Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Liinu

Sivuja: [1] 2 3
1
En oikein usko, ettei kone olisi yhteensopiva uusimpien Ubuntun versioiden kanssa. Käynnistyihän asennusjärjestelmäkin ongelmitta. Jokin bugi vain esti Grubin asentamisen levyn MBR:ään.
Voi hyvin olla näin.... Eivät siellä huoltoliikeessä oikein osanneet auttaa muuten. Se Mintin lataus piti olla vähän niinkuin testaus vaihtoehtona heidän epäilylle että kovalevy olisi vikaantunut yhtäkkiä..(kun eivät itsekään saaneet Ubuntua asentumaan) ja kun Mint asentui niin.. en oikein sitten osannut vaatia/kysyä enää muuta.  Bugin selvitys olisi varmaan ollut aikaavievää puuhaa, ja tullut minulle vielä kalliimmaksi.

2



[/quote]

täältä löytyy toi 20.04 jos välttämättä sen tältä palvelimelta tahdot ladata https://wiki.ubuntu-fi.org/PAE
[/quote]

Kiitos, mutta pulitettuani jo 40e, en viitsi enää lähteä latailemaan uusiksi ja kokeilemaan onneani. Ainakaan toistaiseksi.

3
Lopputulos

Koneessa nyt Linux Mint.

Käytin konetta huoltoliikkeessä, sielläkin olivat ihmeissään, miettivät että täytyy olla kovalevyssä ongelmaa, mutta testimielessä ajettiin siihen sitten Mint ja se asentui ongelmitta. Harmittaa tietty sikäli, että itse olisin sen asentanut ilmaiseksi :(

Ongelma oli siis sittenkin se, että tähän vanhaan rautaan ei käy uudemmat Ubuntut. Eli se minun muistikuva viime keväältä oli oikea. Jossain olin törmännyt asiaan että tässä koneessa ei voisi pyörittää Ubuntua kuin 20.04.. mutta se oli vain haalea muistikuva, enkä muista selkeää syytä.
Arastelin lähteä metsästämään sitä muualta kun ei enää ollut Ubuntu Suomen sivuilta ladattavissa, joten se jäi.

Nyt sitten opettelen toistaiseksi jonkin aikaa Mintin saloihin, ja näin ensivaikutelmana vaikuttaa ihanan selkeältä ja yksinkertaiselta ja helposti opittavalta.

Kiitokset kärsivällisyydestä, neuvoista ja tuesta.  :-*


4
Valitsitko asennuksessa vaihtoehdon, jossa kohdelevy tyhjennetään kokonaan ennen uuden järjestelmän asentamista?


Kyllä!

5
No niin..
Sain kun sainkintehtyä uuden asennustikun winillä ohjeiden mukaan, uusimmasta distrosta.
Asennus meni ongelmitta kunnes tuli uudelleenkäynnistyksen aika.
Sama ongelma jatkuu  :'(

Taidan tänään käyttää konetta näytillä lähimmässä liikkeessä joka tekee myös Ubuntuasennuksia. Ei tässä muu kai auta.
Laitan sitten tänne infoa tuloksesta.


6
Hyvä juttu :)
Tämä kohta vielä mietityttää " It would be good to know if your system uses MBR or GPT. Mitä nämä ovat ja tarkoittaako sitä konetta jolla valmistan tikkua vai sitä jolle se uusi käyttis asennetaan?

Tarkoittaa konetta ja kovalevyä, jolle Ubuntu on tarkoitus asentaa. UEFI-koneissa kovalevyllä on GPT-osiointi. Perinteisellä BIOSilla kovalevyllä on MBR-osiointi. Linux tosin tukee myös GPT-osiointia vanhoissa koneissa, mutta boottaus vanhalla BIOSilla GPT-levyltä on jossain määrin purkkaviritys.

Tämän vanhan läppärin tapauksessa voit hyvin käyttää MBR-osiointia, niin ei vaadita asennusohjelmalta mitään ylimääräisiä temppuja.

Kiitos! :)

7
Kyllä, vanhan asennustikun voi käyttää tähän. Kun asennat Ubuntun uusimman version, päästään eroon siitä nm:n mainitsemasta mahdollisuudesta, että aiemman version asennusohjelmassa on jokin ongelma.
Hyvä juttu :)
Tämä kohta vielä mietityttää " It would be good to know if your system uses MBR or GPT. Mitä nämä ovat ja tarkoittaako sitä konetta jolla valmistan tikkua vai sitä jolle se uusi käyttis asennetaan?

8
En muistanutkaan, että toinen koneesi on Windows. Mutta ei se haittaa, asennat vain ko. koneeseen ohjelman Rufus. Sitten lataat koneeseen sen uusimman Ubuntun asennustiedoston. Kun käynnistät Rufuksen, sillä voi sitten asentaa Ubuntun asennustiedoston tikkuun. Ohjeissa löytyy:

https://itsfoss.com/create-live-usb-of-ubuntu-in-windows/

Kaikki me olemme joskus taistelleet ja menettäneet hermot asennusten kanssa. Minäkin niin monesti, että luulin jo helposti osaavani auttaa näissä asioissa. Onneksi muut lukijat ovat tässä meidän tukena.

Kiitos! Hmm..tuo vaikuttaa varsin selkeältä rautalankaohjeelta. Ehkä voisinkin yrittää, mutta menee huomiselle väistämättä. Voiko  sen vanhan asennustikun uudelleenkäyttää samaan tarkoitukseen? Siis että siihen latautuu päälle uusi asennusmedia?


9
Hmm..itse olen ymmärtänyt että tuo uusin ei sopisi näin vanhalle koneelle..? Eikö se juuri ollut syynä näihin ongelmiin jo 22/04 versiossa..kun koneeni ei tue sitä UEFI-juttua..?

Sekä 22.04 että 24.04 toimivat vanhoissa BIOS-koneissa, eli ainakaan periaatteessa ei ole tällaista rajoitetta. Asennusohjelmissa esiintyy kuitenkin ajoittain bugeja tietyissä kokoonpanoissa, jolloin omalle kohdalle voi aina sattua jokin ongelma. Kannattaa kokeilla seuraavaksi 24.04:ää. Siinä on kokonaan uusi asennusohjelma, ja kohtalaisella todennäköisyydellä sama vika ei enää tule vastaan.
Ok, hyvä tietää. Kiitos!

10
Lainaus
Edelleen herjaa että please install an operationg system on your hard disk...

Missä vaiheessa herja tulee, a) heti bios-asetusten muutosten jälkeen, kun kone käynnistyy.
Bios-asetusten muutoksen jälkeen muistit varmaan tallentaa muutokset.

b) Yritettyäsi asentaa Ubuntun uudestaan bios-muutosten ja käynnistyksen jälkeen?

Pää kylmänä vaan, tee toimivalla koneellasi uusimmasta Ubuntusta asennustikku ja käy siitä asentamaan, noudata nm:n neuvoa tässäkin asiassa.

Lisäys: Taidat aristella asennustikun tekoa. Hiljattain opit liikkumisen bios-valikoissa, joten opit myös asennustikun teon. Lataa toimivalle koneellesi asennustiedosto osoitteesta

https://ubuntu-fi.org/lataa-ubuntu/

Loppu sujuu Ubuntun työkalulla Levyt.
¨

Kiitokset kannustuksesta <3
Muistin tallentaa kyllä biosmuutokset, mutta en ole yrittänyt uudelleen asennusta.. Tai taisin yrittää, mutta koska sekä herjasi että uusi käyttis on jo koneella ja lisäksi jotain muuta (taisin valita silloin asennettavaksi myös kolmansien osapuolten jotain..) peruutin pois ja yritin vain käynnistellä uudestaan. Käynnistysjärjestys oli kyllä muuttunut kun valitsin sitä vielä manuaalisesti. Tällöin tulee se viesti ettei käyttistä ole ja pyytää asentamaan sellaisen.
Laitoin nyt asentumaan uudestaan ja poistamaan jo olemassaolevan.. Mutta ei :( Kaikki näyttää menevän ok, ja poistan tikun, painan enter..sitten miettii, tulee yhdet tekstit (jotain Intel client ja boot agent..) ja miettii..sitten taas Boot Device not found ja please install an o.s....

Keväällä tosiaan itse tein tikun, kun sattui olemaan toinen Ubuntu-kone viikon verran käytössä, jossa oli sama käyttis asennettuna. Nyt vain Windows-kone en usko osaavani/, en ole käyttänyt sitä järjestelmää 10vuoteen..ja menee hermo sen kanssa täysin. Suurin ongelma on epäluottamus sen tietoturvaan ja epäloogisuus. Pitäisi pyytää joku opettamaan kykenevä käymään mun kanssa läpi perusteellisesti ajan kanssa. Ehkä jossain vaiheessa.. Ubuntu on kuitenkin mulle ollut sopiva ja vähemmän hermoja raastava..paitsi silloin kun tulee ongelmia asennusten tms kanssa.

11
Hurja on taistelu, kun lueskelin tapahtumia. Pari maatiaisajatusta:
1. Onko lähistöllä jotain PC-huolto-nyrkkipajaa, jonne voisit kiikuttaa koneen ja tuon USB-tikun. Ongelma voi ratketa nopeastikin, kun huolto pääsee kokeilemaan ja testaamaan itse konetta. Nän kävi kerran meikäläiselle, kun meni sormi suuhun (22/04).

Tämä kävikin jo mielessä..mutta heidän sivuillaan ollut hinnasto laittoi uusiin ajatuksiin. Ehkä kuitenkin soitan sinne ja kysyn.. alkaa tässä keinot loppua.
Olin tässä jo hieman toiveikas, kun onnistuin saamaan yhdeltä tutulta vanhan asennustikun 20.04 :stä.. mutta tikulta ei auennutkaan mitään :(


12
No niin..
Nyt on testattu myös se boot device order.. Onnistuin vaihtamaan sen Notebook Hard Drive ylimmäksi. Ei kuitenkaan mitään vaikutusta.
Edelleen herjaa että please install an operationg system on your hard disk...

13
Voi olla niinkin, että kokeilemassasi Ubuntu 22.04:n versiossa/asennusmediassa on bugi, joka rikkoo Grubin perinteisen MBR-asennuksen.

Miten olisi Ubuntu 24.04, tai vaikka Xubuntu 24.04? Sen Xfce-työpöytä voisi toimia rivakammin vanhalla raudalla.

Media kyllä suoraan ladattu Ubuntu Suomen sivulta..? Hmm..itse olen ymmärtänyt että tuo uusin ei sopisi näin vanhalle koneelle..? Eikö se juuri ollut syynä näihin ongelmiin jo 22/04 versiossa..kun koneeni ei tue sitä UEFI-juttua..?

14
HP Probook 6560b:ssä on perinteinen BIOS, eli se ei tue UEFI:n EFI-muuttujia.

Käyttöohjeen (s. 73) mukaan koneen bios-asetuksiin pääsee painamalla käynnistyksen alussa Esc-näppäintä ja sitten F10-näppäintä (Computer Setup). Biosissa kannattaa tarkistaa käynnistysjärjestys eli "boot device order". Varmista, että kone on asetettu käynnistymään sisäiseltä kovalevyltä.

Jos ei vieläkään selviä, kokeile valita käynnistyslaite painamalla käynnistyksen alussa Esc-näppäintä ja avaamalla käynnistysvalikko F9-näppäimellä. Valitse listasta koneen kovalevy.

Nyt näitä vastauksia lueskellessa, muistankin miksi alunperin olisin halunnut koneeseen vain 20/04 distron..sen kanssa ei olisi ilmeisesti tullut ongelmaa..Sitä ei vaan enää ollut ladattavissa Ubuntu Suomen sivuilta keväällä. Näin jälkikäteen voin vain viisastella että olisinpa vain vaihtanut siihen 18/04 :n pro-versioon, jossa tuki jatkuu pidempään.

Mulla tosiaan on tässä myös uudempi läppäri jolla kirjoitan tänne nyt, käytettynä hankittu Hp 745 joka myös odottaa Ubuntu asennusta, koska kyseiseltä jälleenmyyjältä sitä ei saanut valmiiksi asennettuna. Tarkoitus kuitenkin ensin vähän tutustua sillä myös Win 11 maailmaan. Enkä voi sen kanssa alkaa asennuksia säätää, jos ei ole toista toimivaa konetta.
Molemmat koneet siis tarpeen, tärkeät jutut aina hoitanut Ubuntulla, vanhassa myös dvd-soitin ja muistikortinlukija, joilla käyttöä, joten todella kiitollinen olen avusta jos saan sen vielä palautettua käyttöön.

F9 kohdasta tosiaan manuaalisesti valitessa käynnistys kovalevyltä, tulee vastaukseksi se "boot device not found-please install an operating system on your hard disk.." paitsi silloin kun asennustikku on kiinni ja valitsee sen.

Löysin viimein biosista tuon sivuston System Configuration alta. Siinä ruudukoissa ruksattuna erilaisia boot-mahdollisuuksia mm cd rim boot/SD card boot/floppy boot/usb device boot jne.. Alimpana listassa on ilman ruksia kohta UEFI Boot Mode ja perässä kysymysmerkki.
Sen jälkeen se listaa
UEFI Boot Order
     Notebook Upgrade Bay
     OS Boot Manager
     Notebook Ethernet
Legacy Boot Order
     Notebook Upgrade Bay
     Notebook Hard drive
     USB Floppy
     USB CD-ROM
     USB Hard Drive
...jne

UEFI boot orderia klikatessa ilmoittaa että ei ole valittavissa(eikä suositeltavaa, paitsi tietyin erityisehdoin..) .
 

 

15

Lainaus
Muoks! aamulla, virkeämmin silmin tajusin paremmin. Oikeastaan vain tuo loppu on hieman epäselvä, eli tuo "valitse kohteeksi tyhjä levy jolta poistit osiot". Mielestäni asennuksen yhteydessä ei voi valita mitään.

Asennuksen aikana valitaan kohdelevy, jolle Ubuntu asennetaan. Ehkä se annetaan oletuksena, tai et ole muuten huomannut tätä vaihetta.

Ennen kuin yritetään muuttaa asennuskoneen BIOSia, voidaan koettaa vielä saada tietoa BIOSista. Käynnistä kone Ubuntun asennus-USB-tikulta ja
valitse suomen kieli ja kohta 'Kokeile'.

Käynnistä sitten pääte näppäilemällä Ctrl + Alt + T, eli paina näitä samaan aikaan.

Kun pääte käynnistyy, kirjoita siihen

Koodia: [Valitse]
sudo efibootmgr -v
ja ENTER.

Minulla tuloksena oli HP:n läppärissä seuraava:


Koodia: [Valitse]
BootCurrent: 0000
Timeout: 0 seconds
BootOrder: 2001,0001,3001,2002,2004
Boot0000* USB Hard Drive (UEFI) - KingstonDataTraveler SE9 (KingstonDataTraveler SE9) PciRoot(0x0)/Pci(0x14,0x0)/USB(0,0)/HD(2,GPT,9240a165-d190-4ab6-8a12-46dc207b42ee,0x71e8a0,0x2130)RC
Boot0001* EFI Hard Drive (NE-512T) PciRoot(0x0)/Pci(0x1d,0x4)/Pci(0x0,0x0)/NVMe(0x1,01-00-00-00-00-00-00-00)/HD(1,GPT,3f61a04d-2145-4880-af95-2cad02bc999e,0x800,0x100000)RC
Boot2001* EFI USB Device RC
Boot3001* Internal Hard Disk or Solid State Disk RC

Jos sinulla näkyy Boot-kohdissa esim. CSM (vanhojen laitteiden yhteensopivuusmoodi) tai muita
eroja ylläolevaan nähden, kerro.

Kerro vielä, onko koneesi läppäri ja onko siinä tietääksesi yksi vai useampi kiintolevy.

saan vastaukseksi: EFI variables are not supported on this system.

Kone on Hp:n Probook 6560b läppäri. Eli ikää sillä on jo 11v, mutta palvellut itseäni jo 8 vuotta. Olen itse siihen aikanaan asentanut Ubuntun. Koneessa , 4GB muisti ja 500 GB HDD, i5, DDR3-SDRAM (löytyyköhän näistä se tieto mitä kaipaat?). Hyvä ja luotettava työjuhta, mutta painonsa vuoksi lähes "pöytäkoneena" pelkästään.

(Tuli tässä lisäksi mieleen että kone jolla keväällä tein tikun, tuli jälleenmyyjältä valmiiksi Ubuntulla asennettuna, ja siinä oli jotain käynnistysongelmia, jotka kuitenkin sain ratkaistua jälleenmyyjän ohjeilla (jotain tehtiin Bios:iin, mutta en muista mitä..tein vain tarkkojen ohjeiden mukaan ja kone käynnistyi sitten taas). Onko tämä voinut vaikuttaa jotenkin asennustikkuuni?)

16
Eipä vaan selviä. Tosiaan tikun kanssa avautuu kun sen valitsee, mutta esim kokeilutilasta siirtyessä asennustilaan, ilmoittaa että koneessa on jo kyseinen distro käyttiksenä. Eli se on latautunut mutta järjestelmä ei löydä sitä kun ilman tikkua yrittää avata konetta Sitä ei siis ole Hdd:llä vaikka sen kuinka valitsisi.

Tämä juuri on yksi mahdollisuus, kun UEFI ohjaa käynnistyksen väärään paikkaan, siksi myös efibootmgr kannattaisi katsoa.

Kiitos! Tuo selittämäsi systeemi vain menee yli oman ymmärryksen ja osaamisen. Olen siis hyvin vasta-alkaja. Käyttänyt kyllä Ubuntua vuosia, mutta en osaa asennella ja tehdä kun ihan yksinkertaisia juttuja. Ubuntu käytössä siksi kun selkein käyttis tällaiselle tietotekniikkaa lähes inhoavalle.

Ilmeisesti tikun kanssa & kokeile Ubuntua -tilassa tuon saisi testattua? Vai pääsenkö jotenkin terminaaliin tai vastaavaan syöttämään tuollaisen komennon muutoin?

17
Koneesi on ilmeisesti kunnossa laitteena, mikä on hyvä lähtökohta. Tässä ohjeet:

Kytke USB-muistitikku tietokoneeseen.

Käynnistä tietokone ja päästä BIOS/UEFI-valikkoon (yleensä painamalla F2, F12, Del tai Esc).

Valitse käynnistyslaitteeksi USB-muistitikku ja tallenna asetukset (yleensä F10).

Tietokone käynnistyy nyt Ubuntu-asennusohjelmaan. Valitse "Try Ubuntu without installing".

Kun olet Ubuntu-työpöydällä:

Avaa terminaali painamalla Ctrl+Alt+T.

Asenna GParted:
Kopioi
sudo apt update # Koska tikku on vanha, päivityksiä voi tulla liikaa, koeta ensin ilman tätä.
sudo apt install gparted
Avaa GParted kirjoittamalla terminaaliin sudo gparted.

Nyt, GPartedin käyttö:

GParted-ikkunassa valitse levy, jolta haluat poistaa osiot (yleensä /dev/sda).

Poista osiot oikealla painikkeella klikkaamalla niitä ja valitsemalla "Delete".

Kun kaikki osiot on poistettu, valitse "Apply All Operations" ylävalikosta.

Ubuntu-asennus:

Käynnistä Ubuntu-asennusohjelma työpöydällä olevasta "Install Ubuntu" -kuvakkeesta.

Seuraa asennusohjeita ja valitse kohteeksi tyhjä levy, jolta poistit osiot.

No nyt oli kattava rautalankaselostus. En kuitenkaan ymmärrä miksi jotain levyä pitäisi tyhjentää? Sillä koneella ei ole mitään..Tyhjensin sen täysin ensimmäisen asennusyrityksen yhteydessä ja uudestaan kun asensin uudestaan niin korvasin ensiksi asennetun 22/04:n. Valitsin myös päivitykset asennuksen yhteydessä, mitkä myös näytti tekevän.

Muoks! aamulla, virkeämmin silmin tajusin paremmin. Oikeastaan vain tuo loppu on hieman epäselvä, eli tuo "valitse kohteeksi tyhjä levy jolta poistit osiot". Mielestäni asennuksen yhteydessä ei voi valita mitään.

18
auttaakohan tämä https://askubuntu.com/questions/1323124/hp-machine-gives-boot-device-not-found-and-hard-drive-3f0-error-after-rebootin
Läheltä liippasivat, mutta ei kuitenkaan ihan. Tämä kun kuitenkin tikulta aukeaa.. Ja kone täysin kunnossa ennenkuin aloin tekemään asennusta.

19
Reippaasti vaan kokeilet ohjeessa mainittuja painikkeita yksi kerrallaan per käynnistys. Painele useasti käynnistyksen aikana. Pääset biosiin, ja sieltä löytyy käynnistysjärjestystä ilmaiseva kohta. Vahinkoja ei tule, kun etenet harkiten.

Ratkaisu**: Mene BIOS/UEFI-asetuksiin (yleensä painamalla näppäintä kuten F2, F10, Del tai Esc käynnistyksen aikana) ja varmista, että käynnistysjärjestys on asetettu priorisoimaan kiintolevyäsi tai USB-asemaa, johon Ubuntu on asennettu.

Lisäys: Minun vanhassa HP:ssä BIOSiin pääsee, kun painaa käynnistyksen aikana ESC-painiketta. Siitä pääsee katsomaan Boot Device Options, eli käynnistyslevyjä. Niistä oikea siirretään ylimmäksi, jos ei jo ole, nuoli- ja ENTER-näppäimillä. Valinta tallennetaan F10-näppäimellä.
Eipä vaan selviä. Tosiaan tikun kanssa avautuu kun sen valitsee, mutta esim kokeilutilasta siirtyessä asennustilaan, ilmoittaa että koneessa on jo kyseinen distro käyttiksenä. Eli se on latautunut mutta järjestelmä ei löydä sitä kun ilman tikkua yrittää avata konetta Sitä ei siis ole Hdd:llä vaikka sen kuinka valitsisi.
Jokin muu nyt mättää :/ Voisiko olla tuo epiphonen ehdottama grubin väärään paikkaan latautuminen? Kun muistitikulta avaan kokeilutilaan, tulee vasempaan palkkiin näkyviin 500gb levytila jossa näyttäisi olevan tietokoneen käyttis? muistitikku kuitenkin vain 32gb.
Lisäksi mietin voisiko vaikuttaa se, että vanhempaa käyttistä aikoinaan asentaessani olin asentanut vahingossa koko levyn salauksen, jolloin oli luonut erillisen boot-osion Ubuntulle, mikä oli liian pieni nykyiselle distrolle. Tämän vuoksi en pystynyt enää päivittämään uudempaan vanhasta, vaan oli pakko tehdä puhdas uudelleenasennus..

20
Olisiko mahdollista, että Grub olisi asennettu sille sinun asennustikulle eikä kovalevylle?
? väännätkö rautalangasta, kiitos! TIkulla siis asennusmedia jota yritän saada koneelle asennettua.
Grub on Linuxin alkulatausohjelma. Joskus on käynyt mm. opensusen puolella, että tämä alkulatausohjelma on livahtanut väärään paikkaan. Eli Grub on asentunut sille asennus tikulle, eikä kovalevylle.
Mitenköhän sen voisin tarkistaa ja mahdollisesti korjata jos näin on käynyt?
Tikun tein jo keväällä toisella koneella jossa oli sama Ubuntu jo valmiina.

Sivuja: [1] 2 3