Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Eskobastion

Sivuja: [1]
1
Laitealue / Vs: Acer Ferrari 5000 toimii laakista
« : 27.07.08 - klo:09.07 »

Display
      15.4" WSXGA+ high-brightness (200 nit) Acer CrystalBrite™ TFT LCD, 1680 x 1050 pixel



Mikä näyttätila käytössä?

Itselläni on sama laite ja olen saanut näytön toimivaan vain 1280x800-tilassa.




2
Moikka. Olen suunitellut perustavani yrityksen ja kiinnostaisi tietää onko linuxille saataville vapaata ohjelmaa laskutukseen ja kirjanpitoon. Myös kiinnostaisi toimisto-sovellus joka vastaisi m$ office outlookkia. (eli sähköposti, tehtävälistat, muistiot. Ja synkkaus Nokian N95-kännyn kanssa olisi isooo plussa :) )
Openoffice sopii sitten talulukkolaskentaan ja muuhun. Joskus joitin Ximan evolutionia (jo muutama vuosi) niin millainen mahtaa olla nykyään.

Distroa en ole vielä valinnut mutta koska haluan helppokäyttöisen niin päädyn luultavasti ubuntuun taikka opensuseen. Molemmista on muutaman kuukauden käytön verran kokemusta.

Evolution vastaa aika pitkälti Outlookia ja toimii käsittääkseni hyvin yhteen esim. Exchangen kanssa. Siinä on sähköposti, tehtävälistat, kalenteri.. Varmaan parhaimpia korvikkeita Outlookille.

Ammattimaista, suomen oloihin sopivaa vapaata kirjanpito-ohjelmaa en tiedä, mutta yksi vaihtoehtohan on ostaa palvelu web-pohjaisena, jolloin sitä voi käyttää miltä tahansa koneelta missä on selain.. Jos valitset ulkomaista tekoa olevan kirjanpito-ohjelman, varmistu siitä, että se täyttää suomalaisten säädösten vaatimukset.

Sourceforge.net kannattaa katsastaa, sieltä löytyy myös jyviä akanoiden seasta.. Parhaimmat ohjelmat löytyvät lajittelemalla haut sijoituksen ja latauskertojen mukaan..



3
Itsellänikin on tällä hetkellä SabayonLinux käytössä. Aluksi olin todella tyytyväinen, sillä oman kokemukseni mukaan Linuxia läppäriin asentaessa saa vähän viritellä ennen kuin kaikki toimii. Sabayon tuntui olevan poikkeus, sillä langaton verkkoyhteys, Compiz, ääni ja kaikki muukin tuntui toimivan todella hyvin Live-CD:ltä käytettäessä. Ja mikä parasta, multimediahärpäkkeet ovat asennuksen jälkeen paikoillaan eikä niitä tarvitse erikseen asennella. Tämähän oikeastaan onkin SabayonLinuxin kantava idea.

Kiintolevylle asentaessa ei sitten kaikki toiminutkaan. Accel-manager on hyvä juttu, mutta jostain syystä sen asetukset eivät kiintolevyasennuksessa pysyneet päällä boottauksen jälkeen, joten Compiz ei sitten toiminutkaan. Järjestelmän päivittämisen tein ohjeiden mukaan, mutta jostain syystä worldin päivittäminen pysähtyi useaan otteeseen eri virheisiin ja joka kerralla piti päivittää manuaalisesti jotain ennen kuin päivitys jatkui.

Sabayonista saisi varmasti ihan toimivan järjestelmän, mutta tänään jyrään sen ja kokeilen jotain muuta. Gentoo olisi yksi vaihtoehto, mutta jostain syystä en ole oikein innostunut asentamaan ohjelmia lähdekoodeista. En näe siinä mitään järkeä, koska kääntäminen omaan järjestelmään tuo vain niin vähän lisäarvoa (=nopeutta).

Ubuntu, Fedora, OpenSUSE on jo tullut kokeiltua. Mainioita jakeluita kaikki, mutta joku asia jokaisessa kuitenkin mättää ja menee taas konffailuksi. Asetusten viilaaminen on ihan opettavaista, mutta siihen ei vaan nykyisin ole enää aikaa.

Onko jollain kokemusta hyvästä Linux-jakelusta, jossa kaikki toimisi out-of-the-box SabayonLInuxin filosofian mukaisesti?

Feistyyn perustuva Freespire tuntuu mielenkiintoiselta..

4
Ubuntu Suomi ja yhteisöt / Vs: Tahatonta itseironiaa
« : 20.07.07 - klo:19.09 »

Eipä taida olla ollenkaan ajantasalla tuo listaus, edes Suomen osalta. ?

Tuossa pitäisi olla varmaan satoja (jopa tuhansia?) nimiä.

Mikähän tällaisen listan perimmäinen tarkoitus muuten on? Onkohan kukaan alkanut listata Windowsia käyttäviä yrityksiä?


5
Yleistä keskustelua / Vs: Jos avointa koodia ei olisi!
« : 24.05.07 - klo:16.14 »
Hyvä juttuhsn tuo oli, mutta pitää muistaa että jos avointa koodia ei olisi, niin samat asiat voisi hoitaa suljetulla koodilla.

Totta kai moni asia olisi ehkä huonommin, mutta kyllä suurin osa nykyisistä avoimeen koodiin perustuvista jutuista olisi silti keksitty.

6


No, kun saataisiin edes OpenOffice käyttöön.


Ja saadanhaan se jos tahtoa löytyy:

Oikeusministeriö ottaa OpenOfficen käyttöön 10 000 työasemassa.

http://sektori.com/uutiset/7448/openoffice.org

7
Niin en sit tiedä.Omistan kyllä windows Home editionin product key tarran joka on liimattuna koneen taakse,mutta en omista itse asennus levyä.WXP professional tarrakin saattaa olla vielä tallessa jossain jonka taas sain edellisen koneen matkassa.En sitten tiedä onko se laiton vai ei jos lataa sen levyn jostain.
Kiitoksia kaikille.Tästä on hyvä jatkaa,tosin pitää venata,että saa ostettua toisen kovalevyn,kun ei jaksa alkaa kikkailee tohon samalle levylle mitään dual bootteja.

Lähtökohtaisesi koneen mukana tullut käyttöjärjestelmä on tarkoitettu käytettäväksi juuri siinä nimenomaisessa laitteessa eikä sitä saa siirtää muuhun koneeseen. Ainakin Microsoftin OEM-ehdot sanovat näin.. Eli edellisessä koneessa ollutta käyttöjärjestelmää et voi laillisesti siirtää uuteen, mikäli se tuli koneen mukana. Jos tuo WHE:n tarra on siis nykyisessä koneessasi, niin asennuslevyn puuttuminen ei ole ongelma. Lisenssihän on sidottu ohjelmistoon, ei asennusmediaa. Eli asennuslevyn voi kopioida vaikka kaverilta (tai vaikka tilata jostain) kunhan product key on oma.



8

San Diego suunnittelee hurjia:

http://www.desktoplinux.com/news/NS5336100320.html


Koska meillä?


Jos tarkoitat tuota lukumäärää, niin tuskin koskaan.  ;D ;D ;D Löytyneekö tuollaista määrää koneita vaikka kaikkien kuntien ja valtion työasemat laskettaisiin yhteen?

Pienemmässä mittakaavassa tuota on jo tehty. Muutamissa kouluissa Linux on otettu käyttöön (työasemissa / terminoituna päätepalveluna.

9
Toki laitonhan siihen pitää asentaa,kun alkuperäistä ei oo.

Ei varmaan hirveästi kannattaisi huudella julkisesti laittomien ohjelmien käyttämisestä.

Ei varmaan tee tämän foorumin maineellekaan hyvää.


10
Ubuntu Suomi ja yhteisöt / Vs: Ubuntu-tiimi Lappiin?
« : 18.05.07 - klo:22.31 »
Nii mistä tuo kanava löytyy? Freenodesta ja IRCNetistä koitin kattoa mut ei näkyny?? Ei oo tuo irc tuttu juttu mullekkaan, mut koitan täs samalla opetella sitäkin...  ;)

Kyllä minä sen tuolta freenoden kautta löysin.. Käytän tätä X-Chat-Gnomea ja tämän palvelinlistassa oli Freenode valmiina, joten loggauduin siihen ja kirjoittelin käskyn /join #AvoinPohjois-Suomi. Hyvin pelaa..

11
Ubuntu Suomi ja yhteisöt / Vs: Ubuntu-tiimi Lappiin?
« : 18.05.07 - klo:21.56 »
Porukkaa alkaa löytymään mukavasti. Ei muuta kuin tuonne #AvoinPohjois-Suomi-kanavalle juttelemaan.

Jotta homma lähtisi eteenpäin, niin ei muuta kuin keksimään toimintaa ja tapahtumia.

Itse olen miettinyt, että pitäisiköhän kuntapäättäjiä / koulutusviranomaisia ravistella täällä Lapissa päin ja lähettää niille aloitteita cd:n ja infopaketin muodossa. Monessa kunnassa painitaan kasvavan it-budjetin kanssa ja rahaa ei ole kaikkiin hankintoihin. Varoja voitaisiin kuitenkin vapauttaa muuhun käyttöön vaihtamalla suurin osa käyttöjärjestelmistä ja toimistopaketeista Linuxiin ja OpenOfficeen. Esim. 80-90% Ubuntua / 10-20% Windowsia voisi olla toimiva järjestelmä monelle kunnalle. Asia on hyvin ajankohtainen, koska Vista on markkinoilla ja muutaman vuoden kuluessa XP:t tullaan korvaamaan sillä.


Marko


12
Ubuntu Suomi ja yhteisöt / Vs: Ubuntu-tiimi Lappiin?
« : 18.05.07 - klo:21.44 »
Avoimeen yhteisöönhän ovat kaikki tervetulleita ja minä ymmärsin, että kysymyksessä on koko Pohjois-Suomea koskeva juttu. Tosin näin vanhalla kävyllä on toi irkkaus liki tuntematonta hommaa, mutta opetellaan sekin.

Minä taas ajattelen, että vanhat kävyt tietää mikä IRC oikeasti on eivätkä sekoita sitä IRC-galleriaan niin kuin vähemmän valveutunut nykynuoriso useasti  tekee (olikohan tarpeettomasti kärjistetty ;-) Onhan IRC kuitenkin keksitty jo silloin kun osa tämänkin foorumin jäsenistä on ollut vain pilke isän silmäkulmassa..

13
Yleistä keskustelua / Vs: Tietoturva pakolliseksi?
« : 18.05.07 - klo:01.12 »
Sähköisen viestinnän tietosuojalaki 16.6.2004/516 sanoo tietoturvasta mm seuraavaa:

"Teleyrityksen ja lisäarvopalvelun tarjoajan on huolehdittava palvelujensa tietoturvasta. ..."
5.luku 19§

"... on oikeus ryhtyä välttämättömiin toimiin 19 §:ssä tarkoitetun tietoturvan varmistamiseksi:

1) estämällä sähköpostiviestien, tekstiviestien ja muiden vastaavien viestien välittäminen ja vastaanottaminen; ..."
5.luku 20§


Minun mielestäni tämä toimenpiteisiin ryhtyminen tietoturvaloukkauksen sattuessa on ihan riittävää. Ongelmaksi tuossa ohjelmistojen pakollisuudessa  muodostuisi edellä mainittujen pointtien lisäksi se, että pitäisi pystyä määrittelemään tietyt kriteerit käytettäville ohjelmistoille. Tämä taas tarkoittaisi sitä, että kaikkien virustorjuntaohjelmistojen ja palomuuriohjelmistojen sertifiointi pitäisi olla pakollista, joka kuulostaa aluksi ihan hyvältä. Pakollisuus aiheuttaa kuitenkin lisää byrokratiaa, lisää kustannuksia ja hidastaa uusien tuotteiden tuloa markkinoille. Lisäksi tiettyjen ohjelmistojen pakollisuus aiheuttaisi keskustelua myös muiden tietoturvatuotteiden säätelyn pakollisuudesta. Asiassa on huomattava myös kansainvälinen perspektiivi. Virustutkien ja palomuurien säätäminen lailla pakolliseksi olisi tapahduttava ainakin EU:n laajuisesti, jotta ohjelmistovalmistajat saataisiin tekemään tuotteitaan tiettyjen kriteerien mukaisesti.

Jatketaan vaan nykyisellä linjalla.


Marko

14
Ubuntu Suomi ja yhteisöt / Vs: Ubuntu-tiimi Lappiin?
« : 17.05.07 - klo:22.28 »
Ensimmäiset keskustelut ovat jo käynnissä #AvoinPohjois-Suomi -kanavalla. Lisää porukkaa kuitenkin mahtuu vielä.. ;-)

15
Ubuntu Suomi ja yhteisöt / Vs: Ubuntu-tiimi Lappiin?
« : 17.05.07 - klo:14.34 »
No mie perustan irc-kanavan...hetikkun kerkiän! Ilmoitan sen nimen tänne sitten kun olen keksinyt sen. Ehdotuksiakin saa laittaa!

Hyvä idea. Miten olisi yksinkertaisesti Ubuntu Pohjois-Suomi?

16
Ubuntu Suomi ja yhteisöt / Vs: Ubuntu-tiimi Lappiin?
« : 16.05.07 - klo:17.31 »
mutta eipä oikein innosta mikään yhteisöllisyys(jos saman puronvarteen tulee toinen silloin pitää vaihtaa puroa).

Mutta innosti kuitenkin ilmaista tarpeeton mielipiteesi tässä viestiketjussa?

17
Ubuntu Suomi ja yhteisöt / Vs: Ubuntu-tiimi Lappiin?
« : 14.05.07 - klo:22.46 »
Jos vähän laajentaisi, eli voisiko ajatella Pohjois-Suomen tiimiä? Onko esim. Oulussa aktiiveja, itse olen sopivasti tästä väliltä.

Mikä ettei Pohjois-Suomen tiimi olisi sopiva, jos ei Lapista löydy tarpeeksi kannatusta. Itse asustelen tällä hetkellä Sodankylässä, joten suurin osa toiminnasta voisi mielestäni olla virtuaalista..

Marko

PS.  Toinen vaihtoehto olisi perustaa tiimi nimeltä Ubuntu Periferia, johon jäseneksi pääsee, jos  a)asuinpaikkakunnalta löytyy liikennevalot vain huoltoaseman pesuhallista b) alueella on enemmän poroja neliökilometrillä kuin ihmisiä tai c) henkilö pystyy jotenkin muuten osoittamaan, että asuinpaikka on susirajan toisella puolella..

18
Yleistä keskustelua / Vs: Miten tutustuin Linuxiin?
« : 23.04.07 - klo:21.13 »
Itse aloittelin Linuxin käytön lukiossa joskus vuoden -95 tienoilla. Päätettiin kavereiden kanssa jättää työpöytäversiot kokonaan väliin, kun saatiin idea perustaa koululle oma web-/sähköpostipalvelin. Kolmen innokkaan nörtin parin viikon projekti poiki toimivan palvelimen, jossa oli Apache, nimipalvelin, proxy ja sähköpostipalvelin. Taidetiin pyörittää myös omaa news-palvelinta. Lisäksi palvelimella oli pieni soittosarja niitä käyttäjiä varten, jotka halusivat päästä paikallispuhelumaksuilla nettiin. Jakeluversiona taidettiin käyttää Slackwarea tai Red Hatia. Kumpaakin kokeiltiin, en muista kumpi jäi käyttöön. Yhteys WANiin taisi toimia aluksi 512 radiolinkin välityksellä ja myöhemmin päästiin kuidun päähän.

Voi niitä vanhoja hyviä aikoja, silloin oli aikaa nörtteillä ja puuhastella (ja odotella kernelin kääntymistä yön yli ei niin nopealla kotikoneella.. ;-). Se oli sitä aikaa kun nettisivut koodattiin tekstieditorilla, sähköpostit luettiin päätteltä Pinellä ja tekstipohjaiset MUD-pelit olivat suosionsa huipulla. Lukion jälkeen nörtteilyyn tuli muutaman vuoden tauko armeijan ja opiskelujen takia ja tietokonetta käyttelin vain surffailuun ja sähköpostin lukemiseen. Muutaman viime vuoden ajan olen kokeillut eri jakeluversioita (aikaisemmin mm. Best Linux, SOT Linux, myöhemmin Fedora, Ubuntu, OpenSuse) ja tällä hetkellä Ubuntu Feisty koneella. Viimeisen 8 kk on koneessa ollut pelkästään Linux enkä juuri ole Windowsia kaivannut. Vielä kun avovaimon saisi käännytettyä Linuxin käyttöön..






19
Ubuntu Suomi ja yhteisöt / Ubuntu-tiimi Lappiin?
« : 21.04.07 - klo:15.59 »
Lieneekö Lapissa muita Ubuntu-käyttäjiä kuin minä? Vois kehitellä jotain toimintaa?


Marko "Eskobastion" Eskola
+358 40 7724077
marko@markoeskola.fi
http://www.markoeskola.fi


Sivuja: [1]