Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Japsu

Sivuja: [1]
1
Laitealue / Vs: [Intrepid] HP LaserJet P1005
« : 09.11.08 - klo:20.25 »
Jep, päivityksen jälkeen toimii.

2
Laitealue / Vs: [Intrepid] HP LaserJet P1005
« : 07.11.08 - klo:22.30 »
hplip on asennettu, mutta siitä huolimatta näkyvissä on vain yksi ajuri – foo2xqx.

3
Laitealue / (Ratkaistu) [Intrepid] HP LaserJet P1005
« : 06.11.08 - klo:00.24 »
Aivan aluksi haluaisin (:D) todeta, että Intrepid Ibex on tähän asti ollut varsin positiivinen yllätys. LVM-asennus Fakeraidin päälle onnistui täysin nikottelematta (mitä nyt se toinen käyttöjärjestelmä piti lisätä käsin GRUBiin), uusi Network Damager ei ole vielä saanut minua hermoromahduksen partaalle ja uudehko ATI-näytönohjaimenikin tunnistui tällä kertaa oikein antaen jopa oikean resoluution oletuksena. Digitaalinen äänilähtö nyt ei vieläkään toimi, mutta siitä avautunen toisaalla.

Aiheeseen: Verkkokaupassa asioidessani mukaan tarttui Hewlett-Packard LaserJet P1005 -tulostin algoritmilla "oho, kuuden kympin laseri... tuossa ei tule ihan kohtuuttomasti takkiin vaikka olisikin susi". Ihan pätevää jälkeähän tuo näyttää tekevän siellä sen toisen käyttöjärjestelmän puolella.

Yllätykseni oli melkoinen, kun Ubuntukin tunnisti tulostimen heti virtakytkimen painalluksen jälkeen ja väitti tulostimen olevan käytettävissä. Riemu loppui kuitenkin lyhyeen, kun testisivun tulostusyritykset tuottivat tilakenttään armotta tekstin "No %%Pages: comment in header!" – tulostin ei inahtanutkaan. "sudo hp-setup"-komentoakin kokeilin, mutta se näyttäisi tunnistavan tulostimen väärin väittäen sen olevan rautapossu-M3005.

Kysymykseni kuuluukin, että onko joku saanut P1005:n toimimaan Intrepid Ibexissä, ja jos on, minkälaista mustaa magiaa siihen vaadittiin? HP:n tulostinmatriisi osoitteessa http://hplipopensource.com/hplip-web/supported_devices/laserjet.html vihjaa, että P1005 vaatisi toimiakseen suljetun ajuripluginin. Mikä mahtaa olla Ubuntu-tapa asentaa näitä? Restricted Drivers -ohjelmassakaan ei mitään tulostimeen liittyvää näy.

Edit: Itsesensuuri iski. :o

4
Laitealue / Re: Lenovo ThinkPad X60s
« : 12.11.06 - klo:15.15 »
Wikisivuni löytyy nyt TuxMobilista. Linux-on-Laptops ei ole vielä vastannut.

5
Laitealue / Re: Lenovo ThinkPad X60s
« : 11.11.06 - klo:21.29 »
Hyvä kun muistutit. Lähetin tuon ThinkWiki-artikkelini TuxMobiliin ja Linux-on-Laptopsiin.

6
Laitealue / Re: Lenovo ThinkPad X60s
« : 09.11.06 - klo:17.01 »
Uskomattoman väännön jälkeen sain hetki sitten läppärini ja Nokia 6260 -puhelimen paritettua keskenään Bluetoothilla. Ensin tilanne oli se, että kun yritin luoda pariliitosta, 6260 kysyi ensin Bluetooth-salasanaa ja sen jälkeen ilmoitti tylysti "Valittua laitetta ei voi liittää laitepariksi". Jos yritin käsin parittaa laitteita läppäriltä käsin komennoilla "hcitool cc BT-OSOITE; hcitool auth BT-OSOITE", tietokone kirosi minua sanoen "HCI authentication request failed: Input/output error". Satoi räntää ja elämä potki päähän.

Noh, kokeilin muun muassa seuraavaa (useita kertoja ja eri järjestyksessä):

  • Muokkasin villisti /etc/bluetooth/hci.confia
  • Käynnistelin puhelinta uudestaan
[li|hciconfig hci0 piscan[/li]
[li]Heitin puhelimen seinään (hellästi)[/li]
[li]Heitin puhelimen seinään (vähän kovempaa)[/li]
[li]Tein shell-skriptin /etc/bluetooth/pin, joka ajettaessa vain sanoo "PIN:1234", ja asetin sen pin_helperiksi[/li]
[li]/etc/init.d/bluetooth restart[/li]
[li]Kirjauduin ulos ja uudestaan sisään[/li]
[/list]

Jossain vaiheessa tätä varsin epätieteellistä prosessia keksin katsoa tiedostoon /var/log/daemon.log. Siellä oli rivi "Nov  9 16:36:39 proomu hcid[8237]: call_passkey_agent(): no agent registered". Sen jälkeen kirjauduin ulos, sitten uudelleen sisään ja OMGLOLWTFBBQ, pariliitos syntyi! Aurinko paistoi ja elämä hymyili.

Sen verran sain pääteltyä, että

  • jossain uudehkossa versiossa BlueZ-softan kirjoittajat mielivaltaisesti muuttivat tapaa, jolla käyttäjältä udellaan PIN-koodeja Bluetooth-laitteille
  • jokin Edgyn hcid:ssä bugaa, ja ISCAN ei mene päälle vaikka hcid.confissa lukisi "iscan enable;", ellei loitsi käsin "hciconfig hci0 piscan". Tämä saattaa olla tai olla olematta tarpeen.
  • jos hcid:n käynnistää uudelleen esimerkiksi komennolla "/etc/init.d/bluetooth restart", passkey-agent sammuu, ja se on käynnistettävä käsin uudelleen (mikä onnistuu helpoimmin kirjautumalla ulos ja uudelleen sisään)

Nyt kun pariliitos on saatu aikaan, OBEX-tiedonsiirto ja GPRS toimivat hienosti. <3

7
Laitealue / Re: Lenovo ThinkPad X60s
« : 08.11.06 - klo:16.51 »
Soitin hetki sitten IBM:n tukikeskukseen ja selitin tilanteen. Lupasivat lähettää palautusmediat, eivätkä edes laskuttaneet mitään.

8
Laitealue / Re: Lenovo ThinkPad X60s
« : 07.11.06 - klo:22.55 »
Vaikkei tämä suoranaisesti Kubuntuun liitykään, niin kerronpa vielä, kuinka onnistuin vahingossa tuhoamaan osiolla /dev/sda1 majailleen esiasennetun Windows® XP Pron. mkfs.ntfs EI NIMITTÄIN KYSY VAHVISTUSTA! Tarkoitukseni oli alustaa koneessa kiinni ollut USB-tikku NTFS-tiedostojärjestelmällä, ja vanhasta muistista SATA-levyihin tottumattomana tietysti komensin "mkfs.ntfs /dev/sda1". Muutamaa silmänräpäystä, äkillistä valaistusta ja paria rumaa sanaa myöhemmin hakkasin Ctrl-C:tä mitä suurimmalla innolla, mutta mitään ei ollut enää tehtävissä - mkfs.ntfs oli jo ehtinyt jyrätä Windowsin osion alusta 2% nollalla. Eihän se tietenkään enää käynnistynyt.

No, tässä vaiheessa ajattelin että "eipä hätää, ThinkVantage pelastaa". Käynnistin koneen uudestaan ja käynnistysruudulla painoin sinistä ThinkVantage-nappia, jonka olisi pitänyt käynnistää ilmeisesti piilotetulta osiolta Rescue & Recovery -työkalu, josta Windowsin olisi saanut asennettua uudelleen. Eipä käynnistänyt, vaan pienen miettimisen jälkeen GRUB lävähti normaalisti näytölle. Tässä vaiheessa laskettelin lisää voimasanoja ja aloin googletella. ThinkWiki paljasti seuraavaa:

  • Rescue & Recovery vaatii toimiakseen Lenovon MBR:n tai ylimääräistä säätöä GRUBiin
  • Uusissa malleissa Rescue & Recovery sijaitsee ilmeisesti samalla osiolla Windows XP:n kanssa, ei erillisellä piilo-osiolla.

Hienoa! Sen lisäksi, että olin onnistunut tuhoamaan esiasennetun Windowsin, olin näköjään onnistunut tuhoamaan myös ainoan keinon saada se asennettua uudelleen. Koska X60s:ssä ei ole optista asemaa, niin miksipä sen mukana tulisi palautusmedioita? Mutta Kubuntupa toki toimii edelleen. Uljas voitto avoimen lähdekoodin ohjelmistoille!

.... Huomenna tiedossa soitto Lenovon tuotetukeen. Edelleen ThinkWikin tietojen perusteella tuotetuesta pitäisi saada palautusmediat postitettuna kotiin, mutta niistä saattaa joutua maksamaan jotain. Ko. sivuston mainitsemia mahdollisia summia olivat $45 (Jenkkilä), 39,90€ (Saksa, jos takuu ei voimassa) ja 60 PLN. Jännityksellä jäämme odottamaan, mitä tuotetuki tykkää.

Mielenkiintoisia URLeja asiaan liittyen:
http://www.thinkwiki.org/wiki/Ordering_Recovery_CDs
http://www.thinkwiki.org/wiki/Predesktop_Area
http://www.thinkwiki.org/wiki/Hidden_Protected_Area
http://www.thinkwiki.org/wiki/Rescue_and_Recovery

9
Oma ääneni menee ehdottomasti Pythonille. Kieli on selkeä, ilmaisuvoimainen ja helppo oppia, mikä tekee siitä ihanteellisen ensimmäisen ohjelmointikielen.

10
Laitealue / Lenovo ThinkPad X60s
« : 07.11.06 - klo:21.11 »
Hankin äskettäin ultrakevyen Lenovo ThinkPad X60s -kannettavan, jossa on 12" XGA-näyttö ja Intel Core Duo -suoritin. Hintaa koneelle kertyi gigatavun lisämuistilla (yhteensä 1536 MiB) ja tehoakulla (perusakun lisäksi) hieman reilut 2 k€.

Optista asemaa koneessa ei ole, joten asensin siihen ulkoisen USB-IDE-kotelon ja ulkoisen DVD-aseman avulla Windows® XP Pro:n rinnalle Kubuntu Edgyn. Suureksi yllätyksekseni asennus oli erittäin kivuton, ja melkein kaikki läppärin herkut jopa toimivat.

Ensimmäinen havaitsemani ongelma liittyi prosessorin kellotaajuuden skaalaamiseen. Kaksoisydinsuorittimen ensimmäinen ydin ("CPU0") laski kiltisti kellotaajuutensa 1,67 GHz:stä 1,0 GHz:iin kun lisäteholle ei ollut käyttöä, mutta toinen ydin ("CPU1") jäi itsepäisesti täydelle kellotaajuudelle. Ongelman syyksi paljastui, että Ubuntun powernowd-ohjelma näyttäisi tyhmästi olettavan tietokoneessa olevan vain yhden suorittimen ja jättävän toisen ytimen surutta performance-tilaan ondemand-tilan sijasta. Korjasin ongelman heittämällä powernowd:n mäkeen ja pakottamalla sysfs:n ja pienen skriptin avulla molemmat ytimet ondemand-tilaan (ks. linkki).

Toinen ja suurin ongelmani X60s:n ja Kubuntun kanssa liittyy valmiustilaan ("suspend to RAM"). Ensinnäkin on sanottava, että vastoin kaikkia odotuksiani valmiustila jopa toimii... aina välillä. Välillä kone taas jumiutuu yrittäessään mennä valmiustilaan - tällöin puolikuun muotoinen valmiustilan merkkivalo vain jää vilkkumaan, eikä kone herää muuten kuin sammuttamalla se pitämällä virtakytkintä pohjassa viisi sekuntia. Toisaalta jos kone pääsee valmiustilaan asti, niin toisin kuin monet muut läppärit Linuxin kanssa, se myös herää sieltä! Lepotila ("suspend to disk", swsusp) puolestaan toimii hienosti, mutta valmiustila houkuttelisi nopeutensa vuoksi.

Arvailisin, että ainakin ongelman osasyynä on koneen integroitu Intel PRO/Wireless 3495 -WLAN-moduuli: Kun WLAN ja Bluetooth on kytketty pois päältä näppäinyhdistelmällä Fn+F5, läppäri näyttäisi pääsevän valmiustilaan suuremmalla todennäköisyydellä kuin jos WLAN on päällä. Harmi vaan, että tällöinkään voitto ei ole vielä varma: vaikka WLAN olisi pois päältä, valmiustilaan meno epäonnistuu edelleen aivan liian usein. Tässä tarvittaisiin selvästi jotain amerikantemppua valmiustilan toiminnan varmistamiseksi - liekö kellään ideoita, mikä se mahtaisi olla?

Koneen akunkesto herättää myös pieniä kysymyksiä. Windowsissa täyteen ladattu 8-kennoinen tehoakku ilmoittaa akkukestoksi noin 8 tuntia, kun Kubuntussa arvioitu akkukesto on "vain" 6 tuntia. Koska kannettava ei ole ollut käytössäni vielä kovin pitkään, en ole ehtinyt testata näiden arvioiden paikkansapitävyyttä. Ajatus, että Lenovon Windowsiin puukottamat virransäästöominaisuudet olisivat Kubuntussa oletuksena käytössä olevia kehittyneempiä, ei kyllä kuulosta mitenkään mahdottomalta.

Kaiken kaikkiaan X60s tuntuisi melkeinpä parhaiten Linuxissa toimivalta uudelta kannettavalta, mihin olen törmännyt. Mikäli nämä pari pikkuongelmaa saataisiin korjattua joko Ubuntun tai Lenovon puolelta, voisin suositella tätä kannettavaa varauksettomasti kaikille, jotka ovat hankkimassa kannettavaa Linux-käyttöön.

Olen kirjoittanut tähänastisista kokemuksistani X60s:n kanssa hieman laajemmin loistavalle ThinkWiki-sivustolle osoitteeseen http://www.thinkwiki.org/wiki/Installing_Kubuntu_6.10_on_a_ThinkPad_X60s, ja aion päivittää sivua projektin edetessä. Toivoisin, että muut kys. läppärin käyttäjät kertoisivat myös täällä kokemuksistaan.

Sivuja: [1]