9
« : 07.10.18 - klo:18.15 »
Seuraava pohdinta ei liity mitenkään Linux-ytimen kehittäjätiimiin tai L. Torvaldsiin persoonana, onpahan erinäisiä asiantuntijaporukoita nurkasta tarkkailleen yleistä lätinää.
Asiantuntijayhteisöissä meriiteillä saadaan ja kuuluukin saada päätösvaltaa, mutta monesti muitakin ominaisuuksia erehdytään luulemaan ammatilliseksi kyvykkyydeksi. Yhteisössä saattaa näkyvää tai piilotettua valtaa käyttää yksilö, jolla on takana paljon kokemusta, komentelussa kouliintunut römäkkä tai kimakka ääni ja vakaa usko siihen, että juuri hänellä on joukosta paras pätevyys kertoa kaikille, miten asiat kuuluu hoitaa. (Mieluiten kuten aina ennenkin.) Hyviä käytöstapoja ja kunnioitusta vaaditaan kaikilta muilta paitsi tältä erinomaisuudessaan marinoituneelta poikkeusyksilöltä. Verkkoyhteisöissä sama ilmiö toistuu potenssiin kolme.
Aidossa meritokratiassa menneillä saavutuksilla tai pelkällä parran pituudella ei pysyisi vallassa pitkään, vaan johtoon siirtyvät ne, joilla on juuri siinä tilanteessa parhaat kyvyt ja osaaminen. Vaikka kyseessä olisi leppoisan elinikäisen itsevaltiaan vakanssi, hyvällä johtajalla on pieni suu ja isot korvat.
Ehmke on kritiikissään oikeassa siinä, että valtaan oikeuttavat meriitit on usein määritelty löyhästi ja asiantuntijuuden nimissä käytetään muunkinlaista valtaa, tai vallankäyttäjä nimittää itse itsensä asiantuntijaksi. Ehmkeä voi syystä kritisoida siitä, että kärjistävä ja hyökkäävä viestintätyyli torjuu nekin, jotka muuten voisivat osittain samaa mieltä. "Jos et ole täysillä puolellani, olet minua vastaan" ei ole paras lähtökohta rakentavalle keskustelulle. Koko meritokratian idean kumoaminen tuntuu syystäkin pöhköltä, pientä ravistelua sen pitääkin kestää.
@Spark: pelkästään se, että "näin on pärjätty ennenkin", ei ole riittävä peruste vastustaa muutosta. Samoin se, että jokin on uutta, ei yksinään oikeuta luopumaan vanhasta. Saat vapaasti haukkua minua vaikka vassarisuvakiksi, vaikka olen kokolailla konservatiivinen kypsästi keski-ikäinen riistalihaa syövä cismies. Ymmärrän kuitenkin, ettei maailmaa voi rakentaa pelkästään minunlaisiani varten. En pelkää, että CoC tuhoaa avoimen lähdekoodin; pelkään, ettei se vaikuta ihmisiin, jotka sitä eniten tarvitsisivat.