Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - hm

Sivuja: [1]
1
Yleistä keskustelua / Re: Gnome vai KDE
« : 06.02.06 - klo:19.40 »
totta, mutta jotta päättäminen olisi mahdollista, on kaikki eri järjestelmiä kokeiltava itse. ihan lyhytkäänkokeilu ei tuota oikeasti tulosta, vaan vasta kun järjestelmää on oikeasti käyttänyt (vaikka nyt kuukauden päivät) ja oikeasti opetellut tekemään sillä monia juttuja, on ylipäätään jotain pohjaa arvioida ympäristön toimivuutta.

Näinhän se periaatteessa on, mutta kuten on todettu: ihmiset muodostavat käsityksen järjestelmän paremmuudesta usein täysin muilla kuin teknisillä argumenteilla. Suurta osaa näyttelee esimerkiksi työpöydän ulkonäkö. Ulkonäköön perustuvat ensimmäiset mielikuvat muodostuvat hyvin nopeasti esimerkiksi kuvankaappauksista.


2
Yleistä keskustelua / Re: Gnome vai KDE
« : 06.02.06 - klo:18.37 »
joissain tapauksissa vaan juuri ne tekniset pikkuseikat ovat niitä jotka lisäävät sitä yksinkertaisuutta ja helppoutta, kiinnostivat ne yksityiskohdat käyttäjää tai eivät.

Tarkoitin lähinnä että esimerkiksi järkevillä oletuksilla ja todella turhan nippelitiedon kätkemisellä saadaan ohjelmista huomattavasti helpommin lähestyttäviä. Fiksulla toteutuksella homma voidaan saada palvelemaan kaikki käyttäjiä paremmin.

3
Yleistä keskustelua / Re: Gnome vai KDE
« : 06.02.06 - klo:14.05 »
Tässä järjestelmien vertailussa jokaisen omasta näkökulmasta ei ole mitään mielekkyyttä; jokainen on varmasti kykeneväinen päättämään mikä sopii itselle parhaiten.

Perustelut lausahduksille GNOME:n ehdottomasta paremmuudesta KDE:n suhteen tai toisin päin perustuvat usein lausujan omiin lähtökohtiin. Sitten kuvitellaan että nämä lähtökohdat ovat kaikille muille täysin samat. Käytettävyyden mittaamiseen ei ole olemassa mitään absoluuttista asteikkoa.

Esimerkiksi teknisiin pikkuseikkoihin takertuminen on täysin merkityksetöntä käyttäjälle, jota tietokoneet eivät itsessään kiinnosta. Yksinkertaisuudelle ja helppoudelle on todella paljon tilaa tälläisten käyttäjien keskuudessa. Toinen puoli kakkua ovat käyttäjät joille itse tietokone on lähempänä sydäntä. Tässä leirissä käytön helppous ja yksinkertaisuus ovat usein sanoja toiminnallisuuden rajoittamiselle ja turhalle hääräämiselle "käytettävyyden" ympärillä. Jako ei ole tietenkään aina näin mustavalkoinen.

Ei-teknisiä käyttäjiä kohdatessa on kannattaa miettiä kuinka paljon toiminnallisuutta on järkevää oletuksena paljastaa ja miten tämä toiminnallisuus esitetään niin että se olisi mahdollisimman helppo ymmärtää vaikka ei kernelin sielunelämään olisi perehtynyt. Toisaalta teknisesti suuntautuneita ihmisiä tuskin häiritsee jos toimintoja kuvataan niiden oikeilla teknisillä termeillä. Asioiden trivialisoinnin merkitystä voi olla vaikea nähdä jos ymmärtää oikeasta toiminnallisuudesta tarpeeksi.  Ei tosin ole hyvä jos toiminnallisuutta oikeasti _poistetaan_ käytettävyyden kustannuksella tai jos toiminnallisuuden esitystä yritetään irroittaa väärällä tavalla itse toiminnasta.
 
Avoimen lähdekoodin yhteisö on perinteisesti koostunut paljolti teknisistä käyttäjistä. Syy on selvä -- homman sisältönä on ollut nimenomaan ohjelmat ja niiden kehitys. Kuitenkin myös ei-teknisten käyttäjien tarpeisiin vastaamalla saadaan paljon erilaista lisäarvoa yhteisön piiriin ja määrällisesti heitä on huomattavasti enemmän.

Sivuja: [1]