Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - mattikk

Sivuja: [1]
1
Ubuntu 12.04 asennus onnistui wubi -asennuksena. Valitettavasti, koska tuo Windows on 32 bittinen, wubikin lataa 32 bittisen Ubuntun.
Kyllä tuo 64 bittinenkin asennus onnistui lopulta tuolla wubillakin. Valitettavasti siitä ei ollut mitään iloa, kun prosessori osottautui nettitietojen vastaisesti 32 bittiseksi.

2
WubiUbuntu on ohjelmana Windowsin sisällä, joten ei onnistu. sama kuin yrittäisi vetää mattoa omien jalkojensa alta ;D
Ei ole. Wubiasennus on ihan oikea ubuntuasennus, sillä erotuksella että se toimii windowsista erotetulla ntfs osiolla joka on muistaakseni rajattu 30GB ja sen voi  myös poistaa samallalailla kuin windowsohjelman. Kuitenkin kun wubibuntun boottaa se boottaa ubuntuun ei wintoosaan, eli ei se eroa mitenkään oikeasta asennuksesta paitsi tiedostojärjestelmältään.
Usb boot http://www.howtogeek.com/howto/16822/boot-from-a-usb-drive-even-if-your-bios-wont-let-you/
Tulipa tuota wubia testailtua tämän buuttisähläilyn johdosta ja törmättyä ohjeiden vastaisiin toimintoihin ja kummallisuuksiin. Mahtaisikohan nuo kiinnostaa ketään, että pitäisiköhän noista raportoida jonnekin?

3
100% varmuudella noin uusi kone tukee usb-boottia ja susen foorumikin vahvistaa sen.
http://forums.opensuse.org/english/get-technical-help-here/install-boot-login/477506-trouble-installing-suse-12-1-asus-eee-1025c-netbook.html
Kyllä se lopulta löytyi se tikkubuuttaus. Toimi vähän toisin, mihin olen vanhoilla koneilla tottunut, eli ei tarvitse eikä kyllä voikaan muuttaa biosin buuttijärjestystä. Pitää tökätä se tikku koneeseen ja iskeä sitten sitä ESC:iä, jonka jälkeen on pakko valita buuttaako kovalevyltä vai tikulta.

4
WubiUbuntu on ohjelmana Windowsin sisällä, joten ei onnistu. sama kuin yrittäisi vetää mattoa omien jalkojensa alta ;D
Tuota minä vähän itsekin ounastelin.
Kerropa rakkineen tarkka malli, niin pähkäillään lisää. Kuulostaa uskomattomalta, että nykykone ei osasi bootata tikulta/ulkoiselta levyltä.
Kiusanteolta se minustakin tuntuu. Kone on Asus 1025c. Kyselin Asuksen teknisestä tuesta, että löytyisikö biospäivitystä, josa olisi boottivaihtoehtoja, mutta eipäs löydy.

-Matti

5
Ostin tytölleni miniläppärin käyttiksenä harvinaisen ärsyttävästi riisuttu Win7 starter. Siihen korjaukseksi ajattelin Linux:ia. Mahtaako dual boot onnistua mitenkään, kun koneessa ei ole CD asemaa, eikä koneen bios tue USB asemalta buuttausta?
Ubuntu 12.04 asennus onnistui wubi -asennuksena. Valitettavasti, koska tuo Windows on 32 bittinen, wubikin lataa 32 bittisen Ubuntun.
Netiohjeiden perusteella tuon wubin voisi "päivittää" omalle osiolle automaattisesti. Ennen toimintoa osio/osiot pitää olla luotuna. Onko kenelläkään käytännön kokemusta tästä? Onnistuuko se wubilinuksen sisällä käyttäen esim. gparted:ia. Toimenpiteinähän pitäisi olla windows osion pienennys ja uuden luonti. Ilmeiseti tuohon windows osioon koskeminen ei onnistu wubiasennetulla linuxilla, koska se pyörii siitä osiosta, jota olisi tarkoitus sorkkia?

-Matti

6
Syy löytyi.
Vikana oli historiallinen /etc/network/interfaces -tiedosto, jota 10.04 distro ei käyttänyt ollenkaan, mutta 12.04 näyttäisi käyttävän käynnistyessään.
Ja mikä on ratkaisu? Jossain määrin ärsyttää ylimääräisten 60-sekunttisten odottelu.
Minä kommentoin kaikki muut /etc/network/interfaces asetukset paitsi seuraavat:
Lainaus
auto lo
iface lo inet loopback
Loopback kytkentä toteutetaan välittömästi, joten näistä verkkoasetuksista ei tule ylimääräistä viivettä.

7
Syy löytyi.
Vikana oli historiallinen /etc/network/interfaces -tiedosto, jota 10.04 distro ei käyttänyt ollenkaan, mutta 12.04 näyttäisi käyttävän käynnistyessään.

8
Moi!
Päivitin vanhan 10.04 koneeni 12.04 versioon. Muuten meni ok, mutta langaton verkko ei enää lähde käyntiin, ellei ethernet kaapeli ole kiinni. Kone näyttäisi epätoivoisesti yrittävän saada lankaverkkoa pystyyn (waiting for network connection )  (logissa tulee viesti, että yrittää vielä 60 sekuntia saada verkon ylös). Nämä viestit näyttävät tulevan /etc/failsafe.conf tiedostosta, joka näyttäisi odottavan static-network-up tapahtumaa. 10.04:ssa ei näyttäisi olevan tuota failsafe.conf:ia eikä static-network-up tapahtumaakaan.

Niin tosiaan, kun tuo failsafe.conf sitten pakottaa koneen ylös ilman verkkoa, myöskään network managerin nappulaa ei ole, eli käyttäjä ei voi edes käsin laittaa langatonta verkkoa päälle.

Mutta, jos verkkokaapeli on kiinni koneessa, joka antaa dhcp osoitteen, jos network manageriin on määritelty vain langaton verkko, vain se käynnistyy (kuten oli tarkoituskin) ja se managerin nappulakin on paikallaan. Mikähän mahtaa mennä pieleen. Ei oikein kyvyt riitä selvittämään tuota upstart viidakkoa, eikä sitä, mikä loppujen lopuksi menee toisin, jos se lankaverkko on kytkettynä. Minun puolestani se voisikin olla, mutta kun pikkuisen on hankala vetää tuota kaapelia kerrosten välille. Nyt täytyy pitää ikkunat auki kerrosten välillä.

Löytyisiköhän hyviä vinkkejä.

-Matti

9
Asentaminen ja käyttöönotto / Vs: Läppäri kuumenee
« : 07.06.10 - klo:17.27 »
Nyt olen muuten lataamassa u9.10-amd64:sta, että nähdäänpä onko siinä lämmöt todellakin alempana vai toimiiko kone sillä muuten vain paremmin kuumana.
Sepäs selvisi, että samat on lämmöt, mutta wlan toimii paremmin. Lämmön nousulla ei ole vaikutusta kentän voimakkuuteen, kuten u10.04:ssa, elikkä taidanpa toistaiseksi pysytellä tässä u9.10:ssä.

Tuosta radio-ongelmasta voisi tietysti raportoida jonnekin, mutta ei tuolta netistä valituksia näkynyt, joten taitaa olla ihan tämän koneen oma ongelma, joten ketä kiinnostaa...

Olisiko tämä sitten solved?
-Matti

10
Ei todellakaan ole aloittelijaystävällinen GRUB, ei.
Loppujen lopuksi tuo vaatii vain kahden tekstitiedoston pienimuotoista muokkausta, mutta kyllä tuon sössimällä voi saada pahaa jälkeä aikaan.

Itse asensin suosiolla ykkösversion, sillä kakkonen tuhoutuu aina Windowsissa piipahduksen jälkeen  :D
Eipä noiden valintojen säätämiseksi taitaisi tarvita kovin kummoista sovellusta, joka sitten kirjoittaisi tuon tuon GRUB2:n vaatiman tiedoston.

Mutta olisi toinen kysymys tuosta GRUB:ista. Jos Gpartedilla poistaa joitakin loogisia osioita, käy niin, että partitioiden numerointi muuttuu ja grub lentää seinälle. Onko tämän korjaamiseksi mitään muuta keinoa, kuin yrittää etsiä tuota grub osiota kopioida tiedostoja LiveCD:ltä käsin paikkaan ja toiseen, kuten netissä näytettäisi neuvottavan. Eikös ubuntun asennus juuri tee tuon, eli generoi sen grubin konffauksen automaattisesti. Siis eikö sieltä löydy jokin asennusoptio, jonka voisi ajaa Gparted:in jälkeen.

Nyt tein asennuksen kylmästi uudestaan tuhoten ensin kaikki linux partitiot, että ei jää sitten selittelyille sijaa. Hienosti tuntui konffaus menevän, eikä grub enää herjannut, että jotain partitiota ei ole.

Toinen asia, mikä jäi pikkuisen kaivelmaan u10.04:n asennuksessa oli, että GRUB arvaa vistan osiot väärin. Ensimmäinen on nimeltään WinRE, eli windows restore. Grub väitti tämän olevan vista osio. Toinen osio on varsinainen vista osio, jonka grub väitti olevan vista (recovery mode).  Pikkuisen kylmäsi, kun vistaa käynnistäessä alkoi vistan uudelleenasennus.

u9.10:n asennuksessa nämä vistan osiot näyttäisi molemmat olevan "Windows Vista (loader) (on /dev/sda?)" - siis tuli asennettua tuo u9.10, kun u10.04:ssa näytti olevan lämpöongelmia (ne näyttäsivätkin olevan wlan ajurin ongelmia, eli lämpöjen noustessa kenttä heikkenee ja lopulta katkeaa). u9.10:ssä ei lämmöt näyttäisi vaikuttavan kenttään/wlan yhteyteen.

Olisikohan noista syytä raportoida jonnekin - ei taida kiinnostaa ketään?

-Matti

11
Asentaminen ja käyttöönotto / Vs: Läppäri kuumenee
« : 07.06.10 - klo:15.16 »
Omassa tuttavapiirissä on parissa läppärissä ollut vistan kanssa lämpöongelmia. Tuuletin on huutanut kuin palosireeni. Ongelma on ratkennut yllättävän helpolla tavalla. Etsii koneen kyljestä riittävän ison kolon ja oikeasta paikasta, joka ei tietenkään ole tuulettimen ulospuhallus aukko. Tämän jälkeen keuhkot täyteen ilmaa ja pöhäytys koneen sisään. Seurauksena on ollut tuulettimen ilman ulostuloaukosta purkautuva pölypilvi ja tuulettimen hiljentyminen.
Kiitos ehdotuksesta, pitänee vielä kokeilla sitäkin, mutta juuri vistan kanssa ei ole ollut ongelmia eikä kaikkien ubuntujenkaan u9.04:n ja u10.04:n kanssa näyttää olevan ongelmia. Sitä paitsi tuo tuuletin ei näissä ongelmatapauksissa juuri huudakaan vaan kierrokset ovat liian alhaalla ja lämmöt pääsevät karkaamaan.

Kokeilin muuten sitä u10.04 amd64:sta. Lämmöt näyttävät siinäkin nousevan 70C paikkeille vaikka mitään hyötyohjelmaa ei pyörinyt. Noita tuulettimen nopeuksia en löytänyt mistään - olisi ollut hyvä nähdä/vertailla tuon tuulettimen nopeusportaita eri lämmöissä. Nyt olen muuten lataamassa u9.10-amd64:sta, että nähdäänpä onko siinä lämmöt todellakin alempana vai toimiiko kone sillä muuten vain paremmin kuumana.
-Matti

12
Asentaminen ja käyttöönotto / Läppäri kuumenee
« : 06.06.10 - klo:14.52 »
Tervehdys
Asensin U10.04:n (32 bittinen) Fujitsu Amilo Pa 2510 dual boot läppäriin (Vista home premium). Kone kuumenee. Lämpö nousee pikkuhiljaa 70C paikkeille, jos koneella ei tee mitään. Tuulettimen puhina alkaa n. 60C:ssa. Tuo 70C taitaa olla tuulettimen Linuxissa toisen nopeuden raja. 60C kuulostaisi olevan myös vistassa tuulettimen käynnistyslämpö, seuraavat portaat noin 65, 70 ja 75. Jos U10.04:lla tekee mitään tai esim. käynnistää uudestaan lämpöjen noustua, lämmöt karkaa käsistä. Ensimmäisenä oireena on, että wlan yhteus katkeaa, tai uudelleen käynnistyessä ei yhteyttä tule ollenkaan.

U9.10:ssä (64 bittinen) muinoin ei näitä lämpöongelmia ollut, ei ainakaan tarvinnut millään tapaa kiinnittää huomiota, kun mitään oireita ei ollut. Kone ei kaatunut eikä verkko pätkinyt. Verkko itse asiassa toimi paljon paremmin kuin vistassa, yhdistyi aina kertalaakista eikä koskaan tippunut itsestään.

U9.04:ssa (32 bittinen) oli todella vaikea lämpöongelma. Lämmöt nousivat, kunnes kone kaatui. Siinä taisi nuo wlan ajuritkin rettelöidä, niin, että oletusasennus piti poistaa ja laittaa wicd ennen kuin sai yhteyden.

Tuota U9.10:ä tuli ajettua liveCD:ltäkin, kun linux osion kokoa suurenneltaessa korruptoitui levy (tuli vähän askartelua). Mutta ei siinäkään ollut lämpöongelmia - tosin sekin taisi olla 64 bittinen. Sitten vistan uudelleenasennuksen jälkeen tuli käytettyä 32 bittistä U9.10:ä VirtualBox:in kautta - ei lämpöongelmia, mutta tuuletinta taitaa VirtualBoxissa hoitaa vista (?).

Olisiko ehdotuksia, ameriikan forumeissa ehdotetaan koneen imurointia, mutta jotenkin epäilyttää, että U9.10:ssä kone on puhdas ja Ux.04:sissä se olisi likainen?

Ehkä sitä U10.04-amd64:sta voisi kokeilla. Lataussivulla tosin on huomautus, että ei päivittäiseen käyttöön. Mikähän lienee syy tuohon huomautukseen. Itse en kyllä huomannut tuossa U9.10-amd64:ssa mitään muuta moitittavaa, kuin, että Firebug kaatoi Firefoxin.

-Matti

13
Ongelma selvisi:
Järjestelmä->Asetukset->Näppäimistö/asettelut -ikkuna ilmoittaa
Yleinen 105-Näppäiminen (kansainvälinen) PC,
Asetteluna Suomi Oletus.

Oletus -otsikon alla oleva rinkula ei kuitenkaan ollut valittu, eli musta sydän puuttui.
Sen kun älysi napsauttaa päälle, jo näppäimet alkoi pelittää ja valinta jäi päälle seuraavaankin istuntoon.

14
Muistatko yhtään mitä teit, kun vahingossa kirjauduit recovery tilaan?

Kyllä muistan, valitsin grub:ista vahingossa sen recovery moodin (dualbuutti) -  kas kun toisella koneella on windows ykkösenä, Ubuntu kakkosena ja tällä taas Ubuntu ykkösenä ja kakkosena tulee se recovery.

15
ŋæyþþææĸø ĸırjəıµ€þ þæþæ?

ĸyæ ŋæyþþææ °
kyllä näyttää =

Lainaus
Muistatko yhtään mitä teit, kun vahingossa kirjauduit recovery tilaan?
Vanhemman xorg.conf tiedoston palautus...
UUden xorg.conf tiedoston luonti...

xorg.conf näyttää ihan siistiltä. Siinä näyttäisi olevan vain nuo oletusasettelut.


16
Tervedys!
Sain sekoitettua näppäimet logattuani vahingossa sisään recovery moodissa. Näyttäisi siltä, kuin näppäimistä tulisi alt-ctrl koodeja (en ole satavarma onko näin, mutta koodit on outoja). Käyttis on 8.04. Tämän kanssa tulee toimeen, sillä korjauksena/istunto teen menukomennot:
järjestelmä->astetukset->näppäimistö:asettelut lehdeltä valitsen minkä tahansa valmistajan mikä tahansa mallin ja sitten ok. Sitten kiskaisen palauta oletukset ja ok. Tämän jälkeen näppäimet ovat istunnon verran kunnossa.

Löytyisiköhän kenelläkään pysyvämpää ratkaisua?

Ratkaisu kopioituna viimeisestä viestistä

Lainaus
Järjestelmä->Asetukset->Näppäimistö/asettelut -ikkuna ilmoittaa
Yleinen 105-Näppäiminen (kansainvälinen) PC,
Asetteluna Suomi Oletus.

Oletus -otsikon alla oleva rinkula ei kuitenkaan ollut valittu, eli musta sydän puuttui.
Sen kun älysi napsauttaa päälle, jo näppäimet alkoi pelittää ja valinta jäi päälle seuraavaankin istuntoon.

17
Ensimmäinen koodi riitti ja virtuaalipaneelia tosiaan tarvitsi, kun sovellukset-valikkoa ei ollut. Muuten tuo oikea hiirinäppäin ei tehonnut palkin päällä - ei antanut valikkoja.  Kiitos kovasti vastanneille.

Päätteeseen olisi hyvä päästä antamaan komentoja, mutta kun ei sitä Sovellukset-valikkoa taida olla saatavilla. Jos päätteen pikakuvake on jossain, niin sitten sitä kautta. Muuten pitää mennä "tekstitilaan" virtuaalipäätteeseen (VT) ctrl+alt+F1 näppäilyllä. Takaisin pääsee ctrl+alt+F7.
Kirjaudu siellä sisälle omilla tunnuksilla ja kokeile ensiksi käynnistää paneeli uusiksi
Koodia: [Valitse]
killall gnome-panelPalaa katsomaan tulosta. Jos ei miellytä takaisin VT:iin antamaan astetta rankempi komento käyttöliittymän resetoimiseksi:
Koodia: [Valitse]
sudo /etc/init.d/gdm restart
muoks. dickliken ehdostus on myös ihan asiaa jos diagnoosi on se, että nuo valitsimet ja valikot ovat tosiaan pudonneet pois.
Mutta hyvä se on hallita nuo komennotkin.

18
Erehdyin päivittämään paketinhallinnan suosittelemat osat. Tuloksena ylä- ja alapalkeista hävisivät sisällöt. Yläpalkkiin jäi kaiutin, alapalkkiin roskis. Ei löydy edes uloskirjautumisvalintaa. Mozilla löytyi /usr/bin:istä, niin, että nettiin pääsi. Mikä avuksi, käsi harhailee virtanappulaan, vaikka linuxit taitaa joskus ottaa nokkiinsa ivobuutin.

Ubuntuversio lienee jotakin 6.? - mistähän tuo versionkin löytänee, kun tuon palkin sisältöjä ei näy.

19
Lainaus
Tarkoittanet Ktouch:ia? Siitä olisin kiinnostunut suomenkielisenä.

SInulla on varmaan Gnome käytössä, joten KDE:n kielipaketteja ei ole asennettuna.
Niiden asentamisen pitäisi auttaa.
Koodia: [Valitse]
sudo apt-get install language-pack-kde-fi

Kiitoksia, nyt muuttui suomalaiseksi. Vielä olisi pikkuinen ongelma, nimittäin vieläkään ei löydy suomalaista näppäimistöä. Saksalainen liippaa melkoisen läheltä, mutta å puuttuu ja erikoismerkit ovat missä sattuu. Nämä eivät ole niin mahdottomia puutteita.

Onko toivottavaa raportoida kääntämättömistä kentistä ja jos on, kenelle?

20
Suomenkielisessä Kubuntussa opetusviihteeksi nimetty valikon osa sisältää hyödyllisiä ohjelmia.

Ktourch - harjaannuttaa kirjoittamaan paremmin (sokkona)


Tarkoittanet Ktouch:ia? Siitä olisin kiinnostunut suomenkielisenä. Ubuntun ylläpitämä Ktouch ei näytä sisältävän suomalaista käännöstä. Eikä se näyttänyt tulevan Edubuntu desktop:inkaan mukana, vaikka se näyttää olevan ainakin tämän dokumentin:
http://www.educoss.org/wiki/index.php/K%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4:Niko
Edubuntu distrossa.

Miten/mistä sen voisi napata Ubuntunuun?

Sivuja: [1]