Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Reksa

Sivuja: [1] 2 3 ... 8
1
Esim: näin
https://itsfoss.com/firefox-quantum-ubuntu/

Kiitos. Yllättäen Firefoxin omilta sivuilta löytyvä paketti toimi, ilman että olisi kaivannut jotain puuttuvia riippuvuuksia. Ennen oli toisin...

Lainaus
Ja kysymällä hakukoneellla, löytyy ohjeita yleensä nopeammin.

Oma kokemus on kyllä että ihmisiltä kysymällä saa sen kaipaamansa *oikean* tiedon nopeammin! Olen joskus käyttänyt päiväkausia hakuihin jonkun Linux-ongelman selvittämisesksi, eikä siitä ole tullut hullua hurskaammaksi.... Ilman syvällistä englanninkielisen terminologian tuntemista hakujen teko menee usein metsään,  ja vanhentuneen/höpö-höpötiedon seasta oikean tiedon seulominen on hidasta ja vaatii usein turhia, aikaa vieviä kokeiluja.

2
Kun ei kukaan osannut neuvoa miten koneeseeni saa asennettua Ubuntu 22:n Grubin kera, niin sitten käyttöön suunnitelma B:

Miten saisi asennettua Ubuntu 18:aan  uudemman version Firefoxista kuin mitä oletusdepoteista löytyy (v. 86)? Tuo ei toimi enää www.tori.fi:ssä (ilmoituksia ei pysty uusimaan, tulee vain tyhjä sivu kun avaa 'Omat ilmoitukset'). Operakaan ei asentunut valmistajan sivuilta,  joku puuttuva riippuvuus...



3
Voi kyllä olla hyvin vaikeaa pakottaa Ubuntu asentumaan legacy-tilassa, jos kone käynnistyy UEFI-tilassa. Silloin Ubuntun asennusohjelma käynnistyy myös UEFI-tilassa, eikä sen kautta voi asentaa perinteistä BIOS-Grubia. En nyt ainakaan heti keksi tähän suoraa ratkaisua. Uskoisin, että sama ominaisuus tulee vastaan useimpien muidenkin jakelujen asennuksessa.

Mutta miksi tuo asennusmedia ei käynnisty ollenkaan kun koneen laittaa legacy-tilaan? Mitään virheilmolituksia ei tule, näytölle tulee vain uudestaan valikko josta buuttausmedia valitaan.

Koetin myös tehdä asennuksen erilliselle USB-tikulle (EFI:n kanssa), mutta tuo vei tuntikausia minimiasennuksenkin kanssa  ja lopputulos ei käynnisty vaan tulee pelkkä Grubin kehote ruudulle. Käynnistyslataimen valistsin laitettavksi tuolle samalle tikulle. Olisiko sekin pitänyt laittaa vielä EFI-partitiolle?

4
>Mitäs jos ottaa Bios/Uefista secure bootin pois päältä? Olisiko sitten onnea?

Tuollaista optiota ei löydy ko. koneen Biosista, ellei kyse ole Security Chip:stä? Se on kumminkin jo pois päältä.

> Veikkaan, että asennustikun teossa on tehty vääriä valintoja. Kerro millä työkalulla ja millä koneella ja käyttiksellä teit
> asennustikun, niin selviää missä kohdassa voisi valita toisin.

Tein tuo Ubuntu18:lla ja dd:llä (dd if=file of=/dev/sdx) kuten aina, eikä ole aikaisemmin ollut ongelmia.

> Onko tarkoituksena asentaa Ubuntu koko levylle säilyttämättä muita käyttöjärjestelmiä, vai asennatko toisen käyttiksen rinnalle?

Muiden rinnalle, ja kokonaan omalle osiolleen (myös Grub). Koneessa on kyllä jo EFI-osio, mutta koska koneessa on myös (Linuxien ohella) työllä ja vaivalla asennettu MacOS (+Clover), en halua ottaa minkäänlaisia riskejä että Ubuntun asennus sotkee tuon käynnistyksen. En siis salli että Ubuntu pääsee pukinsorkkansa kanssa tekemään yhtään mitään EFI-osiolle!

Linuxien käynnistyksessä masterina on OpenSuse Leap, jonka kautta on helppo hallinnoida niiden buuttausta Yastin avulla. Kaikki 6 jakelua ovat kiltisti omilla osioillaan, eikä niiden kanssa ole ollut mitään ongelmia tällä tavoin tomiessa.

5
Miten Ubuntu 22:n saa asennettua vanhaan tapaan Grubin kera? Jos asennuksen koettaa tehdä tavalliselta asennustikulta (3,5 GB ISO), asennin herjaa puuttuvast EFI-partitiosta. Asennuksen jatkaminen ilman Efin määrittämistä epäonnistuu.

Jossain neuvottiin laittamaan ennen asennusta koneen Biosista UEFI pois käytöstä, mutta silloin asennusmedia ei buuttaa ollenkaan! Mikä neuvoksi? Kone on Lenovo T420.

6
Huomasin joitain videoita VLC:llä muokatessa että jos  videota lyhentää loppupäästä,  ja sitten katselee tuota lyhennelmää, aika ei pysähdykään videon päästyä loppuun, ja  näkyviin jää viimeinen ruutu. Normaalistihan aika pysähtyy ja ruutu muuttuu mustaksi.

Onko tähän jotain lääkettä, esim. jokin parametri joka pitäisi valita tai syöttää VLC:n convert-ikkunassa?

7
Onnistuu Dconf-editorilla.

Hae kohdetta 'volume-step', aseta haluttu luku ja tallenna.

Kiitokset! Löytyihän se lopulta, polku oli: 'settings-daemon/plugins/media-keys'.

8
Pystyykö jostain asetuksista säätämään kuinka paljon äänenvoimakkuus muuttuu (+/-) yhdellä multimedianäppäimen painalluksella? Kaipaisin pienempää muutosta kuin mikä on oletuksena. Käytän Mate-työpöytää, jos sillä on merkitystä

9
Multimedia ja grafiikka / Vs: Ylen sivu pdf:ksi...
« : 20.07.23 - klo:09.14 »
Kiitos kaikista vinkeistä. Ubuntu18:een ei löydy uudempaa Firefoxia, ainkaan oletusvarastojen kautta. Sivun ottaminen ensin kuvaksi menisi hankalaksi sillä sen joutuisi tekemään paloittain kun ruudulle mahtuu vain pieni pätkä kerrallaan..

Mutta ratkaisu löytyikin läheltä... Unohdin jo että tässä Lenovosssa on myös MacOS asennettuna! Safarin kautta pdf:ksi tallennus hoitui ongelmitta, vaikka tuokin on vaikka kuinka vanha versio.

10
Multimedia ja grafiikka / Ylen sivu pdf:ksi...
« : 19.07.23 - klo:22.16 »
Mitenkähän tämän sivun saisi Ubuntu 18:ssa siistiksi pdf-tiedostoksi:

https://yle.fi/a/74-20037594

Firefox 86:sta tulostaessa tekstielementit menivät ikävästi päällekkäin, ja sama ongelma oli muillakin kokeilemillani jakeluilla, vaikka niiden selaimet ovat aivan eri perua (SeaLion, InterWeb etc.). Kokeilin sekä sivun leveyteen sovitettuna että ilman, mutta ei vaikuttanut mitenkään lopputulokseen.

11
Mikä on Ubuntussa (tai yleisemmin Linuxissa) vastine wintoosassa käyetylle "NVMe Interrupt Modes Test" (LOGO) -työkalulle? Tuo siis testaa minkälaisia keskeytyksiä kukin NVMe-levy käyttää.


12
mount-komento kertoo jokaisen liitoksen tyypin eli kerneliajurin. NTFS-3G näkyy fuseblk-tyyppisenä ja kernelin uusi ajuri taitaa olla mountin listauksessa ntfs3

Kiitos! OIisihan tuokin pitänyt muistaa... Tässä alkaa jo vanhemmiten kaivata jotain pikaopasta, josta näkisi nopeasti milla komennolla minkäkintyyppisen infon saa kaivettua järjestelmästä.

Mutta kumma juttu: vaikka minulla on fstabissa yksi osio asetettu nimenomaan 'ntfs':ksi, se näkyy silti mountilla fuseblk:na. Olen fstabin muiden parametrien kohdalla havainnut että ne 'jyräävät' käyttiksen oletusasetukset (esim. atime/relatime/noatime).

13
Nykyisin oletuksena Ubuntu asentanee ntfs-3g -paketin ntfs-osioiden tiedostojärjestelmien luku ja kirjoitusta varten.

Voihan se olla fstabissa asetettu toisin. Mutta millä tuon pystyy tarkistamaan? Joku komento tai työkalu tuohon täytyy olla, eihän tuollainen tieto voi olla kokonaan piilossa...

14
Millähän komennolla pystyy tarkistamaan, mikä NTFS-ajurityyppi (NTFS/NTFS3/NTFS-3G) on käytössä jollain tietyllä, jo asennetulla osiolla? Partitointityökalut (Gparted, Disks) eivät näytä tuota tietoa.

15
Laitealue / Vs: USB 3.x -kortit (PCIe)
« : 07.05.23 - klo:16.36 »
En ole kuullut, että kellään olisi ollut ongelmia USB-korttien kanssa. Ne kuitenkin on tosiaan PCI-väylässä ja kontrollerit on hyvin yleisiä. Itse lähestyisin niin, että kokeilisin pikaisesti googlata, että löytyykö kortteja, joissa olisi ollut ongelmia.

Tässä on muuten ChatGPT:n vastaus, mikä voisi olla hyvä pohja.

Kiitos vastauksesta ja vaivannäöstä! Enpä arvannut että tekoälyllä saadaan aikaiseksi jo noin selkeitä vastauksia...

Mutta juuri vastauksessa manitulla NEC/Renesas piirisarjalla minullakin on ollut ongelmia Linuxin kanssa! Mm. kortti ei aktivoidu joka käynnistyksellä eikä reagoi USB-laitteisiin mitenkään. Myöskään kirjoittaminen joillekin medioille ei onnistu USB3-moodissa, pakko käyttää USB2-kaapelia välissä hdastamassa jottei osiot korruptoidu. En ole keksinyt tuohon lääkettä...

Myös Vialabsin piirillä varustettua korttia kokeilin kerran mutta sillä kerralla taisi tosiaan kernelistä puuttua jotain. Täytynee testata vielä uudestaan...

16
Laitealue / Vs: USB 3.x -kortit (PCIe)
« : 05.05.23 - klo:20.20 »
Onko omakohtaista kokemusta, kuultua isoilta pojilta, vai huhua.

(((Omakohtaista kokemusta luonnollisesti! En ole koskaan saanut sieltä apua Linuxin ongelmatilanteissa. Käskevät vain ottaa yhteyttä valmistajaan eivätkä itse halua nähdä vaivaa asian selvittämiseksi... Edes voimassaolevaan takuuseen vetoaminen ei auttanut, lopettivat kommunikoinnin sen jälkeen. Mutta sitähän en tiedä miten he muita palvelevat... Mahdolliset jatkokeskutelut aiheesta uuden otsikon alle muuhun ryhmään - kiitos. )))

Nyt sulut kiinni ja  palataan takaisin asiaan! Eli kertokaahan nyt koemuksia USB-korteista Linuxin kanssa, kiitos :-)..

17
Laitealue / USB 3.x -kortit (PCIe)
« : 05.05.23 - klo:12.26 »
Kyselisin kokemuksia USB 3.x -korteista (PCIe x1),  jotka toimivat täydellisesti Linuxin kanssa! Tai varoituksia toimimattomista...

Toimiiko mikään 'VIA Labs VL805' -piirisarjan omaava kortti? Tätä löytyy ainakin Axagonin halvimmista korteista, joita Jimms kaupustelee (Heiltä ei saa irti mitään apua Linuxiin liittyen, MS:n sätkynukkeja kun ovat ;-).

18
Minulle on jäänyt epäselväksi muuan seikka SSD-levyn toiminnasta tiedoston päiväyksen ("access time") muuttuessa...

Oletetaan että meillä on Linux-osio jolla on voimassa tuo vanha 'atime'-attribuutti. Jos osiolta luetaan tiedosto joka käyttää vaikkapa neljä 'solua' levyltä, niin mitä käytännössä tapahtuu? Kirjoitetaanko koko tuo tiedosto (neljä solua) uuteen paikkaan levyllä, vai vain se solu jolla ko. tiedoston päiväys sattumoisin sijaitsee? Ja jos jälkimmäinen vaihtoehto on totta, 'vaeltaako' tuo päiväksen sisältävä solu pitkin levyä aina kun se luetaan? Jos taas ensimmäinen,  merkitseekö se sitä että vaikkapa 5GB:n videotiedosto joudutaan kokonaisuudessaan kirjoittamaan uuteen paikkaan aina kun video ladataan katsottavaksi?

19
Ubuntu tietokoneissa / Vs: TRIM ja NTFS-partitiot
« : 21.04.23 - klo:18.08 »
Toimii jos NTFS-3G on asennettu. Levy kyllä toimii ilman Trimmiä ja sen käyttö ei paljoa nopeuta. Ubuntussa se ajetaan systemd toimesta muistaakseni viikottain.

Kun kokeilin Ubuntu20:ssä, fstrim toimi ihan suoraan NTFS-osioiden kanssa, riippumatta niiden asennustavasta. Mutta joidenkin muiden jakeluiden kanssa (Mint, Fienix) jouduin asentamaan NTFS-partitiot fstabin kautta  ja määrittämään siinä tiedostojärjestemäksi "ntfs-3g". Fstrim ei siis toiminut jos asensin osiot 'lennossa' cajan kautta, eli ilmeisesti ne käyttivät silloin kernelin ntfs:ää eikä ntfs-3g:tä?.

Onko jotain asetusta jolla ntfs-3g:n saisi asennuksessa oletusarvoksi kaikille ntfs-partitioille? Koetin jo udisks2:n asetustiedostoja, mutta 'ntfs-3g' ei tuntunut ainakaan sinällään kelpaavan muiden oletusparametrien joukkoon.

20
Ubuntu tietokoneissa / TRIM ja NTFS-partitiot
« : 08.04.23 - klo:15.18 »
Toimiiko TRIM nykyisin myös NTFS-partitioiden kanssa? Jos toimii, minkälaisia vaihtoehtoja on tarjolla tuon käynnistämiseksi?

Sivuja: [1] 2 3 ... 8