikka laittaa sen sitten tänne.