Kirjoittaja Aihe: SSD-levyn toiminta tiedoston päiväyksen muuttuessa  (Luettu 1565 kertaa)

Reksa

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 161
    • Profiili
Minulle on jäänyt epäselväksi muuan seikka SSD-levyn toiminnasta tiedoston päiväyksen ("access time") muuttuessa...

Oletetaan että meillä on Linux-osio jolla on voimassa tuo vanha 'atime'-attribuutti. Jos osiolta luetaan tiedosto joka käyttää vaikkapa neljä 'solua' levyltä, niin mitä käytännössä tapahtuu? Kirjoitetaanko koko tuo tiedosto (neljä solua) uuteen paikkaan levyllä, vai vain se solu jolla ko. tiedoston päiväys sattumoisin sijaitsee? Ja jos jälkimmäinen vaihtoehto on totta, 'vaeltaako' tuo päiväksen sisältävä solu pitkin levyä aina kun se luetaan? Jos taas ensimmäinen,  merkitseekö se sitä että vaikkapa 5GB:n videotiedosto joudutaan kokonaisuudessaan kirjoittamaan uuteen paikkaan aina kun video ladataan katsottavaksi?

nm

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 16282
    • Profiili
Vs: SSD-levyn toiminta tiedoston päiväyksen muuttuessa
« Vastaus #1 : 02.05.23 - klo:14.26 »
Oletetaan että meillä on Linux-osio jolla on voimassa tuo vanha 'atime'-attribuutti. Jos osiolta luetaan tiedosto joka käyttää vaikkapa neljä 'solua' levyltä, niin mitä käytännössä tapahtuu? Kirjoitetaanko koko tuo tiedosto (neljä solua) uuteen paikkaan levyllä, vai vain se solu jolla ko. tiedoston päiväys sattumoisin sijaitsee?

atime:n päivityksessä vain tiedoston inode (index node) päivittyy. Periaatteessa kirjoitettavaa dataa on vain 8 tavua per aikaleima, mutta perinteinen pyörivä kovalevy kirjoittaa 512 tavun tai 4 kt:n sektorin kerralla ja SSD-levyillä sivukoko on vielä isompi.

https://www.sans.org/blog/understanding-ext4-part-2-timestamps/