Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - petritol

Sivuja: [1] 2 3
1

Koodia: [Valitse]
xset dpms force off

Pitäisi näköjään uotella, eikä ruveta itse aina etsimään...Kiitos kovasti! Eli tällä komennolla ja jonkun napin painalluksella lähtee kaikki kolme toimimaan (pelkkä komento tekee kaksi mustaa ja yhden sammuneen näytön).
Ja siis W7:ssahan sain kaikki näytöt ja tykinkin toimimaan yhtä aikaa. Ongelma on vaan aina se, että olisi kiva saada vaihdettua helposti pelkälle tykille näkymä.

2
Toimiiko se jos irroitat tykin? Mietin vain, että tuo kortti ei varmaankaan tue enempää kuin kolmea näyttöä, mutta en ole varma.

Muokkaus: Saattaa se tukea neljääkin. Huomasin, että mainitsit kahden Dellin olevan samassa lähdössä eli ilmeisesti MST-kytkentä. Ainakin dpms:n (näyttöjen virransäästö) sammuttamista on ehdotettu:
Koodia: [Valitse]
xset dpms force off
Yksi mahdollisuus on toki että 4k-näytön kanssa tuosta työpöydästä tulee liian leveä ja se aiheuttaa ongelmia. Pitäisi selvittää kuinka leveää työpöytää tuo näytönohjain tukee.

Otin pois käytöstä, mutten ole HDMItä vielä kokeillut irrottaa. Kyllä varmasti tuo, vaati 1.2. ottamisen käyttöön näytöistä.
Heti kun painan Ubuntun lukitsemisnäppäintä (oikean yläkulman nuoli alas ja lukko-kuvake keskellä) lähtee kaikki näytöt pelittämään ja pelittää avaamisen jälkeenkin. Uloskirjaus ei tee samaa.
Täältä: https://askubuntu.com/questions/234153/external-monitor-recognized-but-getting-no-signal testasin tuota toista ja neljättä vastausta. Niistä ei ollut apua. Oliskohan noita helppo perua, ettei taas rupeaisi kertymään ihan turhaa softaa koneeseen?

3
Hei.

Uusin Ubuntu asennettuna juuri puhtaasti. Näytönohjaimena Geforce GTX970. Näyttöinä Samsung 4K (oma Dp-lähtö) ja kaksi Delliä (yhdestä Dp-lähdöstä).
Asensin ajurit näillä ohjeilla:
Koodia: [Valitse]
$ sudo add-apt-repository ppa:graphics-drivers/ppa
$ sudo apt update
Koodia: [Valitse]
$ sudo ubuntu-drivers autoinstall

Koodia: [Valitse]
ubuntu-drivers devices
== /sys/devices/pci0000:00/0000:00:01.0/0000:01:00.0 ==
modalias : pci:v000010DEd000013C2sv00001458sd0000367Abc03sc00i00
vendor   : NVIDIA Corporation
model    : GM204 [GeForce GTX 970]
driver   : nvidia-driver-396 - third-party free recommended
driver   : nvidia-driver-390 - third-party free
driver   : xserver-xorg-video-nouveau - distro free builtin

Asetuksista löytyy siis kaikki kolme ihan oikeilla resoillakin (+neljäs tykille menevä HDMI), mutta signaalia ei yhdelle Dellille tule. Jos muutan asetuksia näyttö vaihtuu toiseksi, mutta aina yksi pimeänä.

**LISÄYS**
Myös kuvankaappauksessa näkyy näköjään kolme näyttöä...

4
Mut toimii näköjään vaan, kun valot on pois päältä. Jos valot laittaa näppikseen, ei numpadin käyttö onnistu.

5
KIITOS taas erittäin paljon nm! Juuri tuo koodi ei toiminut, mutta linkkaamasi sivun seuraava SHIFT + NUMLK toimi!

6
Kiitos vastauksesta. Kyllä tuolla molemmilla kerroilla on Num Lockin kohdalla on-asento. Huomasin, ettei numpadi toimi ollenkaan Ubuntussa, riippumatta siitä olenko valoja näppikseen kytkenyt. Windowsissa toimii ongelmitta.

7
Olen huomannut, että taustaledien käyttö hävittää numeronäppäimistön pelistä pois, vaikka NUMlock-valo palaisi. Samoin ledien sammutus ei läheskään joka kerta toimi. Mistähän voisi johtua?

8


No ainakaan viimeisessä kohdassa sitä ei mitenkään ajeta root-oikeuksin eli tuossa vaiheessa, kun se laitetaan pikanäppäimeksi se ei voi käyttää root-oikeuksia. En myöskään äkkiseltään keksi, miksi tuo voisi tarvita root-oikeuksia.


Tottahan tuo on. Jostain syystä ainakin itselläni jostain syystä antoi kuitenkin virheilmoituksen ilman tuota sudoa edessä, joten jätin sen oppaaseen. Löytyy myös tuosta eng-versiosta. Nyt opas on tallennettuna Wikin sivuille. Olihan tuossa vähän opettelemista, mutta kai se on noin ok...  http://wiki.ubuntu-fi.org/CmStorm_nappaimiston_taustaledit_toimimaan

Iso kiitos korjauksista!

9

Käyttäkää siis graafisia ohjelmia ajaessanne sudon parametria -i, joka vaihtaa ajoympäristöön pääkäyttäjän asetukset (HOME=/root jne) tai parametria -H, joka vaihtaa vain kotihakemiston. Eli tähän tapaan:



Lisätty -i.

10
Kiitos ja kiitos korjausehdotuksista, huomioin ne. Tuon sudon ainakin miulla jostain syystä tarvitsi. Huomasin myös puuttuvan kohdan, tuo koodi voi vaihdella, kun kävin kohta kohdalta vielä läpi.

11
OPAS näppäimistön taustavalaisun kytkemiseksi Ubuntussa, toimii ainakin Cooler Masterin CmStorm-näppäimistöllä

Ledit saa päälle tai pois päätteessä (CTRL + ALT + T) kirjoittamalla:
Koodia: [Valitse]
xset led on tai
Koodia: [Valitse]
xset led off
Ne voit saada kuitenkin toimimaan myös näppikseltä seuraavasti, luomalla käynnistyvän tiedoston keyboard-led.sh:
Koodia: [Valitse]
cd /usr/local/bin
sudo -i gedit keyboard-led.sh

Leikkaa jaa liitä:
Koodia: [Valitse]
#!/bin/bash
FLAGS=$(xset -q | awk 'NR==2' | awk '{ print $10 }')

printf "$FLAGS""\n"
xset led on

FLAGS=$(xset -q | awk 'NR==2' | awk '{ print $10 }')

printf "$FLAGS""\n"

Tallenna ja poistu.
Tee keyboard-led.sh:sta käynnistyvä:
Koodia: [Valitse]
sudo chmod u+x /usr/local/bin/keyboard-led.sh
Testaa toiminta käskyllä:
Koodia: [Valitse]
sudo /usr/local/bin/keyboard-led.shKomennon perään saat pari koodia, tyyliin:
00000000
ffffe7fc   <-----Jos eroaa tästä, ota tämä ylös ja syötä se seuraavassa kohdassa if-lausekkeen perään ennen hakasulkuja.

Jotta valot myös sammuisi, avaa tiedosto uudelleen:
Koodia: [Valitse]

sudo -i gedit /usr/local/bin/keyboard-led.sh
Ja korvaa sisältö tällä (huomioi äskeinen koodi):
Koodia: [Valitse]
#!/bin/bash
FLAGS=$(xset -q | awk 'NR==2' | awk '{ print $10 }')
if [ "$FLAGS" = ffffe7fc ]; then
    xset led off
else
    xset led on
fi


Testaa toiminta käskyllä:
Koodia: [Valitse]
sudo /usr/local/bin/keyboard-led.sh
Tämän jälkeen avaa "Järjestelmäasetukset" -> "näppäimistö" -> "pikanäppäimet"
Valitse omat pikanäppäimet ja paina plussaa luodaksesi uuden.
Nimeksi voit antaa, mitä haluat, mutta komennoksi anna:
Koodia: [Valitse]
bash /usr/local/bin/keyboard-led.shPaina "toteuta".
Klikkaa rivin oikeaa reunaa ja tämän jälkeen paina haluttua pikanäppäintä, todennäköisesti SCR LK.

Voilà!


Ohje suomennettu ja täsmennetty täältä: http://blog.rumyhub.com/post/2015/01/31/ubuntu-fixing-cm-storm-devastator-keyboard-backlight-button.aspx





12

 Voi olla, että joudut vielä asentamaan Ubuntun uudelleen, jos haluat Windows-valinnan Grubiin.

Onnistuu yhtä helposti tuolla F8:lla, joten antaa olla näin :) Jos tuosta ei siis muuta haittaa ole?

13
Jeba! Ubuntu toimii ja Windowskin! Ainut, että sen UEFIN (päivitetty BIOS) kautta joudun F8 painamalla valitsemaan Windowsin, jos haluan sitä käyttää. Grub siis meni jonnekin olemattomiin.

Käytin siis sitä alinta vaihtoehtoa asennuksessa.
Osioin ensin Gparted-ohjelmalla SDD:n tyhjälle osiolle (sda4, 85GB) EXT4:en ja asennuksessa liitin sen juureen, kun juurta vaati jostakin. HDD:stä suurimman osan alustin Gpartedissa NTFS:ksi ja n. 16,5Gt Swapiksi.
Toivottavasti riittää valmiustilan toimimiseksi, kun muistia se 16GB, ainakin nyt toimii. Ubuntun asennus kai automaattisesti hoksasi tuon swapin? Kysyi myös jotain ?käynnistysosiota? (en muista nimeä), siihen pistin vaan sda1:n kokonaisuudessa. Sinne kai se Grub hävisi...

Käynnistyi hyvin, mutta heti kun laitoin näytöt kiinni Geforcen GTX970:een, ei kuvaa tullut.

Monien erilaisten asennusyritysten ja ulkopuolisten lähteiden ja ppa:n lisäämisien jälkeen näillä ohjeilla kuitenkin kaikki onnistui ja nyt käynnistyy hienosti Ubuntuun!

Asentaa siis uusimman NVIDIA-Linux-x86_64-352.41.run-tiedosto, joka löytyisi http://www.nvidia.com/content/DriverDownload-March2009/confirmation.php?url=/XFree86/Linux-x86_64/352.41/NVIDIA-Linux-x86_64-352.41.run&lang=us&type=GeForce
Koodia: [Valitse]
sudo add-apt-repository ppa:graphics-drivers/ppa

sudo apt-get update

sudo apt-get install nvidia-352 nvidia-settings
Ohjeet täältä: http://ubuntuhandbook.org/index.php/2015/06/install-nvidia-352-21-ubuntu-1404/

En tiedä mitä kaikkea tuonne nyt sotkin, näkisikö jostain turhia asennuksia ja voisiko niitä poistaa?

Upeeta, mahtavaa, kiitos kaikille teille todella auttavista vastauksista ja iso käsi ylös! Oisin kyllä taas käyttänyt tähän ainakin viikon ilman tätä foorumia  :o

14
Tuskin tarvitset swappia ollenkaan.

Miksi näin? Ymmärrän, että muistin määrän vuoksi sitä ei tarvitsisi. Mutta onko uudessa Ubuntussa mitään muuta tapaa päästä tilaan, jossa työtila avautuu sellaisena, kuin oli sammuttaessa? n. 22 Gt (1,5 x DDR4) Swapin tilan voisi tietty käyttää muuhunkin!

Huomasin, että Ubuntu Suomi-sivuilta ladattavissa olevissa ISO-tiedostoissa on maininta amd64:sta, tyyliin: ubuntu-14.04.3a-desktop-amd64-finnishremix.iso Käykös nämä nyt Intelille vai pitäisikö jostain löytää i386-versio? Aika outoa jos näin, kun lataussivu tarjoaa vain noita amd64:ia...

Tikulta pääsin oikein hienosti käsiksi asennukseen, mutta ei jostain kumman syystä löydä Windowsia koneelta, vaan ehdottaa koko kovon tyhjentämistä. Mistähän moinen?

15
Pistin tuolta UEFIsta mielestäni päälle asetuksen, jolla molemmat näytönohjaimet käytössä ja ilmeisesti ykkösnäytöksi emoon liitetyn. Kuvahan siihen tuli, n.ohjaimeen kytkettyyn ei! Jotain virheilmoitusta juuri tuosta nouveuausta yms. antoi, mutta meni asennusohjelmaan! En vielä ehdi katsomaan tarkemmin, pitää joutua saunaan  :D

Kiitos kovasti kaikille vastanneille jo nyt, erityisesti nm:lle ehkä ratkaisevasta vihjeestä!

Mutta palailen, kunhan testaan asennusta. Onko muuten teidänkin mielestänne järkevää osioida loppuosa 250GB:n  SSD:stä pelkästään Ubuntulle (n. 55GT) ja pistää swappi HDD:lle?

16


Tämä UEFI: https://fi.wikipedia.org/wiki/UEFI
Tuo riippuu emolevystä ja noin uusissa emolevyissä on pääsääntöisesti UEFI. Asuksen sivuilta tarkistamalla asia vahvistuu eli kyllä tietokoneessasi on UEFI: https://www.asus.com/Motherboards/Z170-A/

Ok. Hyvä tietää, tässä ei siis ole enää perinteistä BIOSIA?

Joku neuvoo kytkemään Intelin integroidun näytönohjaimen kokonaan pois päältä bios-asetusvalikon kautta.
Oletko muuten kokeillut kytkeä näyttöä myös emolevyn näyttöportteihin? Kuva voi hyvinkin olla siellä, jos integroitu näytönohjain on käytössä.


Kokeilin, ei kuvaa tullut niistäkään. Toinen näyttö kiinni Displayportissa ja toinen HDMI:llä. Pitääpä kokeilla tuota näytönohjaimen käytöstä poistamista vielä ennen suomimediasta luopumista.

17
Tuota suomiversiota ei ole kovinkaan paljoa testailtu, joten kannattaa kokeilla varsinaista versiota, onnistuisikohan se ?
...Jos sekään ei onnistu kannattaa kokeilla tekstiasennusta.
Pitää kokeilla ulkomaista, tekstiasennus kuulostaa turhan haastavalta!


Millainen kone on kyseessä? UEFI-kone?
Mikä on UEFI-kone? Ihan perinteinen pöytämallin kone, emo Asus Z170-A, muistia 16Gb ddr4, prossu i7 6700K, SSD ja HDD.

18
Hei.

Uusi kone kasattu ja Windows 7 juuri asennettuna. Ongelmana on, ettei Ubuntun (suomiversio) asennus millään onnistu. Olen kokeillut sekä Unetbootin tikulta, että DVD:ltä. Pääsen kyllä alkuvalikkoon, mutta heti kun valitsen asentamisen, menee näyttö virransäästötilaan, eikä siitä herää. F1 ja F6, sekä "nomodesetin" raksiminen on kokeiltu, ei mitään vaikutusta.

Missähän vika ja miten onnistuisi? Näytönohjain on Gigabyten Geforce 970:n Gaming.

Windowsissa kyllä saan valittua asennuksen, mutta valikoiden valintamahdollisuudet näyttää turhan vähäisiltä. Ei kysy osioinneista yms. mitään...

19
Kiitos neuvoista!

20
Moi.

Uusi kone, jonka 250GB:n SSD-kovo lähdössä osioitumaan pian käyttöjärjestelmille. Asennan Windowsin ja ainakin Ubuntun. Muuhun käyttöön ja ohjelmille tulee 3TB peruskovo.

Kysymys kuuluu, tuleeko myös Steam Linux asentaa, jotta käyttis on varmasti optimoitu uusille peleille? Vai toimiiko Steam yhtä jouhevasti Ubuntussa?

Sivuja: [1] 2 3