Kirjoittaja Aihe: Ubuntutorin historia  (Luettu 369 kertaa)

HannuK

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 429
    • Profiili
Ubuntutorin historia
« : 20.11.24 - klo:19.36 »
Ajattelin tässä hiukan kertoa tekemieni Ubuntu-oppaiden historiaa ja tilastoja, ehkä tämä sallitaan.

Siirryin Windows XP maailmasta Ubuntuun 2018 ja veri veti tekemään oppaan, näin syntyi Ubuntu 18.04 opas. Huomasin, että eipä ollut englanninkielistäkään "helppoa" opasta ja niin syntyi myös englannin kielellä sama opas ( kiitos Google kääntäjän ).
Homma jatkui joka toinen vuosi eli aina uuden LTS-version syntymisen jälkeen pakersin uuden oppaan. Tietenkin jouduin tekemään web-hotellin, mistä oppaat löytyvät ubuntutor.comin sisältä.
Yleensä kotisivu löytyy "ubuntu tutor" tai "ubuntu guide" hakusanoilla noin kahdenkymmenen ensimmäisen löydön joukosta.

Katselin tilastoja ja koko tänä aikana, 2018-2024 marraskuu, verkkokäyntejä on kertynyt noin 130 000 ja sivuja ladatty yhteensä 920 GB verran ( näiden sisällöstä en ole aivan varma, hiukan tulkinnallisia ). Tällä hetkellä vuorokaudessa sivuilla käydään n. 90-120 kertaa ja kuukaudessa eri maita on aina yli sata. Runsaimmin käydään USAsta ja Suomesta, mutta sitten on maita, jotka välillä nousevat ylös, esim. nyt on varsin runsaasti hakuja Intiasta. Koska käänsin oppaat myös Ranskan ja Espanjan kielelle, on niistä kielimaista noussut hakujen lukumäärät melko kärkeen.
Tässä näin lyhyesti pähkinänkuoressa nämä puuhasteluni Ubuntun kanssa. Tämä on sopivaa puuhastelua eläkepäivillä ja jatkan, kunnes siirryn pilvelle istumaan? Täytyy kuitenkin varmistaa, että web-hotelli jatkaa toimintaa vielä senkin jälkeen sopivan vuosimäärän verran, ettei opastoiminta heti tyssää;-)
Motto: Monimutkaista on helppo tehdä.
2 kpl HP Stream 14" 2 Gt/32 Gt, 1 kpl HP 250-G5 15" 8 Gt/120 Gt, Ubuntu 16.04 LTS ja 20.04 LTS  ja Linux Mint 20.1 Cinnamon , ei Windowsia.  Acer 17" Ubuntu Mate+Win XP

igor_2

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 768
    • Profiili
Vs: Ubuntutorin historia
« Vastaus #1 : 21.11.24 - klo:08.20 »
Pari opasta olen minäkin ladannut, vaikka jonkinlainen konkari jo Linux maaimassa olenkin käytettyäni eri versiota jo 18 vuotta. Aina näistä oppaista jotain uutta näkökulmaa löytyy.

Hienoa, että jaksat päivittää dokumenttia, pitää sitä ajan tasalla ja auttaa näin uusia käyttäjiä alkuun. Muistan, että alku ei silloin vuonna 2006 ollut ollenkaan helppo ja vastaavalle oppaalle olisi ollut hyvinkin tarvetta. Onneksi tämä saitti oli hyvin aktiivinen ja apua sai melkein mihin tahansa kysymykseen. Saa kyllä edelleen ja joidenkin nimimerkkien tietotaitoa joutuu hämmästelemään kerta toisensa jälkeen.

Jere Sumell

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 742
  • Talous, Hallinto ja Markkinointi (AMK, 2017),B.B.A
    • Profiili
    • Tietokone-blogi
Vs: Ubuntutorin historia
« Vastaus #2 : 21.11.24 - klo:12.00 »
Hienoa, että vapaaehtoisvoimin avoimuuden periaatteella dokumentointia aktiivisina toimijoina on yhä toimijoita.

Itsekin olen kirjoittanut tamperelaisen sähköinsinööri Aatu Outisen aloittamaa "Mint turvallinen käyttö peruskäyttäjän" -suomenkielistä opasta ja ideoinut joulutervehdysten hänelle lähetyksen yhteydessä kehittämisideoita viime vuosina.

Afrikan mantereelta Ubuntu-filosofiaan lukeutuvaa toimintaahan tämä on. Jokseenkin varmaan kotimaan toisella kielellä suomi vapaaehtoinen dokumentointi tuo tekoäly syönyt jonkin verran varmaan "markkina-arvoa", mutta omasta mielestäni inhmillinen ja humaani perusarvoista ote ei välity tekoälyn tuottamasta tekstistä tietenkään mitä se on pilvilaskennan tulosta kaiketi, mitä tekoälyn kehitys luonut taas ydinvoiman kannalle kysyntää noiden isojenkin teknologiajättien osalta, mitä vaatii paljon laskentatehoa tekoälyn järkeväkin hyödyntäminen, sama disinformaatiotuotannon osalta.

1990-luvun lopun "Skriptikakara" -määritelmän copy-paste "Netistä löytää kaiken", ei kuitenkaan koneen ulostulo korvaa ihmisen toimintaa jossain kohtaa arvotoimitusketjua sama mitä noiden joidenkin ammattien osalta osa katoaa ja tekoäly luo uusia ammattikuvia ja työn kuva muuttuu.

Vähän offtopic, mutta thumbs up, peukutus pitkäjänteiselle kestävän kehityksen mitä kiertotalous ja kestävän kehityksen kulttuuri on tekemässä tuloaan muillakin aloilla, ei ehkä niinkään teknologian saralla.
Free Internet and  people for humans all over the globe!

(Profiilikuvassa oma valokuvani GIMPissä editoituna Disney Classic-väripaletin väreihin ja muunnettuna bittikartta-tiedostosta vektorigrafiikaksi.)

igor_2

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 768
    • Profiili
Vs: Ubuntutorin historia
« Vastaus #3 : 21.11.24 - klo:14.14 »
Ubuntulla minkäkin silloin 2006 aloitin, mutta kun se oli jatkuvasti jonkin päivityksen tms. jälkeen rikki, niin siirryin sitten Debian Stableen. Se käy minun filosofiaan paremmin, vaikka softat on versiota tai paria vanhemmat. Darktablen uutta versiota olen eniten matkan varrella kaivannut. Joskus olen kääntänyt itse, joskus ladannut deb pakettina suoraan githubista. Nyt taitaa olla jälkimmäinen variaatio käytössä.

Mutta Ubuntun ohjeet pätevät hyvin pitkälti myös Debianiin. Uskoisin, että näille suomenkielisille oppaille olisi ainakin jonkin verran käyttöä edelleen. Vaikka konekäännöksellä saa englannista suomeen aika hyvin, niin onhan niissä aina oma vaivansa.

Mutta juu. Jatka Hannu samaan malliin!

Whig

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 356
  • puppu-generaattori
    • Profiili
    • localhost
Vs: Ubuntutorin historia
« Vastaus #4 : 22.11.24 - klo:09.36 »
Enpä valitettavasti muista koska aloin käyttämään ubuntua mutta Linuxin aloitin joskus ostamalla kaupasta upouuden RedHat 5.2:n laatikossa =)