Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Koservaan

Sivuja: [1]
1
Tässä nyt on kyse yhdestä fat32 alle 10gt osiosta, ei koko levystä tietenkään. Ja vaikka uusi levy olisi isompi, tulisi kuitenkin eteen hex editorilla säätämistä, ellei tätä osiota halua sijoittaa epäloogisesti levyn keskelle täsmälleen siihen kohtaan missä se on alkuperäiselläkin levyllä. Kuitenkin tarkoitus on saada tämä osio levyn loppuun, että ensimmäinen osio levyllä on yhtenäinen.

Mutta ton jussiken linkillä luultavasti saan homman hoideltua. Juuri tuo oli se mitä hain, sivusto oli tosin eri.

Ja dd:llä ei tarvitse sohia. Siihen on sen verran hyviä oppaita netti pullollaan ja itse käskytkin yksinkertaisia. Ainoa mitä tarvii varoa, ettei vahingossa kirjoita lähdelevylle kohdelevyn sijasta.

2
Tarkoitus on siis saada tämä osio siirrettyä toiselle kiintolevylle niin, että se olisi sen F10 kanssa buutattavissa. Tähän ei auta muu, kuin hex editorin käyttö, jolla muokataan sitä sen osion boot sectoria. Selvensikö tämä?

Mua nyt kiinnostaa se sivusto, jos joku sen sattuisi tietämään. Harmittaa, kun en muista tarkalleen millä hakusanoilla sen sivuston löysin. Siinä kaveri siirteli 3-4 osiota uudelle levylle, jossa oli just mixattu näitä osioita hex editorin kanssa. (Muuta tietoa en nyt juuri kaipaisikaan, siinä asia oli suht simppelisti tehty ja ohjeet hyvät)

Vaikka tää ongelma nyt on linux alueella, niin kyseessä kuitenkin puhtaasti windows asennus, mutta ongelma on kätevästi ratkaistavissa dd:n, ubuntu live cd:n (tai minkä tahansa linuxin) ja hex editorin kanssa. Onko tässä nyt jotakin vielä epäselvää ja onko sulla kokemusta tai tietoa tuosta hex editorin käytöstä vai miksi kyselet? Mistään helposta jutusta tässä ei ole kyse eli osio ei ihan noin vain siirry uudelle levylle. Tai osio kyllä siirtyy, siinä mulla ei ole ongelmaa, kone ei vain osaa käynnistyä tältä osiolta uudella kiintolevyllä, ei F10 painamalla, eikä myöskään, kun on yksinään levyn lopussa, vaikka olisi mbr:ssä boot flag päällä kyseiselle osiolle.

Mainitaan nyt vielä, että alkuperäinen levy on isompi, mitä tuleva levy, mutta tällä tuskin merkitystä, koska levyt pitäisi olla samoja, jos haluaa 1:1 kopiot ja tällöinhän riittäisi pelkkä "dd if=levy1 of=levy2" eikä edes osiointeja ym. tarvisi tehdä.

3
Kerro tarkemmin minkälaiset osiot on, jne..

Ongelmahan mulla on kaikkinensa se, että pitäisi HP koneen kakkososio saada bootteineen siirrettyä toiselta levyltä toiselle niin, että sen boot ominaisuudet säilyisivät. Kyseessä on ns. palautusosio koneelle, josta sen saa alkuperäiseen tilaan. Pelkän osion siirto ei riitä, vaan jossakin majailee se boot tietokin siitä.

Olihan se tossa mainittu eli tuo osio pitäisi siirtää uudelle kiintolevylle, niin että se boot ominaisuus säilyisi. Vaatii hex editorin käyttöä, kun geometriat ei ole samat. Tuo osio sijaitsee levyn lopussa, on fat32 osio ja sisältää jotakin boot-tietoa, koska käynnistyy myös, vaikka koko levy olisi muutoin tyhjä mbr 0 sectorilla mukaan lukien. (kuuluu lienee koneen ominaisuuksiinkin, kun voi klikkailla F10 recoveryn käynnistykseen)

4
Luin jokin aika sitten tuollaisesta siirto-operaatiosta, jossa dd:n fdiskn ja hex editorin kanssa siirreltiin partitioita levyltä toiselle uusin geometrein ja tällöin myös 2 tai 3 aseman boot sectorit siirrettiin uudelle asemalle ja niitä muokattiin hex editorilla niin, että se boot sectori tunnistaa uuden aloituspisteen(?) josta partitio nyt löytyy.

Ongelma on nyt seuraava: En löydä tuota juttua enää!

Olin buutannut cd:ltä koneen suoraan ubuntuun ja surffailin samalla, kun tein levyoperaatioita, ne kun tuppaa kestämään ja tommoseen yllämainittuun sivustoon/juttuun törmäsin. Sen verran tarkasti en kuitenkaan juttua lukenut, että menen 100 varmaksi vannomaan, että oli juuri kyse yllä mainitusta. Hex editorille en tosin nytkään mietittynä juuri muuta tarkoitusta keksi, kun osiot on kuitenkin helppo dd:llä siirrellä.

Ongelmahan mulla on kaikkinensa se, että pitäisi HP koneen kakkososio saada bootteineen siirrettyä toiselta levyltä toiselle niin, että sen boot ominaisuudet säilyisivät. Kyseessä on ns. palautusosio koneelle, josta sen saa alkuperäiseen tilaan. Pelkän osion siirto ei riitä, vaan jossakin majailee se boot tietokin siitä.

5
Todennnäköisesti minulla olisi ulkoisella kovalevyllä samoja ongelmia, mutta olisi mielenkiintoista tietää tarkemmin Koservaan kokemuksista tällä saralla...

Kirjoittelen tätä nyt tien päältä ulkomuistista, kun piti lähteä reissun päälle:

Eli latailin tuon 9.04 cd-imagen, polttelin dvd-rw:lle ja käynnistin siitä sen siihen "Kokeile ilman asennusta" - moodiin. Koska usb-kiintolevylläni taisi olla fat32 osio/osioita, piti ne ensin umountata, koska ubuntu ottaa ne automaattisesti käynnistyksessä käyttöön, sitten en ole varma, mutta taisin editoida fdiskillä osiotaulun tyhjäksi ja käynnistää koneen uudelleen. (Oliskohan ollut, että osioita ei saanut käyttöön samalla buutilla tms.) Buutti taas tuohon "kokeile ilman asennusta". Työpöydän ladattua klikkailin sitä asenna kuvaketta siitä, kiintolevyn osioin käsin ja laitoin /boot osion levyn alkuun 100Mt, sitten ext3-osio ja lopuksi pieni swap-levy, joka on käytännössä turha, kun koneessani on 3Gt muistia. Grubin asensin tähän usb-ulkoiselle levylle. Sitten kun konetta käynnistelee, niin jos on muita levyjä ym. kiinni niin pitää joko klikkailla konetta käynnistäessä F12 jolla pääsee bootmedian valintaan (bios toiminto) Tämä tietysti kone ja bioskohtaisesti vaihtelee, että onko tämä yleensä mahdollista, myös f12 tilalla voi olla joku muu näppäinoikotie.

Koska koneeni on kannettava, otin varmuuden vuoksi koneen oman kiintolevyn pois asennuksen ajaksi, ettei tule sitä vahingossa käsiteltyä, vaikka sen todennäköisyys kohdallani pieni onkin, kun on näiden kanssa joutunut aika paljon aiemmin vääntämään, vaikka en linuxia koskaan ole varsinaisesti käyttänyt, mutta jotkut asiat siinä sujuvat paljon paremmin kuin windows-puolella niin pakko opetella.

Itse asennus ym. oli koko lailla helppo ja nopea toimenpide usb-kiintolevylle. Tohon levyn osiointiin kannattaa kiinnittää huomiota ja myös siihen, että grub tulee sille asennettua. Kannattaa myös huomata, että aika helposti saa osiot sekaisin/deletoitua jos ei ole varovainen tässä asennushommassa. Toivottavasti tää auttoi asiaan. Sen verran vielä lisään, että grub lisää automaattisesti nuo UUID jutut eli ei pitäis vaikuttaa, vaikka siirtelis ym. tota usb-levyä koneesta/portista toiseen. Tuon kokeile ilman asennusta moodin otan aina sen vuoksi, että sieltä käsin pääsee ainakin varmasti käyttämään konsolia, joilta saa erinäisiä käskyjä suoritettua (mm. fdisk, dmesg, mount jne.)

6
Pari vinkkiä Koservaanille:

1. Ei sitä "normaalia" usb-asennustakaan kannata tehdä raa'alta asennus-cd:ltä, vaan parempi ensin tehdä halutunlainen kovalevyasennus, päivittää se, poistaa tarpeettomat tiedostot ja sitten tehdä Remastersysillä ajantasainen asennus-DVD/usb. Muutenhan ensimmäisenä ongelmana on satojen megojen suuruiset päivitykset hitaalle usb-tikulle.

2. Reiserfs toimii ilmeisesti usb-tikkuasennuksessa paljon nopeammin kuin ext2/ext3, esim. tuolla suositellaan sitä: How to install ubuntu on USB drive . . .



Tässä kyllä menee koko maku usb-asennuksesta, jos se ensin pitää kierrättää kiintolevyn kautta. Kyllä ne päivitykset mulla toki tuli, ja tosiaan todennäköisesti kaatui tuohon liian pieneen boot osioon. Itse asennus tikulle oli todella helppo. Päädyin nyt kuitenkin asentamaan tuon usb kiintolevylle, jossa se nyt majailee ja toimii hyvin + nopeasti.

7
Yleistä keskustelua / Vs: Kalastus
« : 06.08.09 - klo:05.56 »
V****ut oo mitää tullu. Luvat maksettu ja niillä ei oo ees yhtä syötävää kuhaa nostettu ylös tänä kesänä. Heikossa on saaliit meitin järvellä.

8
Asentelin äsken 8Gt tikulle 9.04:n ja siinä ainakin grub menu.lst tiedostossa oli automaattisesti root kohdalla nuo UUID:t ja muistaakseni aiemmissanikin kokeiluissa noita olen nähnyt vilahtelevan, mutta en niihin silloin kiinnittänyt huomiota. Eli live-cd:n käynnistin työpöydälle eli "kokeile ilman asennusta" optio bootissa ja työpöydältä klikkailin asenna pikakuvaketta. Ensin olin tosin luonut nuo osiot fdiskillä ja bootannut kertaalleen, että levylle tulevat muutokset näkyvät. (fdiskin muutoksien tallennus vaati muistitikun umountaamista + boottia tän jälkeen jos levy oli mountattu fat32:na)

Tosin otin myös kiintolevyn koneesta irti, ettei tule vahingossakaan formatoitua sitä ja kun ei ole kiinni, niin voi vähän huolettomammin säätää, kun mitään ei ole mahdollista menettää, että vaikuttaako tämä siihen, että UUID:t tuli, epäilen toki, että ei.

Jos tuo 16Mt ext3 osio tässä oppaassa on tarkoitettu mountattavaksi /boot osioksi, niin voin nyt tämän päiväisellä kokemuksella sanoa, että 16mt ei riitä boot osiolle, vaan parempi olisi laittaa esim. 40Mt, koska nyt kun lähdin heti päivityksiä ajamaan koneelle, ei uusia kerneleitä saa ladattua, koska ne eivät mahdu tuolle boot-osiolle, koska se on jo täynnä. Nyt en tiedä olisiko vanhat kernelit korvautuneet vai olisiko ne jääneet optioksi sinne, mutta jouduin käsipelillä varmistamaan ja tyhjentelemään /boot kansiota. En tiedä voiko tuosta poistaa koko kansion, mutta varmuuden vuoksi poistelin vain imaget eli *generic päätteiset tiedostot ja jätin muut kuten olikin. Koko kansiosta otin luonnollisesti varmuuskopion /boot2 kansioon ennen säätöjä.

Oman tikkuni rakenne:

sda1 16Mt (*) bootable (saisi siis olla 40Mt, ehkä jopa 100Mt?)
sda2 1Mt swap
sda3 loput 8Gt muistitikusta, mountattu rootiksi (/)

Tuo swap osio tässä on tietysti vain näön vuoksi, en tiedä onko se edes linuxissa pakollinen? Itselläni on koneessa 3gt keskusmuistia, niin luulis sen riittävän. Ja jos joku nyt ihmettelee, miksi tikkuni on sda eli ensimmäinen levy, niin ihan siksi, että se on ainoa levy koneessani nyt. Toki se vaihtuu sdb:ksi tms. kun kiintolevyn kytken, ei silti pitäisi buutattavuuteen vaikuttaa.

Ongelma tässä kokoonpanossa on nopeus! Kone on nyt asentamassa päivityksiä ja eipä sillä paljoa muuta tehdäkään sitten, millä tätä saisi nopeammaksi? Muistiinlataukset casper ohjeineen tässä varmaan voidaan sivuuttaa???, koska tämä on "aito" asennus ext3 osioineen. Tällä hetkellä en keksi muuta, kuin kokeilla asennusta ulkoiselle usb-kiintolevylle. Yritän ainakin siirtää luomani ext3 osion tuollaiselle, koska siinä nyt kuitenkin on jo kaikki asennettuna ja 3h säätöä takana.

Mutta tämmösiä, toivottavasti auttaa jota kuta, lisätään vielä, että koneeni on kannettava. Aika helposti tuo usb-tikulle meni, luultavasti/varmasti casper systeemi taitaa olla nopeampi, kun latailee ja pelailee enemmän vissiin muistin kautta? Käyttäisin itekin, mutta tarvitsen 100% aidon systeemin, enkä mitään melkein 100% jne.

Päivitystä: Asennus hajosi päivitykseen eli ei enää buutannut päivitysten asennusten jälkeen, virheilmoituksia tuli pari ja ne viittasi tuonne /boot osion suuntaan eli se 16Mt ei tod. riitä, jos aikoo kernel päivityksen asennella. Jatkan harjoituksia nyt asentamalla koko hoidon ulkoiselle usb-kiintolevylle, kun semmonen oli sopivasti nurkissa pyörimässä, eikä nopeus pitäis tulla ongelmaksi.

9
Asentaminen ja käyttöönotto / Vs: Ubuntu usb-tikulle?
« : 06.08.09 - klo:03.57 »
Asensin itsekin kokeeksi Ubuntun tuollaiselle 8Gt tikulle ja tolkuttoman hidas kyllä on, onko tälle mitään tehtävissä?

Asennus:

boot = /dev/sda1 16Mt
swap = /dev/sda2 1Mt (näön vuoksi)
/ (root) = /dev/sda3 loput 8Gt:stä

Kone on käytännössä käyttökelvoton nyt, kun se päivittää paketteja ja hidastakin vielä. Tikulle on luotu normaalit ext3 tiedostojärjestelmät eli minkään casper ym. kanssa ei ole lähdetty säätämään, kun mulla on tarve isommalle kuin 4Gt osiolle ja tämähän ei ainakaan fat32:n kanssa ole mahdollista 4Gt tiedostorajoituksen vuoksi.

Huomioitavaa! boot osio on liian pieni ja tämän huomasin, kun alettiin päivityksiä lataamaan. Uusi kernel ei mahdu levylle, koska siellä ei ollut tilaa. Parempi koko olisi varmaan n. 40Mt luokkaa, tällöin siinä on vähän pelivaraa. Nyt jouduin deletoimaan vanhat rippeet ensin pois ja ei ole kyllä takeita, että toimii päivityksen jälkeen, uudet tiedostot sinne oli kyllä ilmestynyt, kun kävin konsolilta kyyläämässä. Toki tein / asemalle boot2 kansion, johon aiemmat tiedostot siirsin (ainoastaan *generic päätteiset isommat tiedostot) + kopio muista tiedostoista.

Luultavasti siirrän ulkoiselle usb-kiintolevylle root-osion heti, kun tuo päivitysoperaatio on valmis, jos ei nopeasti löydy ratkaisua tähän nopeusongelmaan??

Sivuja: [1]