Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - inf

Sivuja: [1] 2 3 4
1
Itsellä käyttö varsin vähäistä, niin olen pärjännyt komentorivillä ja VSCoden kanssa. VSCodella ainakin löytyy suoraan git plugareita, joilla voi hoitaa push:t jne toiminnot helposti.

Toimiiko se niin, että asennat "git initin" samaan työkansioon, missäpidät VSC:n tiedostoja. Sitten aika ajoin committia ja pushia tms?
Mulla on siis yleensä kloonattu repot esim ~/Projects kansioon. Sitten vaan avaan tuon kansion VSCodessa. VSCoden pitäisi tuossa sitten osata tarjota niiden git-pluginien asennusta jolla pystyy sitten hoitaa commitit ja pushit

2
Itsellä käyttö varsin vähäistä, niin olen pärjännyt komentorivillä ja VSCoden kanssa. VSCodella ainakin löytyy suoraan git plugareita, joilla voi hoitaa push:t jne toiminnot helposti.

3
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Xubuntusta
« : 07.01.23 - klo:15.55 »
Debianilta ainakin löytyy vielä 32bittisille omat imaget

4
Manjarossa on kolme päivityskanavaa.. eli stable, testing ja unstable. Stable kanavaan tulevia paketteja ei todellakaan pidetä tarkoituksella missään hold:ssa vaan kehittäjät ajavat stable kanavan päivitykset kunnolla systeemin lävitse. Looginen pointti asiassa on varmaankin se, että stable kanava halutaan pitää mahdollisimman vakaana  :) Itse käytän aina unstable päivityksiä, joten omakohtaista kokemusta ei tuosta ole kuinka hitaasti päivitykset valuvat alas  :) Jos joku on kiinnostunut testaamaan asioita se käy erittäin helposti komennolla.. sudo pacman-mirrors --api --set-branch testing ja päivityskomento sudo pacman -Syyu päälle, jos haluaa käyttää vaikkapa tuota kanavaa  :)

Mulla ei ole hajuakaan endeavourOS:n päivitys systeemeistä, eli että onko heillä sama systeemi.. Muutaman kerran olen toki kelaillut asian testaamista, mutta ainakin toistaiseksi asia jäänyt tekemättä, koska olen tyytyväinen Manjaroon  :) puhdasta Arch:ia en ala enään ihan periaatteesta testailemaan. He voisivat istuttaa systeemiin Calamares asentajan, jos haluaisivat mutta haluavat periaatteesta pitää systeeminsä ns. vaikeasti tavoitettavana olevana todellisten harrastajien distrona.. Arch:in asennus ei todellakaan ole mitään rakettitiedettä, vaan pointtina mulla on tuo Arch väen asenne. Jos joku haluaa värkätä Arch asennusta 10 minuuttia ihan vain kikkailun vuoksi, niin tehköön tuon. 10 kertaa mielummin asennan Manjaron reiluun 5 minuuttiin ilman mitään kikkailuja ja fiiliksiä todellisesta Arch osaajasta :) Omiin tarpeisiini kaikki uusimmat Arch päivitykset valuvat todella nopeaa Manjaron päivityksiin, paljon puhuttua uusinta 6.1.3-1 tai 6.2.0rc2-1Kerneliä myöden  :) https://archlinux.org/packages/?sort=-last_update

No se on tietysti jokaisen oma asia jos haluaa koskea Manjaro stableen, joka tosin ei todellakaan ole stable :D Ne "holdissa" olevat paketit jotka testataan ovat rikkoneet nyt ainakin 3 vai 4 kertaa ihmisten järjestelmät, että ihan stable kamaa :P Enkä nyt tiedä miksi kaikissa pitää olla "graafinen asentaja", tuo archinstall on ihan tarpeeksi graafinen ja toimii raudalla kuin raudalla. Ja kyllähän se on tietoinen päätös että mitään graafista asentajaa ei Archille tule, kun sen on tosiaankin tarkoitus myös opettaa samalla ja lisäksi saat itse päättää miten järjestelmän asennat.

Jokainen tietysti asentaa sen mitä haluaa, itse en koske Manjaroon pitkällä tikullakaan, ihan jo noiden pakettien takia sekä sen yhteisön takia joka on toksinen ja ihan yhtä ylimielinen kuin Arch:n keskustelualue saattaa olla, jos sinne menee kyselemään apua ongelmaan ilman kunnollisia logeja jne.

EDIT: Lisäksi en halua minkäänlaisia teemoja tai modauksia Gnomeen vaan haluan puhtaan Gnomen jota voin sitten ite muokkailla sellaiseksi kuin haluan.

EDIT2: Vielä pakollinen Manjaro-huumorilinkki (tosin kaikki asiat on ihan faktuaalisia ryssimisiä): https://manjarno.snorlax.sh & https://github.com/arindas/manjarno

5
Itse ainakin pyrin olemaan suosittelematta Manjaroa oikestaan kenellekkään. ... Sitten kun satut asentamaan AUR:sta jonkun paketin niin pahimmassa tapauksessa se pask** koko järjestelmän.
Minulla on samansuuntaisia ajatuksia. Muutamaan kertaan olen Manjaron asentanut, mutta saanut järjestelmän särki :( Enkä ole onnistunut ratkaisemaan syntyneitä ongelmia.
Lainaus
Jos Arch kiinnostaa ja ei halua tehdä "the Arch way asennusta" niin endeavourOS on varsin pätevä.
Laitanpa vinkin korvan taakse, jos vielä jaksaisi Ubuntun, Fedoran ja Debianin ohella kokeilemaan kehuttua Arch-jakelua.
Varsinaisesti enää ei Rolling Release tyyppinen jakelu erityisesti kiinnosta, kun yllämaininut jakelut ovat kuitenkin ajoittain päivitettävissä toimivasti jakeluversiosta toiseen.
Kun alkaa käyttämään mitä tahansa Arch varianttia, on syytä ymmärtää iän ikuiset varoitukset AUR pakettien asentamisesta. Minusta on ihmisen omaa tyhmyyttä jos noita asentelee ja rikkoo systeemin, vaarantaa tietoturvan jne... Sama asia koskee Windowsia, Applea, Androidia että miettii tarkkaan mitä asentelee ja mistä, ei pitäis olla mitään rakettiedettä enään näin vuonna 2023.. ::)

endeavourOS käyttää Calamares asentajaa kuin Manjarokin, mutta on tietenki vähän säätänyt siihen omiaan. Silti endeavourOS ei laske kaikkia päivityksiä systeemiinsä ihan suoraan Arch repoista. Ja itseasiassa unstable Manjaroon uusimmat päivitykset valuvat todellakin nopeampaa kuin endeavourOS:ssa.

Viikon päivittelin edellistä puhdasta KDE unstable daily-live asennusta ja just tein uuden puhtaan asennuksen, eikä nytkään ole mitään ongelmia, enkä mitään saanut hajoitettua tästä jne..  ;)

Niin, Aur pakettien käyttäminen vaatii aina hieman tutustumista. Ne ovat kuitenkin hyvin pitkälti "turvallisia" olettaen ettei ala asentelemaan mitä kaikkea mahdollista kirjastopaketteja.

endeavourOS käyttää suoraan Archin pakettivarastoja, toisin kuin esim Manjaro stable. Tältä kantilta endeavourOS tarjoaa huomattavasti helpommin toimivamman järjestelmän ilman turhia pakettien "testauksia" mitkä aiheuttavat Manjarossa jatkuvasti ongelmia. endeavourOS tosin siirtyi nyt käyttämään dracut:ia mkinitcp:n sijaan joka saattaa aiheuttaa joissain tilanteissa ongelmia esim asennusscriptien kanssa esim AUR-paketeissä.

Kaikista helpoin on tietysti asentaa suoraan puhdas-Arch, se kun onnistuu alle 10minuutissa (olettaen ettei käytössä ole todella hidas internet-yhteys). "uusi" archinstall scripti joka tulee nykyisin imagessa mukana, tekee asennuksesta helppoa. Saa suoraan asennettua halutun DE:n ja ei tarvitse alkaa miettimään asennuksen jälkeen erikseen vielä DE:n yms asennuksia vaan suoraan asennuksen jälkeen voi bootata graafiselle työpöydälle.

Itsellä on sen verran uutta rautaa esim läppärissä ettei olisi mitään toivoa saada tätä toimimaan kunnolla esim Ubuntulla. Kone vaatii 6.1 kernelin, jossa on tarvittavat patchit ja lisätoiminnot sitten asus-linux.org projektin työkaluilla. Näille löytyy suoraan paketit Archille ja Fedoralle, molemmille saa helposti myös tuon tarvittavan 6.1 kernelin.

6
Itse ainakin pyrin olemaan suosittelematta Manjaroa oikestaan kenellekkään. Se oli ehkä distron alkuaikoina hyvä, mutta nykyinen meno alkaa olla sellaista että se aiheuttaa enemmän haittaa kun hyötyä. Milloin on SSL-sertifikaatit vanhentuneet, paketteja pidetään holdissa "testausta" varten jota ei kuitenkaan oikeasti tapahdu mitenkään kootusti. Sitten kun satut asentamaan AUR:sta jonkun paketin niin pahimmassa tapauksessa se pask** koko järjestelmän.

Jos Arch kiinnostaa ja ei halua tehdä "the Arch way asennusta" niin endeavourOS on varsin pätevä. Sisältää graafisen asennusohjelman ja käyttää suoraan Archin pakettivarastoja ilman pakettien jarruttelua.

Nykyisin ihan puhtaan Arch:n asennus on helppoa uuden archinstall asennusapurin avulla, joka löytyy ihan suoraan virallisesta ISO-imagesta. konsolipohjainen jossa tehdään tarvittavat valinnat ja saa suoraan asennettua omat lisäpaketitkin ennen asennuksen aloittamista.

Arch ja Fedora on oikeastaan ainoat mitä pystyn omalla suht uudella raudalla varustetulla peliläppärillä voin käyttää, tämä kun vaatii joko patchatyn kernelin tai virallisen 6.1 kernelin että kaikki ominaisuudet ja tuen saa käyttöön. Käytin pitkään Fedoraa ja Fedora Silverblueta ja vaihdoin nyt taas takaisin Archiin.

EDIT: Mitä päivityksiin tulee niin kyllähän niitä tulee päivittäin, mutta ovat pieniä ellei satu uusi kerneli tulemaan. Itse päivittelen koneen yleensä kerran päivässä / kerran parissa päivässä ja jos mukana on kernel päivitys niin boottaan koneen sitten sen jälkeen. Ei ole vielä työntekoa estänyt, tosin omat työkalut on pitkälti pilvessä. Tykkään myös että jos et erikseen etsi päivityksiä ei järjestelmä niistä ilmoita tai muutenkaan asiasta häiritse. Sitten illalla voi ajella päivityskomennot ja katsoa olisiko tarvetta bootata vai voiko laittaa koneen vaan nukkumaan.

7
Vai että sata megaa viikossa... Tuo oo rollingia nähnytkään 🙂
Eipä noita Archille hirveesti enempää tule. Riippuu tietysti mitä ja paljonko softia koneella on.

Suurin osa kuitenki jotain pieniä muutaman megan kirjastoja tai vastaavaa. Eikä niiden asennus sitä käyttää estä :)

Kannattaa joskus kokeilla :)

8
Kyllä meikäläistä ei kiinnosta pätkäkään ladata gigatavutolkulla päivityksiä jokaisen koneen käynnistyksen yhteydessä. Jotain rolling releasea kun käyttää, niin on ihan turha vinkua, että Windowsiin tulee liikaa ja liian tiuhaan päivityksiä 😂
Joidenkin pitäis saada jotain suht nopeasti tehtyäkin koneillaan ;)
Miksi sitä konetta pitäisi käynnistellä, tossa tuo hyrrää ja päivityksiä voi asennella vaikka pari kertaa viikossa. Ei niistä gigoja tule, hyvä jos sata megaa ees viikossa (jos nyt sattuu joku kernelipäivitys tulemaan). Kuten sanottu, ei tämä mikään Windows ole joka jotenkin pakottaisi päivittämään ja samalla estäisi koneen käyttämisen. Tiedä sitten miten Ubuntulla nykyisin kestää nuo päivitykset, mutta ainakin näillä rolling release distroilla noissa menee alle minuutti kun päivitykset ajettu sisään. Sen jälkeen voi bootata kuin itsea huvittaa jos haluaa uutta kerneliä ajoon.

Itse yleensä ajan aamulla aina päivitykset ja se riittää. Ei ole vielä kertaakaan estäny työskentelyä koneella vaikka siellä päivityksiä olisikin. Ja jos kovasti häiritsee niin kerran viikossa ajelee päivitykset.

9
No joo. Yrittänyt parilla koneella pitää käyttistä enemmän lts tyyppisenä. Tuossa budgiessa on vain yksi häiritsevä bugi ja muutama ominaisuus tullut uudempiin, jotka kiinnostaa. Tuuppaa monissa distroissa tulla päivityksiä häiritsevän tiuhaan. Sen takia jättänyt monet distrot sivuun kun päivityksiin ja niiden kaistaan mennyt jo joutavan paljon aikaa ja kaistaa. Muuten en kiirehtisi päivitystä lainkaan. Muutenkin rajoilla, että jos ongelmia tulee niin taidan siirtyä Mintin Cinnamoniin.
Kyllähän distro on parhaimmillaan silloin kun päivityksiä tulee sitä mukaan kun niitä kehittäjät julkaisee. Aivan turhaa touhua jollain desktopilla ajella jotain LTS:ää kyllä.

10
Linuxille voi ottaa käyttöön Onedriver-sovelluksen jolla tiedostojen synkronoinnin/Onedrive verkkolevyn saa helposti käyttöön.

https://github.com/jstaf/onedriver

11
Laitealue / Vs: Asus Vivobook ja wlan
« : 17.01.22 - klo:14.30 »
Eiköhän ole kyse vaan siitä että wlan piiri ja tikku käyttää jotain piirisarjaa jolle ei ole a) avointa ajuria b) suoraan tukea jo kernelissä. Moni Realtekin yms piireistä on juuri tälläisiä ja vaatii erillisen moduulin tai ajurin asennuksen.

12
Multimedia ja grafiikka / Vs: Näytä työpöytäsi
« : 16.01.22 - klo:15.42 »
EndeavourOS + Gnome
Millä lisärillä saa nuo työpöydät yläpalkkiin?

Workspace indicator

13
Multimedia ja grafiikka / Vs: Näytä työpöytäsi
« : 15.01.22 - klo:14.03 »
EndeavourOS + Gnome


14
Toisaalta miksi käyttää aikaa tuollaiseen chromebookkien kanssa kun muutamalla satasella saa huomattavasti raudaltaan parempaa laitetta eikä tarvitse hirveätä säätöä linuxin toimimiseen saattamiseen.

15
KYllähän se vika on Linuxin jolla ei ole tarpeeksi markkinaosuutta että sille tuotettaisiin tarvittavia ajureita.

Ei se käyttäjän vika ole, jos haluaisi vaihtaa Linuxiin mutta esim vuosi sitten hankittu pelikone ja sen rauta ei vaan yksinkertaisesti toimi.

Aivan turhaa yrittää kääntää sitä käyttäjän viaksi, jos oikeasti joskus haluaa että Linuxilla olisi jotain mahdollisuuksia nousta marginaalista.

16
Vai olisko todennäköisempää, että se rauta vaan siirtyy sinne Linuxiin ja KOKEILLAAN että mitäs se nyt tällä nykyisellä kokoonpanolla toimii.
Hankkii vaan tarpeeksi vanhaa rautaa, niin se toimii heittämällä Linuxin kanssa.
Joo ja samalla voi sen pelailun unohtaa.

Kyllähän uudempi rauta toimii Linuxilla varsin hyvin, kunhan jakelussa on tarpeeksi tuoreet sisuskalut (kerneli jne). Mutta pelaaminen on silti vielä jälkijunassa, etteä mahdolliset tarpeelliset lisälaitteet eivät toimi jne.

17
Itsehän on pöytäkoneensa kasannut huomioiden Linux yhteensopivuuden. Suht huono testi nk. tero tavallisen kantilta...

Niin kuinkahan moni Linuxiin Windowsista siirtyvä alkaa miettimään, että jaa pitääköhän tässä ensin katsoa että mun kaikki kamat sopii tuon Linuxin kanssa.

Vai olisko todennäköisempää, että se rauta vaan siirtyy sinne Linuxiin ja KOKEILLAAN että mitäs se nyt tällä nykyisellä kokoonpanolla toimii.

18
Hemmo siis haastoi muut käyttämään Linuxia ja päätyi käyttämään Windowsia?
Ketkä muut?

Haastoi itsensä ja työkolleegansa (Luke). Kenestäkään muusta ei ollut puhetta.


19
Päätösjakso. Ei tullut LTT:n pojista Linux käyttäjiä, kun ei kaikki pelit toiminut  :'(

https://youtu.be/Rlg4K16ujFw
Korjaus. Linux pelaajia.

Luke käyttää edelleen Linuxia kannettavassaan. Hän mainitsee sen videolla ja aiemmissa, mutta on siis myös sitä mieltä, että Linux ei edelleenkään ole hyvä vaihtoehto pelaajalle.

Luke ei käytä enää Linuxia vaan läppärille asensi Windowsin takaisin jo viikkoja sitten

https://youtu.be/DCTqPJF43sg

20
Täältä löytyy hyvät ohjeet miten PA:n voi vaihtaa Pipewireen

https://github.com/pipewire-debian/pipewire-debian/

Sivuja: [1] 2 3 4