Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - jarmala

Sivuja: [1] 2 3 ... 35
1
Ohjelmat, joita tarvitaan:
CD-Rippaus -työkalu
Asunder

Juu, Asunderia käytetään täälläkin. Juuri kävin lainaamassa kirjastosta sylillisen jazz-cd -levyjä. Asunderilla ne saa mukavasti ripatuksi omaan käyttöön.

Jazz rulez, tai jos et vielä ole tarpeeksi vanha, niin odota muutama vuosikymmen, niin jazz alkaa kolahtaa. Sen jälkeen mikään pop-musiikki ei enää kolise, koska se on liian yksinkertaista. IMO.

2
Videon tallennaminen omalle koneelle LinkedInistä on helppoa. Sinun tulee ensin kirjautua sisään LinkedIn-tilillesi ja etsiä video, jonka haluat tallentaa. K

Yleensäkin linuxilla voi tallentaa kaiken näytölle tulostuvan yksinkertaisesti ffmpegillä ihan riippumatta siitä, mistä se video tulee:
 
Koodia: [Valitse]
ffmpeg -video_size 1920x1080 -framerate 30 -f x11grab -i :0.0+0,0 -f pulse -ac 2 -i 0 -c:v libx264 -crf 23 -preset ultrafast foo.mkv
Voi joutua vähän virittämään komentoa, mutta tuo antaa hyvän lähtökohdan. Siitä se lähtee...

Ja muitakin vaihtoehtoja näytölle tulevan videon tallentamiseen on. Tätähän ne DRM:t yrittävät estää, mutta eivät aina onnistu siinä. Sitäpaitsi laki sallii tehdä omaan käyttöön kopion tekijänoikeudella suojatusta sisällöstä.

3
Onko nyt siis niin, että olet luonut asennustikun, mutta et saa käynnistettyä tikkua?
Kirjoititko levykuvan tikulle Levyt-ohjelmalla, kuten ohje neuvoi?
Oletko avannut koneen käynnistyessä boottivalikon (boot menu) ja valinnut sieltä tikun käynnistyslaitteeksi?

Onkohan missään päin nettiä suomenkielistä rautalangasta väännettyä ohjetta Linuxin asennukseen? Asennus on ensikertalaiselle hankala, koska siinä on monta vaihetta ja jokaisen vaiheen pitää onnistua, jotta pääsee eteenpäin kohti valmista asennusta. Tikulta asennuksen ohjeistus riittänee, koska koneet nykyisin buuttaavat järjestään tikulta eikä niissä kaikissa enää edes ole DVD-asemaa.

Meinaan, että nämä asennuskysymykset toistuvat melko säännöllisesti...

4
Yleistä keskustelua / Vs: Pankkitunnuksia...
« : 27.02.23 - klo:14.50 »
Tuli puhelimeen pankin ID sovellukseen kirjautumis salasana kysely mutta kun en ole ollut (netti)pankissa pariin päivään niin suljin sovelluksen enkä laittanu salasanaani siihen, pankille lähetetty kyselystä ilmoitus. Danskebank

Minullekin on tullut noita, mutta sähköpostitse. Ovat epäuskottavia, koska ei ole tiliä Danskebankissa...

5
Laitealue / Vs: HP Notebook - 15-dw0012no lisää muistia
« : 26.02.23 - klo:05.23 »
Kone ei ole minun, mutta toivoisin sen omistajan saavan vähän tehoja irti koneesta. Koneessa on Windows ja se on hidas.

Asentakoon koneeseensa Ubuntun.

6
Kai C-Moren ja MTV Katsomon saa myös suoraan televisioon LG:n sovelluskaupasta?
Saa toki, mutta se toimii kökösti LG:n kauko-ohjaimella: esim. urheilulähetysten selostajatietoa ei kaukosäätimellä saa

Lopputuloksena ja lopullisena ratkaisuna aiheeseen oli se, että tilasin Kiinasta mini PC:n, johon asensin Ubuntu 22.04:n. Mini PC on kytketty TV:hen HDMI-kaapelilla. PC osaa näyttää kaikki tarvittavat TV-palvelut: Areena, Youtube, Ruutu, C-more, Katsomo. Ja kaiken lisäksi siinä ohjelmavirtaa voi ohjata kätevästi langattomalla hiirellä ja näppiksellä. Paljon helpompaa kuin TV:n omalla kaukosäätimellä. Aiheutti toki lisäkulua, mutta mukavuus ja käytetttävyys ovat ylivertaiset. Ja kaiken lisäksi sain täten PC:lleni käyttöön 65-tuumaisen 4k-näytön...

7
mutta yle areena kyllä näkyy mutta äänet ei kuulu.

Yle Areenassa äänet ovat oletuksena mutella eli mykistettyinä. Napauta Areenassa mykistys pois päältä, niin ne alkavat kuulua kummasti...

8
Laitealue / Vs: Uusi kiinalainen NUC
« : 19.02.23 - klo:05.31 »
Kannattanee ensitöikseen vaihtaa sen mukana tullut SSD johonkin laadukkaampaan. Se on varmasti halvinta kiinakuraa mitä markkinoilta löytyy.

Noniin, tuli sitten testattua NUC:in mukana tulleen kiinalaisen 256 GB:n SSD:n nopeus dd:llä. Nopeus on 500 MB/s, luku on hieman yli ja kirjoitus hieman alle tuon. Kyllä se minulle kelpaa - onhan se sentään kuusi kertaa nopeampi kuin pöytäkoneeni 4 TB kiekko.   

9
Olisiko tuohon mahdollista tehdä joko cronilla ajastettua tappoa ja uudelleen käynnistämistä x päivän välein tai vaikka x tunnin välein ajettavaa scriptiä joka tarkistaisi paljonko muistia on ja jos se on lopussa

Toki on mahdollista, mutta ei siihen suurempaa tarvetta ole, kun koneen voi buutata itsekin. Tarpeen huomaa siitä, että uusia ohjelmia ei saa käynnistettyä. Sitten vaan buuttia perään...

10
Laitealue / Vs: Uusi kiinalainen NUC
« : 15.02.23 - klo:20.20 »
Ja vielä: PC näytää kuluttavan liikkuvaa kuvaa, esim. jalkapalloa toistettaessa 10 - 11 W, paikallaan olevalla kuvalla esim. webbisivuilla 5 - 6 W, ilman kuvaa (black screen) 1 W ja suspendissa alle 1 W. Eli tavoite vähentää pöytäkoneen 38 W kulutusta toteutui kyllä.

Ja vielä: ffmpegin softakoodaus kuluttaa 17 W, koska rautakoodekkeja en ole saanut vielä toimimaan (ohje löytyi kyllä netistä .. ffmpegin lisäksi pitää kääntää 11 softaa...).

Sähkönkulutuksesta: 19 päivässä värkki on vienyt 1,87 kWh = 0,1 kWh/d, joten laitteen keskimääräinen teho minun käytölläni on 4,1 W.

11
8Gt rittää hyvin peruskäyttöön (surffailu, office-sovellukset, jne)

Periaattessa kyllä, ellei sitteen käy niin kuin minulla, kun koneessa on muistivuoto: gnome flashback metacity vuotaa, mutta kyllä sen kanssa tulee toimeen, kunhan vaan kirjautuu silloin tällöin uudelleen sisään tai buuttaa koneen...


12
Kiitoksia kommenteista. Vaikuttaa siltä, että kaapelinetti pääsääntöisesti toimii hyvin. Tämä antaa rohkeutta viedä asiaa eteenpäin taloyhtiössä.

Yhtiössä on tällä hetkellä sitä haluaville vedetty vanhoja puhelinpiuhoja pitkin HPNA:lla netti, joka on siis nopeudeltaan 8/1 Mbps, koska puhelintapsissa suurempaa nopeutta ei saa kulkemaan. Nopeus on aika hidas ja se ei ole saatavilla kaikkiin asuntoihin. Etuna taas on se, että taloyhtiöllä on Telian yritysliittymä, joka jaetaan käyttäjille talojakamossa, joten kuukausihinnaksi käyttäjille tulee mukava 4,55 EUR/kk.

Valokuitunen -niminen firma on keväällä vetämässä alueelle kuitua, mutta se tulee liian kalliiksi: itse kuitu olisi 5,90 e/kk, mutta siihen pitäisi lisäksi tilata Internet -palvelu (mitä se sitten onkaan...), jonka hinta alkaa 28 eurosta per kuukausi. Yhteensä siis 34 e/kk. Järjestimme gallupin asukkaiden kesken ja vain kaksi 32:sta oli kiinnostunut valokuidusta näillä hinnoilla.

Nyt meillä on myös DNA:n kaapelitarjous, joka on asukkaille selvästi edullisempi kuin tuo kuitutarjous. Se saattaa hyvinkin ottaa tulta asukkaiden keskuudessa...
 

13
Intel Xeon E5-2430 @ 2.20GHz 6core
64Gb ECC DDR3 ram

Näkyy olevan ihan kivasti rammia, vaikka onkin vain ddr3:ea. Minulla ei ole koskaan ollut tietokoneissani enempää kuin 8 GB rammia. Olenkohan jotenkin vanhanaikainen?

14
Onko teillä kellään käytössä taloyhtiössä DNA:n kaapelinettiä? Siis piuha tulee talojakamoon, josta DNA järjestää netin taloyhtiön TV-kaapeleita pitkin asuntojen TV-pistokkeeseen, johon tulee DNA:n kaapelimodeemi. Samalla toki tulee myös kaapeli TV, mutta tässä haetaan ensi kädessä nettiä. Toki itkua voi tulla siitä, että nykyiset DVB-T kanavat muuttuvat tässä yhteydessä DVB-C -kanaviksi... tosin nykytelkkareissa yleensä on molemmat virittimet.

Toimiiko DNA:n nettisysteemi? Miten nopeudet? Perusnopeuden 10/10 Mbps lisäksi saa lisänopeuksia rahalla monia portaita. Toimivatko ne? Miten liittymässä toimii ns. Internet-palvelu? Oletteko tyytyväisiä? Ja toisaalta, toimivatko kaapeli-TV -kanavat kunnolla?

Kas, tausta tälle kyselylle on edellinen valokuitukyselyni: taloyhtiölle tehty valokuitutarjous ei ottanut asukkaiden keskuudessa tulta, koska siinä valokuitu ja Internet-palvelu oli erotettu toisistaan ja molemmista olisi pitänyt maksaa erikseen per asunto. Erityisesti Internet-palvelu oli kallis n. 30 eur/kk. Lisäksi asukkailla on jo omat yhteytensä, ilmeisesti mobiilipuolella toteutettuina.

Tämä DNA:n tarjous vaikuttaa edullisemmalta per asunto, mutta toimiiko se kunnolla?

15
Yleistä keskustelua / Vs: Sähkön säästäminen
« : 08.02.23 - klo:16.41 »
Liittyy hiukan sähkön säästämiseen: tilattuani Kiinasta vähävirtaisen NUC:in ja huomattuani, että siihen asentamani Ubuntu 22.04 osaa käyttää suspendia luotettavasti niin, että se osaa myös toipua tuosta tilasta, niin rohkaistuin kokeilemaan samaa myös pöytäkoneellani.

Pöytäkone on vanha, vuonna 2009 ostettu tornimallinen vehje, josta on kaikki sisuskalut jo ehditty vaihtaa uusiin - monet jo useampaankin kertaan. Vain kotelo on alkuperäinen. Kone ajaa Ubuntu 18.04:ää, mutta hämmästykseni oli suuri, kun se osasi tänään käynnistyä suspendista ihan kunnolla vain hiirtä liikauttamalla. En osannut kuvitellakaan, että suspend toimisi näin hyvin pöytäkoneella. Eli veikkaan, että kone on yön aikana kuluttanut paljon vähemmän sähköä kuin sen normaalin 38 Wh/h. On se tämäkin jo sentään vähän kotiinpäin. Vaikka sähkö on nyt taas jo halpenemaan päin, niin jos tämä nyt kuitenkin pelastaisi Maan...

Hämmästelin sitä, että myös jatkuvasti päällä oleva Arduinolla ajamani ympäristömittaus toipui suspendista kuin vettä vaan - toki sarjaportista tulevat mittaukset jäivät puuttumaan tuolta ajalta, mutta suspendin jalkeen mittaus jatkui itsestään ja moitteetta.

En siis osannut kuvitellakaan, että suspendia voisi käyttää myös pöytäkoneilla. Aina sitä oppii...

16
Laitealue / Vs: Uusi kiinalainen NUC
« : 07.02.23 - klo:21.42 »
Tullista sanottiin, että 150 euron ostoksista pitää itse maksaa tullimaksu ja arvonlisävero. Luetaanko mukaan hintaan myös postikulut? Alle 150 euron ostoksista myyjä voi maksaa arvonlisäveron, jos kuuluu sopimuksen piiriin Suomen kanssa.

Rahtikulut lasketaan mukaan kauppahintaan. Ja tuo 150 euron tullimaksuraja on tosiaan olemassa. Mutta tulli taidetaan maksaa arvonlisäverottomasta hinnasta, joka taisi minun tapauksessani jäädä alle 150 euron: kauppahinta rahteineen oli 162 euroa, joka siis sisältää 24 %:n arvonlisäveron, joten veroton hinta rajalla oli 162 / 1,24 = 130,64 euroa, joka jää tullimaksurajan 150 EUR alle.

Jos taas tullia kannetaan, niin tietenkin myös tullimaksusta täytyy maksaa arvonlisävero...

Ja vielä: paketti oli lähetetty Alankomaista, joten Alankomaiden ja Suomen välisestä kaupasta ei tarvitse maksaa tullia, koska molemmat kuuluvat EU:iin. Kiinalaisella kauppiaalla mitä ilmeisimmin on varasto Alankomaissa eli kauppias on jo maksanut tullit tuodessaan tavarat Kiinasta Alankomaiden varastoonsa. Joten sieltä eteenpäin EU:n alueelle kauppa käy tullitta.

Jos ei kukaan rupea minulta mitään karhuamaan, niin en mitään kellekään maksa...

17
Laitealue / Vs: Uusi kiinalainen NUC
« : 07.02.23 - klo:17.31 »
Noniin, sainpas asetetuksi KDE Plasman käyttämään Waylandia, jolloin näytön skaalauksen saa asettettua muihinkin kuin kokonaislukuihin - nyt joko 125% tai 150% on sopiva skaalaus. Hyvä niin.

Ja nyt ilolla panen merkille, että suspend on alkanut toimia kunnolla: siitä pääsee palaamaan takaisin ilman, että valikot hajoavat käyttökelvottomiksi. Kiva! Suspend vie sähköä vain yhden watin teholla, mikä on minulle juuri sopivasti.

Mutta ongelma: KDE:n tiedostoselain dolphin ei suostu yhteistyöhön: haluan, että se näyttäisi tiedostoluettelot (nimi, koko, aika) vain tekstinä ilman mitään ikoneita. Netistä ei löydy ohjetta tähän... kaikissa ohjeissa korjataan ongelmaa, jossa ikoneita ei näy. Mutta minun ongelmani on, että ikonit perkuleet näkyvät. Kellään neuvoa?

18
Laitealue / Vs: Uusi kiinalainen NUC
« : 03.02.23 - klo:19.05 »
Millä estän sen, että lähes jokaisen buuttauksen tai uudelleenkirjautumisen jälkeen ääniasetukseksi on muuttunut "PC speakers", kun haluaisin, että HDMI pysyisi koko ajan päällä?

19
Laitealue / Vs: Uusi kiinalainen NUC
« : 02.02.23 - klo:01.42 »
Nyt voin tällä katsoa kaikista lähteistä leffat ja videot,
Testaus jatkuu... Pitää vielä kiikuttaa se viritintikkukin tähän kiinni ja virittää ffmpeg koodaamaan videot rautakoodekilla. Vartokaa...

Videot näkyvät hienosti Areenasta, C Moresta, Ruudusta ja Youtubesta. Kiitos siitä.

Bashia vaan piti säätää inputrc:stä, koska komentohistoria ei toiminut haluamallani tavalla. Ihmettelen vaan, kuka kumma jaksaa käyttää Ctrl-R -hakuja komentopinosta, kun inputrc:tä puukottamalla haut saa nuolinäppäimiin...

Videoiden rautapurku onnistuu hyvin.

Mutta rautakoodaus ei ota onnistuakseen millään. Jo kaksi iltaa taistellut sen kanssa, mutta ei vaan keksi syytä toimimattomuuteen. Veikkaan, että jokin kirjasto tai apuohjelma puuttuu koneesta vielä. Huoh, menen nukkumaan...

Näitä jo kokeiltu:

Koodia: [Valitse]
ffmpeg -c:v h264 -i FI010191.MOV -f null -
ffmpeg -hwaccel auto -i FI010191.MOV -c:v hevc_qsv -c:a copy output.mp4
ffmpeg -hwaccel auto -i FI010191.MOV -c:v hevc_vaapi -c:a copy output.mp4
ffmpeg -hwaccel qsv -c:v h264_qsv -i FI010191.MOV -c:v hevc_qsv -load_plugin hevc_hw -b:v 2M -y test.h265
ffmpeg -hwaccel qsv -c:v h264_qsv -i FI010191.MOV -c:v hevc_qsv -load_plugin hevc_hw -y test.h265
ffmpeg -hwaccel qsv -c:v h264_qsv -i FI010191.MOV -c:v hevc_qsv -load_plugin hevc_qsv -b:v 2M -y test.h265
ffmpeg -hwaccel qsv -c:v h264_qsv -i FI010191.MOV -f null -
ffmpeg  -hwaccel qsv  -i FI010191.MOV -c:v hevc_qsv -load_plugin hevc_hw  -b:v 2M  -y test.h265
ffmpeg -i FI010191.MOV -c:v h264_qsv -c:a copy output.mp4
ffmpeg -i FI010191.MOV -c:v h264_qsv -crf 22 -c:a copy output.mp4
ffmpeg -i FI010191.MOV -c:v h265_qsv -crf 22 -c:a copy output.mp4
ffmpeg -i FI010191.MOV -c:v hevc_qsv -c:a copy output.mp4
ffmpeg -i FI010191.MOV -c:v hevc_qsv -crf 22 -c:a copy output.mp4
ffmpeg -i FI010191.MOV -c:v hevc_qsv output.mp4
ffmpeg -i FI010191.MOV -c:v hevc_vaapi output.mp4
ffmpeg -i FI010191.MOV -c:v libx265 b:v 500k output.mp4
ffmpeg -i FI010191.MOV -c:v libx265 -b:v 500k output.mp4
ffmpeg -i FI010191.MOV -c:v libx265 output.mp4
ffmpeg -init_hw_device qsv=hw -filter_hw_device hw -f rawvideo -pix_fmt yuv420p -s:v 1920x1080 -i FI010191.MOV -vf hwupload=extra_hw_frames=64,format=qsv -c:v h264_qsv -b:v 5M output.mp4
ffmpeg -init_hw_device qsv=hw -filter_hw_device hw -v verbose -f rawvideo -video_size 1920x1080 -pix_fmt yuv420p  -i FI010191.MOV  -c:v hevc_qsv -load_plugin hevc_hw  -preset veryfast output.h265
ffmpeg -init_hw_device qsv=hw -filter_hw_device hw -v verbose -f -video_size 1920x1080 -pix_fmt yuv420p  -i FI010191.MOV  -c:v hevc_qsv -load_plugin hevc_hw  -preset veryfast output.h265
ffmpeg -init_hw_device qsv=hw -filter_hw_device hw -v verbose  -i FI010191.MOV  -c:v hevc_qsv -load_plugin hevc_hw  -preset veryfast output.h265
ffmpeg -init_hw_device qsv=hw -filter_hw_device hw -v verbose -video_size 1920x1080 -pix_fmt yuv420p  -i FI010191.MOV  -c:v hevc_qsv -load_plugin hevc_hw  -preset veryfast output.h265
ffmpeg -init_hw_device qsv=hw -v verbose  -i FI010191.MOV  -c:v hevc_qsv -load_plugin hevc_hw  -preset veryfast output.h265

20
BIOS on joku AMI ja ihan englanninkielinen se on...

Se sanoo:

Koodia: [Valitse]
BIOS Information
Vendor: American Megatrends International, LLC.
Version: JK08B001
Release Date: 11/15/2022
Address: 0xF0000
Runtime Size: 64 kB
ROM Size: 5 MB
Characteristics:
BIOS Revision: 5.19

Kelpaa kyllä minulle...

Sivuja: [1] 2 3 ... 35