Ubuntu Suomen keskustelualueet
Muut alueet => Yleistä keskustelua => Aiheen aloitti: fossiili - 26.01.08 - klo:12.36
-
Markkinoin linuxia lasteni perheille. Olen heille kasannut mikrot ja asentanut heille Windowssit ja linuxit: toiseen Mandriva 2008 KDE:n ja toiseen Linux Mint 4:n. Olen ottanut käyttöön termin perhelinux. Se on linux, minkä iskä, äiskä tai ukki helposti asentaisi toimivana kokoonpanona. Ensimmäinen toimivuustesti koskee Ylen Pikku Kakkosta. Sen on lapsiperheessä näyttävä.
Mandrivan ja Mintun sai ukki kohtuullisilla kärsimyksillä ja foorumien ansiosta viritettyä tyydyttäviksi. Hiukan ne ovat "epävakaita". Outoja häiriöitä silloin tällöin. Olenkin jatkanut ihanteellisen perhelinuxin etsimistä. Juuri nyt parhaalta vaikuttaa Debian "Unstable" sidux. Tosin sen asentaminen ja virittäminen ei ihan joka ukilta onnistune.
Nyt on aika kokeilla maineikasta Ubuntua. Kokeilla jälleen, sillä minun koneissani joka Ubuntu on ennemmin tai myöhemmin, yleensä pian seonnut.
Asensin Ubuntu 7.10 version DVD:ltä, mikä tuli Linux Magazine February 2008 lehden mukana. Asennus sujui erinomaisesti, paitsi että tyypilliseen ubuntutapaan näyttö oli välillä sekaisin, mutta selvittiin jatkoon.
Asennusohjelma näytti laittavan grubin luetteloon koneella olevat muut linuxit ja Windowssin. Heti pisti silmään ruma Grub ja käynnistysvalikko. Miksi se esimerkiksi Linux Mintussa on silmiä hivelevä, mutta Ubuntussa design on peräisin dos-aikakaudelta? Työpöytäkin on ruma. Toki minä tiedän, että kummankin voi konfiguroida juuri niin hienoksi kuin haluaa, mutta nykyihminen on tottunut silmänruokaan, jota muut linuxit tarjoavat. Miksi ei Ubuntu?
Sitten seurasi eka testi http://www.yle.fi/pikkukakkonen/
Yleiradio toki ystävällisesti neuvoo, miten ukki ongelmasta selviää. Painetaan nappulaa ja mennään sivulle http://www.adobe.com/shockwave/download/download.cgi?P1_Prod_Version=ShockwaveFlash&promoid=BIOW
Siellä löytyy kolme vaihtoehtoista tapaa. Ukki kokeili rpm- ja tar-paketteja. Lataus ja yritys löytää asennusohjelma hiirulaisen oikealla napilla ei tehnyt asennusta. Eikö Ylen väki tunne Debiania? Olisivat laittaaneet deb-paketinkin.
Minä toki tiedän, että apt-gett install ja oikea merkkipätkä hoitaa asian tai sitten joku joulupaketinhallintasovellus. Toki tiedän, että haku oikealla hakusanalla tuo näkyviin ohjeet kun se kohdistetaan näille sivuille tai Wikiin. Entä ukki, jota nytkin väsyttää rutosti. Yläpaneelin ?- merkistä selailemallaAsenna flashplugin-nonfree-paketti "multiverse" ohjelmanlähteestä ...
"Taidatkos sen selkiämmin sanoa" (siteeraus 7:stä veljeksestä). Mutta: Järjestelmä > Ylläpito > Ohjelmalähteet, ei sieltä löydy multiverseä :'(
-
Juuri nyt parhaalta vaikuttaa Debian "Unstable" sidux.
Debian/unstablen huonoja puolia ovat tiuhaan tulevat päivitykset ja vaara, että systeemi menee rikki.
Pikkukakkosen sivut näkyvät muuten mukavasti Fedoralla! Tosin Fedorakin vaatii hiukan foorumeilla seikkailua multimedian ja suljettujen formaattien toistamiseksi.
-
...se rpm-paketti, kun ei oo Ubuntulle tarkoitettu, toimii eräässä toisessa, aiemmin kokeilemassasi distrossa laakista...
-
Juuri nyt parhaalta vaikuttaa Debian "Unstable" sidux.
Debian/unstablen huonoja puolia ovat tiuhaan tulevat päivitykset ja vaara, että systeemi menee rikki.
siduxissa on omat kikkansa päivitykset ajetaan aina (tai siis suositellaan) yhden skriptin kautta, jota jotkin siduxin Debian gurut hoitavat joka esim pistää tietyt paketit holdiin. Vakaus ei ole läheskään siduxin suurin ongelma -ennemminkin vanhat bugit poistuvat ja uusia ilmestyy tilalle ;). Se ongelma on noiden init -tilojen, kerneleiden ja näytönohjainajureiden (jotka ovat mukana ko skriptissä) kanssa kikkailu, mikä ei ehkä ole se helpoin tehtävä normaalille tavikselle vaikka onkin loppujen lopuksi helppokäyttöinen.
Mielestäni perhelinuxiksi sopii mikä vaan kunhan ylläpitäjä on valmis täyttämään heidän vaatimuksensa. ;) Kotiporukoilla on käytössä Kubuntu.
-
Nyt on aika kokeilla maineikasta Ubuntua. Kokeilla jälleen, sillä minun koneissani joka Ubuntu on ennemmin tai myöhemmin, yleensä pian seonnut.
Itselläni sekä ubuntu että opensuse olivat aikanaan ensimmäiset linux-tuttavuudet ja kumpikin lakkasi toimimasta hyvinkin nopeasti. Missä lie ollut vika, mutta nykyään samat koneet ovat ubuntulla varsin vakaita. Ainoastaan muistin ylittäminen saa ne toimimaan ikävästi. Silloin toivoisi, että kone ilmoittaisi ennen jumittamisen alkamista kuinka nyt täytyy sammuttaa prosesseja ja antaisi vielä mahdollisuuden valita että mitkä. No, tätä kivaa optiota ei ole missään tietämässäni käyttiksessä.
Asenna flashplugin-nonfree-paketti "multiverse" ohjelmanlähteestä ...
"Taidatkos sen selkiämmin sanoa" (siteeraus 7:stä veljeksestä). Mutta: Järjestelmä > Ylläpito > Ohjelmalähteet, ei sieltä löydy multiverseä :'(
[/quote]
Termit multiverse ja muut on ylläpitotehtäviä suorittavien ukkienkin hyvä tuntea. Ne ovat eri pakettilähteitä ja antavat käyttäjän valita onko tälle tärkeämpää ohjelmien turvallisuus ja vakaus, vaiko mahdollisuus käyttää myös ohjelmia, jotka eivät ole ubuntun omien kehitys- ja turvapäivitysten piirissä. Kuten sanottu, myös muita syitä on jaotella ohjelmat eri pakettivarastoihin. Koska peruskäyttäjä ei yleensä edes halua kuulla uusia termejä, ubuntun "lisää ohjelmia" -sovellus ei enää nykyään käytä näkyvästi termejä main, universe, multiverse jne, vaan ilmaisee asian toisin: "tuetut sovellukset", "kaikki avoimen lähdekoodin sovellukset"...
Lisää ohjelmia -sovellus kuitenkin tarjoaa asetukset-nappulaa. Sitä kautta aukeaa ohjelmalähteiden hallinta, josta voit valita haluamasi ohjelmalähteet. Siellä näkyvät nuo termit kuten universe kumppaneineen. Unohdetaan silti tuo hetkeksi. Valitse sieltä kuitenkin ennen sulkemista vain "main".
Lisää ohjelmiasta voit sitten valita "tuetut sovellukset". Ne luetellaan aakkosjärjestyksessä. Abiwordin jälkeen siellä ei näy haluamaamme peliä Abuse, joten kokeilemme näkyisikö se valitessa "kaikki avoimen koodin sovellukset". Jo vain. Valitsemme ohjelman, painamme "toteuta muutokset" ja huomaamme kuinka asentaminen ei onnistunut, vaan saimme virheilmoituksen. Suljemme Lisää ohjelmian epätoivossamme, tosin yritämme kohta uudelleen, joten avaamme sen. Jälleen valitsemme Abusen. Tällä kertaa kone kysyy meiltä haluammeko ottaa käyttää varaston "kaikki avoimen koodin sovellukset". Järjestelmä siis väitti päivittäneensä pakettivarastot, mutta jostakin syystä se ei sitä ilmeisesti tehnyt ennenkuin olimme käynnistäneet sovelluksen uudelleen.
Esimerkin tarkoitus oli viidenlainen:
- Se kertoo kuinka ubuntussa on nuo alkukieliset ilmaisut korvattu Lisää ohjelmiassa - ihan selvyyden vuoksi.
- Lisäksi se kertoo miten on hyvä tiedostaa nuo eri pakettilähteet, koska niitä voi halutessaan lisätä itsekin, joskin se ei ole suotavaa sillä se tietoturvan kannalta suoraan kuin windows-maailmasta.
- Vanha ja uusi tapa jäävät elämään rinnan. Uusi on yksinkertaisempi, mutta ei siis yhtä kattava työkalu, koska siinä on vältetty uusia termejä. Se rajoittaa sillä vanhoilla termeillä ei voi tyhjentävästi ja samalla parilla sanalla kertoa mistä kaikesta on kyse.
- Kun uusi tapa otetaan käyttöön, nettiin tuppaa jäämään vanhoja ohjeita. Ne voivat hämmentää, you know.
- Kehitys menee eteenpäin, mutta tie on kivikkoinen. Bugeja tulee ja menee.
Fedora kannattanee unohtaa. Se on innovatiivinen, mutta sellaisenaan redhatin testialusta. Centos on aikuisen linux, redhatista viilattu, vakaa, suomenkielinen ja hyvin maltillisesti uudistuva. Ubuntu perustuu debianiin, mutta filosofialtaan näyttäisi olevan näiden kahden välissä.
-
Mutta: Järjestelmä > Ylläpito > Ohjelmalähteet, ei sieltä löydy multiverseä :'(
Löytyypäs multiverse(kin), on tuossa kuvassa neliöitynä. Ubuntu 7.10 kyseessä siis.
(http://xs123.xs.to/xs123/08046/software-sources110.png)
Ja jos Ubuntu on ruma, niin kyllä silloin joku asetus on pielessä tai rumuus on katsojan silmissä.
Laitapas kuvaruutukaappaus siitä miten "ruma" se nyt sitten on. (PrtSc-nappi ja sitten johonkin nettiin se kuva)
Tuolta sen pitäisi kutakuinkin näyttää: http://wiki.ubuntu-fi.org/Kuvia%20ja%20videoita minusta tuokaan ei ole yhtään ruma. Makuasia tietenkin on tämäkin. (kuvat tosin on taustan osalta vanhentuneita).
Ja ulkoasua on helppo säätää mieleisekseen, menusta: System -> Preferences -> Appearance
Ubuntu on ehdottomasti kaikista Linuxeista paras perheellisen valinta, ja aina vain paranee.
-
no kyll tuo esittämäsi kuva näyttää just selkeesti, ett Ubu on ruma - todellakin.
Koettaisivat nyt vihdoin päästä eroon tosta ruskeasta ja erityisesti noin kamalasata harmaan ruskeesta saven väristä. huh!
-
Painetaan nappulaa ja mennään sivulle http://www.adobe.com/shockwave/download/download.cgi?P1_Prod_Version=ShockwaveFlash&promoid=BIOW
Siellä löytyy kolme vaihtoehtoista tapaa. Ukki kokeili rpm- ja tar-paketteja. Lataus ja yritys löytää asennusohjelma hiirulaisen oikealla napilla ei tehnyt asennusta. Eikö Ylen väki tunne Debiania? Olisivat laittaaneet deb-paketinkin.
Mitä tekemistä YLEn väellä on Adoben ohjelmistotarjonnan kanssa?
-
Tämä perhe kyllä käyttää koko joukolla Ubuntua isovanhempia myöten. Habbo Hotel on ainoa, mikä ei ole toistaiseksi toiminut( >:(shockwave). 7.10:ssä pitäisi kyllä olla riittävän uusi flash (9.0.0.48), jotta nuo ylen lasten sivut toimisivat, mutta jos ei, ja tarvitaan se uusin 9.0.0.115, niin ylen adobelinkistä valitaan se ylimpänä tarjolla oleva tar-paketti, talletetaan se ja toimitaan ohjeen mukaan. Se asennetaan sitten joka käyttäjälle erikseen tai sitten asennus pitää tehdä roottina :o /usr/lib/firefox hakemistoon ja ylläpito on sitten sen jälkeen käsin ;D
Voit tarkistaa, mikä versio on käytössä kirjoittamalla firefoxin osoitekenttään about:plugins
. Jos kyseessä on Feistysrä päivitetty Gutsy, siellä saattaa kummitella vanha seiskaversio käyttäjän .mozilla/plugins hakemistossa joka estää päivityksissä tulleen ysin käytön.
T:Jallu59
-
Ainoastaan muistin ylittäminen saa ne toimimaan ikävästi.
Sitä varten linuxissa on swap. Itse en tosin ole saanut konettani swappaamaan muutoin kuin kääntämällä Gentoota 256 megan muistilla.
Jos kyse todella on muistin loppumisesta esimerkiksi videoita muokattaessa tai raskasta kuvankäsittelyä tehtäessä, kannattaa muistin määrää seurata erilaisilla appleteilla, joita saa vaikka työkalupalkkiin tai vaikkapa erillisellä tarkkailuohjelmalla (conky, torsmo tms). Muistin lisääminen on myös halpa tapa parantaa koneen suorituskykyä.
Fedora kannattanee unohtaa. Se on innovatiivinen, mutta sellaisenaan redhatin testialusta.
Mutta toimii hyvin työpöydällä. Kyllä Fedoraan päätyvä tavara on jo ihan kunnollista, kyseessä ei kuitenkaan ole mikään alfajulkaisu.
Suurin ongelma Fedorassa on se, että ylläpitäjän täytyy olla valmis päivittämään järjestelmä kerran vuodessa (joka toinen versio).
-
Kyllä tuo ubuntu meidän perheelle on sopinut. Pikkuisen kun viitsii nähdä vaivaa ja lukea jonkun peruskäyttöoppaan (RTFM!!!), niin osaapi kaikki meidän perheessä käyttää.
Vanhemmalle väelle laitetaan koneeseen fluxbuntu tai KDE, ja työpöydälle kuvakkeet: netti, sähköposti, nettipuhelu ja sammuta. Näin saadaan helppokäyttöinen järjestelmä.
Lähtevätköhän kaikki valittajat kokeilemaan muitakin vempaimia ilman mitään tutustumista.. "Kyl mä tiedän, pistoolissakin tämä on piippu, se pitää olla tonne pois päin.."
-
Ainut mitä kaipaan, että ubuntu olisi perhekäyttöinen:
scripti joka asentaa kaikki netissä olevat videot, flashit jne. toimimaan kerralla :)
offtopic: Mikä tuolla firefoxilla on kun se tilttaa aina kun on katellut muutaman videon youtube.com:ssa?(olen kysynyt aiemmin, mutta ei vastausta ole ongelmaan tullut)
-
offtopic: Mikä tuolla firefoxilla on kun se tilttaa aina kun on katellut muutaman videon youtube.com:ssa?(olen kysynyt aiemmin, mutta ei vastausta ole ongelmaan tullut)
Yleensä tämä auttaa, elikkä luo uusi profiili .. käynnistä Firefox päätteestä komennolla (sulje kaikki ketut ensin):
firefox -ProfileManager
Create Profile... -> Next -> Anna profiilille haluamasi nimi -> Finish
Kirjanmerkit voit kopioida vanhasta profiilista näin:
Valitse vanha profiili komennolla:
firefox -ProfileManager
Ja sitten:
Bookmarks -> Organize Bookmarks... -> File -> Export
Tallenna bookmarks.html -tiedosto vaikkapa kotihakemistoon.
Käynnistä sitten repolainen uuteen profiiliin komennolla:
firefox -ProfileManager
ja hae äsken tallentamasi bookmarks.html -tiedosto:
Bookmarks -> Organize Bookmarks... -> File -> Import
Lisäosat pitää asentaa uudelleen.
-
Ainut mitä kaipaan, että ubuntu olisi perhekäyttöinen:
scripti joka asentaa kaikki netissä olevat videot, flashit jne. toimimaan kerralla :)
Ei oo vaikeeta: http://fi.wikibooks.org/wiki/Ubuntu_tutuksi/Suljetut_tiedostomuodot
-
Kiitos kaikille perusteellisistä vastauksista. Kirjoitin pitkän ja yhtä perusteellisen kiitosvastauksen. Sitten suljin vahingossa välilehden, jolla vastaus oli >:(
joten pääsette vähemmällä lukemisella.
Erityinen kiitos Ubumpille!
Mutta
Mitä tekemistä YLEn väellä on Adoben ohjelmistotarjonnan kanssa?
Se suojatyöpaikan sakki on vastuussa lapsille tehdyn nettisivun toiminnasta. Jos ohjaavat asentamaan painikkeesta selaimen lisäyksen, edes varoittakoot."Valitettavasti tämä ei toimi kaikissa linuxissa. Yritämme korjata sivumme".
-
Mitä tekemistä YLEn väellä on Adoben ohjelmistotarjonnan kanssa?
Se suojatyöpaikan sakki on vastuussa lapsille tehdyn nettisivun toiminnasta. Jos ohjaavat asentamaan painikkeesta selaimen lisäyksen, edes varoittakoot."Valitettavasti tämä ei toimi kaikissa linuxissa. Yritämme korjata sivumme".
Mutta kun flash toimii tietääkseni kaikilla 2.6.* 32-bit kerneleillä pyörivillä linuxeilla. Eikä yleä voi vaatia kehittämään jokaisella alustalla pyörivää softaa. "Flash2.x, nyt *nix, win". Se, että YLEn sivut vievät ohjelmantarjoajan sivulle on aivan oikein. Ei ylestä pidäkään tehdä linux-wikiä flashin asentamisesta n+1 distrolle.
-
Mutta kun flash toimii tietääkseni kaikilla 2.6.* 32-bit kerneleillä pyörivillä linuxeilla.
Ei toimi 32-bittiselle PPC-arkkitehtuurille tehdyllä Linuxilla vaikka olisi mikä kernel tai distro tahansa käytössä, sillä flashiä ei ole Linux / PPC:lle. 8)
Mutta muuten totta tuo sanomasi.
-
Ei oo vaikeeta: http://fi.wikibooks.org/wiki/Ubuntu_tutuksi/Suljetut_tiedostomuodot
Ei se olekkaan vaikeata itselle ja monelle muulle joka on tehnyt sen sata ja x kertaa, mutta mitens sitten ekakertalainen?
-
Se suojatyöpaikan sakki on vastuussa lapsille tehdyn nettisivun toiminnasta. Jos ohjaavat asentamaan painikkeesta selaimen lisäyksen, edes varoittakoot."Valitettavasti tämä ei toimi kaikissa linuxissa. Yritämme korjata sivumme".
[/quote]
Älähän nyt Fossiili sentään kaikkia omia mokiasi toisten niskaan kaada.
Sinähän oot aiemmin kertonut toimineesi jo pitkään tietokoneiden kanssa, vaikka vasta nyt muutaman vuoden linuxin parissa ilmeisesti. Nimimerkkisi on tuttu ainakin parin-kolmen vuoden ajalta milloin minkäkin distron yhteydessä.
Kyllä sinun olis pitänyt jo ymmärtää että rpm-paketit ei oo tarkoitettu (K)Ubuntuille, Debianille, jne, vaan
ne on tarkoitettu Redhat:lle, Fedoralle, (Open)Suselle, Mandrivalle, etc.
Ei YLEäkään voi velvoittaa itse tekemään asennuspaketteja eri/kaikille ohjelmistovalmistajien tuotteille.
Moitit väärää puuta. - Kiroo Adoben suuntaan, jos uskot siitä olevan apua tai vaihda distro ellet halua opetella asentaan lähdekoodista...
(K)Ubuntuillakin on puutteensa, vaikka suosittu distro onkin
-
Kyllä sinun olis pitänyt jo ymmärtää että rpm-paketit ei oo tarkoitettu (K)Ubuntuille, Debianille, jne, vaan
ne on tarkoitettu Redhat:lle, Fedoralle, (Open)Suselle, Mandrivalle, etc.
Adobe ilmoittaa (http://www.adobe.com/products/flashplayer/productinfo/systemreqs/) seuraavaa ohjelmistovaatimuksina:
Red Hat® Enterprise Linux (RHEL) 3 update 8, RHEL 4 update 4 (AS/ES/WS) Firefox 1.5.0.7 or later, Mozilla 1.7.x or later, SeaMonkey 1.0.5 or later
Novell SUSE™ 9.x or 10.1 Firefox 1.5.0.7 or later, Mozilla 1.7.x or later, SeaMonkey 1.0.5 or later
....
Only Advanced Linux Sound Architecture (ALSA) is supported (OSS/ESD will not play audio; audio will silently fail). Only GTK2-based browser versions are supported.
Ubuntulle ei siis edes luvata tukea.
Jakelle myös tiedoksi, että tuo Adoben tarrapallo ei sisällä lähdekoodia, vaan flashplayer-installer -skriptin & libflashplayer.so -tiedoston. Se kylläkin lienee jakeluriippumattomana helposti myös Ubuntuun asennettavissa.
Mutta kyllä yleisradiotakin voi kritisoida: menevät pahalaiset käyttämään suljettuja formaatteja julkisen palvelun sivuilla. Kele!!
-
[Mutta kyllä yleisradiotakin voi kritisoida: menevät pahalaiset käyttämään suljettuja formaatteja julkisen palvelun sivuilla. Kele!!
Toki, mutta onko olemassa avoimia ratkaisuja, joilla voisi toteuttaa saman?
-
Toki, mutta onko olemassa avoimia ratkaisuja, joilla voisi toteuttaa saman?
Miksi on pakko tehdä toteutus, joka vaatii suljettuja ohjelmistoja? -- Jos on olemassa suljettuja teknologioita, niin kai vain suljetussa maailmassa eläneet suunnittelijat käyttävät niitä. Julkisrahoitteisten palveluiden toteuttajat tulisi kuitenkin ohjeistaa muistamaan esteettömyys ja avoimuus kaikissa teknologisissa ratkaisuissa. Jos jotakin ei saada aikaan kuin suljetuilla ratkaisuilla, on ratkaisusta luovuttava virheellisenä.
Joku voisi tietysti kokeilla, toimiiko tuo gnash (http://www.gnu.org/software/gnash/)illa.
-
Kyllä sinun olis pitänyt jo ymmärtää että rpm-paketit ei oo tarkoitettu (K)Ubuntuille, Debianille, jne, vaan
ne on tarkoitettu Redhat:lle, Fedoralle, (Open)Suselle, Mandrivalle, etc.
Adobe ilmoittaa (http://www.adobe.com/products/flashplayer/productinfo/systemreqs/) seuraavaa ohjelmistovaatimuksina:
Red Hat® Enterprise Linux (RHEL) 3 update 8, RHEL 4 update 4 (AS/ES/WS) Firefox 1.5.0.7 or later, Mozilla 1.7.x or later, SeaMonkey 1.0.5 or later
Novell SUSE™ 9.x or 10.1 Firefox 1.5.0.7 or later, Mozilla 1.7.x or later, SeaMonkey 1.0.5 or later
....
Only Advanced Linux Sound Architecture (ALSA) is supported (OSS/ESD will not play audio; audio will silently fail). Only GTK2-based browser versions are supported.
Ubuntulle ei siis edes luvata tukea.
Jakelle myös tiedoksi, että tuo Adoben tarrapallo ei sisällä lähdekoodia, vaan flashplayer-installer -skriptin & libflashplayer.so -tiedoston. Se kylläkin lienee jakeluriippumattomana helposti myös Ubuntuun asennettavissa.
Mutta kyllä yleisradiotakin voi kritisoida: menevät pahalaiset käyttämään suljettuja formaatteja julkisen palvelun sivuilla. Kele!!
Juu ei sisällä lähdekoodia, kommentoin huolimattomasti. Tarkoitin siis ett joko opettelee asentamaan tarrapallosta, jos haluu niitä sivuja (K)Ubulla näyttää/käyttää.
Toki voi YLE:ä moittia monestakin asiasta, mutta ei siitä, että eivät ole tehneet jakelupaketteja kaikkiin tai edes kaikkiin suosituimpiin distroihin esim Adoben ohjelmista. Kyll se on Adoben asia.
Kohtuus kaikessa! vaikka kuinka kelettäis.
Musta oli positiivista havaita, että laittoivat linkin uudempaan ja toimivaan pakettiin 'rpm-distrojen' käyttäjille sentään.
-
(fossiilin) olis pitänyt jo ymmärtää että rpm-paketit ei oo tarkoitettu (K)Ubuntuille, Debianille, jne, vaan
ne on tarkoitettu Redhat:lle, Fedoralle, (Open)Suselle, Mandrivalle, etc.
...
YLEäkään voi velvoittaa itse tekemään asennuspaketteja eri/kaikille ohjelmistovalmistajien tuotteille.
Tiedän ja osaan asioita jonkin verran. Kirjoittaessani ajattelin aloittelevaa mikroilijaa. Aika usein heitä näilläkin sivuilla piipahtaa. Kuvittelin ukin, joka kuultuaan tai luettuaan linuxista ja erityisesti Ubuntusta olisi innostunut sen asentamaan. Alkuun tuntuu toimivan erinomaisesti, mutta sitten 6 vuotiaan pojantyttären äiti (miniä) soittaa ja valittaa, ettei tytär pääse selaimella Ylen lapsille tarkoitetuille sivuille tai ainakaan sivut eivät toimi. Ukki ensin ihmettelee, miten meidän valtiollisen tiedoitus- ja valistuslaitoksemme Yleisradion sivut muka ovat vaikeasti tavoitettavissa. Onko se todella mahdollista. Pääjohtajakin on niin nuorekkaan ja fiksun näköinen :P
Itse asiassa minulle todella soitettiin kuten edellä kuvasin, mutta minä en ihmetellyt, koska olen jo oppinut paljon sekä Ylestä että linuxista. Kerran kävin pienen kurssin radionavustajaksi. Erityisesti painotettiin:"Tehkää ohjelma niin että Pihtiputaan mummokin sen kuulee ja ymmärtää". Kuvitellaan sitten mummo vaihteeksi Peräseinäjoelta, joka on asentamalla Ubuntun tullut sen vastuuhenkilöksi (jota täällä perhemikroillekin on tuputettu). Hänen on silloin voitava ymmärtää neuvot, joita lastenlapsen surffailuun tarvitaan.
Ylen sivuilla on ohjeetselaimessasi tulee olla JavaScript kytkettynä päälle ja siinä tulee olla asennettuna Flash 8 -soitin, jonka saat ladattua ilmaiseksi täältä.
Miksi ei ole lisätty lausetta:"Jos koneessasi on linux (esimerkiksi Ubuntu), kysy ohjeet nettisivuilta (esim. http://forum.ubuntu-fi.org/). Sitten Peräseinäjoen mummeli aikansa ihmeteltyään saisi kokoon elämänsä ensimmäisen foorumikysymyksen. Ja siihen ehkä vastauksen "Etsi Googlella ..." ::)
-
Pääjohtajakin on niin nuorekkaan ja fiksun näköinen :P
Ja kaiken lisäksi entinen Microsoftin Suomen yhteiskuntasuhteista vastaava pamppu...
-
Kuvitellaan sitten mummo vaihteeksi Peräseinäjoelta, joka on asentamalla Ubuntun tullut sen vastuuhenkilöksi (jota täällä perhemikroillekin on tuputettu).
Minä olen aina tuputtanut osaavaa ylläpitäjää perhemikroasennuksien mukana. Mielestäni se on ainoa oikea tapa riippumatta käytettävästä käyttöjärjestelmästä.
Miksi ei ole lisätty lausetta:"Jos koneessasi on linux (esimerkiksi Ubuntu), kysy ohjeet nettisivuilta (esim. http://forum.ubuntu-fi.org/). Sitten Peräseinäjoen mummeli aikansa ihmeteltyään saisi kokoon elämänsä ensimmäisen foorumikysymyksen. Ja siihen ehkä vastauksen "Etsi Googlella ..." ::)
Kuinka monelle järjestelmälle siellä pitäisi olla ohjeet? Pitäisikö ohjeiden olla parille kymmenelle Linux-jakelulle, OpenSolarikselle, muutamalla BSD-pohjaiselle järjestelmälle ja vielä parille muulle käyttöjärjestelmälle?
-
Kuvitellaan sitten mummo vaihteeksi Peräseinäjoelta, joka on asentamalla Ubuntun tullut sen vastuuhenkilöksi (jota täällä perhemikroillekin on tuputettu).
Minä olen aina tuputtanut osaavaa ylläpitäjää perhemikroasennuksien mukana. Mielestäni se on ainoa oikea tapa riippumatta käytettävästä käyttöjärjestelmästä.
Miksi ei ole lisätty lausetta:"Jos koneessasi on linux (esimerkiksi Ubuntu), kysy ohjeet nettisivuilta (esim. http://forum.ubuntu-fi.org/). Sitten Peräseinäjoen mummeli aikansa ihmeteltyään saisi kokoon elämänsä ensimmäisen foorumikysymyksen. Ja siihen ehkä vastauksen "Etsi Googlella ..." ::)
Kuinka monelle järjestelmälle siellä pitäisi olla ohjeet? Pitäisikö ohjeiden olla parille kymmenelle Linux-jakelulle, OpenSolarikselle, muutamalla BSD-pohjaiselle järjestelmälle ja vielä parille muulle käyttöjärjestelmälle?
Typerä esitys, koska se on täysin mahdoton.
Paljon parempi olis, että (K)Ubuntuunkin olis yhtä helppo asennuspaketti kuin esim Suseen ja muutamiin muihin se rpm-paketti
Mutt se on Adoben tai (K)Ubuntun/Canonicalin ja Adoben välisen sopimuksen paikka.
Ei Adobellakaan oo mitään velvotetta tehdä asennuspaketteja kuin haluamiinsa ympäristöihin...
YLE:ä on siitä turha syyttää - tällä kertaa, vaikka monia muita mokia onkin tehnyt viime aikoina.
-
Paljon parempi olis, että (K)Ubuntuunkin olis yhtä helppo asennuspaketti kuin esim Suseen ja muutamiin muihin se rpm-paketti
Minusta paketinhallinnasta löytyvä paketti flashplugin-nonfree on sekä helppo että oikea tapa tuon asentamiseen.
Se on sivuseikka että tällä hetkellä tuo paketti taitaa olla ainakin Gutsyssä rikki. Siitä voi oikeastaan syyttää Adobea sillä he voisivat aivan hyvin tarjota suorat linkit jokaisen aiemman version asennuspakettiin. Tällä hetkellä uusin versio tarjoillaan aina samalla nimellä, mikä ei ole erityisen hyvä tapa toimia.
-
Miksi ei ole lisätty lausetta:"Jos koneessasi on linux (esimerkiksi Ubuntu), kysy ohjeet nettisivuilta (esim. http://forum.ubuntu-fi.org/).
Kuinka monelle järjestelmälle siellä pitäisi olla ohjeet? Pitäisikö ohjeiden olla parille kymmenelle Linux-jakelulle, OpenSolarikselle, muutamalla BSD-pohjaiselle järjestelmälle ja vielä parille muulle käyttöjärjestelmälle?
Ihmeen huonosti tunnet Suomea. Montakohan OpenSolariksen kotikäyttäjää Pihtiputaalla tai Peräseinäjoella on? Pihtiputaalla käväisen pari kertaa vuodessa. Peräseinäjoella asuin pitkään kartoittajan apulaisena karjalaismummon luona. Hän oli mukava ja fiksu mummo. Vaikka hän ehti kuolla ennen kotimikroiluaikaa, muistin hänet ja kuvittelin hänet aloittelevaksi järjestelmävastaavaksi. Hän olisi varmasti kuullut suomalaisen keksimästä linuxista ja lukenut esimerkiksi MikroBitti-lehdestä kehutusta Ubuntusta. Isänmaallisena ihmisenä hän olisi todennäköisesti asentanut Ubuntun. Olisi siis ihan perusteltua suositella häntä surfaamaan esimerkiksi näille sivuille. Kyllä täällä osattaisiin neuvoa, vai oletko eri mieltä ???
Ajattelin viestittää Ylelle, että liittäisivät edellä kommentoidut ohjeeni Pikku Kakkosen sivulle. Erinomaista, että täältä löytyi kriitiikkiä. Kertokaa nyt, minkälaiset ohjeet Ylen tulisi ukeille ja mummeille antaa :-*
-
Ei oo vaikeeta: http://fi.wikibooks.org/wiki/Ubuntu_tutuksi/Suljetut_tiedostomuodot
Ei se olekkaan vaikeata itselle ja monelle muulle joka on tehnyt sen sata ja x kertaa, mutta mitens sitten ekakertalainen?
No jos ensi kertalainen malttaa lukea tuon läpi, niin todennäköisesti hän osaa asin noiden ohjeiden mukaan tehdä.
-
Miksi ei ole lisätty lausetta:"Jos koneessasi on linux (esimerkiksi Ubuntu), kysy ohjeet nettisivuilta (esim. http://forum.ubuntu-fi.org/).
Kuinka monelle järjestelmälle siellä pitäisi olla ohjeet? Pitäisikö ohjeiden olla parille kymmenelle Linux-jakelulle, OpenSolarikselle, muutamalla BSD-pohjaiselle järjestelmälle ja vielä parille muulle käyttöjärjestelmälle?
Ihmeen huonosti tunnet Suomea. Montakohan OpenSolariksen kotikäyttäjää Pihtiputaalla tai Peräseinäjoella on?
En olisi hirveän yllättynyt jos heitä löytyisi yhtä monta kuin Ubuntun käyttäjiäkin, mutta vielä todennäköisempää on että sieltä löytyy esimerkiksi Mandrivan, Gentoon tai *BSD:n käyttäjiä.
Hän olisi varmasti kuullut suomalaisen keksimästä linuxista ja lukenut esimerkiksi MikroBitti-lehdestä kehutusta Ubuntusta.
Tai yhtä hyvin esimerkiksi Mandrivasta...
Isänmaallisena ihmisenä hän olisi todennäköisesti asentanut Ubuntun. Olisi siis ihan perusteltua suositella häntä surfaamaan esimerkiksi näille sivuille. Kyllä täällä osattaisiin neuvoa, vai oletko eri mieltä ???
Minä suhtaudun varsin varauksellisesti ihmisten ohjaamiseen yksittäisen jakelun forumille. Huomattavasti neutraalimpi vaihtoehto olisi linux.fi-keskustelualueet (http://linux.fi/foorumi/), harmi vain että ne näyttävät kovin hiljaisilta.
En nyt kuitenkaan täysin tyrmää tuota. Voisihan siellä periaatteessa olla linkki vaikka Wikiin jossa kerrotaan ohjeet tuon flashpluginin asentamiseen. Tuossa vain käy kovin helposti niin että osaa jakeluista syrjitään. Siksi olisikin parempi jos siellä lukisi että Linux-käyttäjien tulee yleensä käyttää paketinhallintaa ja tarkemmat ohjeet flashpluginin asentamiseksi tulee katsoa oman jakelun ohjeistuksesta.
-
anteeks, mutt miten Ubuntun asentaminen osoittaa jonkun isänmaallisuutta? niinkuin Fossiili tuolla aiemmin kirjoitti.
(Isänmaallisena ihmisenä hän olisi todennäköisesti asentanut Ubuntun.)
Ubuntuhan on Etelä-Afrikasta peräisin oleva tuote...
ja alun perin tarkoitettu afrikan köyhille lapsille. Siksi se koottiin jopa yhdelle cd:lle mahtuvaksi.
Olihan meillä aiemmin kotimaisiakin linuxeja, esim SOT - mutt ei se mummolles tainnu edes eläissään kelvata...
-
Joku voisi tietysti kokeilla, toimiiko tuo gnash (http://www.gnu.org/software/gnash/)illa.
OT: Sori meni vähän ohi mitä tarkalleen tarkoititte, mutta kirjoittelen tätä PS3:lla ja katson ylen flashvideo uutisia Gnashilla, kun PPC-pohjaisille ei adoben flashia edes löydy (eikä varmaan koskaan ole tulossa)
-
miten Ubuntun asentaminen osoittaa jonkun isänmaallisuutta?
Tämä kirjoittelu - ::)
Olkoon vielä pieni kommentti: Isänmaallisuus ei taida olla erityisen kysytty ominaisuus nykyään. Karjalaismummo 1950-luvulta jonka kuvittelin nykyaikaan mikroilijaksi, olisi suosinut suomalaista (suomalaisen alun perin kehittämää) linuxia. Ubuntukin olisi kelvannut, tuskin Mandriva ja muut sen suomalaisempia ovat. Paitsi toki Mandriva 2008 KDE Suomi - jakelu, joten annetaan se mummolle!
Ehkä lennätän ajatustani liikaa ei pysy muut mukana enkä ehkä ihan itsekään :P
-
No tuon flashin kyllä saa asennettua ihan graafisetikin adoben sivuilta hakemalla tar.gz ja sen sisällön vaikka raahaamalla /home/käyttäjä/.mozilla/plugins kansioon. Pitäisi toimia missä vaan ns normaalisssa 32bit x86 jakelussa. Toinen vaihtoehto samassa tapauksessa käyttää vastaavaa rpm-jakelua ja asentaa se sillä. Vielä voisi kaiketi asentaa sen rpm:n deb jakeluissa vaikka kpackagella.
Mutta eikös tuo YLE käyttänyt shockwavea? Onkos se sitten oikeastaan näin periaatetasolla paljoa huonompi, jos heidän avoimia muotoja käyttää... :-\
-
Kyllä Ubuntu perhekäytössä toimii. Seuraava dialogi oli viime viikolta:
Aviomies: No, nyt läppärilläsi on Vistan paikalla XP. Miten on, otanko Ubuntun pois vai jääkö tuo dualbootti koneelle? Käytätkö yleensäkään linuxia?
Vaimo: En minä mitään linuxeja osaa käyttää, enkä sellasia halua...
Aviomies: No, pitää sitten poistaa Ubuntu..
Vaimo: Ei sitä poisteta! Mutta en halua mitään linuxeja koneelleni!
Aviomies: No, mutta kun Ubuntu on yksi linuxeista ja ...
Vaimo: Ubuntu on linux????? Mikset ole heti kertonut? :o
Aviomies: ;D ;D ;D
Tämä tapaus on tosi, terveisin Timo
-
Mutta eikös tuo YLE käyttänyt shockwavea? Onkos se sitten oikeastaan näin periaatetasolla paljoa huonompi, jos heidän avoimia muotoja käyttää... :-\
Riippuu ihan mitä meinaat... Jotkut pelit ja semmoiset on siellä kyllä tehty shockwavella. Esim se galaksin animaatio juttu... :'(
-
Mikähän animaatio Galaxissa?
Kyllä meidän Ubuntu-perhekoneessa toimii ainakin Operaatiohurrikaani, enkä yhtäkkiä löytänyt Galaksinkaan osiosta mitään toimimatonta. Tosin jouduttiin asentamaan Flash 9.0 r115, koska luulimme vian olevan repoista tulleessa 9.0. r48:ssa, vika olikin Feistyn jäljiltä olleessa 7.x plugarissa, joka peittosi uudemman ;D
Mielenkiintoista muuten, että tuon plugarin nimi on nykyään "Shockwave Flash". Hoitaneeko tuo nykyään sekä Flashin, että Shockwaven hommat ?
T:Jallu59
-
Siis se jolla tehdän niitä animaatioita. Vai onko ne viime kerran (josta on kyllä jo aikaa) muuttaneet sitä...
-
No jos ensi kertalainen malttaa lukea tuon läpi, niin todennäköisesti hän osaa asin noiden ohjeiden mukaan tehdä.
Samaa mieltä. Tosiaan siellä on se ubuntu-restricted-extras joka pitää asentaa...luulisi että (tämän asian) lukemalla oppii vaikka ei olisikiaan linuxia ikinä käyttänyt
-
Palaan jälleen keskustelupolun aiheeseen. Perhelinuxissa pitäisi päästä sivulle http://www.yle.fi/pikkukakkonen/
Ubuntun yläpaneelissa on ohjeita ? - ikonin takana. Kehoittaa: "Asenna flashplugin-nonfree-paketti "multiverse" ohjelmanlähteestä". Tarvittava ohjelmalähde tietenkin puuttui Linux Magazinen lehden oheisDVD:ltä tehdystä asennuksesta, mutta sain sen liitettyä. Perhelinuxissa tosin pitäisi olla tarpeellinen lähteistö valmiina ...
Asensin flashplugin-nonfree paketin Synapticilla:Adobe Flash Player plugin installer
This package will download the Flash Player from Adobe. It is a
Netscape/Mozilla type plugin. Any browser based on Netscape or Mozilla can
use the Flash plugin. This package currently supports the following browsers:
Mozilla, Mozilla-Firefox, Firefox, Iceweasel, and Iceape. Also Galeon and
Epiphany can use the Flash plugin. Konqueror can also use the Flash plugin if
konqueror-nsplugins is installed.
WARNING: Installing this Ubuntu package causes the Adobe flash plugin to be
downloaded from www.adobe.com. The distribution license of the Adobe flash
plugin is available at www.adobe.com. Installing this Ubuntu package implies
that you have accepted the terms of that license.
Homepage: http://wiki.ubuntu.com/FlashPlayer9
Tämän jälkeen käynnistin Firefoxin toiverikkaana, mutta Pikku Kakkonen oli tavoittamaton kuten ennenkin. Myöskään Ubuntun uudelleen käynnistäminen ei auttanut.
Voit tarkistaa, mikä versio on käytössä kirjoittamalla firefoxin osoitekenttään about:plugins
näyttää, ettei Flashpluginia ole selaimella!
Katsoin ohjesivua http://fi.wikibooks.org/wiki/Ubuntu_tutuksi/Suljetut_tiedostomuodot#Ubuntu_7.04_ja_Ubuntu_7.10_2
Siellä neuvotaanFlash asentuu Ubuntu restricted extras -paketin mukana. Flashin saa siis käyttöön asentamalla paketti
ubuntu-restricted-extras
Pelkän Flash-tuen saa asentamalla paketin
flashplugin-nonfree
Ilmeisesti tarvitaan myös Ubuntun rajoitetut lisukkeet. Niitä Synapticilla asentaessa tulee varoituspaneeliMsttcorefonts uses the DEbian FOnt MAnager (defoma). If you wish to use the fonts provided by this package under the X Window System, you must configure it to use defoma fonts.
The easiest way to do so is to use the x-ttcidfont-conf package. For more information, install the x-ttcidfont-conf package and consult its documentation under /usr/share/doc/x-ttcidfont-conf.
For uses of msttcorefonts not related to the X Window System (e.g. printing) this is not required.
???
-
Fossiili katsopa tuota:
http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=15689.0
-
Fossiili katsopa tuota:
http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=15689.0
Kiitos, katsoin.
Ehkä tässä välissä kansan kannattaisi pitää hengähdystauko. Nämä linuxithan ovat sananmukaisesti ilmaisia. Valuvat kaistaa pitkin ja kustantavat CD:n tai DVD:n ja jotkut osaavat asentaa ilman niitäkin. Minulla on nettiasennus vielä oppimatta :-[
Kuitenkin mikron käyttöjärjestelmään sisältyy hirveä määrä työtä ja työtä, jonka joku ja jotkut ovat tehneet. Kiitokset heille! Tieteellinen fakta on, ettei varmasti ehjää ohjelmaa voi tehdä.
Johtuu bugeista tai muusta, Firefox ei 7.10 vieläkään suostu lukemaan Pikku Kakkosta.
-
Palaan jälleen keskustelupolun aiheeseen. Perhelinuxissa pitäisi päästä sivulle http://www.yle.fi/pikkukakkonen/
Näkyy muuten Frugalwaren uusimmalla betalla pikkukakkosen katsomiset pyörivän hienosti.
terv. Higgins
-
Johtuu bugeista tai muusta, Firefox ei 7.10 vieläkään suostu lukemaan Pikku Kakkosta.
Olikohan sinulla siellä 32- vai 64-bittinen asennus? Samapa tuo, ohjeistetaan molemmat.
$ sudo apt-get remove --purge flashplugin-nonfree
$ wget 'http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu/pool/multiverse/f/flashplugin-nonfree/flashplugin-nonfree_9.0.48.0.2+really0ubuntu12.1_i386.deb'
$ sudo dpkg -i flashplugin-nonfree_9.0.48.0.2+really0ubuntu12.1_i386.deb
$ sudo apt-get remove --purge flashplugin-nonfree
$ wget 'http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu/pool/multiverse/f/flashplugin-nonfree/flashplugin-nonfree_9.0.48.0.2+really0ubuntu12.1_amd64.deb'
$ sudo dpkg -i flashplugin-nonfree_9.0.48.0.2+really0ubuntu12.1_amd64.deb
Toinen vaihtoehto olisi lisätä proposed-pakettivarastot lähteisiin mutta se on parempi jättää tekemättä.
Edit: Lisättiin varmuuden vuoksi vanhan paketin poistaminen --purge-vivun kanssa.
Edit2: Lisättiin libflashsupport-paketti.
Edit3: Jos nyt olisi oikea paketti Gutsyä (7.10) varten.
-
Meillä 4v. tyttö käyttää konetta pelatakseen Uppo-Nalle peliä (työpöydällä ikoni + wine) ja myös pelatakseen Muumi-peliä (työpöydällä ikoni + virtualbox).
9v. poika käyttää konetta jonkin verran kouluasioissa ja sähköpostia. Myös nettipelit ovat suosittuja. Nämä sujuvat enimmäkseen Ubuntulla. Windowsin hän boottaa välillä niitä nettipelejä varten, joihin Ubuntu (64b) ei taivu ja silloin tällöin pelatakseen autopeliä (jostain käytettynä pari vuotta sitten ostettu NFS Hot Pursuit, jota ei edes kelpaa vaihtaa uudempaan pleikkari-versioon).
Vaimo käyttää vain Ubuntua. Työpaperit ja sähköposti luonnistuvat oikein hyvin. Tallentaa tarvittaessa tiedostoja MS Office -muotoon, kun lähettää niitä toisille.
Eli kyllä Ubuntu perheelle sopii. Ja uskoisin Ubuntun pysyvän koneessa vaikka joutuisin "ulkoruokintaan" tms. Päivitysten hyväksyminen ja tarvittaessa jonkin uuden ohjelman asentaminen ei ole ongelma pienellä opastuksella. Ubuntun asentaminen kokonaan uuteen koneeseen on ikävä kyllä joskus liikaa tavalliselle tietokoneen käyttäjälle.
-
Palaan jälleen keskustelupolun aiheeseen. Perhelinuxissa pitäisi päästä sivulle http://www.yle.fi/pikkukakkonen/
Näkyy muuten Frugalwaren uusimmalla betalla pikkukakkosen katsomiset pyörivän hienosti.
terv. Higgins
mikä se Frugalwaren muuten on/tarkottaa...?
Pitäiskö meidän kaikkien se tietää/tuntea, kun sitä sanaa/nimeä noin käytätte?
-
Kiitos ohjeista, mutta tyssää jälleen jonkin lähteen puuttumiseen:
$ sudo apt-get remove --purge flashplugin-nonfree
$ wget 'http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu/pool/multiverse/f/flashplugin-nonfree/flashplugin-nonfree_9.0.115.0ubuntu4_i386.deb'
$ sudo dpkg -i flashplugin-nonfree_9.0.115.0ubuntu4_i386.deb
Toinen vaihtoehto olisi lisätä proposed-pakettivarastot lähteisiin mutta se on parempi jättää tekemättä.
Edit: Lisättiin varmuuden vuoksi vanhan paketin poistaminen --purge-vivun kanssa.
Pitäisikö sittenkin toteuttaa operaatio "älä kokeile tätä kotona" ("parempi jättää tekemättä") ???
Oheisena sairauskertomusukki@ukkinubuntu:~$ sudo apt-get remove --purge flashplugin-nonfree
...
Luetaan pakettiluetteloita... Valmis
Muodostetaan riippuvuussuhteiden puu
Reading state information... Valmis
Seuraavat paketit POISTETAAN:
flashplugin-nonfree*
0 päivitetty, 0 uutta asennusta, 1 poistettavaa ja 0 päivittämätöntä.
Noudettavaa arkistoa 0t.
Purkamisen jälkeen vapautuu 160kt levytilaa.
Haluatko jatkaa [K/e]? k
(Luetaan tietokantaa... 99634 tiedostoa ja hakemistoa tällä hetkellä asennettuna.)
Poistetaan pakettia flashplugin-nonfree...
Poistetaan asetustiedostoineen paketti flashplugin-nonfree...
ukki@ukkinubuntu:~$ wget 'http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu/pool/multiverse/f/flashplugin-nonfree/flashplugin-nonfree_9.0.115.0ubuntu4_i386.deb'
--07:48:58-- http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu/pool/multiverse/f/flashplugin-nonfree/flashplugin-nonfree_9.0.115.0ubuntu4_i386.deb
=> `flashplugin-nonfree_9.0.115.0ubuntu4_i386.deb'
Selvitetään osoitetta fi.archive.ubuntu.com... 193.166.3.5
Yhdistetään palvelimeen fi.archive.ubuntu.com|193.166.3.5|:80... yhdistetty.
HTTP-pyyntö lähetetty, odotetaan vastausta... 200 OK
Pituus: 18 332 (18K) [application/octet-stream]
100%[====================================>] 18 332 --.--K/s
07:48:58 (182.53 KB/s) - "flashplugin-nonfree_9.0.115.0ubuntu4_i386.deb" tallennettu [18332/18332]
ukki@ukkinubuntu:~$ sudo dpkg -i flashplugin-nonfree_9.0.115.0ubuntu4_i386.deb
Valitsen aikaisemmin valitsemattoman paketin flashplugin-nonfree.
(Luetaan tietokantaa... 99628 tiedostoa ja hakemistoa tällä hetkellä asennettuna.)
Puretaan pakettia flashplugin-nonfree (flashplugin-nonfree_9.0.115.0ubuntu4_i386.deb)...
dpkg: riippuvuusongelmat estävät paketin flashplugin-nonfree konfiguroimisen:
flashplugin-nonfree depends on libflashsupport; however:
Package libflashsupport is not installed
...
ukki@ukkinubuntu:~$ sudo apt-get install libflashsupport
Luetaan pakettiluetteloita... Valmis
Muodostetaan riippuvuussuhteiden puu
Reading state information... Valmis
Pakettia libflashsupport ei ole saatavilla, mutta toinen paketti viittaa siihen.
Tämä voi tarkoittaa paketin puuttuvan, olevan vanhentunut tai
saatavilla vain jostain muusta lähteestä
E: Paketilla libflashsupport ei ole asennettavaa valintaa
...
root@ukkinubuntu:/home/ukki# cat /etc/apt/sources.list
deb cdrom:[Ubuntu 7.10 _Gutsy Gibbon_ - Release i386 (20071017)]/ gutsy main restricted
# See http://help.ubuntu.com/community/UpgradeNotes for how to upgrade to
# newer versions of the distribution.
deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu/ gutsy main restricted universe
deb-src http://archive.ubuntu.com/ubuntu/ gutsy main restricted
## Major bug fix updates produced after the final release of the
## distribution.
deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu/ gutsy-updates main restricted universe
deb-src http://archive.ubuntu.com/ubuntu/ gutsy-updates main restricted
...
...
## N.B. software from this repository is ENTIRELY UNSUPPORTED by the Ubuntu
## team, and may not be under a free licence. Please satisfy yourself as to
## your rights to use the software. Also, please note that software in
## multiverse WILL NOT receive any review or updates from the Ubuntu
## security team.
deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu/ gutsy multiverse
deb-src http://archive.ubuntu.com/ubuntu/ gutsy multiverse
deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu/ gutsy-updates multiverse
deb-src http://archive.ubuntu.com/ubuntu/ gutsy-updates multiverse
...
## N.B. software from this repository may not have been tested as
## extensively as that contained in the main release, although it includes
## newer versions of some applications which may provide useful features.
## Also, please note that software in backports WILL NOT receive any review
## or updates from the Ubuntu security team.
# deb http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu/ gutsy-backports main restricted universe multiverse
# deb-src http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu/ gutsy-backports main restricted universe multiverse
## Uncomment the following two lines to add software from Canonical's
## 'partner' repository. This software is not part of Ubuntu, but is
## offered by Canonical and the respective vendors as a service to Ubuntu
## users.
# deb http://archive.canonical.com/ubuntu gutsy partner
# deb-src http://archive.canonical.com/ubuntu gutsy partner
deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu/ gutsy-security main restricted universe
deb-src http://archive.ubuntu.com/ubuntu/ gutsy-security main restricted
deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu/ gutsy-security multiverse
deb-src http://archive.ubuntu.com/ubuntu/ gutsy-security multiverse
root@ukkinubuntu:/home/ukki#
Tämän jälkeen pakettiluettelo oli rikki, joten piti vielä ajaa "apt-get install -f".
Toistaiseksi Linux Mint 4 johtaa selvästi kilpaa parhaasta perhelinuxista mutta Ubuntu parka :P
-
Meillä 4v. tyttö käyttää konetta pelatakseen Uppo-Nalle peliä (työpöydällä ikoni + wine) ja myös pelatakseen Muumi-peliä (työpöydällä ikoni + virtualbox).
Minulla on kaksi "asiakasta". Pojalla pojat 4-13v ja tytär 6v. Tyttärellä kolme tytärtä 8-12 v. Kumpaankin perheeseen olen yrittänyt asentaa vain linuxin, mutta ennemmin tai myöhemmin minut on ruinattu asentamaan Windows.
Winen virittäminen on oma harrastuksensa. Mahtaako Star Wars - pelit saada siinä toimimaan? Saisin edes oman SPWAW - historiallisen sotapelini. Aikaa menee virittämiseen niin että ei ehdi pelaamaan - jos siis sortuu viiniin. Vai löyttyisikö apua siihenkin?
Sitten on tämä riesa "Pikku Kakkonen ja Juu Tuupe ei toimi" >:(
Linux Minttua en ole muistanut You Tuubassa kokeilla, mutta muuten sillä pelittää.
-
mikä se Frugalwaren muuten on/tarkottaa...?
Pitäiskö meidän kaikkien se tietää/tuntea, kun sitä sanaa/nimeä noin käytätte?
Pitäisi, tai ainakin distrowatch ja tai google tietää. On distro siinä kuin Ubuntukin: http://frugalware.org/
Hig
-
mikä se Frugalwaren muuten on/tarkottaa...? ....
...On distro...
Ainakin yhden foorumpuheenvuoron perusteella olisi ihanteellinen perhelinuxThanks frugalware for making life better for my wife and i. We have been using frugalware for a while now and i can't see us ever using anything else again on our everyday desktop pc's. Everything works and everything is quite easy to use and not being a programer its great to be able to install a os with almost every program we need and not have to tweak stuff and go through endless reboots (winblows updates).
Again thanks a ton this rocks
::)
-
Kiitos ohjeista, mutta tyssää jälleen jonkin lähteen puuttumiseen:$ sudo apt-get remove --purge flashplugin-nonfree
$ wget 'http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu/pool/multiverse/f/flashplugin-nonfree/flashplugin-nonfree_9.0.115.0ubuntu4_i386.deb'
$ sudo dpkg -i flashplugin-nonfree_9.0.115.0ubuntu4_i386.deb
Toinen vaihtoehto olisi lisätä proposed-pakettivarastot lähteisiin mutta se on parempi jättää tekemättä.
Edit: Lisättiin varmuuden vuoksi vanhan paketin poistaminen --purge-vivun kanssa.
Pitäisikö sittenkin toteuttaa operaatio "älä kokeile tätä kotona" ("parempi jättää tekemättä") ???
Jotenkin minä arvasin että homma menee reisille kun en laiskana vaivautunut itse lataamaan tuota pakettia ja katsomaan sen riippuvuuksia. Kokeilepa ladata ja asentaa ensiksi tuo libflashsupport ja sen jälkeen kokeile uudestaan tuon flashpluginin asentamista.
$ wget 'http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu/pool/universe/libf/libflashsupport/libflashsupport_1.9-0ubuntu1_i386.deb'
$ sudo dpkg -i libflashsupport_1.9-0ubuntu1_i386.deb
Toivottavasti tämä toimii eikä sieltä tule vastaan muita tyydyttymättömiä riippuvuuksia.
Jos tämä ei toimi niin sitten voi lisätä nuo proposed-lähteet flashin asentamisen ajaksi ja tämän jälkeen ottaa ne taas pois käytöstä.
deb http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu/ gutsy-proposed main multiverse universe
-
Ainakin yhden foorumpuheenvuoron perusteella olisi ihanteellinen perhelinux "its great to be able to install a os with almost every program"
Itse asiassa toimii todella hienosti. Asennus ei kyllä mielestäni ollut helppo,todella hämärä slackwarepohjainen. Ja ohjelmia minä ainakin asensin jopa liikaakin juuri asennusohjelman erittäin epäselvän pakettienvalinnan takia. Mutta muuten tykkään, Hig
-
Kokeilepa ladata ja asentaa ensiksi tuo libflashsupport ja sen jälkeen kokeile uudestaan tuon flashpluginin asentamista.
$ wget 'http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu/pool/universe/libf/libflashsupport/libflashsupport_1.9-0ubuntu1_i386.deb'
$ sudo dpkg -i libflashsupport_1.9-0ubuntu1_i386.deb
Jos tämä ei toimi niin sitten voi lisätä nuo proposed-lähteet flashin asentamisen ajaksi ja tämän jälkeen ottaa ne taas pois käytöstä.
deb http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu/ gutsy-proposed main multiverse universe
Tutkin tiedoston /etc/apt/sources.list, eikä siellä ollut yllä mainittua lähdettä, joten lisäsin sen. Sitten imuroin tiedoston libflashsupport_1.9-0ubuntu1_i386.deb ja yritin asentaa sen dpkg:lläroot@ukkinubuntu:/home/ukki# dpkg -i libflashsupport_1.9-0ubuntu1_i386.deb
Valitsen aikaisemmin valitsemattoman paketin libflashsupport.
(Luetaan tietokantaa... 99628 tiedostoa ja hakemistoa tällä hetkellä asennettuna.)
Puretaan pakettia libflashsupport (libflashsupport_1.9-0ubuntu1_i386.deb)...
dpkg: riippuvuusongelmat estävät paketin libflashsupport konfiguroimisen:
libflashsupport depends on libc6 (>= 2.7-1); however:
Version of libc6 on system is 2.6.1-1ubuntu10.
libflashsupport depends on libgnutls13 (>= 2.0.4-0); however:
Version of libgnutls13 on system is 1.6.3-1build1.
libflashsupport depends on libpulse0 (>= 0.9.7); however:
Version of libpulse0 on system is 0.9.6-1ubuntu2.1.
dpkg: error processing libflashsupport (--install):
riippuvuusongelmia - jätän konfiguroimatta
Errors were encountered while processing:
libflashsupport
root@ukkinubuntu:/home/ukki#
Tämä virhe tuli ennen kuin yritin flashpluginin asennusta, joten en sitä tehnyt.
Näillä näkymin kuvittelen, että Ubuntu 7.10 ei suostu näyttämään toistaiseksi Pikku Kakkosta, joten perhelinuxtelijoiden pitää yrittää Ubuntun varhaisemmilla versioilla. Ne taas minun koneissani ja minun taidoillani eivät ole toimineet :(
Ihmettelen myös Linux Magazine lehden suositusta Ubunbtu 7.10:lle: "Gutsy Gibbon ... Firefox browser adds an improved Firefrox plugin finder ...".
-
Ööh jospa tekisimme tämän vaikeasti ( ;)) ja lataisimme adobelta tar.gz pakkauksena tuolta
http://www.adobe.com/shockwave/download/download.cgi?P1_Prod_Version=ShockwaveFlash
Sitten vaan avamme pakkauksen ja laitamme sieltä löytyvän libflashplayer.so /home/ukki/.mozilla/plugins
Jep jep itse olen tullut siihen tulokseen, että jos jokin ohjelma pitää asentaa paketinhallinnan ulkopuolelta niin se on flash. Kunhan muistaa pitää tämän asian ajantasalla. Se on tuolla helpolla keinolla minulla hajonnut liian useasti.
-
Jos tämä ei toimi niin sitten voi lisätä nuo proposed-lähteet flashin asentamisen ajaksi ja tämän jälkeen ottaa ne taas pois käytöstä.
deb http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu/ gutsy-proposed main multiverse universe
Tutkin tiedoston /etc/apt/sources.list, eikä siellä ollut yllä mainittua lähdettä, joten lisäsin sen.
Tuon jälkeen pitäisi riittää normaali apt-get update ja apt-get install flashplugin-nonfree. Sitten kun asennus on tehty niin tuo gutsy-proposed kannattaa poistaa lähteistä.
Sitten imuroin tiedoston libflashsupport_1.9-0ubuntu1_i386.deb ja yritin asentaa sen dpkg:lläroot@ukkinubuntu:/home/ukki# dpkg -i libflashsupport_1.9-0ubuntu1_i386.deb
Valitsen aikaisemmin valitsemattoman paketin libflashsupport.
(Luetaan tietokantaa... 99628 tiedostoa ja hakemistoa tällä hetkellä asennettuna.)
Puretaan pakettia libflashsupport (libflashsupport_1.9-0ubuntu1_i386.deb)...
dpkg: riippuvuusongelmat estävät paketin libflashsupport konfiguroimisen:
[...]
Kun ryssitään niin ryssitään sitten kunnolla. Näköjään annoin ohjeet hardyn pakettien lataamiseen :-/
Ilmeisestikin oikea paketti olisi tämä alla oleva. Hämäävää tässä on tuo versionumero koska paketin versionumeroa ei ole päivitetty vastaamaan todellista flashin versiota. Ehkä se on Ubuntun käytäntö, mutta itse en pidä tuota järkevänä toimintatapana.
$ wget 'http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu/pool/multiverse/f/flashplugin-nonfree/flashplugin-nonfree_9.0.48.0.2+really0ubuntu12.1_i386.deb'
-
Jep jep itse olen tullut siihen tulokseen, että jos jokin ohjelma pitää asentaa paketinhallinnan ulkopuolelta niin se on flash.
Höpönlöpön, helpostihan sen saa paketinhallinnastakin jos ohjeidenantaja ei sössisi ;)
-
Kiitokset mgronbergerille ohjeista. Kiitos myös Ubuntu Tuxille. Sovellan vielä kumpiakin. Juuri nyt jatkuu Flugarwaren DVD:n klo. 5 siduxissa alkanut imurointi. Tämän kirjoitan romuläppärillä, missä on hauska Syllable käyttis. On elämä kivaaa ;D
-
Tämän kirjoitan romuläppärillä, missä on hauska Syllable käyttis.
Jep pari kertaa LiveCD:ltä kokeiltu. Todella levyt työpöytä.
-
Tämän kirjoitan romuläppärillä, missä on hauska Syllable käyttis.
Jep pari kertaa LiveCD:ltä kokeiltu. Todella levyt työpöytä.
Mutta wlan ei vielä toimi. Sääli, palataan asiaan...
Hig
-
Kiitokset mgronbergerille ohjeista. Kiitos myös Ubuntu Tuxille. Sovellan vielä kumpiakin. Juuri nyt jatkuu Flugarwaren DVD:n klo. 5 siduxissa alkanut imurointi. Tämän kirjoitan romuläppärillä, missä on hauska Syllable käyttis. On elämä kivaaa ;D
Ubuntu Hardy Heron alpha4 flash 9.0.115 on mukana ohjelmalähteistä lisäsin gutsyn non free lähteen (muutin tilalle hardy, )
Asensin Ubuntu resticted extras paketin kaikki gstreamer pluginit.win 32 coodekit libdvdcss paketin ja xine playerin ja näkyy pikku kakkoset, yotybet, mtv3 videot, tv4 videot, yle areena sun muut.(seiska lehden videot ei näy, mut ei tarvii näkyäkkään).
Terveisin jori52 ;)
-
Ubuntu Hardy Heron alpha4 flash 9.0.115 on mukana ohjelmalähteistä lisäsin gutsyn non free lähteen (muutin tilalle hardy, )
Tuleekos siinä minkälaisia ongelmia jos muuttaa vaan yhden ohjelmalähteen Hardyn lähteeks ja antaa muitten olla Gutsyn lähteitä?
Jos siitä ei koidu mitään ihmeempiä ongelmia niin pitääpä itekkin testata tuota. Mulla kyllä monilla sivuilla flashit toimii ihan hyvin kun asensin Opera 9.50 betan mutta tällä sivulla (http://pokeri.info/videot/pokerivihjeet-0.htm#caro-1) on ongelmia. Kaikki videot ei vaan näy.
Toimiikos sulla Jori52 ton mun linkin videot hyvin?
-
Ubuntu Hardy Heron alpha4 flash 9.0.115 on mukana ohjelmalähteistä lisäsin gutsyn non free lähteen (muutin tilalle hardy, )
Tuleekos siinä minkälaisia ongelmia jos muuttaa vaan yhden ohjelmalähteen Hardyn lähteeks ja antaa muitten olla Gutsyn lähteitä?
Jos siitä ei koidu mitään ihmeempiä ongelmia niin pitääpä itekkin testata tuota. Mulla kyllä monilla sivuilla flashit toimii ihan hyvin kun asensin Opera 9.50 betan mutta tällä sivulla (http://pokeri.info/videot/pokerivihjeet-0.htm#caro-1) on ongelmia. Kaikki videot ei vaan näy.
Toimiikos sulla Jori52 ton mun linkin videot hyvin?
En lisännyt muita kuin Gutsyn non free lähteen muut on Hardyn omia.
Eli lisäyksen tein seuraavasti> ohjelmalähteet>lisää ja syötin apt-rivin , ja muutin Gutsyn tilalle Hardy ei ongelmia.
videot näkyy hyvin.
Terveisin jori52 :)
-
Mulla ei noi kaikki videot näy vieläkään. Noi kubuntu-restricted-extras (käytän siis kubuntua) taitaa tulla Multiversesta eikä Medibuntusta? Joutunen käpistelee sen sources.lististä Hardyn lähteeks :-\ No kokeilen ja kerron sitte miten meni :)
Ja muuten, laitoitko siis Hardyyn Gutsyn lähteen vai toisinpäin? Sun sigussa näyttäis olevan Hardy ::)
-
Upeaa, Pikku Kakkonen näkyy ja pelittää vihdoin!
Valitettavasti en enää muista tarkasti, mikä prosessi lopulta toi voiton. ...muista ... ihana tyttärelläni sanoo: "Se on vain dementiaa."
Kertaan:
... voi lisätä nuo proposed-lähteet flashin asentamisen ajaksi ja tämän jälkeen ottaa ne taas pois käytöstä.
deb http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu/ gutsy-proposed main multiverse universe
Lisäsin lähteen. Todennäköisesti ajoin apt-get update ja apt-get install flashplugin-nonfree ja poistin lähteen. Sillä kun äsken apt-get update ja apt-get install flashplugin-nonfree
niin tämän jälkeen "about:plugins" näyttää että Shockwave Flash on asennettu. Sen lisäksi jossakin välissä on ilmestynyt myös lapsille välttämätön Java(TM) Plug-in 1.6.0_03-b05.
Kirjoittaisiko joku joka prosessin ymmärtää, mahdollisimman selvät ohjeet ongelman "Pikku Kakkonen ei näy" ratkaisemiseksi. Mieluiten terminaalikomennoilla, sillä paneelien käytöstä on vaikea antaa ohjeita, joita ei joku (esim. minä) ymmärtäisi väärin. Ehkä myös osoitteeseen http://fi.wikibooks.org/wiki/Ubuntu_tutuksi/Suljetut_tiedostomuodot#Ubuntu_7.04_ja_Ubuntu_7.10_2
Liitän lopuksi listauksen tämänkertaisesta terminaalisessiostani.ukki@ukkinubuntu:~$ sudo apt-get update
[sudo] password for ukki:
Siv cdrom://Ubuntu 7.10 _Gutsy Gibbon_ - Release i386 (20071017) gutsy/main Translation-fi
Siv cdrom://Ubuntu 7.10 _Gutsy Gibbon_ - Release i386 (20071017) gutsy/restricted Translation-fi
Nouda:1 http://fi.archive.ubuntu.com gutsy Release.gpg [191B]
Löytyi http://fi.archive.ubuntu.com gutsy/main Translation-fi
Siv http://fi.archive.ubuntu.com gutsy/restricted Translation-fi
Löytyi http://fi.archive.ubuntu.com gutsy/universe Translation-fi
Siv http://fi.archive.ubuntu.com gutsy/multiverse Translation-fi
Nouda:2 http://fi.archive.ubuntu.com gutsy-updates Release.gpg [191B]
Siv http://fi.archive.ubuntu.com gutsy-updates/main Translation-fi
Siv http://fi.archive.ubuntu.com gutsy-updates/restricted Translation-fi
Siv http://fi.archive.ubuntu.com gutsy-updates/universe Translation-fi
Siv http://fi.archive.ubuntu.com gutsy-updates/multiverse Translation-fi
Nouda:3 http://fi.archive.ubuntu.com gutsy-security Release.gpg [191B]
Siv http://fi.archive.ubuntu.com gutsy-security/main Translation-fi
Siv http://fi.archive.ubuntu.com gutsy-security/restricted Translation-fi
Siv http://fi.archive.ubuntu.com gutsy-security/universe Translation-fi
Siv http://fi.archive.ubuntu.com gutsy-security/multiverse Translation-fi
Nouda:4 http://fi.archive.ubuntu.com gutsy Release [65,9kB]
Nouda:5 http://fi.archive.ubuntu.com gutsy-updates Release [58,5kB]
Nouda:6 http://fi.archive.ubuntu.com gutsy-security Release [51,2kB]
Löytyi http://fi.archive.ubuntu.com gutsy/main Packages
Löytyi http://fi.archive.ubuntu.com gutsy/restricted Packages
Löytyi http://fi.archive.ubuntu.com gutsy/universe Packages
Löytyi http://fi.archive.ubuntu.com gutsy/main Sources
Löytyi http://fi.archive.ubuntu.com gutsy/restricted Sources
Löytyi http://fi.archive.ubuntu.com gutsy/multiverse Packages
Löytyi http://fi.archive.ubuntu.com gutsy/multiverse Sources
Löytyi http://fi.archive.ubuntu.com gutsy-updates/main Packages
Löytyi http://fi.archive.ubuntu.com gutsy-updates/restricted Packages
Löytyi http://fi.archive.ubuntu.com gutsy-updates/universe Packages
Löytyi http://fi.archive.ubuntu.com gutsy-updates/main Sources
Löytyi http://fi.archive.ubuntu.com gutsy-updates/restricted Sources
Löytyi http://fi.archive.ubuntu.com gutsy-updates/multiverse Packages
Löytyi http://fi.archive.ubuntu.com gutsy-updates/multiverse Sources
Löytyi http://fi.archive.ubuntu.com gutsy-security/main Packages
Löytyi http://fi.archive.ubuntu.com gutsy-security/restricted Packages
Löytyi http://fi.archive.ubuntu.com gutsy-security/universe Packages
Löytyi http://fi.archive.ubuntu.com gutsy-security/main Sources
Löytyi http://fi.archive.ubuntu.com gutsy-security/restricted Sources
Löytyi http://fi.archive.ubuntu.com gutsy-security/multiverse Packages
Löytyi http://fi.archive.ubuntu.com gutsy-security/multiverse Sources
Noudettiin 176kt ajassa 1s (92,5kt/s)
Luetaan pakettiluetteloita... Valmis
ukki@ukkinubuntu:~$ apt-get install flashplugin-nonfree
E: Lukkotiedostoa /var/lib/dpkg/lock ei voitu avata - open (13 Permission denied)
E: Unable to lock the administration directory (/var/lib/dpkg/), are you root?
ukki@ukkinubuntu:~$ sudo apt-get install flashplugin-nonfree
Luetaan pakettiluetteloita... Valmis
Muodostetaan riippuvuussuhteiden puu
Reading state information... Valmis
Ehdotetut paketit:
konqueror-nsplugins ttf-xfree86-nonfree xfs
Seuraavat UUDET paketit asennetaan:
flashplugin-nonfree
0 päivitetty, 1 uutta asennusta, 0 poistettavaa ja 0 päivittämätöntä.
Noudettavaa arkistoa 18,1kt.
Purkamisen jälkeen käytetään 160kt lisää levytilaa.
Nouda:1 http://fi.archive.ubuntu.com gutsy-updates/multiverse flashplugin-nonfree 9.0.48.0.2+really0ubuntu12.1 [18,1kB]
Noudettiin 18,1kt ajassa 0s (65,7kt/s)
Esiräätälöidään paketteja...
Valitsen aikaisemmin valitsemattoman paketin flashplugin-nonfree.
(Luetaan tietokantaa... 99628 tiedostoa ja hakemistoa tällä hetkellä asennettuna.)
Puretaan pakettia flashplugin-nonfree (.../flashplugin-nonfree_9.0.48.0.2+really0ubuntu12.1_i386.deb)...
Säädän asetukset: flashplugin-nonfree (9.0.48.0.2+really0ubuntu12.1) ...
Downloading...
--16:03:00-- http://fpdownload.macromedia.com/get/flashplayer/current/install_flash_player_9_linux.tar.gz
=> `./install_flash_player_9_linux.tar.gz'
Selvitetään osoitetta fpdownload.macromedia.com... 88.221.186.70
Yhdistetään palvelimeen fpdownload.macromedia.com|88.221.186.70|:80... yhdistetty.
HTTP-pyyntö lähetetty, odotetaan vastausta... 200 OK
Pituus: 3 036 127 (2.9M) [application/x-gzip]
0K .......... .......... .......... .......... .......... 1% 200.42 KB/s
50K .......... .......... .......... .......... .......... 3% 216.11 KB/s
100K .......... .......... .......... .......... .......... 5% 210.50 KB/s
150K .......... .......... .......... .......... .......... 6% 216.33 KB/s
200K .......... .......... .......... .......... .......... 8% 216.38 KB/s
250K .......... .......... .......... .......... .......... 10% 212.45 KB/s
300K .......... .......... .......... .......... .......... 11% 215.92 KB/s
350K .......... .......... .......... .......... .......... 13% 213.56 KB/s
400K .......... .......... .......... .......... .......... 15% 214.55 KB/s
450K .......... .......... .......... .......... .......... 16% 216.11 KB/s
500K .......... .......... .......... .......... .......... 18% 214.02 KB/s
550K .......... .......... .......... .......... .......... 20% 206.70 KB/s
600K .......... .......... .......... .......... .......... 21% 216.25 KB/s
650K .......... .......... .......... .......... .......... 23% 215.68 KB/s
700K .......... .......... .......... .......... .......... 25% 216.38 KB/s
750K .......... .......... .......... .......... .......... 26% 215.85 KB/s
800K .......... .......... .......... .......... .......... 28% 210.54 KB/s
850K .......... .......... .......... .......... .......... 30% 216.12 KB/s
900K .......... .......... .......... .......... .......... 32% 214.98 KB/s
950K .......... .......... .......... .......... .......... 33% 216.56 KB/s
1000K .......... .......... .......... .......... .......... 35% 214.06 KB/s
1050K .......... .......... .......... .......... .......... 37% 215.90 KB/s
1100K .......... .......... .......... .......... .......... 38% 214.67 KB/s
1150K .......... .......... .......... .......... .......... 40% 213.21 KB/s
1200K .......... .......... .......... .......... .......... 42% 215.87 KB/s
1250K .......... .......... .......... .......... .......... 43% 216.61 KB/s
1300K .......... .......... .......... .......... .......... 45% 214.98 KB/s
1350K .......... .......... .......... .......... .......... 47% 211.38 KB/s
1400K .......... .......... .......... .......... .......... 48% 214.51 KB/s
1450K .......... .......... .......... .......... .......... 50% 218.40 KB/s
1500K .......... .......... .......... .......... .......... 52% 210.50 KB/s
1550K .......... .......... .......... .......... .......... 53% 217.80 KB/s
1600K .......... .......... .......... .......... .......... 55% 214.74 KB/s
1650K .......... .......... .......... .......... .......... 57% 216.24 KB/s
1700K .......... .......... .......... .......... .......... 59% 211.48 KB/s
1750K .......... .......... .......... .......... .......... 60% 216.55 KB/s
1800K .......... .......... .......... .......... .......... 62% 212.16 KB/s
1850K .......... .......... .......... .......... .......... 64% 214.63 KB/s
1900K .......... .......... .......... .......... .......... 65% 215.90 KB/s
1950K .......... .......... .......... .......... .......... 67% 216.50 KB/s
2000K .......... .......... .......... .......... .......... 69% 215.96 KB/s
2050K .......... .......... .......... .......... .......... 70% 216.04 KB/s
2100K .......... .......... .......... .......... .......... 72% 211.90 KB/s
2150K .......... .......... .......... .......... .......... 74% 215.80 KB/s
2200K .......... .......... .......... .......... .......... 75% 215.51 KB/s
2250K .......... .......... .......... .......... .......... 77% 210.43 KB/s
2300K .......... .......... .......... .......... .......... 79% 216.18 KB/s
2350K .......... .......... .......... .......... .......... 80% 217.28 KB/s
2400K .......... .......... .......... .......... .......... 82% 216.55 KB/s
2450K .......... .......... .......... .......... .......... 84% 214.97 KB/s
2500K .......... .......... .......... .......... .......... 86% 210.44 KB/s
2550K .......... .......... .......... .......... .......... 87% 216.91 KB/s
2600K .......... .......... .......... .......... .......... 89% 216.47 KB/s
2650K .......... .......... .......... .......... .......... 91% 215.94 KB/s
2700K .......... .......... .......... .......... .......... 92% 214.77 KB/s
2750K .......... .......... .......... .......... .......... 94% 212.70 KB/s
2800K .......... .......... .......... .......... .......... 96% 214.06 KB/s
2850K .......... .......... .......... .......... .......... 97% 216.30 KB/s
2900K .......... .......... .......... .......... .......... 99% 216.10 KB/s
2950K .......... .... 100% 217.07 KB/s
16:03:14 (214.48 KB/s) - "./install_flash_player_9_linux.tar.gz" tallennettu [3036127/3036127]
Download done.
Flash Plugin installed.
ukki@ukkinubuntu:~$ sudo vi /etc/apt/sources.list
ukki@ukkinubuntu:~$
Lopussa on lähdeluettelon editointi muutosta varten, jota ei tarvinnutkaan tehdä.
Mihin tarkoitukseen on ao. jota en (kai) asentanutkaan
$ wget 'http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu/pool/multiverse/f/flashplugin-nonfree/flashplugin-nonfree_9.0.48.0.2+really0ubuntu12.1_i386.deb'
-
Mulla ei noi kaikki videot näy vieläkään. Noi kubuntu-restricted-extras (käytän siis kubuntua) taitaa tulla Multiversesta eikä Medibuntusta? Joutunen käpistelee sen sources.lististä Hardyn lähteeks :-\ No kokeilen ja kerron sitte miten meni :)
Ja muuten, laitoitko siis Hardyyn Gutsyn lähteen vai toisinpäin? Sun sigussa näyttäis olevan Hardy ::)
Nimenomaan Hardyyn Gutsyn lähteen.
Niin ja mulla alla gnome
Terveisin jori52
-
Mihin tarkoitukseen on ao. jota en (kai) asentanutkaan
$ wget 'http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu/pool/multiverse/f/flashplugin-nonfree/flashplugin-nonfree_9.0.48.0.2+really0ubuntu12.1_i386.deb'
Se olisi ladannut saman gutsy-proposed-pakettivarastossa olevan asennuspaketin ilman pakettilähteen lisäämistä. Tuon asennuspaketin olisi saanut asennettua komentamalla sille "sudo dpkg -i ..."
Tämän tavan etu on ettei proposed-pakettivarastoa tarvitse lisätä edes väliaikaisesti käytettäviin pakettivarastoihin. Tosin jos paketilla on paljon riippuvuuksia niin tällä tavalla toimittaessa pitää myös ne riippuvuudet ladata käsin. Lisäksi oikean asennuspaketin valinta vaatii hieman perehtymistä.
-
mikä se Frugalwaren muuten on/tarkottaa...?
... On distro siinä kuin Ubuntukin: http://frugalware.org/
Asensin tänään (kaksi yritystä tarvittiin) ja aloitan siitä keskustelun osafoorumilla Muut käyttöjärjestelmät ja Linux-jakelut http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=15859.0
-
Duoda duoda, on kummipoika, 5v, tulossa hiihtolomalle sisarineen ja tästä ketjusta säikähtäneenä, kylmärinki siellä jossakin, aloin äsken kokeilemaan sitä pikkukakkosta. Se kyllä pelasi tässä koneessa ihan normaalisti, sikäli kun sitä tämmönen kohta 53-vuotias äijä osaa käyttää. Minulla on tällä koneella gutsy ainoana käyttiksenä, enkä muistaakseni mitään ihmeellisempää asentanut kuin normaalit plugarit.
Päivitin tämän feistystä. Myös youtube pelaa. Olen tosin rakentanut tämän koneen itse käyttäen vain linuxyhteensopivia osia.
-
Minulla on tällä koneella gutsy ainoana käyttiksenä, enkä muistaakseni mitään ihmeellisempää asentanut kuin normaalit plugarit.
Kysymys on asennusajankohdasta. Adobe päivitti tuossa taannoin flashin Linux-version tuoreempaan versioon ja tämä rikkoi Gutsyn asennuspaketin. Tätä ennen asentaminen siis onnistui ongelmitta mutta tällä hetkellä uudet asennukset eivät onnistu normaaleista pakettilähteistä.
-
OK. Minä tosiaan päivitin heti kun virallinen versio gutsystä oli ulkona.
-
Siltä varalta että joku joka on yhtä tyhmä kuin minä, lukee tätä ketjua:
Jos nyt asentaa Ubuntun esimerkiksi Linux Magazine February 2008 lehden DVD:ltä (ah niin vapaata kaikki) ja päivittää asennuksen jälkeen heti, niin näkyykö Pikku Kakkonen ilman Fash/Java-asennussirkusta?
Jos ei, onko wikissä nyt toimivat ohjeet?
Jos ei ole, voisiko joku ne tähän kirjoittaa? Toki koko pitkän ketjun hyvin huolellisesti lukemalla fiksu ihminen ohjeet keksii ...
Olisiko mahdollista että ukit ja mummit joilla yleensä on rahaa taskunpohjalla, saisivat jostakin ostettua Ubuntu 7.10 Suomi CD/DVD - levyn, mihin olisi valmiiksi asennettu tarpeellinen nettikama? Ostaja joutuisi tietenkin ensin allekirjoittamaan sydänverellään (pyydetään ohitusleikkausjengiä tallettamaan pieneen pulloon) Adoben yms. edellyttämän lisenssin. Se rituaalihan sujuu jo monen distron osalta helposti.
;)
-
Jos nyt asentaa Ubuntun esimerkiksi Linux Magazine February 2008 lehden DVD:ltä (ah niin vapaata kaikki) ja päivittää asennuksen jälkeen heti, niin näkyykö Pikku Kakkonen ilman Fash/Java-asennussirkusta?
Jos Flashia tai Javaa tarvitaan, Firefox kysyy itse, asennetaanko puuttuvat liitännäiset. Kun vastaa myöntävästi, suljetut kikkareet asentuvat. Helppoa?
-
Jos Flashia tai Javaa tarvitaan, Firefox kysyy itse, asennetaanko puuttuvat liitännäiset. Kun vastaa myöntävästi, suljetut kikkareet asentuvat.
Miksi sitten KOSKAAN (noin 10*) kun minä olen tuota Firefoxilla yrittänyt, Flash/Java asennus ei ole onnistunut?
Minulla on e.m. DVD. Taidan asentaa Ubuntun siltä nyt toisen kerran ja kokeilla. Miksi tätä yksinkertaista ohjetta ei ollut Ubuntu Suomen Wikissä silloin kun ensimmäisen kerran yritin? Siellä oli buginen ohje >:(
-
Jos nyt asentaa Ubuntun esimerkiksi Linux Magazine February 2008 lehden DVD:ltä (ah niin vapaata kaikki) ja päivittää asennuksen jälkeen heti, niin näkyykö Pikku Kakkonen ilman Fash/Java-asennussirkusta?
Jos Flashia tai Javaa tarvitaan, Firefox kysyy itse, asennetaanko puuttuvat liitännäiset. Kun vastaa myöntävästi, suljetut kikkareet asentuvat.
Tarkennuksena sanottakoon että suljetut kikkareet asentuvat yhdelle käyttäjälle, ei kaikille. Lisäksi ne ovat paketinhallinnan ulkopuolella joten niiden päivityksistä huolehtiminenkin on Firefoxin vastuulla.
Huolehtiiko se päivityksistä?
Toimivatko nämä Firefoxin asentamat suoraan myös muissa selaimissa eli löytyvätkö ne suoraan ilman kikkailua? Jos löytyvät niin Firefox saattaa rikkoa muiden selaimien toiminnan ja käyttäjä pettyy. Jos eivät löydy niin käyttäjä ihmettelee asiaa sormi suussa ja pettyy jälleen.
Helppoa?
Ehkä, mutta ei missään tapauksessa toivottavaa IMHO. Se, että selain asentaa itse jotakin binääripaketteja netistä, kuulostaa kovasti Windows-maailman toimintatavalta.
Mikä muuten on ylläpitäjän kannalta näppärin tapa käyttäjäkohtaisten selainlaajennusten toiminnan estämiselle?
-
Ymmärsinkö oikein? Ei pidä yrittääkään asentaa Firefoxin plugineja Firefoxilla vaikka se kehoittaa painamaan nappia?
(Eli minun ei kannata/pidä testata asiaa asentamalla vaivalla Ubuntu uudelleen jne.)
-
Ymmärsinkö oikein? Ei pidä yrittääkään asentaa Firefoxin plugineja Firefoxilla vaikka se kehoittaa painamaan nappia?
(Eli minun ei kannata/pidä testata asiaa asentamalla vaivalla Ubuntu uudelleen jne.)
Todennäköisesti kannattaa odottaa mahdollisesti syntyvää keskustelua ja tehdä omat päätelmät vasta sen jälkeen.
Itse kannatan ylläpitäjän ja käyttäjän jyrkkää erottamista ja ärsyynnyn aina jos selain ehdottelee itsensä päivittämistä tai jonkin laajennuksen asentamista. Nämä operaatiot tapahtuvat yleensä aina paketinhallinnan ohitse ja jos jotain hajoaa niin ylläpitäjän hommat vaikeutuvat (erityisesti silloin kun käyttäjä on tehnyt tuon asennuksen muttei osaa kertoa siitä).
-
Itse kannatan ylläpitäjän ja käyttäjän jyrkkää erottamista ja ärsyynnyn aina jos selain ehdottelee itsensä päivittämistä tai jonkin laajennuksen asentamista.
Mielestäni tuo erottelu on hyvältä kuulostava ajatus, mutta miten sen voisi toteuttaa käytännössä. Minulla on nyt 4 tuttavan Linux konetta hoidettavana, joista on nyt jo tarpeeksi riesaa. Eli ketä saisin hoitamaan esimerkiksi vaikka kahta noista koneista..?
OT. Firefox Vulnerable By Default (http://www.0x000000.com/index.php?i=515)
-
Minulla on nyt 4 tuttavan Linux konetta hoidettavana, joista on nyt jo tarpeeksi riesaa. Eli ketä saisin hoitamaan esimerkiksi vaikka kahta noista koneista..?
Minulla on kotikoneitteni lisäksi vain kaksi 40 kilometrin päässä. Etsin "perhelinuxia", minkä voisin jättää 12-13 vuotiaalle ylläpitäjälle hoidettavaksi. Pahin ongelma on, että jos jätän mikrot paikallisten huomaan vain niin ne haluaa ensin niihin Windowssit. Perhelinuxin pitäisi pystyä samaan. Olla yhtä vakaa ja kaiken tekevä kuin Windows.
En tällä kertaa kirjoittanut ärsyttääkseni linux-faneja, vaan kertoakseni katkerasta kokemuksesta. En silti aio luovuttaa.
-
Minulla on kotikoneitteni lisäksi vain kaksi 40 kilometrin päässä. Etsin "perhelinuxia", minkä voisin jättää 12-13 vuotiaalle ylläpitäjälle hoidettavaksi. Pahin ongelma on, että jos jätän mikrot paikallisten huomaan vain niin ne haluaa ensin niihin Windowssit. Perhelinuxin pitäisi pystyä samaan. Olla yhtä vakaa ja kaiken tekevä kuin Windows.
En tällä kertaa kirjoittanut ärsyttääkseni linux-faneja, vaan kertoakseni katkerasta kokemuksesta. En silti aio luovuttaa.
Linuxilla ei pysty tekemään kaikkea mitä Windowssilla, joten siksi en näe, että tulisit "perhelinuxia" löytämään vähään aikaan. Ainakin itse olen Linuxin ottanut käyttöön tuttavillani tehden heille ensin hyvinkin selväksi Linuxin käytössä olevat ongelmat.
Palstalla on ollut puhetta, ettei taviskäyttäjät saisi esimerkiksi palomuuriasetuksiin koskea, koska heillä ei ole tarpeeksi ymmärrystä. En usko, että 12-13 vuotiailta löytyy sitä ymmärrystä tarpeeksi, koska servereiden toiminta ja perustuntemus protokollista pitäisi olla hanskassa, että voisi edes jonkinlaista ymmärrystä verkoista sanoa omaavansa.
Joskus on vain syytä luovuttaa ja palata asiaan parin vuoden päästä ... :)
-
Minulla on kotikoneitteni lisäksi vain kaksi 40 kilometrin päässä. Etsin "perhelinuxia", minkä voisin jättää 12-13 vuotiaalle ylläpitäjälle hoidettavaksi. Pahin ongelma on, että jos jätän mikrot paikallisten huomaan vain niin ne haluaa ensin niihin Windowssit. Perhelinuxin pitäisi pystyä samaan. Olla yhtä vakaa ja kaiken tekevä kuin Windows.
Olla yhtä vakaa ja ... ;D
Mikä tahansa linux on perhelinux, jos laitat asennukset aluksi kuntoon. Kyllähän nuo paikallisagentit osaavat hyväksyä sen jälkeen pakettienhallinnan tarjoamat päivitykset. Muu ylläpito vaatiikin ymmärrystä ja osaamista, oli kyse sitten wintoosasta tai linuxista.
Toinen vaihtoehto on, että huolehdit ylläpidosta 40 kilometrin päästä verkon kautta. http://www.dyndns.com/ tarjoaa osoitteen, ja sitten otat tarpeen vaatiessa ssh-yhteyden etänä ylläpidettävään koneeseen.
Palstalla on ollut puhetta, ettei taviskäyttäjät saisi esimerkiksi palomuuriasetuksiin koskea, koska heillä ei ole tarpeeksi ymmärrystä. En usko, että 12-13 vuotiailta löytyy sitä ymmärrystä tarpeeksi, koska servereiden toiminta ja perustuntemus protokollista pitäisi olla hanskassa, että voisi edes jonkinlaista ymmärrystä verkoista sanoa omaavansa.
Joo, eikä tilanne ole yhtään sen parempi Windows-puolella...
-
Minulla on kotikoneitteni lisäksi vain kaksi 40 kilometrin päässä.
Etäisyys ei Linuxin ylläpidossa ole mikään ongelma ja likimain kaiken pystyy tekemään etänä ssh-yhteyden ylitse. Se on tietysti eri asia jos ei halua sitoa itseään ylläpitotehtäviin mutta silloin ylläpitovastuun saavalta pitää löytyä oikeaa kiinnostusta asioiden oppimiseen ja itsensä kehittämiseen.
Enhän minäkään osaa juuri mitään mutta pyrin jatkuvasti opiskelemaan uutta.
Linuxilla ei pysty tekemään kaikkea mitä Windowssilla, joten siksi en näe, että tulisit "perhelinuxia" löytämään vähään aikaan.
Toisaalta on hyvä muistaa että Windowsillakaan ei pysty tekemään kaikkea mitä Linuxilla. Jossain voi olla tarve että yksi käyttää konetta suomeksi, toinen ruotsiksi ja kolmas englanniksi, mikä onnistuu Linuxilla helposti mutta käsittääkseni Windowsilla ei onnistu vieläkään. Korjatkaa jos tiedätte minun olevan väärässä.
Tietysti jos tarpeet ovat puhtaasti Windows-lähtöiset niin Linuxilla ei niitä välttämättä pystytä korvaamaan.
Palstalla on ollut puhetta, ettei taviskäyttäjät saisi esimerkiksi palomuuriasetuksiin koskea, koska heillä ei ole tarpeeksi ymmärrystä.
Toisaalta palomuuri tarvitsee laittaa vain kerran kuntoon ja sen jälkeen siihen ei pitäisi joutua koskemaan. Itse en edes pidä sitä Linuxin kanssa mitenkään hirveän tarpeellisena, vaikka se tuokin lisäturvaa mm. virheellisesti konfiguroitujen palvelimien varalta.
-
Linuxilla ei pysty tekemään kaikkea mitä Windowssilla, joten siksi en näe, että tulisit "perhelinuxia" löytämään vähään aikaan.
Toisaalta on hyvä muistaa että Windowsillakaan ei pysty tekemään kaikkea mitä Linuxilla. Jossain voi olla tarve että yksi käyttää konetta suomeksi, toinen ruotsiksi ja kolmas englanniksi, mikä onnistuu Linuxilla helposti mutta käsittääkseni Windowsilla ei onnistu vieläkään. Korjatkaa jos tiedätte minun olevan väärässä.
Jep, ei ainakaan kovin halvalla. (muistaakseni vaatii Vistan Ultimateversion ja jotain kieli paketteja jotka maksaa kanssa. Kallista...
-
Toisaalta on hyvä muistaa että Windowsillakaan ei pysty tekemään kaikkea mitä Linuxilla.
Tietysti jos tarpeet ovat puhtaasti Windows-lähtöiset niin Linuxilla ei niitä välttämättä pystytä korvaamaan.
Juu toki. Ajattelin asiaa, että mitä 12-13 vuotias voisi koneeltaan toivoa. En usko, että avoimuus voisi heitä vähempää kiinnostaa, vaan pelit yms. "perustoiminta".
Toisaalta palomuuri tarvitsee laittaa vain kerran kuntoon ja sen jälkeen siihen ei pitäisi joutua koskemaan.
Totta noin kyllä parhaassa tapauksessa. En kyllä itsekään muista kovinkaan usein säätäneeni muiden koneiden palomuuriasetuksia. Joskus Gaimin kanssa ollut ongelmia tiedostojen lähettämisen yhteydessä ja etäyhteyden ottamisen kanssa. Noina aikoina joutunut puhelimen välityksellä neuvomaan miten homma hoidetaan ...
-
Juu toki. Ajattelin asiaa, että mitä 12-13 vuotias voisi koneeltaan toivoa. En usko, että avoimuus voisi heitä vähempää kiinnostaa, vaan pelit yms. "perustoiminta".
Eli mesen hymiöitä ja webcamia?!
Toisaalta palomuuri tarvitsee laittaa vain kerran kuntoon ja sen jälkeen siihen ei pitäisi joutua koskemaan. Itse en edes pidä sitä Linuxin kanssa mitenkään hirveän tarpeellisena, vaikka se tuokin lisäturvaa mm. virheellisesti konfiguroitujen palvelimien varalta.
Parempi kuitenkin käytössä kuin pois käytöstä: turha totuttautua siihen, että "palomuuria ei tarvita". Joskus se voi olla tarpeen. Toisaalta aika monilla on varmaan koneen ja pahan maailman välissä nykyään reititin yms lisävimpaimia turvaa tuomassa.
Ja jos konetta aiotaan etäkäyttää, lienee ihan hyvä miettiä palomuuriasetuksiakin.
Enkä minä nyt niin kovin varma olisi noiden pikaviestimien ja vertaisverkko-ohjelmistojen turvallisuuden suhteen.
-
Eli mesen hymiöitä ja webcamia?!
Jeps, nuokin saattavat pelien lisäksi kiinnostaa.
-
Ja jos konetta aiotaan etäkäyttää, lienee ihan hyvä miettiä palomuuriasetuksiakin.
Riippuu etäkäytöstä. Jos konetta etäkäytetään ssh:n kautta niin ei noita palomuuriasetuksia tarvitse liiemmin miettiä; ssh:n portti on joka tapauksessa auki. Tietysti siihen sallitut yhteydet voi rajata johonkin tiettyyn verkkoblokkiin mutta en ole ainakaan itse kokenut tätä mielekkääksi.
Sitten jos tukea pitää antaa esimerkiksi vnc:n avulla niin silloin voi olla hyvä muurata ylimääräiset portit kiinni jolloin vnc ei näy vahingossakaan nettiin. Varsinainen vnc-yhteyshän tunneloidaan ssh:n yli. Tosin jos reitittimessä on NAT-päällä niin ei tästäkään tarvitse hirveämmin huolehtia.
Enkä minä nyt niin kovin varma olisi noiden pikaviestimien ja vertaisverkko-ohjelmistojen turvallisuuden suhteen.
Miten ajattelit palomuurin parantavan niiden turvallisuutta? Tietysti jos kyseisten ohjelmien käyttämät portit muurataan umpeen sekä lähtevän että palaavan liikenteen osalta niin silloin ohjelmat ovat varmasti huomattavasti turvallisempia. Käyttäjillä tosin saattaisi olla jotain sanomista tuosta ratkaisusta ;)
-
Miten ajattelit palomuurin parantavan niiden turvallisuutta? Tietysti jos kyseisten ohjelmien käyttämät portit muurataan umpeen sekä lähtevän että palaavan liikenteen osalta niin silloin ohjelmat ovat varmasti huomattavasti turvallisempia. Käyttäjillä tosin saattaisi olla jotain sanomista tuosta ratkaisusta ;)
Ajatusvirhe, mutta ratkaisu on kyllä houkutteleva 8)
-
Pahin ongelma on, että jos jätän mikrot paikallisten huomaan vain niin ne haluaa ensin niihin Windowssit.
Älä nyt väkisin sitä Linuxiasi tuputa! Ei käy hyvin...
Higg
-
Parempi kuitenkin käytössä kuin pois käytöstä: turha totuttautua siihen, että "palomuuria ei tarvita". Joskus se voi olla tarpeen.
Milloin joskus. Aika harva asentaa itselleen palvelimia.
Ja jos vaikka asentaa apachen ja "www-sivut" tai ssh:n ja etäkäytön niin mitenkän palomuuri niihin vaikuttaa? Jos muuri on auki näiden vaatimien (asetettujen) porttien osalta, ei se vaikuta mitenkään ko. ohjelmien toimintaan eikä varsinkaan toimimattomuuteen. Jos ohjelmassa on bugi tai oikeastaan reikä, tulee örkki siitä sisään palomuurista riippumatta. Tietysti lähtevän liikenteen blokkaaminen / kontrollointi auttaa jos jotain käy, mutta estää vain eräät mahdolliset seuraukset, ei itse murtautumista. (Tämä voi tietysti olla se tärkein asia.)
Toki muuri antaa mahdollisuuden suunnata jokin palvelu vain tietyille osoitteille. Tämä onkin mielestäni ainoa järkevä koti-ubuntu-käyttäjän tarvitsema asia. Voi nukkua yönsä paremmin, kun (NAT:ttaavan purkin takana oleva, itsessään täysin turvallinen) ssh-serveri kuuntelee (ei-vakio-portissa) vain työpaikan reitittimen suunnasta saapuvaa liikennettä.
Suurin tietoturvateko on käyttää Ubuntua ja pitää systeemi (edes jollain tavalla) ajan tasalla. Kaikki muu on varmistelua ja/tai hifistelyä.
Palvelimet + tuotantoympäristöt + arkaluonteisten tietojen suojaus ovat toinen juttu. Tosin niissäkin voi käyttää / luottaa linuxiin / avoimiin softiin.
-
Milloin joskus. Aika harva asentaa itselleen palvelimia.
Aika monella on esim CUPS tai Samba pyörimässä kotikoneessa.
Musta on ihan kiva, että palomuuri katkaisee mahdollisesti väärin konffaamalleni CUPSille verkosta lähetetyt tulosteet. Samoin on ihan kiva, että CUPS-webmin-systeemi (localhost:631) ei vahingossakaan ole maailmalle auki, tai muut mahdolliset webmin-systeemit. -- Katos pirulaista, on tullut ihan vahingossa asennettua joku webbiserveri tällekin koneelle. :o
Palomuuri suojaa minua omilta virheiltäni. Minä kun en tietotekniikasta mitään ymmärrä.
-
Milloin joskus. Aika harva asentaa itselleen palvelimia.
Aika monella on esim CUPS tai Samba pyörimässä kotikoneessa.
Kuinka monella CUPS on asetettu kuuntelemaan muuta kuin localhostin liikennettä?
Samba on tietysti asia erikseen ja siihen tulevat yhteydenotot on syytä blokata ulkoverkosta päin (vaikka moni operaattori tekeekin tämän käyttäjän puolesta). Ja tietysti siinä vaiheessa kun ruvetaan blokkaamaan jotakin niin yksinkertaisinta on blokata kaikki ja avata sen jälkeen vain tarvittavat reiät.
Palomuuri suojaa minua omilta virheiltäni. Minä kun en tietotekniikasta mitään ymmärrä.
Tämä melkein onkin se tärkein syy jolla perustella palomuurin käyttämistä Linuxissa. Toisaalta jos kone on NAT:n takana niin tuokaan ei tunnu kovin tarpeelliselta.
-
Pahin ongelma on, että jos jätän mikrot paikallisten huomaan vain niin ne haluaa ensin niihin Windowssit.
Älä nyt väkisin sitä Linuxiasi tuputa! Ei käy hyvin...
Higg
Kaikki 4 + 3 asiakasta ovat lapsenlapsia. Kaikkia olen vauvasta saakka hoidellut ja pyllyt pessyt, joten eivät hypi nenälleni ;D
Traagisinta on, että pojanpoikien mikro on Netissä wlan-yhteydellä, minkä olen toistaiseksi saanut toimimaan vain Windowssissa. Mutta taistelu jatkuu.
Meseminen lie porukalle tärkein käyttö. Siihen löytynee hyvä linux-vastine aMSN ???
Tyttärentyttäret pelaa Simssiä. Jossain Linux Format lehdessä Simssit toimi VM-Waren windows-kloonissa, mutta minä en samassa kokeessa onnistunut. Wine - sallikaa minun nauraa (katkerasti) >:(