Keväällä meni kaikki mehut opiskeluun, mutta vihdoinkin, kun en saanut kesätöitä, ehdin kirjoittaa TurunSanomiin mielipiteeni. Valitettavasti tila oli rajoitettu, joten kertomaanne ei suoraan voinut hyödyntää. Kiitos kuitenkin kaikille taustoittamisesta, voi olla, että sille on vielä käyttöä. Turun Sanomiin äsken lähettämäni teksti seuraavassa:
TURUN TOINEN MAHDOLLISUUS
Turun kaupungilla on nyt, WindowsXP:n elinkaaren lähetessä loppuaan, jälleen sopiva mahdollisuus siirtyä luotettavampaan ja edullisempaan tietojenkäsittelyyn, vaihtamalla työasema-arkkitehtuurinsa avoimen lähdekoodin tuottamiin ratkaisuihin , Linux, OpenOffice ja Firefox keihäänkärkinä. Kyseisen ratkaisun kannattavuus todettiin jo vuonna 2003 tehdyssä kaupungin omassa selvityksessä, mutta jo suunniteltu kokeilukin estettiin käsittämättömistä ja perustelemattomista syistä, minkä seurauksena Turku on menettänyt miljoonia euroja tarpeettomina lisenssimaksuina vuodesta 2004 tähän päivään.
Tietotekniikan kehitys on näiden vuosien aikana jatkanut kulkuaan ja ohjelmistot ovat kehittyneet. Valitettavaa on, että Microsoftin tuotteiden luotettavuus ja yhteensopivuus ei näiden vuosien aikana ole kohentunut lainkaan ja niiden turvallisuus on täysin tietoturvaohjelmistojen varassa, jotka vievät tehoja varsinaiselta työltä. Sen sijaa avoimen lähdekoodin ohjelmistot ovat kehittyneet huimasti, ollen täysin ammattimaisella tasolla. Niinpä avoimen lähdekoodin ohjelmistojen käyttöönoton miellyttävänä lisäominaisuutena on niiden toimivuus tämän päivän ominaisuuksin niin uusissa, kuin eilispäivänkin koneissa, mitä kautta voidaan säästää miljoonia työasemien laitteistokuluissa. Sivutuotteena saavutetaan myös parempi yhteensopivuus eurooppalaisiin dokumenttistandardeihin. Tietokantaliittymien tullessa enenevässä määrin selainpohjaisiksi, myös käytettävien, alustariippuvien ohjelmistojen merkitys pienenee. Ammattitaitoiset ohjelmoijat pystyvät ne jäljelle jäävät kyllä kääntämään toiselle arkkitehtuurillekin. Käyttäjien kannalta siirtyminen Linux-maailmaan ei ole sen suurempi askel kuin siirtymä uuteen windowsiin. Ylläpitäjien kannalta työn painopistettä voitaisiin siirtää järjestelmien kehittämiseen, nykyisen järjestelmän korjaukseen painottuvan työn sijaan.
Avoimen lähdekoodin edut on havaittu monissa julkisissa ja kaupallisissakin organisaatioissa. Avoimen lähdekoodin järjestelmiin on siirrytty niin kotimaassa, kuin ulkomailla. Palvelinpuolella Linux lieneekin jo markkinajohtajan asemassa, nimenomaan luotettavuutensa, suorituskykynsä ja skaalautuvuutensa takia. Viimeisin suuri työasematason siirtymä on PSA-yhtymä(Peugeot-Citroen) 12000 työasemallaan. Myös pääministerimme on huomannut asian järkevyyden ja myöntänyt kunniamaininnan "Pääministerin parhaat käytännöt" –kilpailussa vuonna 2006, Noormarkun kunnan koululaitokselle siirtymisestä avoimen lähdekoodin järjestelmiin. Valtionhallinnossakin ollaan, esimerkiksi oikeusministeriössä, siirtymässä avoimen lähdekoodin ratkaisuihin.
Päinvastoin kuin Turun sanomat pääkirjoituksessaan 1.4.2007 väitti, Linuxia ei siis ole Suomessa unohdettu, vaan Linux on luotettavuudellaan vallannut palvelinmarkkinat, jopa mediataloissakin.
Turun kaupungin olisikin siis nyt aika aloittaa suunnittelu avoimen lähdekoodin järjestelmiin siirtymiseksi nyt, jotta se ehditään tehdä hallitusti, ennen vuotta 2010, jolloin nyt käytössä olevien työasemaohjelmistojen tuki loppuu.
Jari J. Lehtinen
wanhempi tietotekniikkakonsultti, Turku