Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Nuupuntu

Sivuja: [1] 2 3
1
Bongasin joulun alla Lenovo ideapad -halpiksen olkkariläpäriksi. Tuskailtuani yhden illan sen Win10:n kanssa, kokeilin muutamia linuxeja ja päädyin UbuMateen (15.x). Kun Win10 nielaisi 50% Lenovon SSD:sta (128 gig asema), niin UbuMate & ohjelmat käyttävät n. 11-12%.

Ainoa häikkä koski hiirtä/kursoria, joka karkasi jonnekin kerran illassa.

Tammikuun lopulla kokeilin taas paria muutakin jakelua (Scientific ollut suosikkini jo vuosia), mutta päädyin asentamaan tuolloin viimeisimmän UbuMaten (tänään 16.04), minkä jälkeen ei ole ollut valittamista.

Olen vain lisännyt muutamia ohjelmia, kuten Plank-palkin, Double Commanderin, CherryTreen & pari muuta. Siinä missä Redhat-pohjaisilla jakeluilla on ollut ongelmia wifin kanssa, on wifi toiminut ainakin UbuMaten kanssa melkoisen hyvin ("hyytyy" toisinaan, mutta olen saanut sen yleensä helposti päälle).

Minulla on ollut SL toisella koneella vuosia (tulnee olemaan jatkossakin), mutta olen tänä keväänä ollut yhtä tyytyväinen UbuMateen kuin SL:iin.

2
Danke!

3
Kiitos, hyvät herrat. Sainkin tehtyä kunnon siivouksen. Jos tuo nyt pyörisi vaikka laskiaiseen asti ongelmitta.

Muuten, ilmeisestikään en osannut hakea oikeilla termeillä, kosken löytänyt oikeisiin ratkaisuihin. Iso osa löytyneistä vinkeistä koski pakettien (installation-packages tms.) manuaalista loudaamista & asennusta... :)

4
Olen koko illan haeskellut infoa pieneen ongelmaani. Mitään varmuutta en ole asiaan saanut, joten esitän sen tässä.

Bongasin jouluksi kevytläpärin olkkarikäyttöön ja korvasin Win10:n Ubu MATElla (15.10). Päivityksiä tullut kivasti, mutta tuoreimman myötä sainkin viestin:

"Päivitys tarvitsee yhteensä 97,7 M vapaata (...) Vapauta vähintään 17,5 M lisää levytilaa levyllä '/boot' (...)"

Sudolla asia ei etene ja roskis on tyhjä. Joten siivoan käsipelillä. Vaan en ole varma, mitä kaikkea voin poistaa:

http://lekta.net/boot.png

Ainakin ylimääräiset initrd-kuvat lähtevät, nehän juuri tilaa vievät. Mutta mitä muuta voi poistaa?

Täytyy sanoa, etten käsitä "/boot" -hakemiston pienuutta, jos se kerran täyttyy kuukaudessa niin pahasti, että turva- ym. päivitykset eivät enää onnistu. Jokin on pielessä, vaikka asennus on tasan sellainen kuin asennusohjelma ehdotteli (päinvastoin kuin asennuksessa yleensä, en tehnyt muutoksia partitioiden kokoihin, en mihinkään). Niin tai näin, olennaisinta on saada tilaa "/boot" -hakemistoon, jotta päivitykset onnistuvat.

5
Totta, ei se näemmä ollut muuttunut. Tosin php:stä mitään ymmärrä... kait se on perusjutut käytävä läpi.

Poistin loppujen lopuksi saitin vanhat kotisivut, vaikka ihan siistit olivatkin. Suotta olivat häikkäämässä.

Homma alkaa toimimaan. Kiitos!

6
Pahoitteluni, jos ongelma on täällä jo ratkaistu. Olen hakenut ratkaisua netistä ja U-saitin tarkkahaulla, vaan ei onnista. Löytänyt lähinnä linkkejä O. Soininvaaran blokiin...

Alkutilanne: ulkoisella serverillä on kotisivu ollut pelkkänä kulissina (index.html ja pari muuta sivua) jo vuosia, koska olen "webhotellissa" lähinnä backup- ja meilikäyttöä varten.

Sitten: sain päähäni käydä leikkimään blogilla, joten latasin public-html:ään Wordpressin asennuspaketin. Panin sen asetukset alustavaan kuntoon, asensin parit simppelit teemat, tein koeviestin ja sellaista.

Mutta mitään ei näy. Ploki ei aukene! Kun loggautuneena koetan esikatsoa uutta viestiä, niin aukeaa vanha tuttu kotisivu. Tietenkin. Ftp-ohjelma ei siirtänyt ainakaan Wordpressin index.php -tiedostoa serverille, koska siellä jo oli index.html - tai ainakin uskon tuon olevan ongelmien syynä. Mikä moka...

Kysymys: miten korjaan tilanteen?

Helpointa kait olisi poistaa kaikki Wordpress-matsku serveriltä, samalla kun poistan kotisivut, ja asentaa koko moska uudelleen. Vaan kun sivujen siirto kotoa käsin vie tunnin tai enemmänkin, enkä työhuoneelta käsin moista oikein viitsi... Ehkä poistan kotisivut (niistähän on backup-zippi) ja sen jälkeen siirrän www-juureen tiedostot, jotka ensimmäisellä yrittämällä eivät siirtyneet. Tämä vaihtoehto kuitenkin merkitsisi - loogisesti - siirrettävien tiedostojen editointia uutta tilannetta vastaavaksi, koska Weirdpressin asennusohjelma ei niitä käsitellyt. Ja minun asiaa koskeva ymmärrykseni on 1990-luvulta, jolloin opettelin html-alkeet. Php-asiat ovat minulle täyttä hepreakiinaa.

Mitä suositatte, osaajat, puhdasta alkua vai jotain muuta? Uuden opiskelua...?

Edit: Sorry, tämä kysely taisi tulla tyystin väärään paikkaan! Eihän html-php -jutut ole ohjelmointia. En vain osaa siirtää tätä muuallekaan.

7
Kiitos varoituksesta!

(Olin juuri miettimässä, mitä tehdä, 9.10:een vaiko ei. Lähdössä viikoksi reissuun, niin ratkaisu oli loppujen lopuksi helppo: pelkkä turvapäivitysten teko ja Opera 10.00 -> 10.01. Halutti tehdä päivitys työmaalla, koska hyvä yhteys, mutta voihan tuon tehdä vasta joulun allakin. Toimiva mokkulayhteys on kuitenkin aika 'kiva juttu'.)

8
Laitealue / Vs: Mobiililaajakaistan asetukset
« : 07.09.09 - klo:23.23 »
Sehän se näyttää olevan. Kiitos!


9
Laitealue / Mobiililaajakaistan asetukset (ratkaistu)
« : 07.09.09 - klo:17.26 »
Vaihdoin verkkoyhtiön Soneraan ja tein mielestäni tarpeelliset muutokset Verkkoyhteyksien Mobiililaajakaistan asetuksiin (minulle oudon nimen "prointernet" takaa en saanut yhteyttä toimimaan, mutta pelkkä Sonera näyttää toimivan).

Tovia myöhemmin oikeassa yläkulmassa näkyi hetken aikaa jokin "tietoruutu", jonka mukaan olin vaihtanut jotain asetusta, mutta pitänyt jonkin asetuksen vaihtoehtona ".local" (mistä johtuen saattaisi ilmetä joitain ongelmia?). Olin jo tekemässä jotain muuta, joten en kerennyt kunnolla lukea ko. viestin sisältöä kun se jo katosi. En edes tiedä, liittyikö se juuri mobiililaajakaistaan...

Onko kellään idistä, miten asetusvaihtoehto ".local" saattaisi liittyä Mobiililaajakaista-asetuksiin? (Vai olenko taas pihalla kuin lumiukko?:))

10
Laitealue / Vs: Huawei E160E & Micro SD lukija
« : 16.07.09 - klo:17.49 »
Kyllä se leikkimiseen riittää: Slax toimii vanhassa 512 megan usbissa. Vaan ei se mikään varsinainen tuotantotyökalu ole.

Ubu on Sandiskin 8-gigaisella, josta 1,5 gigaa /home. Tarpeen vaatiessa käynnistän kiintolevyn jotta saan auki e:n (datat).

2 gigaan tyydyin, koska Huawein (E169) papruissa todettiin, että Huaweissa toimii 2 gigan microSD. En viitsinyt käydä kokeilemaan isommalla. Pointsi oli koettaa saada läppäri pelittämään vain toinen usb-liitäntä käytössä ja kiintolevy kiinni: linuxi Huawein microSD:lle, jolloin toiseen usbiin voisi liittää tarvittaessa ulk. kiintolevyn, ison usb-datatikun tms. Vaan ei se minun taidoilla onnistunut.. Hyvä että sain illalla mbr:n kondikseen.

11
Laitealue / Vs: Micro SD lukija ja Huawei E169
« : 15.07.09 - klo:20.56 »
Tämäkin sörssintä on kokeiltu.

Seuraava ja viimeinen yritys on, että koetan tehdä vaikka UNetbootinilla selvästi pienemmän asennuksen, ettei homma kariudu ainakaan tilaongelmaan ... Jos asennus onnistuu, niin sitten käyn opettelemaan grubia

Huawein nettitikut ovat siis arkkitehtuuriltaan/rakenteeltaan sellaisia, että niihin liitetty microSD-kortti näyttäytyy linuxille tikun omalta muistilta/osalta? Kokeilin Debianin pientä nettiasennusta (so. perussysteemi ilman "tuotantotyökaluja"): ei buuttaa, mutta asennus sotki tyylikkäästi C:n juuren ja ilmeisesti mbr:n. Ainakaan wintoosake ei käynnistynyt, tuli tilanteesta riippuen grubin error 15 tai 21, muistakseni (tilanteet: Debiani Huaweissa vs. ei lisälaitteita l. yritys xp:hen). Sandiskin Ubu toimii.

Wintoosakkeeseen buuttasin lopulta vanhalla apurompulla: sain Debianin "dualbootin" (mikä-lie) deinstalloitua ja palautettua vanhan boot.inin jne., mutta mbr-osasto lienee viallinen kun Win ei vaan kännisty. Nyt olis ollut viinakaupan paikka, mutta meni a-liike jo kiinni. Paras alkaa opettelemaan grubin ja mbr:n saloja...

12
Laitealue / Micro SD lukija ja Huawei E169
« : 15.07.09 - klo:12.34 »
Panin E169-tikkuun 2-gigaisen microSD:n. Se tunnistuu ja sen voi formatoida kuten haluaa - wintoosakkeessa. Jopa Xubu-asennus sille melkein onnistui (standardi 8.04.1-rompu): liki kahden tunnin prosessin jälkeen jokin viesti melkein vain vilahti. Sen jälkeen tuli ilmo että nyt on grub-ongelma, ei saa grubia säädetyksi, joten ei se myöskään toiminut. Levy oli lähes viimeistä megaa myöten täynnä (tilaa tyhjänä muistaakseni 1,8 gigaa ext3-formatoituna). Ubuntusta käsin grubiin olisi tietty voinut lisätä Xubun, mutta minua huoletti levyn täyteys. Formatoin fat32:ksi. Ja päätin kokeilla asennusta Ubusta käsin. Vaan...

Tossa mun pointti oli se, että jos normaalisti lyön muistitikun koneeseen niin kone löytää sen heti tai windows pienen ajuri asennuksen jälkeen.

Mutta tuohon joutuu windowsissakin asentamaan koko laitteen ohjelmiston, että saa muistikortin luettua ja linux ei löydä sitä ollenkaa.

Ja tässä alkaa minulla jossittelu. (1) Laitteen ohjelmisto on tikussa valmiina; (2) linux löytää laitteen, koska tikku toimii; mutta ainakaan (3) Ubu ei löydä tikkuun lisättyä 2:n gigan microSD:tä. Eli propleemi on, että Ubu ei tunnista Huaweissa olevaa ylimääräistä microSD-korttia. Aika outoa.

Seuraava ja viimeinen yritys on, että koetan tehdä vaikka UNetbootinilla selvästi pienemmän asennuksen, ettei homma kariudu ainakaan tilaongelmaan. En vielä tiedä, voiko mitenkään onnistua että /home on kiintolevyllä oleva hakemisto, kuten e:\linuks, jolloin sekään ei sähläisi tuolla microSD:llä. Jos asennus onnistuu, niin sitten käyn opettelemaan grubia (nykyasetuksilla se ei tietenkään käynnistä kuin Sandiskin usb-tikulla olevan Ubun).

13
Muistan kokeilleeni joskus viime syksynä tai talvella Firestarteria. Jotain häikkää sen kanssa oli. Guf sen sijaan pelittää juuri kuten pitääkin. (Gufw ns. graafisena versiona.) Palomuuri päällä heti alusta alkaen. Buutatessa on tietenkin annettava salasana.

14
Ubuntu tietokoneissa / Vs: CD-/DVD-asema hävisi
« : 14.07.09 - klo:09.15 »
Järjestelmä on ajan tasalla. Mikään linux-/unix-komento koskien cd-/dvd-asemaa ei toimi, kuten eject, koska koko asemaa ei ole Ubuntulle olemassa.

Kyse on ilmeisestä bios-ongelmasta. Bios-asetuksiin en pääse käsiksi: vanha toimistokone, jonka emon Manuaalin olen hävittänyt jo vuosia sitten jonkin muuton yhteydessä, salasanoista ei enää tietoakaan, eikä yksikään tietämäni Phoenixin backdoor-salasana tässä toimi. Dos-kräkkäysohjelmat eivät Dosboksissa toimi.

Ainoa keino päästä biosiin käsiksi olisi: kräkkiohjelmalla varustetun dos-buuttikorpun tekeminen, kiintolevyn virtajohto irti ja buuttaus dossiin.

Tai tietysti voisin purkaa puolet lodjun sisällöstä, jotta pääsisin patteriin, biosiin tms. käsiksi... En vaan viitsi, sen verran peen makua suussa. Ei muuta kuin henk.koht. tiedot levyltä pois ja kone roskiin. Näitä sattuu.

15
Ubuntu tietokoneissa / Vs: CD-/DVD-asema hävisi
« : 08.07.09 - klo:17.31 »
Nonniin, avasin koneen, irrotin aseman piuhat ja kaapelit - olivat mielestäni kiinni - ja stumppasin takaisin paikoilleen: asema pelaa "fyysisesti". Itse asiassa tänään levykelkka aukeaa ja sulkeutuu aseman oman napin panalluksella (versus eilen, jolloin tuota ei tapahtunut kuin koneen käynnistyksen yhteydessä). Mutta kovolla ei ole aseman tarvitsemaa softaa. Ihmettelen isosti, mihin ja miten se on voinut kadota.

Tuo ei kuitenkaan liene koko totuus, koska käynnistettäessä pitäisi asennus- tai käynnistyslevyn toimia. Nyt näin ei tapahdu, vaan grub (jonka päälle en ymmärtää yhtikäs mitään) ohjaa suoraan kiintolevylle, ubua käynnistämään.

Ilmeisesti minun on luotava oikeat hakemistot ja loudattava niihin jostakin oikeat tiedostot cdromia varten. Kuka osaa neuvoa saitin, josta asiaan löytyisi jonkinmoiset ohjeet?

16
Ubuntu tietokoneissa / Vs: CD-/DVD-asema hävisi
« : 08.07.09 - klo:10.37 »
Kiitoksia vastauksista. Rautavikaa epäilin, mutta asema toimii ennen kuin linux käynnistyy, joten vian on oltava toisaalla (buuttausjärjestys: cd-rom, kiintolevy, korppuasema)... vai... asennuslevyllähän pitäisi olla "etuajo-oikeus", sehän on buuttaava? Todella outoa...

Nykyisin cd/dvd-asemat liittyvät automaattisesti, jos asemassa on data-levy. Liitospiste luodaan automaattisesti /media hakemistoon. Laitetiedosto voi /dev/scdX:n sijaan olla vaihtoehtoisesti /dev/srX.

Ei ole hakemistoa /dev/scdX eikä /dev/srX. Sorry, etten enää muistanut näitä mainita! Tsekkasin näes eilisiltana samoin kuin mount-hakemiston, jossa ei ollut hakemistoa /mnt/cdrom ennen kuin sen eilisiltana tein.

Lainaus
Voisit huoletta myös tarkistaa, että /dev/scdX on ylipäätään olemassa.

Ei löydy: /dev/scdX

Teen nyt niin, että sammutan koneen ja lähden asioille. Palattuani tsekkaan, että aseman piuhat ovat edes päällisin puolin OK (konetta tulee siirreltyä ja käänneltyä, mutta moinen ei tietenkään ole koskaan sisällä mitään irrottanut). Turhalta tuo tuntuu, mutta hyvä varmistaa.

17
Ubuntu tietokoneissa / CD-/DVD-asema hävisi
« : 08.07.09 - klo:09.36 »
Tulin reissusta, käynnistin koneen: oli paljon päivitettävää ja päälle koneen buuttaus. Piti polttaa pari backuppia, mutta mutta...

CD-/DVD-asema on kadonnut: Ubuntulle sitä ei enää ole olemassa, joten edes levykelkka ei aukea kuin heti käynnistyksen jälkeen, jolloin grub/ubu ei vielä ole ottanut asemaa haltuun. En siis voi yrittää korjausta/korjaavaa asennusta asennus-dvd:ltä.

Asennus-dvd:n siis saa levyasemaan, joka myös näyttää pyörittävän levyä - koko ajan, itse asiassa. Vaan Ubuntusta käsin se ei löydy. Wikeistä en löydä apua, eivätkä löytämäni Foorumin neuvot näytä olevan minulle. En tiedä, mitä tehdä. Menee näemmä uuden opiskeluksi, mutta mistä aloitan?

Kokeilin joitakin komentoja, jotka osoittavat cd-/dvd-aseman olevan poissa pelistä, kuten

1) eject
eject: yritettiin käyttää laitenimeä "/dev/scd0", mutta se ei ole lohkolaite
eject: yritettiin käyttää laitenimeä "/mnt/cdrom", mutta se ei ole lohkolaite
eject: ei löydy tai ei voi avata laitetta kohteelle: cdrom

2) mount /cdrom
mount: erikoislaite /dev/scd0 ei ole olemassa

3) mount /mnt/cdrom
mount: /mnt/cdrom ei löydy tiedostosta /etc/fstab, eikä /etc/mtab

4) sudo mount /dev/scd0 /mnt/cdrom
mount: liitospiste /mnt/cdrom ei ole olemassa

5) ls -l /dev/cdrom
ls: tiedostoa /dev/cdrom ei voi käsitellä: Tiedostoa tai hakemistoa ei ole

6) Nero herjaa käynnistyessään, ettei sillä ole mitään fyysistä laitetta käytössään, ja kehottaa tarkastamaan, että oikeuteni riittävät laitetiedostojen käyttämiseen: se tahtoo päästä käyttämään laitteita /dev/sg0 ja /dev/sg1.

Ja niin edelleen. Ubu on ver. 9.04, kerneli 2.6.28-13-generic. Koneella ei ole muita käyttiksiä, joten en pääse testaamaan asemaa. Se on ollut (vähäisessä) käytössä vasta alle puoli vuotta ja reagoi, kun kytken virran koneeseen, joten ongelma ei näytä olevan rautapuolella.

18
Itseasiassa löysin Ubuntusta saman. Eli Braseron. Aiemmin en huomannut kuin CD/DVD polttotyökalun, mikä ei ainakaan DVD-hommissa ollut kovin kätevä... Eli se on hoidossa.

Braseroa monipuolisempi on Neron Linux 3:

http://www.nero.com/eng/linux3.html

Pahoittelen kaupallisen tuotteen mainontaa (vaan on mielestäni sen väärtti;)!

19
Vanhojen toimistokoneiden biosit saattavat olla salasanan takana ja defaulttina voi olla, ettei kone käynnisty kuin kiintolevyltä ja korkeintaan sisäiseltä asemalta. Tärkeä turvatekijä, mutta jos biosin vapauttaminen unohtuu konetta vahvuudesta poistettaessa, niin seuraavan käyttäjän/omistajan optiot ovat aika vähissä. Tähän ei liene ratkaisua...

(Sorry off-topic.)

20
Lainaus
Perussuomalaisten äänestäminen on hyvä vaihtoehto jos haluaa ilmaista tyytymättömyytensä nykypolitiikkaan.

En ole vakuuttunut tuostakaan. (Nähtiin aikoinaan SMP:n aikaansaannokset hallituspuolueena...)

Puhumattakaan, etten näe paljon pointsia perussuomalaisten yleisemmissä EU-linjauksissa. Sen kyllä ymmärrän, että yleistä turhautumistaan, mahdollista työttömyyttään (naisettomuuttaan?) tai muuta ikävää asiantilaa voi koettaa lieventää mm. "persuja" äänestämällä.

Itse kannattaisin mielelläni sellaista yleiseurooppalaista ryhmää, joka (a) ajaa kahden kaupungin (Bryssel & Strassburg) käytännön alas, (b) siirtää EU-päämajan & -parlamentin keskemmäs Eurooppaa, vaikkapa Prahaan, ja (c) panee Etelä- & Keski-Itä-Euroopan järjestörikollisuuden kuriin. Ja antaa hoipertelevien, kaikennielevien pankkien mennä viemäristä alas. Nyky-EU ei miellytä oikein ketään, mutta ongelmahan onkin: perääntyäkö vapaakauppa-alueeksi vai edetä Euroopan Liittovaltioksi?


Sivuja: [1] 2 3