Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - eheh

Sivuja: [1] 2 3 4
1
Osaisiko joku kertoa miten saan näytönohjaimen tuuletinta säätävän scriptin käyntiin automaattisesti Kubuntun käynnistyksen yhteydessä ja pois päältä sammuttaessa?

Itse nvclock -ohjelmaa käyttävä script on tehty Ubuntulle olevien ohjeiden mukaan. Näissä ohjeissa tuon käynnistyskomennot asennetaan gdm:n tiedostoon:

Koodia: [Valitse]
start-stop-daemon --start --oknodo --nicelevel 15 --pidfile /var/run/auto_fan.pid -m -b --exec /usr/bin/auto_fan

start-stop-daemon --stop  --oknodo --pidfile /var/run/auto_fan.pid

Kde:n ja kdm:n kanssa näille sopivaa kohtaa en löytänyt. Järjestelmäasetukset > Automaattikäynnistys osoittautui liian haastavaksi minulle heti siinä vaiheessa kun yritin lisätä nämä kohtaan Komentojonotiedosto ja se alkoi herjaamaan hyväksyvänsä vain .sh -loppuisia tiedostoja.

Mikä siis olisi järkevä ja toimiva keino automaattiseen käynnistykseen Kubuntussa?

2
No hep, nyt taas toimii. Rebootin jälkeen tuonne oli ilmestynyt läjä uusia aktiviteetteja, joita selailemalla löytyi myös vanha tuttu työpöytä. Sovelmat/widgetit/plasmoidit/mitkälie olivat vaan nollautuneet peruslukemille.

Kun olen vain käyttäjä, enkä käytettävyysasiantuntija, niin kovin paljon en katso asiakseni kommentoida järkevyyttä käyttää kahta eri järjestelmää saman asian aikaansaamiseksi, eli eri toimintojen ryhmittelyyn näytettäväksi eri aikaan ruudulla. Tulee vaan mieleen, että noinkohan se käytettävyysasiantuntijakaan tähän on päässyt vaikuttamaan.

3
Mutta joo, apu olisi tarpeen noiden sovelmien/mitä-lie-ovat kytkemiseksi pois päältä. Siellä jossain kadonneessa maailmassa pyörii nyt useampi ihmetys, jotka päivitteleekin tietojaan jatkuvasti, ja ne pitäisi saada jotenkin suljettua. Onko edessä käyttöjärjestelmän uudelleenasennus?

4
Sovelmia, aktiviteetteja, virtuaalityöpöytiä, työtiloja, widgettejä, plasmoideja, sovelmajoukkoja... Kuka näissä enää pysyy perässä? En minä ainakaan.

Suljin sitten aktiviteetin nimeltä "nimetön" ihmettellessäni että mikä se on ja mihin sitä tarvitaan, kun mitään vihjettä, vinkkiä tai ohjetta siitä ja sen merkityksestä ei ollut tarjolla, joten yritin päästä selville sen sielunelämästä kokeile-mitä-tapahtuu periaatteella. Sinne katosi tuttu työpöytä kaikkine sovelmineen.

Suljetulla aktiviteetilla olevat sovelmat näkyvät olevan käynissä kun sovelmien valikkoa katselee. Millä saan joko suljetun aktiviteetin palautettua tai suljettua sovelmat, jotta voin rakentaa työpöytäni uudestaan?

5
Asentaminen ja käyttöönotto / Vs: Grub rescue
« : 18.10.10 - klo:16.11 »
Osiot: Tarkista Vistan levynhallinnasta millaisia osioita kovalevyllä on. Mahdolliset linux osiot näkyy siellä niiden kahden recovery-levyn tekemän windows-osion lisäksi.

Grub: On koneessa grub tai ei, niin voit jyrätä windowsin boottitiedot sen päälle joka tapauksessa vistan omilla työkaluilla. Linkki ohjeisiin oli jo. Tuossa toinen, jonka ohjeilla kaiketi pääset käyttämään korjaustyökaluja recoverylevyltä: http://support.microsoft.com/kb/951495

6
Ja sama lyhyesti: ÄLÄ PÄIVITÄ 10.10 VERSIOON, JOS SINULLA EI OLE BOOTTAAVAA LEVYÄ JOLLA VOIT TARVITTAESSA KORJATA ONGELMIA.
Älä päivitä, jos sinulla ei ole kaikki tärkeä varmuuskopioituna? ;)
Aika hurjaksi menee tämä ubuntu häröily, kun pelkkää ubuntun päivitystä varten täytyisi ottaa windows-puoleltakin varmuuskopiot...

Grub 2:n korjaus onnistui kyllä ohjeiden avulla kunhan sain Windows puolen käyntiin ja 10.10 levyn poltettua.

7
Asentaminen ja käyttöönotto / Vs: Grub rescue
« : 14.10.10 - klo:22.10 »
Olisikohan tässä sellainen tilanne, että recovery-levyn käytön aikana koko kovalevy on jaettu uudestaan osioihin ja molemmat osiot ovat silloin luotuja Windows-osioita, eli siellä ei ole enää linux-osiota. Näin lienee tilanne, jos Windowsista näkyy sekä on käytettävissä kaksi kovalevy-osiota, joiden yhteinen tila vastaa kovalevyn kokoa. Eikös Windowsissakin ole työkalu, jolla ihan graafisesti näkee miten levy on osioitu, vaikka siellä olisikin linux-osoita joista Windows ei ymmärrä mitään?

Jos windowsin D-asema on tyhjä eikä sille ole Windows puolella käyttöä, niin sen voi muuttaa kokonaan Ubuntun käyttöön. Ilmeisestikin se on juuri tuo sda1-osio, jos siltä ei onnistu käynnistäminen. Ihan en muista kuinka uusi Ubuntu-asennus tehdään, mutta kaiketi sieltä voi myös määritellä itse mihin osioon Ubuntu asennetaan.

Windowsin boottisektorin korjaaminen saattaa onnistua toimivastakin Windows asennuksesta, mutta kun minulla ei Vistaa ole, niin enempää tässä en osaa auttaa.

Ole tarkkana osiointien kanssa.

8
Asentaminen ja käyttöönotto / Vs: Grub rescue
« : 14.10.10 - klo:15.35 »
Sda1 ja sda2 ovat kovalevyllä 'sda' olevia osoioita. Toisessa sinulla on kaiketi ubuntu ja toisessa windows. Kun kone käynnistyy, se etsii käynnistystietoja tietystä paikasta (master boot record) biosissa ensimmäiseksi määritellyltä boottaavalta levyltä. Windows asentaa sinne omansa, joka käynnistää windowsin. Kahden käyttöjärjestelmän koneessa siellä on kännistysvalitsin, eli lilo tai grub, joilla koneelta saa käyntiin muutakin kuin windowsin. Lisäksi joissakin koneissa voi käynnistyksen yhteydessä erikseen määritellä mistä kone yrittää käynnistyä, mutta nämä ovat konekohtaisia ratkaisuja.

Jos haluat käynnistysvalinnan pois ja koneen käynnistyvän suoraa Windowsiin, voit laittaa sinne takaisin Windowsin oman systeemin: http://support.microsoft.com/kb/927392

Jos haluat Ubuntun käyttämän kovalevytilan takaisin windows käyttöön ja yhdistää sen osion takaisin windows-osioon, se tehdään erillisellä ohjelmalla, kuten partition magic.

Näin siis suurinpiirtein ulkomuistista.

9
Asentaminen ja käyttöönotto / Vs: Grub rescue
« : 14.10.10 - klo:08.32 »
Koneessa on asennettuna Grub käynnistyslataaja, joka jostain syystä ei nyt osaa yhdistää windows-levyosiollesi. Jos saat jostain käsiisi oikean Windows asennuslevyn (ei siis rescue-levyä), voit kaiketi sillä kirjoittaa uudelleen boottisektorit kovalevyllesi. Windowsin komentokehoitteen komento fixmbr tekee tuon. Näin se ainakin aiemmissa Windows-versioissa toimii, joku varmaan osaa kertoa toimiiko tämä Vistassakin näin.

Muita vaihtoehtoja: Asenna Ubuntu uudestaan ja tarvittaessa korjaa sillä Grub toimivaksi. Lataa ja polta ultimate boot cd ( http://www.ultimatebootcd.com/ ), ja koita korjata boottisektorit sen työkaluilla (valikossa HDD > Boot Management).

Itselläni juuri hajosi Grub kun päivitin versiosta 10.04 versioon 10.10. Se korjautui käynnistämällä kone 10.10 asennuslevyllä kokeilutilaan ja noudattamalla näitä ohjeita: http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1581099

10
Kubuntu 10.04 -> 10.10 päivitys normaalin päivitystyökalun avulla johti rebootissa virheeseen
Koodia: [Valitse]
error: the symbol 'grub_xputs' not found.
grub rescue>

Siis koneesta ei hajonnut pelkkä Kubuntu-asennus, vaan molempien koneeseen asennettujen käyttöjärjestelmien käynnistys rikkoutui. Mitäs siis nyt, kun mikään ei enää toimi?

Varastoista löytyi 10.04 asennuslevy, jolla pääsi live-ympäristöön ja sain googlattua vähän apua. Vakiona löytyvä Konqueror-nettiselain yritti kyllä kovasti haitata avun saamista latomalla Ubuntu-foorumin tekstiä pariin kertaan yhdelle riville, mutta ovelasti päihitin sen kopioimalla foorumin tekstit tekstieditoriin. Mutta mutta, löytyvät ohjeet eivät paljastaneet voiko grub2 palautukset tehdä vanhalla asennuslevyllä, joten niihin en uskaltanut kajota. Uusien boottavien cd-levyjen teko kariutui siihen, kun live-cd:n otti pois asemasta, tuli virheilmoituksia tyyliin "bus error, core dumped". Entä nyt, kun korjausvälineitä ei pysty tekemään?

Hätään löytyi Windowsin asennuslevy, josta pääsi korjaamaan asennusta ja aikoinaan takaraivoon iskostunut dos:n hätäkomento boottiongelmiin: fixmbr.

Nyt siis Windows toimii ja boottaavat levyt grub:n korjaamiseen on latauksessa. Voisi tämä käyttöjärjestelmän päivitys kyllä vähän sujuvampaakin olla. Tämä ongelma ei ole Kubuntu rajotteinen, sama vika piinaa Ubuntunkin puolella.

Ja sama lyhyesti: ÄLÄ PÄIVITÄ 10.10 VERSIOON, JOS SINULLA EI OLE BOOTTAAVAA LEVYÄ JOLLA VOIT TARVITTAESSA KORJATA ONGELMIA.

11
Yleistä keskustelua / 64-bit Flash jälleen saatavilla
« : 15.09.10 - klo:22.37 »
Adobe on tuonut jälleen saataville 64-bit version Flashistä. Vielä se on esiversio, mutta ilmeisesti silti parempi kuin aiempi (sittemmin haavoittuvana jakelusta poistunut) versio. Aiempikin 64-bit versio toimi paremmin kuin nykyinen npwrapperin läpi ajettu 32-bit flash, eli tämän voisi ottaa jälleen käyttöön.

Mikähän olisi oikea työjärjestys vanhan pluginin kaapimiseen pois ja uuden asentamiseen, vieläpä niin, että myöhemmin voisi ottaa kivuttomasti jälleen käyttöön Ubuntun tarjoaman flashplugin-installerin ja sitä kautta ohjelmapäivitykset (olettaen, että 64-bit flash sinne löytää tiensä)?

http://labs.adobe.com/technologies/flashplayer10/

12
Ootkos deshaker toimintoja koittanut? Nuo käsivaralta kuvatut kohtaukset kun tulevat lähes järjestäen melkoisen rauhattomiksi. Virtualdubiin saa ainakin deshaker pluginin, jolla olen joskus häävideoita korjaillut vakaampaan muotoon. Virtualdub on Windows puolen ohjelma, vaikka open sourcea onkin, mutta ilmeisestikin pitäisi toimia wine:n läpi Linuxissa.

13
Linkki näkyy vain kirjautuneille käyttäjille.

Toimiskohan tästä ilman kirjautumista: http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?action=dlattach;topic=33506.0;attach=3505

14
Yleistä keskustelua / Vs: HTML5 - mutta mikä koodek?
« : 06.05.10 - klo:12.49 »
Youtuben html5 vidot eivät ole sattumalta h.264 koodekilla, tärkein syy sen valintaan on ettei kodekki toimi Firefoxissa eikä suoraan IE:ssä, mahtava sauma lisätä oman selaimen suosiota ja siten helpottaa tärkeiden tietojen keräämistä mainosasiakkaille.
Youtuben videot on H.264 pakattua, koska Flash toistaa sitä ja se on teknisiltä ominaisuuksiltaa hyvä kodekki. Eli html5 vidoita varten Youtuben videoita ei tarvitse pakata uudelleen, vaan ne voi työntää suoraan html5:n mukaiseen video-tagiin.

Joo, kyllä kai sitä sitten väkisin joutuu Operan asentamaan, jos ei saa videoita toimimaan FFoxilla.
Cromeen en ole (vielä) koskenut, ja jää juutuuppi kattomatta, jos Google venkoilee. Toisaalta G vois tehdä ovelasti, ja jakaa VP8:sta GPL-lisenssille patenttien käyttöoikeuksia ja heittää juutuuppi sille, jolloin vois kiskoa provikat MS:ltä, Operalta ja Safarilta patenttien käytöstä.
Ei Firefox kiusallaan ole jakamatta H.264 kodekkia selaimen mukana. H.264 on maksullista tavaraa ja lisäämällä se Firefoxin täytyisi alkaa maksamaan lisenssinhaltioille ladatuista selaimista. Ymmärrettävästi tästä aiheutuu ongelmia, kun selain on ilmaiseksi ladattavissa. Vaikka Firefox maksaisikin lisenssin, niin ongelmia aiheuttaa se, ettei silti kolmasien osapuolten pakkaamat ja jakamat Firefoxit (kuten Ubuntun) kuuluisi kuitenkaan tuon lisenssin piiriin.

H.264:n myötä menee ihmisiltä mahdollisuus vapaasti tehdä sisältöä nettiin, sillä pakkauskodekkikin on maksullinen. Tässä ei edes riitä että ihmisillä on hankittuna lisenssi käyttää H.264 pakkausta videoihinsa, vaan lisenssin täytyy myös olla oikeanlainen. Esimerkiksi kaikissa H.264 nauhoittavissa videokameroissa on maininta, että kuvattua materiaalia saa käyttää vain henkilökohtaiseen ja ei-kaupalliseen käyttöön, kun niiden valmistaja on hankkinut vain peruslisenssin.

Nyt H.264 pakattua materiaalia saa jakaa ilmaiseksi internetissä, koska lisenssiehdot niin sanoo. Tämä lisenssi kuitenkin loppuu (olikos se 2016), jonka jälkeen tilanne voi hyvinkin muuttua. Jos silloin käytännössä kaikki internet-video on H.264 pakattua sekä selaimet ja (mobiili)laitteet ymmärtävät vain H.264:ää, niin mikään ei estä lisenssinhaltijoita vaatimasta juuri niin suurta summaa internet-videoiden jakamisesta, kuin suinkin kehtaavat.

H.264:n päätymistä html5-videoiden vakiokodekiksi vastaan täytyy nyt tapella jokaisella mahdollisella keinolla, jos ei halua että internetistä aletaan kuppaamaan rahaa sisällön tuotosta, mahdollisuudesta vastaanottaa sisältöä sekä sisällön jakamisesta.

Jotakin tarkoitusta varten Google hankki itselleen VP8:n ja kovasti on veikkailtu, että Google olisi vapauttamassa sen avoimeen käyttöön. Toistaiseksi kai tästä ei ole mitään virallisia lausuntoja tehty. Ideasi VP8 kaksoislisensoinnista ja sillä muiden selainvalmistajien kiusaaminen saattaisi topata siihen, että ne jakaisivat selaintensa mukana avointa kodekkia käyttöjärjestelmiin, jota sitten selaimet vain hyödyntäisivät.

15
En tiedä onko erona se, että minulla Windows oli XP, koneen BIOSin erot (ja miten se levyjä käsittelee) vai mikä oli ongelmana, mutta kakkoseksi muutettu Windows levy luuli olevansa D-asema, kun Windows oli alunperin asennettu C:lle. Eikä siis toiminut, jos sitä ei aina vaihtanut ensimmäiseksi.

16
Itsellä kahden kovon systeemi, ubuntu ja toisella win7. Ei tuossa ainakaan itsellä tarvi mitään kummallista kikkailla. Biosissa asettanut ubuntu kovon ykköseks ja win7 kakkoseks. Bootin jälkeen tulee käynnistysvalikko kumpaan käynnistää ubuntuun vaiko wintoosaan.

Kokeilin joskus niin, että vaihdoin aiemmin asennetun Windows levyn biosista kakkoseksi ja linux levy ekaksi ennen asennusta. Tämän seurauksena Windows ei toiminut ilman, että vaihtoi sen levyn jälleen ensimmäiseksi, eikä siltä levyltä puolestaan päässyt linuxiin kun boottivalikko oli toisella levyllä. Eli minä en uskalla suositella asennetun Windowsin levyn muuttamista toissijaiseksi.

Homman pitäisi toimia hyvin niin, että asentaa Ubuntun kakkoslevylle ja ainoa muutos Windows levylle on boottivalikon tekeminen käynnistyssektorille.

17
Emolevystä riippuen BIOSiin pääsee milloin milläkin näppäimellä bootin aikana. Mutta jos se jo jossain näkyy, niin ehkä se sitten tunnistuu ja toimii.

Kokeile vaikka bootata ubuntun asennuslevyltä ja katso löytyykö levy sieltä asennuspaikkaa valitessa.

18
Katsoppa näkyykö edes koko levy BIOSista. Kannattanee tehdä niin, että vanha levy säilyy ensisijaisena levynä, niin ei tule ongelmia Windowsin levyjen kirjaintunnisteiden kanssa. Ubuntun asennusvaiheessa valitaan Ubuntu asentumaan siihen toissijaiseen 20GB levyyn, jolloin asennusohjelma tekee boottivalikon alkuperäiselle levylle ohjaamaan käynnistyksen joko Windowsiin tai toiselle levylle Ubuntuun.

19
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Järki käteen kehittäjät
« : 03.05.10 - klo:18.42 »
Hirvi, älä lannistu. Olen useasti myös yrittänyt YLEN Elävää arkistoa toimimaan. Nyt vihdoin onnistuin tämäm Ubuntu 10.4 version kanssa. Minulla se toimii näin : Asensin ensin U-R-E sitten Firefox + MediaConnectivityPlayer ja Gxine sekä Mozilla plugin Xinelle. Onko muita toimivia yhdistelmiä?

Minä kokeilin U-R-E paketin jälkeen ensin MediaPlayerConnectivitya VLC:llä, jolla katsomo.fi:stä alkoi tulemaan tavaraa ruudulle, mutta elävä arkisto ei toiminut. Sitten sammutin MediaPlayerConnectivityn ja aloin arpomaan soittimien eri plugineja Firefoxille. Mikään ei toiminut, ennen kuin päädyin totem-pluginiin, joka koneessa vissiinkin oli ihan alunperinkin. Eli sillä toimii Ylen elävä arkisto sivulle upotettuna.

MediaPlayerConnectivityn laiton takaisin päälle, kun katsomo.fi:hin ei mikään upotettu soitin toiminut ja rajoitin sen toiminnan pois ylen sivuilta.

20
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Järki käteen kehittäjät
« : 03.05.10 - klo:13.17 »
http://www.cert.fi/haavoittuvuudet/2010/haavoittuvuus-2010-065.html

Esimerkiksi tuo...


UGH

Jos tuota oikein tulkitsen, niin repositorysta näyttäisi asentuvan turvallinen päivitetty versio.

Sivuja: [1] 2 3 4