Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Reksa

Sivuja: [1] 2 3 ... 9
1
No niin... Selvisi että tuossa kernel-linjassa oli jäänyt gpt-tuki kokonaan aktivoimatta, eli 'CONFIG_EFI_PARTITION=y' puuttui. Tänään tuli jo päivitys (6.12.6 LTS) jossa asia on korjattu :-).

2
Kokeile vielä suoraa osion laitetunnusta tyyliin /dev/sda3

Nyt en enää edes muista miten tuo tehtiin tässä koneessa... Täytyy kaivaa levyltä vanhoja U-bootin muuttujatallenteita.

Lainaus
Lopullinen virheilmoituskin viittaa siihen, ettei osiota löydy nimellä.
On myös mahdollista, että uudemmat kernelit eivät pysty käyttämään levyä lainkaan. Se selviäisi dracutin kehotteessa, kun käynnistys päätyy virheeseen. Mitä blkid listaa siellä?

blkid listaa vain kaksi osiota:
/dev/mmcblk0p1 (FAT ; 'buuttiosio',  jolta ladataan keskusmuistiin kernel, uInitrd ja yksi konekohtainen määrittelytiedosto)

/dev/sda16 (NTFS ; tuo on sata-levyllä jolla ei ole lainkaan Linux-asennuksia eikä ext4 osioita!).

NVMe:ltä ja toiselta Sata-levyltä,  joissa on molemmissa gpt-osiotaulu ja useita ext4- ja ntfs-osioita, ei siis näy mitään.

Sain 'less':llä katsottua tuota 'sos'-tiedostoa, mutta en siitä sekamelskasta löytänyt muuta ymmärrettävää infoa kuin että jossain prosessin alkupuolella kyllä listataan eri parametreilla eri levyillä olevia osioita, myös noilta joilta blkid ei löydä lopussa mitään. Miten tuon tiedoston saisi siirrettyä esim. USB-tikulle? Se pitäisi kai ensin saada jollain tempulla asennettua...

PS. Taisin löytää ongelman syyn... Sain buutattua normaalisti vanhemmalta levyltä jolla oli ms-dos partitiotaulu! Normaalisti käyttämilläni on tosiaan gpt ja ne eivät buutanneet. Mutta aivoimeksi jää vielä miksi tuo 'rajoitus' ilmaantui kernel 6.10:een...

3
Todennäköisesti vika ei liity sinänsä Btrfs:ään, vaan osioiden määrittelyissä/viittauksissa on jokin ongelma /etc/fstab-tiedostossa tai mahdollisesti initramfs:n RESUME-muuttujassa, kuten tässä tapauksessa: https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?t=272960

Kannattaa ensimmäiseksi vaihtaa fstabissa juuriosion LABEL=… -määrityksen tilalle UUID=…

Kiitos vinkeistä! Kokeilin sekä LABEL= että UUID= määrittelyä fstabissa, mutta sillä ei ollut vaikutusta. Molemmat toimivat vanhoilla kerneleillä.

Koodia: [Valitse]
UUID=b3bf6358-4d00-4f4a-80ce-af4ddd83455c /               ext4    errors=remount-ro 0     1

LABEL=Mint /               ext4  errors=remount-ro  0       1

Minulla ei ole swapiä lainkaan käytössä, mutta tuon resume määrittelyn poistaminen (tai korvaaminen '=none' parametrilla kuten jossain neuvottiin) ei auttanut asiaa.

Lainaus
En tosin osaa sanoa, miksi vanha kerneli boottaa. Ehkä sen initramfs:ssä on määritelty oikea juuriosio.

Tuo ei ole mahdollista ainakaan tarkoituksella koska kyseessä on 'yleis-kernel' tietylle emolevymaillille. Se ei siis ole sidottu mihinkään tiettyyn jakeluun eikä spesifiseen laitekokoonpanoon, vaan sitä käytetään kaikkien kanssa.

Ongelmaa ei kuulemma esiinny muilla käyttäjillä, joten jokin määrittely tai muu seikka täytyy olla koneellani pielessä... Kokeilin jo buuttausta tavalliselta Sata-levyltä ja USB:ltäkin, mutta ne eivät vaikuttaneet asiaan.

dracutin tarkat ilmoitukset lopussa ovat:
Could not boot
/dev/disk/by-label/Mint does not exist

Lisäksi:

Generating "run/initramfs/rdsosreport.txt"

En van äkkiseltään keksinyt millä tuon tiedoston saisi luettua dracut-promptissa. Tunnen muutenkin huonosti Linuxin päätekomennot...



4
Mikä voisi aiheuttaa Linuxin buuttauksen (Mint PPC) keskeytymisen ja ruudulle tulevaan kaskadiin ilmoituksia:

Koodia: [Valitse]
dracut: Scanning for all btrfs devices
Aikansa toistuttuaan tulee ilmoitus että buuttaus ei onnistunut eikä root-osiota saatu asennettua (boot-osio on siis kokonaaan eri levyllä eikä sen kanssa ole ongelmia). Ongelma ilmaantui kernel 6.10:n mukana (tarkkaan ottaeen 6.10 RC1:n, Alfa3 toimii vielä normaalisti), ja on mukana viimeisimmässäkin 6.13 kehitysversiossa.

Aiemmilla kernel-versioilla (kernel.log) buuttaus etenee normaalisti näin:

Koodia: [Valitse]
...
Dec 20 12:33:32 debian kernel: r8169 0001:0a:00.0 enP1p10s0: renamed from eth3
Dec 20 12:33:32 debian kernel: EXT4-fs (nvme0n1p7): mounted filesystem b3bf6358-4d00-4f4a-80ce-af4ddd83455c ro with ordered data mode. Quota mode: none.
Dec 20 12:33:32 debian kernel: EXT4-fs (nvme0n1p7): unmounting filesystem b3bf6358-4d00-4f4a-80ce-af4ddd83455c.
Dec 20 12:33:32 debian kernel: EXT4-fs (nvme0n1p7): mounted filesystem b3bf6358-4d00-4f4a-80ce-af4ddd83455c r/w with ordered data mode. Quota mode: none.
Dec 20 12:33:32 debian kernel: EXT4-fs (nvme0n1p7): re-mounted b3bf6358-4d00-4f4a-80ce-af4ddd83455c r/w. Quota mode: none.

6.10:llä se siis tyssää  eetterikortin uudellennimeämisen jälkeen ja tulee dracut-ilmoituksia. Btrfs levyjä eikä mitään siihen liittyviä työkaluohjemiakaan ei tietääkseni ole asennettuna.

Onko täällä läsnä ketään kernel-spesialistia joka osaisi sanoa mikä 6.10 RC1:n muutos voisi mahdollisesti aiheuttaa moisen...? Root-osio valitaan sen 'label':n kautta.

5
Löytyykö Ubuntulle nykyisin mitään kunnollista älypuhelinemulaattoria, jolla pystyisi käyttämään ns. appeja (Android tai Ios)? Etsin ratkaisua jolla saisi toimimaan Doorbird ovipuhelinjärjestelmän. Tuollaista puhelinta en omista lainkaan, enkä niistä mitään tiedä...

6
https://askubuntu.com/a/93467 tuolla vähän lisää vinkkejä miten saa toimiin jos ei poista koko ohjelmaa

Kiitos tuosta linkistä! Vasta /etc/default/apport -tiedoston editointi blokkasi virheilmoituksen..

7
Tämä nyt ei auta mistä syystä ilmoitus tulee, mutta itse olen ongelman ratkaissut poistamalla apport-palvelun käytöstä.
Koodia: [Valitse]
sudo systemctl disable apport.service

Eipä tuokaan poistanut virheilmoitusta koneessani... Kun ajoin em. komennon päätteessä, tuli tällainen plaute:

Koodia: [Valitse]
apport.service is not a native service, redirecting to systemd-sysv-install.
Executing: /lib/systemd/systemd-sysv-install disable apport

8
Eikös tuo ilmoita ongelmasta vie tiedon Ubuntun kehittäjille? Jos ei lähetä tietoa, niin kehittäjät eivät tietenkään huomaa, että jokin on vialla. Ongelma jatkuu ja voi olla, että kärsijöitä on paljon. Lähettele vain niitä ilmoituksia. Nehän menee lähettämisen jälkeen ihan itsekseen.

Kyllähän tuon pitäisi mennä kertailmoituksella. Mutta minusta tuo 'ilmoita ongelmasta' ei toimi ollenkaan, sillä jos avaan ensin järjestelmänvalvonnan niin mitään dataa ei lähde netin kautta ulos vaikka sitä klikkaa! Tuo optio on siis ihan silmänlumetta...

9
Koneen käynnistyksen jälkeen tulee nykyisin joka kerta ruudulle virheilmoitus:

Järjestelmäohjelman ongelma havaittu
Haluatko ilmoittaa ongelmasta nyt?
Peru / Ilmoita ongelmasta

Ilmoitus häviää jos klikkaa kumpaa vain vaihtoehtoa, mutta muuta ei tapahdu.

Millä tuon ikkunan esilletulon saisi kokonaan estettyä? Miksei 'Ponnahdusilmoitus'-asetusten 'Älä häiritse tila käyttöön" -valinta vaikuta asiaan?

10
Saa sen takaisin, jos haluaa jostain syystä. Mielestäni vakiona se ei ole ollut enää pitkään aikaan, kun saman voi tehdä osoitekentälläkin.

Edellinen Ubuntu oli 18.04, joten siinä oli selaimetkin paljon vanhempaa perua. Itse haluan että hakulauseke jää erilliseen kenttään, niin että sitä pystyy suoraan editoimaan ja käyttämään uudestaan, vaikka olisi ollut välillä muilla sivuilla.

Lainaus
Klikkaa osoitepalkkia oikealla hiirennapilla ja valitse muokkaa työkalupalkkia. Rahaa hakukenttä (nimellä Etsi) palkkiin haluamaasi kohtaan. Klikkaa Valmis-nappia.

Kiitos vinkistä! Oleellista olikin tuon Valmis-napin käyttö...Muutoin tuosta elementistä tulee vain 'hae sivulta' toiminto.

11
Uuteen Firefox 130:een on tullut taas älyvapaita uutuuksia :-(.

1. Ei ole enää vakiona erillistä kenttää nettihaulle. En onnistunut asetuksista palauttamaan sellaista FF:n ikkunaan... Miten se siis tehdään?

2. Jos avaa linkin joka kohdistuu pdf-tiedostoon, ja sitten tallettaa sen levylle, alkuperäisen linkin avaaminen uudestaan avaakin tuon omalla levyllä olevan tiedoston eikä netissä olevaa tiedostoa! Miten tuosta idioottimaisuudesta pääsee eroon?!

3. Perusasetuksista ei näköjään saa enää automaattisia päivityksiä pois päältä. Onko tähän mitään lääkettä? En halua että kone alkaa omin päin tehdä päivityksia juuri kun  olen sitä sammuttamassa!!! (näin kävi jo kerran).

12
Laitealue / Buuttaus MacBook Pro:ssa jää Grubiin
« : 14.09.24 - klo:14.24 »
Asensin vanhaan Macbook Prohon (2009 mid) Ubuntu 22.04:n. Asennuksessa ei ollut ongelmia, mutta buuttaus suoraan virtanapista jää kuitenkin grubin kehotteeseen... Jos menen alt-näppäimellä käynnistysmenuun, tarjolla oleva UEFI Boot optio kuitenkin buuttaa koneen Ubuntuun ja se toimii ongelmitta.

Millä asian voisi korjata niin, että Ubuntu buuttaisi suoraan? 'Update-Grub' komento ei ainakaan sinällään muuttanut  mitään. Koneen kovalevyllä EI ole lainkaan MacOS:ää, joka voisi häiritä buuttausta.

13
Pystyykö aseman disabloida biosissa?
Jos pystyy niin helppohan tuo on sitten tarvittaessa ottaa uudelleen käyttöön, jos tarve on tosiaan vähäinen.

Kiitos vinkistä! Löytyi se lopulta security-menun sisältä...

Sen sijaan nuo Dellin koneelle annetut neuvot eivät toimi tässä tapauksssa. Mutta selvittämättä jäi vielä, miksi ongelma esiintyy vain Ubuntun kanssa...?

14
Laitealue / Ubuntu (18/20/22) aukoilee DVD-aseman kelkkaa
« : 12.08.24 - klo:14.11 »
Kaikissa kokeilemissani Ubuntuversioissa (18/20/22) on ollut sama ongelma Lenovon T420:n DVD-aseman  kanssa: käyttis aukoilee omia aikojaan aseman kelkkaa, ja sitä ei tahdo saada suljetuksi koska Ubuntu avaa sen sen usein samantien uudestaan.

Ongelma ei ole itse asemassa, koska koneen muilla käyttiksillä (esim. OpenSuse leap, MacOS 10.13) tällaista ei esiinny lainkaan! Nekin kyllä tarkistavat äänistä päätellen aseman silloin tällöin, mutta eivät silti avaa sitä omin päin.

Millä keinoin moisen 'häriökäyttäytymisen' saisi poistettua? Vaikka DVD-levyjä tarvitsee enää harvoin, en haluaisi silti poistaa asemaa koneesta kokonaan.

15
Ubuntu tietokoneissa / CyberGhost ja FF122 (Ubuntu 22)
« : 26.07.24 - klo:12.36 »
Asensin Firefox 122.0.1:een Cyberghost VPN-laajennuksen, mutta se ei tunnu toimivan. Työkalupalkkiin ei ilmesty sen kuvaketta lainkaan... Millä tuon saisi toimimaan?

16
Levyt työkalulla taitaa onnistua, kun painat rattaan kuvasta

Tattis! "Muokkaa liitosasetuksia" kohdasta piti laittaa pois päältä 'Näytä käyttöliittymässä'. Ei riittänyt vaikka 'Liitä järjestelmän käynnistyksen yhteydessä' oli jo pois päältä...

17
Miten Ubuntu 22:ssa saa ulkoisella käynnistyslevyllä (USB) olevien osioiden automountin pois päältä, niin että ne kuitenkin näkyvät edelleen Cajan device-listassa ja ovat tarvittaessa liitettävissä sitä kautta? Udisks2:een kohdistettu 'mask' käsky ei täytä em. vaatimusta, vaan ne katoavat Cajasta kokonaan.

18
Toimiiko se jossain toisessa Ubuntun versiossa? Mitä kernelin loki kertoo sen jälkeen, kun olet kytkenyt adapterin USB-porttiin:

Koodia: [Valitse]
dmesg | tail -20

Tällaista infoa näkyy lokissa:
[  102.564504] usb 2-1.4: new full-speed USB device number 3 using fsl-ehci
[  102.655994] usb 2-1.4: New USB device found, idVendor=067b, idProduct=2303, bcdDevice= 3.00
[  102.655999] usb 2-1.4: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=0
[  102.656003] usb 2-1.4: Product: USB-Serial Controller
[  102.656006] usb 2-1.4: Manufacturer: Prolific Technology Inc.

Toisessa koneessa Ubuntu 18:lla 'ttyUSB0' ilmestyy /dev hakemistoon kun adapterin kytkee porttiin.

19
Ubuntu tietokoneissa / Miten ttyUSB0 esille Ubuntu16:ssa?
« : 27.04.24 - klo:21.46 »
Millä saisi 'pakotettua' ttyUSB0:n esille Ubuntu16.04:ssa, kun se ei ilmesty automaattisesti /dev-hakemistoon, vaikka laittaa USB-porttiin USB-SER adapterin? 'lsusb'-komento kuitenkin näkee tuon vehkeen olemassaolon: 

~$ lsusb
Bus 002 Device 003: ID 067b:2303 Prolific Technology, Inc. PL2303 Serial Port
....


20
Esim: näin
https://itsfoss.com/firefox-quantum-ubuntu/

Kiitos. Yllättäen Firefoxin omilta sivuilta löytyvä paketti toimi, ilman että olisi kaivannut jotain puuttuvia riippuvuuksia. Ennen oli toisin...

Lainaus
Ja kysymällä hakukoneellla, löytyy ohjeita yleensä nopeammin.

Oma kokemus on kyllä että ihmisiltä kysymällä saa sen kaipaamansa *oikean* tiedon nopeammin! Olen joskus käyttänyt päiväkausia hakuihin jonkun Linux-ongelman selvittämisesksi, eikä siitä ole tullut hullua hurskaammaksi.... Ilman syvällistä englanninkielisen terminologian tuntemista hakujen teko menee usein metsään,  ja vanhentuneen/höpö-höpötiedon seasta oikean tiedon seulominen on hidasta ja vaatii usein turhia, aikaa vieviä kokeiluja.

Sivuja: [1] 2 3 ... 9