Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Zeikeer

Sivuja: [1]
1
Olen seikkaillut ympäri Internetiä seuraavanlaisen ongelman ratkaisun perässä: En voi säätää kannettavan tietokoneeni näytön kirkkautta. Jos tarkennetaan vielä, niin kyse on näytön taustavalon voimakkuudesta, joten komento "nvidia-settings" (josta pääsee säätämään mm. näytön pikseleiden kirkkautta, kontrastia ja gammatasoa) ei tarjoa mitään ratkaisua.

Tavallisesti (Windowsissa) näppäinyhdistelmät Fn+F8 (nostaa kirkkautta) ja Fn+F9 (laskee kirkkautta) auttavat, mutta Linuxin puolella ne eivät jostakin syystä toimi. Tietokoneen käynnistyksen yhteydessä kyseiset näppäinyhdistelmät kyllä yleensä toimivat, mutta Ubuntun käynnistyessä ne menettävät toimintonsa. Näytön taustavalon kirkkautta ei myöskään voi säätää Virransäästöasetuksista, koska siellä ei yksinkertaisesti ole sitä liukukytkintä, jolla säätäminen tapahtuisi. Olen koettanut asettaa Fn+F8 ja Fn+F9 -yhdistelmiä pikanäppäimiksi aivan mille toiminnolle tahansa Pikanäppäimet -paikassa, mutta näyttää siltä, että Linux ei tunnista tai hyväksy yhdistelmiä mitenkään, koska aktiiviseen kenttään ei ilmesty mitään näppäinyhdistelmiä painaessa.

Kun palauttaa tietokoneen keskeytystilasta tai lepotilasta, on näytön taustavalon kirkkaus maksimissaan, ja siinä vaiheessa näyttö on jo ylikirkas. Normaalissa käynnistyksessä näyttö on taas liian tumma.

Tämä ongelma on ollut aivan Ubuntun (7.10 Gutsy, 32-bit) asennuksesta lähtien. Muistelen, että jossakin vaiheessa näytön kirkkauden säätäminen toimi Gutsyn Live-CD:llä, mutta toisella yrittämiskerralla se taas ei toiminut. Kokeilin Dapperin (6.06) Live-CD:tä, ja silläkin säätäminen onnistui, mutta en millään haluaisi palata vanhempaan versioon, jos ongelmaan on olemassa toimiva ratkaisu. Kerran olen jo vaihtanut 64-bittisestä versiosta 32-bittiseen paremman ohjelmatuen takia.

Tietokoneen merkki on "Fujitsu Siemens" ja malli "Pa 1538". Näytönohjain on Geforce Go 7400. Käytössä ovat uusimmat päivitykset ja uusimmat Nvidian suljetut ajurit. Tarkentavia kysymyksiä ongelmasta saa esittää.

EDIT: Kokeiltu on myös Ubuntu 8.04, mutta ei toimi säätö vieläkään. Sain vihjeen: "Bios Bug #81". Uskoisin, että säätäminen ei onnistu, koska Phoenix BIOS, joka siis on BIOS koneessani, ei salli muiden käyttöjärjestelmien kuin Vistan säädellä kirkkautta. Pahempi juttu...


Kiitokset jo etukäteen kaikille vastaajille!
-Terveisin Zeikeer

2
Ostin puolisen vuotta sitten uuden kannettavan koneen ja siinä tuli vakiona Vista. Ei hyvin pitkään tarvinnut konetta käyttää, kun huomasin, että Vista on todellinen muistisyöppö pienimmilläkin visuaalisilla tehosteissa, ja lisäksi Vista tuntuu nakertavan kiintolevyä koko ajan (ei varmaan ainakaan lisää kiintolevyn elinikää). Myös Microsoftin lupauksia paremmasta tietoturvasta on hankala niellä.

Viime aikoina innostuin kokeilemaan Ubuntu 7.10:ä, osaksi jo sen takia, että halusin nähdä miten se on kehittynyt verrattuna edellisiin kokeilemiini Ubuntun versioihin, ja osaksi sen takia, että halusin nähdä kuinka Ubuntu sopii kannettavalle. Kokemukset ovat olleet positiivisia ja nyt olen varma, että arkikäyttöön (ei sisällä pelaamista) Ubuntu on juuri sopiva käyttöjärjestelmä.


Ja kysymyksiin:

1) Windowsin puolella selaimilla on tapana kerätä kaikenlaista moskaa sivustoilta. Lähes päivittäin saa olla käyttämässä esim. Ad-Awarea tai muuta vastaavaa haittaohjelmien ja mainosohjelmien poistamiseksi. Ja monesti skanneriohjelmilla löytyykin esim. erilaisia haitallisia cookie-tiedostoja. Eikö näiden tiedostojen pitäisi poistua, kun selaimen välimuistin jne. tyhjentää itse selaimesta? Vai miksi Windowsista löytyy kyseistä moskaa välimuistin tyhjentämisen jälkeenkin, ja ennen kaikkea, kertyykö Ubuntuun Firefoxista moskaa jonnekin selaimen välimuistin tyhjentämistoiminnon ulottumattomiin?

2) Jos kävisi niin, että tietokoneeseeni tulisi virus, se ei pystyisi toimimaan Ubuntussa. Mutta entäpä jos virus pääsisi jotenkin käsiksi Windows-osiolle, joka on "/windows" -hakemistossa? Onko tällainen mahdollista ja aiheutuuko siitä vaaraa Windowsille? Ubuntulla kun on kuitenkin kirjoitusoikeus Windows-osiolle.

3) Eikö Ubuntussa tarvitse todellakaan koskaan ajaa eheytystä kiintolevylle? Miten tällainen järjestelmä toimii ja onko tässä järjestelmässä joitakin haittapuolia?


(En löytänyt näihin vastauksia pienen etsiskelyn jälkeen. Pahoittelen, jos kysymykset ovat tyhmiä. :) )


- Zeikeer

Sivuja: [1]