Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Super-Hessu

Sivuja: [1]
1
Kiitos vastauksista. Päivitin tänään ja kaikki toimii niin kuin pitää.

2
Käynnistettäessä työpöydän yläpalkkiin kellon kohdalle tulee merkki, joka johdattaa lukemaan kalenterista että tärkeitä päivityksiä on saatavilla sovellusvalikoimasta.

Nyt tarjoaa: "BG4 Non SED Device Update 10410105 -> 10410106. Improve compatibility issue"
Eli tarkoittanee SSD-levyä.

Ovatko sovellusvalikoiman tarjoamat päivitykset turvallisia/tarpeellisia?
 
Kovalevy on kuitenkin tietokoneen keskeinen osa. Windows-koneessa verkkokortin päivittäminen aiheutti wifin toimimattomuuden. Korjaantui päivityksen kumoamisella. Ubuntussa vastaava tilanne hoituisi varmaan konsolissa komentosarjoin?

Luulin että päivitykset hoituvat kokonaan Ohjelmistopäivityksen kautta.

Ubuntu 18.04.5 LTS ja Dell Vostro -läppäri.

3
Sama puutos näyttää olevan myös Ubuntun 18.04.5 LTS -versiossa. Thunderbirdin versio: 1:68.10.0+build1-0ubuntu0.18.04.1, lähde: ubuntu-bionic-updates-main.

20.04:ään saatiin Thunderbird 78 helmikuun lopussa. Päivitys Ubuntu 18.04:ään on edelleen työn alla, mutta luultavasti tulossa lähikuukausina: https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/thunderbird/+bug/1895643

Ok, kiitos tiedosta.

4
Sama puutos näyttää olevan myös Ubuntun 18.04.5 LTS -versiossa. Thunderbirdin versio: 1:68.10.0+build1-0ubuntu0.18.04.1, lähde: ubuntu-bionic-updates-main.

68-versiolla pitkään meneminen on varmaan aiheuttanut sen, että lähetettäessä valitut toimitustilan ilmoitukset eivät ole enää toimineet.

Sähköpostin palveluntarjoajan lokitiedoissa ei myöskään näy jälkiä toimitustilan ilmoituksista, käytettäessä Thunderbirdiä. Ilmoitukset kyllä toimivat lähetettäessä webmailin sisältä.
En ole muuttanut mitään asetuksia, ovat samat kuin kotonamme olevassa win 8.1.-koneessa, jossa ilmoitukset pelaavat, TB:n ollessa 78 -alkuinen.

Toivon päivityksen tulevan automaattisesti  Ohjelmistopäivityksien mukana. Pitänee vielä jatkaa odottelua.

5
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Firefox -äänet eivät kuulu
« : 19.02.20 - klo:12.39 »
Mahtavaa, nyt kuuluu! :D Kiitos jälleen avusta! Suomen kieltä siihen ei tullut päätteen päivityskomennoilla, mutta löysin nopeasti vastauksen täältä foorumilta vanhasta viestiketjusta. Siinä oli ohjeet kielipaketin asentamiseen päätteellä:
"sudo apt-get install firefox-locale-fi"
Tämän jälkeen ajoin vielä päivityskomennot: "sudo apt-get update" ja "sudo apt-get dist-upgrade".
Vielä oli englannin kieli läsnä, mutta tietokoneen uudelleen käynnistyksen jälkeen Tulikettu puhui suomea!  :)

PS:
Snap -kansiossa oli myös asentamani VLC. Ohjelmisto sovelluksessa ei näy asennetut osiossa nyt ollenkaan tätä asentamaani Firefoxia. Ja jos hakee Firefoxia, niin se tarjoaa ainoastaan sitä yhtä ja väärää Snap-pakettipalvelun versiota. Voikohan olla mahdollista että ohjelmistosovellus näyttäisi vain näitä Snap versioita...
Mieleen tuli vielä että asennettaessa Ubuntua palautustikulta piti BIOSissa valita kahdesta vaihtoehdosta: ykkös tai kakkos osio. Valitsin jo valmiiksi korostetun ykkösen. Tiedä onko tuo toinen vaihtoehto ollut edes todellinen. Kuitenkin Ubuntun käyttöönotossa uudelleen on ollut pieniä eroja verrattaessa alkuperäiseen. Nyt kaikki perusmukavuudet ovat kuitenkin hyvällä tasolla. 8)

6
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Firefox -äänet eivät kuulu
« : 18.02.20 - klo:21.18 »
Pari kirjanmerkkiä ehdin laittaa...

Tietoja Firefoxista sanotaan:
Versio on 72.0.2. 64mb. Mozilla Firefox Snap for Ubuntu
canonical-002 - 1.0
Järjestelmän ylläpitäjä on estänyt päivitykset.

Käykö Firefoxin poistaminen Ubuntun sovellusvalikoiman kautta, sieltä asennetujen ohjelmien osiosta?
Piilokansion .mozilla polku näytti olevan: Koti-snap-firefox-common-.mozilla
Tästä kansiosta löytyy kansiot extensions, firefox ja system extensionsdev
Pystyykö tämän piilokansion alikansioineen poistamaan ihan Deletellä vai pitääkö käyttää päätettä? Niitä komentoja en tähän kohtaan osaa.

Poistamisten jälkeen päivityskomennot. Ovatko "sudo apt-get update" ja sen jälkeen "sudo apt-get dist-upgrade" pätevät valinnat? Vai kenties "sudo apt-get install Firefox"?


7
Äänet eivät kuulu millään sivustolla. Olen muuttanut Firefoxin automaattisen toiston oletusasetukset: salli ääni ja video kaikille sivuille. Ei edelleenkään toimi Youtuben, eikä radiokanavien äänet. Kaiuttimet, jotka liitetty Dell:in läppärin kuulokeliitäntään toimivat kyllä Ubuntun ääniasetusten kaiutintestauksessa kuten ennenkin. Puuttuuko Firefoxin asennuksesta jotakin?
Palautustikulta on hiljattain asennettu Ubuntu 18.04 LTS.

Asetuksissa lukee muuten: "Organisaatiosi hallitsee selaimesi asetuksia" Kilikkaamalla päätyy Yrityskäytännöt -välilehdelle, jossa aktiivisena "DisableAppUpdate" ja käytännön arvo true. Onko kyse valinnasta joka estää sovelluspäivitykset? Olen yksityiskäyttäjä.

8
Poistin Chromen listalta. Nyt pelaa. :)  Suurkiitokset kaikille auttaneille!

9
Asensin palautustikulta Ubuntu 18.04 LTS:n onnistuneesti. 8) Valitsin suositellun, koko levyn pyyhkivän vaihtoehdon. On aivan luksusta kun netti toimii. Aluksi Kernelin versio 4.15.0-1024-oem, sitten massiivisen 763Mt:n päivitysten jälkeen 4.15.0-1069-oem. Eli enemmän kuin 19.10 -versiossani.

Pieni kukkanen on ohjelmistopäivittäjän herjaus. Aina klikatessa kuvaketta se etsii, mutta sanoo "Pakettitietojen noutaminen epäonnistui. Tarkista internet-yhteys". Kun kuittaa "Ok", niin "Ohjelmistopäivityksiä ei ole saatavilla". Sitten kun katselee asetuksia eikä muuta edes mitään, niin palatessa sanoo että "Tämän tietokoneen ohjelmistot on päivitetty".
Päätteellä "sudo apt-get update" tuo lopussa ilmoituksen:
 
"W: GPG-virhe: http://dl.google.com/linux/chrome/deb stable Release: Seuraavia allekirjoituksia ei voinut varmentaa koska julkista avainta ei ole saatavilla: NO_PUBKEY 78BD65473CB3BD13
E: The repository 'http://dl.google.com/linux/chrome/deb stable Release' is not signed.
N: Updating from such a repository can't be done securely, and is therefore disabled by default.
N: See apt-secure(8) manpage for repository creation and user configuration details."

Ekan jättipäivityksen jälkeen on tullut yksi 1Mt:n Ubuntu käyttöjärjestelmäpäivitys, joka asennettu onnistuneesti. Olisiko tässä julkisen avaimen jutussa kyse siitä että se saapuu automaattisesti seuraavien päivitysten mukana? Tällaista herjausta en muista siltä ajalta kun otin koneen syksyllä käyttöön uutena.
Ohjelmistopäivittäjässä oletus asetukset.  Main, universe, restricted ja multiverse. Hae lähteestä: Palvelin maalle: Suomi.
Eihän tuo osoiterivillä oleva Chrome liity tähän? Olen käyttänyt selaimena vain Firefoxia.


10
Kiitos, hyvä tietää. Menee aika mielenkiintoiseksi. Kernel 4.15.0-1067-oem on ja pysyy vaikka yritin 6-loppuisen saada tilalle. En ole vielä kokeillut valita 4.15.0-1066-oem recovery, koska ainakin ajattelin sen olevan jokin ei pysyvään käyttöön tarkoitettu tilapäinen testi-versio.
Joulukuussa liikkeessä asennettu 19.10 osoittautuikin kotona olevan vain 19.04 ja kone tarjosikin heti massiivista päivitystä versioon 19.10. Asensin. Siinä kone jäi muuten loputtomasti junnaamaan mustalle ruudulle, sarkain vilkkuen. Tästä pääsin pois painamalla pitkään Ctrl+Alt+Del. Käynnistettäessä uudelleen työpöydän taustakuva oli päivittynyt 19.10 ja asetuksista näki että nyt on 19.10. Kerneli näköjään kuuluu vielä versioon 18.04. Mitenköhän sen saisi 19.10:n tasolle? Työpöydällä päivitysten tarjoaja ei välttämättä tunnista tätä ristiriitaa. Olen aina lähettänyt virheraportit kun mahdollista.   

11
Olen jakanut puhelimen netin usb-johdolla kannettavalleni, jossa Ubuntu 19.10. Puhelimessa ajan tasalla oleva android 8.
Olisiko turvallista jos koneeseen liitettäisiikin noin 6-vuotta vanha android 4.3 -puhelin, jota ei ole taidettu aikoinaan päivittää?
Ubuntussa on kuitenkin sisäänrakennettu palomuuri ja Linuksissa ei juuri liiku viruksia. Onko Ubuntu-koneelle tietoturvallisesti aivan sama miltä laitteelta se nettiyhteys oikein tulee?
Olisiko nopeudessa odotettavissa eroa?
Vanhan puhelimen netin käyttö sellaisenaan takkuaa. Vaatimaton suorituskyky aiheuttaa usein puhelimen selaimesta pois heittämisen.

12
Pitäisiköhän muutos jotenkin viimeistellä päätteellä heti siirryttäessä Grubista Ubuntuun?  Onko Grubin päivittäminen ikään kuin painaisi "Päivitä avoin sivu" -painiketta Firefoxissa? Eli päivittää tilanteen mutta ei korota itse ohjelman (Gnu Grub v.2.04) versiota?
Menisikö Grubin ajan tasalle saattaminen päätteellä komennolla "sudo update-grub"?

Haen ratkaisua jossa ei ole vaarana koneen meneminen totaaliseen solmuun. Nettiyhteyksien puuttumista ja ajoittaisia päivitysherjauksia lukuun ottamatta  kone on toiminut muuten hyvin. Välillä ihmetyttää sammuttaminen. Joskus sammuu nopeasti, mutta usein sarkain jää vilkkumaan mustalle ruudulle joksikin aikaa, kunnes tulee numerosarja ja REBOOT POWER DOWN. Sitten sammuu.

13
Kiitos vastanneille, ohjeista on ollut apua ja nyt aletaan oleen jo lähellä. ;) Käynnistyksessä Esc:in näpyttely vie tosiaan tuohon komentokehotteeseen.
Heti startin jälkeen koko ajan pohjassa pidetty oikea Shift, maustettuna Esc:in näpyttelyllä vei oikeeseen Grub:iin! Sieltä valitsin Advanced options for Ubuntu, minkä takaa löytyi 2 Kerneliä ja niiden recovery modet. Valitsin edellisen, numeroa pienemmän version: Ubuntu, with Linux 4.15.0-1066-oem ja painoin Enteriä. Ubuntu latautui ja tarkastin päätteeltä Kernel-version, mikä oli oikein. Kuitenkin uudelleen käynnistyksen jälkeen Kernel oli palannut takaisin uusimpaan, ei haluttuun versioon.

Miten Grubissa valitun Kernelin saisi jäämään oletukseksi?

Missään vaiheessa nettiyhteydet eivät näyttäneet palautumisen merkkejä. Pitäisikö niitä jotenkin säätää vai palautuvatko ne automaattisesti kun sopivan Kernelin myötä asiat on kunnossa? 

14
Gnu Grub v.2.04 aukesi koneessani Esc-näppäintä pohjassa pitämällä käynnistyksen yhteydessä. Siinä ei vaan ollut mitää lisäasetukset-valikkoa. Tyhjällä ruudulla oltiin grub> hakemistossa. Komennolla ls tuli seuraavaa:
(proc) (hd0) (hd0,gpt3) (hd0,gpt2) (hd0,gpt1)
Olisiko näistä pitänyt valita jokin? Ovatko nämä kaikki Kerneleitä? Joillakin käyttäjillä on näihin upotettu myös windowsin käynnistys. Tämän pitäisi olla puhtaasti Linux-kone, mutta on tätä win-versionakin myyty.

Jos näistä valitsee jonkin, niin jääkö se muistiin, jolloin normaalisti konetta käynnistäessä kone lataa sen vaihtoehdon joka Grubissa on viimeksi valittu?
En osannut mennä valikosta pois muuta kuin ctr-alt-del, mikä sammutti koneen.

15
Laitealue / Vs: Muistikortinlukija ei lue uutta korttia
« : 04.02.20 - klo:10.16 »
Kiitos, toimii nyt täälläkin!

16
Integroitu SD-kortin lukija avaa hyvin 4-vuotiaan SanDisk SDHC 32GB, kun taas uusi Kingstonin SDS2 128GB antaa seuraavan ilmoituksen:
Kohteen "Taltio (125 GB) käyttäminen ei onnistunut
Error mounting /dev / sda1 at / media / hessu / 0123-4567:
unknown filesystem type "exfat".

Ilmeisesti uuden kortin formaatti exFAT aiheutti tämän ongelman, ei niinkään korkeammat nopeusluokat tai suurempi tallennuskapasiteetti?
Onko kortinlukijaan odotettavissa päivitystä Ubuntun mukana? Vai pitääkö hankkia ulkoinen kortinlukija tai vaihtaa korttia vanhan kaltaiseen.
Kone on viime syksyllä hankittu Dell Vostro Ubuntu. Käyttöjärjestelmänä Ubuntu 19.10, alkuperäisen 18.04 LTS:n sijaan.

17
Nyt on tullut 2 kertaa ohjelmistopäivittäjän kaatumisilmoitus. Olen lähettänyt virheraportit. Saatu palautettua toimintaan päätteeltä apt-get valikosta ajamalla "sudo apt-get update" ja "sudo apt-get dist-upgrade".

Kysyisin vielä Ubuntun alaspäin päivittämisestä aloittelijan näkökulmasta.
Onko koneen alkuperäisen Ubuntu 18.04 LTS:n palauttamisessa tikulta huomioon otettavia asioita?
Entä pyyhkiikö se täysin nykyisen 19.10, jottei mitään jää kummittelemaan? Hävittääkö se alleen myös omat asiakirjat ja kuvat?

Tapahtuuko tikulta palauttaminen painamalla F8 käynnistyksen yhteydessä, jolloin valitaan tikulta asentaminen?

Kiitos kernel-vinkistä, mutta vanhemman kernelin kokeilu ei oikein luonnistu vähäisen päätekokemukseni johdosta.

18
Nyt vaihdettu vanha 10-vuotias TeleWell adsl-modeemi uuteen TeleWelliin - Ei tuonut muutosta. Soitettu kahdelle tietokonekorjaajalle. Veikkasivat eniten sitä että LAN-verkkokortti on saanut päivitysten mukana bugin. Toivottavasti korjaava päivitys tulisi pian. Muuten pitää harkita koneen alkuperäisen Ubuntu 18.04 LTS:n asentamista palautustikulta.

19
Asensin äskettäin Ubuntu 19.10:n tarjoaman listan päivityksiä, joita on tullut melkein viikottain. Päivitykset piti viimeistellä uudelleen käynnistyksellä.
Uudelleen käynnistyneenä kiinteä nettiyhteys ja wlan olivat kadonneet asetuksien verkko-kohdan vaihtoehdoista kokonaan. Jäljelle jäi vain VPN. Bluetooth toimii kuitenkin normaalisti. Olen koko ajan käyttänyt nettiä ethernet-kaapelilla, kytkettynä TW:n adsl-modeemiin, jossa myös wlan. Modeemiin on kytketty johdolla myös win-kone, jossa netti toimii moitteetta.   

Jaoin puhelimen netin läppärini kanssa USB-johdolla onnistuneesti. Tämän tietokone mielsi kiinteäksi yhteydeksi. Päätteellä komennot ”ifconfig” sekä ”ping -c 3 www.xubuntu.org” antoivat moitteettomat tulokset puhelimen nettiyhteydellä, kun puuttuva net-tools oli päätteen ohjeiden mukaisesti asennettu.
Kun puhelimen irroitti koneesta ei ongelma korjaantunut. Modeemi on käynnistetty uudelleen ja verkkokaapeli irroitettu ja kytketty takaisin koneeseen. Myös modeemin porttia on vaihdettu ja merkkivalot osoittavat modeemin toimivan oikein. 

Koneeni on Dell Vostro Ubuntu. Siinä oli tehdas-asennuksena Ubuntu 18.04 LTS, mikä päivitettiin liikkeessä versioon 19.10, yritettäessä ratkaista monitoimilaitteen HP-LaserJet Pro MFP M28a skannerin toimimattomuutta (ei onnistunut).

Tuleekohan tähän seuraavissa viikkopäivityksissä korjausta, vai onko tämä ongelma niin harvinainen ettei sitä ole maailmalla huomattu? Ilmeisesti Ubuntu 20.04 LTS aikanaan korjaa tämän.

Entä onko koneen alkuperäisen Ubuntu 18.04 LTS:n asentaminen palautustikulta järkevä vaihtoehto ongelman ratkaisuun?

Sivuja: [1]