Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - erggi

Sivuja: [1] 2 3
1
Yleistä keskustelua / Lama = lottovoitto linuxille?
« : 25.01.09 - klo:17.44 »
Nyt kun tulee se aika, että lama on pyörähtää käyntiin ja säästöjä haetaan Suomessa ja maailmalla, luvassa lienee maksusoftan hylkääminen ja vanhan atk-laitteiston elinkaarta pidennetään.

Ei joka paikassa näin tule käymään, mutta jos 5 % kaikesta julkishallinnosta alkaa käyttämään avointa softaa se tietää microsoftille vastaavaa menetystä tuloissa. Jättiläinen horjuu jo nyt, kun leikkaavat 5000 työpaikkaa.

2
Pieni lisäys:

Mulla on tässä nyt uus gutsy asennus ja etenin edellä mainittujen ohjeiden mukaan.

Homma ei ihan suoralta kädeltä toiminut vaan pitää tehdä vissiin nää pari juttua kans ennen ku sain toimimaan:

Koodia: [Valitse]
sudo apt-get install hibernate
sitten kun hibernate skriptit on asennettu

Koodia: [Valitse]
sudo gedit /etc/hibernate/blacklisted-modules
ja sinne kirjoita

Koodia: [Valitse]
snd_cs46xx 2.6.0 2.6.99
snd 2.6.0 2.6.99
soundcore 2.6.0 2.6.99


Aikaisempaan toiminnallisuuteen verrattuna huomaan, että nyt kone ei suostu menemään nukkumaan, jos joku ääniajuria käyttävä ohjelma on päällä. Eli mixeri säätösovellus paneelissa ei saa olla käytössä tai mikään äänensoitto-ohjelma.

3
Kristillinen ubuntu (www.christianubuntu.com/) tarttis ankaraa lokalisointia. On kovin jenkki. Itse aloitin kääntämällä gnomeswordin 2.2.3 version suomeksi, tullee seuraavan julkistuksen mukana. Tämmöstä linuxia kannattaa hyvällä omallatunnolla jakaa, voi olla jopa hyödyllinen pastoreille nuorisotyöntekijöille ym. pikkuseurakunnille. Valmiit netti väkivalta & pornosuodatukset, eikä mitään lisenssikuluja käyttöjärjestelmästä, virustutkista tai hyvistä toimisto/raamattu ohjelmistoista! 

Lisäksi pikkasen häiritti xp:mäisyys valikoissa ym., mutta ne ei varmaan alottelevia linux käännynnäisiä haittaa. Lisäksi huomasin, että ainakaan itselläni winen kanssa käytettävät ohjelmat aiheuttivat ongelmia. Esim. ies4linux asennus kaatu erroriin. Enpä jaksanut alkaa selvittämään mistä johtu, kun ei iekset kiinnosta. Antaa vaan viimeistelemättömän kuvan järjestelmästä. Shuttleworth on varmasti oikeassa, kun ei halua dellin koneisiin esiasennettuna wine softaa.

Itse tuo musa oli hassua :D Biisit kuulostivat keskenään aika samalta ;)

4
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Perustoiminnot bugaa?
« : 04.05.07 - klo:22.00 »
Sinänsä ärsyttävä ominaisuus, että salasanan joutuu syöttää kahesti.
Missä kohdassa niin pitää tehdä?

Siis jos vaihdan käyttäjää gnomessa niin auki ollut sessio lukitaan salasanalla. Sitten tulee uusi tyhjä gdm:n kirjautumisruutu, josta voin kirjautua minä käyttäjänä vaan. Mutta jos kirjaudun omalla tunnuksella takaisin niin siinä joutuu laittaa kerran salasanan. Toisen kerran joutuu laittaa salasanan, koska sessio on vieläkin lukittuna ja vaatii salasanaa.

Vai onko mun buntu eri maata  :D

5
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Perustoiminnot bugaa?
« : 04.05.07 - klo:19.03 »
jahas eli reboot ratkaisi ongelman. Ilmeisesti ei tykännyt että loin käyttäjän enkä rebootannut välissä. Nyt toimii hyvin.

Sinänsä ärsyttävä ominaisuus, että salasanan joutuu syöttää kahesti.

6
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Perustoiminnot bugaa?
« : 04.05.07 - klo:15.33 »
Sen voisi lisätä vielä, että kun taas vaihdoin takaisin käyttäjää "vaihda käyttäjää" -toiminnolla alkuperäiseksi käyttäjäksi, niin se kyllä toimii ihan sutjakkaasti. Kirjoitan nyt viestiäkin sillä alkuperäisellä käyttäjällä.

7
Ubuntu tietokoneissa / Perustoiminnot bugaa?
« : 04.05.07 - klo:15.31 »
Moi!

Onko muilla ongelmia järjestelmän feistyn (puhdas asennus) vaihda käyttäjää -toiminnon kanssa? Loin kannettavaani (thinkpad t21) toisen accountin ja tarkoitus olisi käyttää puoliskon kanssa molemmat omia tilejä siten, että vaihtaa vaan käyttäjää niin ei toisen sessiot katoa.

Tämä onnistuu kyllä, mutta toivottoman hitaasti. vaihdoin käyttäjää ja kun vihdoin sain uuden käyttäjän päätteen auki katsoin top:illa mitkä ohjelmat vie kaiken tehon niin aluksi näky pitkään scrollkeeper-up niminen prosessi, joka kulutti kaiken suoritinajan. Hetken kuluttua se rauhoittui kyllä, mutta ohjelmien käynnistys tahmaa ihan törkeästi edelleen, vaikka topi näyttää että suoritin pääasiassa idlailee eikä kovokaan runksuta.

Kokeilin käynnistää esim. laskimen ja gthumbin, mutta molempien käynnistykseen kului vähintään 30 sekkaa.  >:(

Ideoita?

9
Laitealue / Vs: Kännykkä modeemina
« : 16.02.07 - klo:23.04 »
Moi,

mulla oli käytössä samsung sgh-x450 ja datakaapeli (sarjaporttiin) ja se toimi (ja toimii varmaan vieläkin jos käyttäisin) ihan ok. Sain sen avaamaan saunalahden gprs yhteyden komennolla

Koodia: [Valitse]
pppd call [konffitiedoston nimi]

Konffitiedostoon piti laittaa kaikki tarvittavat asetukset esim dns yms. jotka saa omalta operaattorilta. Lisäksi puhelinkohtaisia asetuksia saattaa joutua syöttämään sinne myös. Tiedoston voi laittaa muistaakseni /etc/ppp/peers hakemistoon.

Kannattaa guuglata ja katsoa jos joku on jo saanut ko. puhelin mallin toimimaan.

Myös jotain graafisia soittokikkareita on olemassa mutta itse en saanut sellaisia toimimaan. Asetusten kokeilu toi vihdoin onnistuneen virityksen. Valitettavasti tämä ainakin oli näin vaikeata, koska Samsung ei tue linuxia. Hakkerihenkeä ja hermoja niin onnistuu ;)

10

ei se ihan noin toimi...
metapaketti voi riippua ohjalmista ja kirjstaoista jotka on jo asennettu järjestelmään ja josita jotkut muut asennetut ohjelmat riippuvat. jos kaikki metapaketin riippuvuudet poistetaan koneelta, voi hyvin monta juttua mennä rikki. periaatteessa nosita pitäisi siis pitää kirjaa asennusvaiheessa ja siltikin sen poisto saattaisi rikkoa tai vähintään poistaa jotain myöhemmin asennettua softaa.

aptitude taisi pitää jotain tuollaista kirjanpitoa, mutta siinä on omat kiemuransa.

Jep, en tullut ajatelleeksi. Yleensä näissä toiminnoissa on hyvä syy taustalla.

Joudun nyt käsipelillä poistamaan melkosen joukon pikkuohjelmia ja jäljelle varmaan jää jotain sellastakin kamaa mikä ei ole tehnyt gnome valikkoon merkintää itsestään ja ne jää sitte poistamatta   :(

Ongelman olisi saanut myös hoidettua siten, että synaptic osaisi näyttää pakettien asennusajankohdan. Siitä voisi valita sort by install date, niin näkisi hyvin mitkä paketit viimeksi on tullut asennettua ja ne olisi tarvittaessa helposti poistettavissakin. Tätä featurea en ainakaan synapticista löytänyt, en tiedä sitten esim adeptista tai noista komentorivityökaluista. System logissa tms. varmaan on merkinnät asennetuista paketeista samaten itse metapaketti sisältää tiedon mitä riippuvuuksia siinä on, mutta ei niitä viitsi käsin lähteä ainakaan kaikkia poistamaan. Käy vielä, kuten Janne sanoi, että lähtee jotain tärkeitä riippuvuuksia mukana.

Kurkkasin logeja niin ainakin aptituden käyttäjät saavat helposti tiedon asennetuista paketeista tiedostosta /var/log/aptitude. Mutta mä asensin apt-getillä. No sama se, aika pieni ärsyttävyys.

11
Asensin Feistyyn testimielessä metapaketin ubuntustudio-audio, joka asensi suuren määrän softaa. Poistin paketin, mutta se ei edes "apt-get autoremove" optiolla osannut poistaa riippuvuuksiaan. Miten saan kerralla myös riippuvuudet pois?

Sama koskee muitakin metapaketteja, esim. joskus testimielessä saattaa tehdä mieli kokeilla uusinta kubuntua vaikkei sitä pysyvästi koneelleen haluaisikaan.  :-[

12
Heitetään nyt arvaus. Winikka ei sammu kokonaan vaan jää johonkin valmiustilaan (hibernate), verkkokortti jää sellaiseen kuntoon, että se pitäisi nollata ennen sen käyttöönottoa. Tällainen on ainoa muistamani tapaus, joka olisi aiheuttanut samantapaisia oireita.

Jep, sama ongelma havaittu tutun pöytäkoneessa. kyseessä oli jokin nvidian verkkopiiri. Ongelmaan etsin ratkaisua tuolloin ja löysin tiedon, että uudempi ajuri korjaisi homman. No, en kokeillut uutta ajuria kun ei kerennyt. Ja ubuntu lähti kuitenkin koneesta, joka kuuluu Bill Gatesille.

13
Testailin omaa asennustani ja on siinä vielä jotakin epäkunnollista..

Esim jos xmms on päällä ja suspendaan niin eipä toimi heräämisen jälkeen. Sama tuntuu olevan gnomen mixerin kanssa vaikka sen yrittää tappaa.

jos ei niitä ole päällä toimii kyllä hyvin :)

14
Noniin ratkaisu löytyi.

Tein tiedoston /etc/apm/event.d/cs46xx
komentamalla
Koodia: [Valitse]
sudo gedit /etc/apm/event.d/cs46xx
ja kirjoitin sinne

Koodia: [Valitse]
#!/bin/sh
case "$1" in
resume)
/sbin/modprobe snd-cs46xx
sleep 5
/etc/init.d/alsa-utils start
esd &
;;
suspend)
/usr/bin/killall /usr/lib/gnome-applets/mixer_applet2
/usr/bin/killall esd
/etc/init.d/alsa-utils stop
/bin/sleep 5
/sbin/rmmod snd-cs46xx
;;
esac

Sitten tein tehdyn tiedoston ajettavaksi komennolla
Koodia: [Valitse]
sudo chmod +x /etc/apm/event.d/cs46xx
Tämä vaatii apm:n käyttöä acpin sijaan (jota suositellaankin http://www.thinkwiki.org/wiki/Category:T21), joten otin acpin pois päältä:

Koodia: [Valitse]
sudo gedit /boot/grub/menu.lstja lisäsin sinne kernel riville noacpi

mulla näyttää kernel rivi näyttää tältä:
Koodia: [Valitse]
kernel          /boot/vmlinuz-2.6.17-11-generic root=/dev/hdc2 ro quiet splash noacpi

(lähteenä käytetty neuvoja http://www.neowin.net/forum/index.php?showtopic=464643)

15
Yleistä keskustelua / Vs: CNR oletuksena Ubuntuun!?
« : 10.02.07 - klo:10.32 »
Suljettu softa on itselleni melkein täysin yhdentekevää ja hyödytöntä, koska sitä ei voi muokata omien tarpeiden mukaan. Ja siitä muodostuu pullonkaula tietokoneen käytössä.

On tietenkin kunnioitettavaa, että sulle ohjelma on melkein hyödytön, jos et itse ole muokannut sitä ;) Suurimmalla osalla kansasta ei kuitenkaan ole tarvetta/halua/kykyä muokkailuun, hyvä jos asetuksia osaavat muuttaa. Siksi tarvitaan järkevät oletusasetukset, joilla konetta voi käyttää ilman sitä kuuluisaa säätöä. Tässä on jo tapahtunut valtavaa edistystä.

Säätäjillehän on oma distrogenre, gentoo, linux from scratch ym. Näissä voi ainakin valita 100% avointa lähdekoodia järjestelmäänsä. Ja voi ubuntunsakin puhdistaa epävapaista ajureista... Pidän tiettyyn rajaan saakka säätämisestä, mutta vaihtoehtona pitää olla helppous.

16
Yleistä keskustelua / Vs: CNR oletuksena Ubuntuun!?
« : 08.02.07 - klo:19.17 »
Linux -piireissä tuntuu virallinen tuki suljetuille kodekeille olevan jonkin sortin tabu. Kaikki niitä käyttää, mutta kukaan muu ei saisi niitä asentaa saatikka vieläpä helposti.

Feistyssä on juuri oikea balanssi - ei asenneta oletuksena, mutta ei tarpeettomasti vaikeuteta käyttöönottoa. Hyvä!

Nyt vaan mietityttää tämä uusi tilanne. Miten CNR integroidaan järkevästi? Meillä on nyt peruskäyttäjälle graafisesti käytettävissä Synaptic, Lisää/poista ohjelmia valikko, feistyn kodeekkiasennus (gnome-app-install) sekä nyt CNR joka vieläpä sisältää osin täysin samaa softaa kuin edelliset. Kyllä tässä menee jo täysin pyörälle peruskäyttäjä.

CNR ja Lisää/poista ohjelmia pitäisi ainakin integroida ja tehdä kaikki siten, että käyttäjä tietää voivansa käyttää konetta vapailla ohjelmistoilla. Ensin tarjotaan avoimen ohjelman käyttömahdollisuus ensin esim. videoeditointiin (kino, cinelerra tms.) ja optiona halukkaalle maksullista/epävapaata kamaa kuten Mainactor -videoeditori. Mainactorin saa CNR:n kautta.

Jos tässä nyt pidetään vain pää kylmänä niin ainekset killerdistroon ovat kasassa! Toistaiseksi Mark Shuttleworth on mielestäni osoittanut olevansa oikealla paikalla, koska kaikki valinnat ovat olleet perusteltuja ja sopivan itsepäisiä niin ei ole pakka hajonnut.

17
Yleistä keskustelua / CNR oletuksena Ubuntuun!?
« : 08.02.07 - klo:16.40 »
Lainaus
Beginning with Ubuntu's 7.04 release in April of this year, Ubuntu users will be able to use the CNR client to download and install commercial programs and proprietary media drivers with one click of the mouse. In the future, Canonical plans to integrate aspects of the CNR technology so the purchase of commercial software is straightforward for desktop users.

http://www.linuxtoday.com/infrastructure/2007020801926NWDBDT

Ilmeisesti siis CNR:n (http://www.cnr.com)voi asentaa ubuntu feistyyn, mutta olisi tulossa oletuksena jatkossa..

18
Windowsissa pitää olla samat koodekit videolle kuin linuxissa. Esim äänikoodekki oli windowsissa toiminnassa, koska ääni kuului, mutta videokoodekkia ei ilmeisesti ole.

Et kertonut minkälaista videota siirsit, joten en voi tietää mitä koodekkia se käyttää. Yleisratkaisuna saattaa toimia esim vlc nimisen videosoittimen asentaminen windowsille (saatavilla myös linuxille). Jos ei toimi niin pitää asentaa koodekit kuntoon.

19
Asentaminen ja käyttöönotto / Vs: oikeudet ylläpitoon
« : 28.01.07 - klo:13.46 »
Kotikansion poisto ei poista käyttäjää järjestelmästä, pelkästään hänen kotikansionsa.

Voit siis ainakin komentorivillä (painamalla ctrl+alt+F1 graafisessa tilassa) kirjautua järjestelmään ilman käyttäjän kotihakemistoa. Silloin voit hallita järjestelmää edelleen.

Lisäksi ubuntun käynnistäminen safe tilaan vai mikä lie nyt nimeltään valitsemalla alkuvalikosta (tulee esiin edgyssä kun hakkaa esciä sillon kun kone buuttaa) kirjautuu suoraan rootin oikeuksilla komentoriville, jossa voi tehdä ihan mitä haluaa. Vaikka luoda uusia käyttäjiä adduser komennolla. Lisää tietoa löytyy wikeistä googlesta jne. sieltä minäkin katsoisin en ulkoa muista kaikkea.


20
Eli löytyykö Ubuntuu ohjelmaa, jolla voisi tallentaa omalle koneelleen noita RealPlayerin streameja?

Morjes! Mplayerin mukana tulee mencoder, jolla olen nettitv striimejä netistä tallentanu. Kyseisen striimin käyttämä kodeekki pitää olla tietenkin tuettu linuxissa & asennettuna (w32codecs). Real media striimille en ole tätä yrittänyt, mutta oletan että se toimii kanssa.

Koodia: [Valitse]
mencoder -cache 2048 -ovc copy -oac mp3lame protokolla_tähän://striimin_osoite_tähän -o /hakemistosi/video`date +%F%T`.avi
Ylläolevalla komennolla striimin video kopioidaan sellaisenaan (-ovc copy) ja ääni koodataan mp3:ksi (-oac mp3lame). Yhtä hyvin äänenkin voi suoraan kopioida. Viimisen pätkän lisäsin siksi, että voin ajaa skriptinä tuota komentoa ja se tallentaa videot ja nimeää ne päivämäärän mukaan.  8)

Lisäinfoa komennolla man mplayer tai man mencoder.

Sivuja: [1] 2 3