Kirjoittaja Aihe: Mita tarkoittaa Dash (Gnome-ympäristössä)?  (Luettu 1594 kertaa)

AimoE

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 2714
  • Profiili
Mita tarkoittaa Dash (Gnome-ympäristössä)?
« : 27.11.18 - klo:11.43 »
Dash on sana, jolla on niin paljon merkityksiä että kun yrittää etsiä tiettyä täsmällistä merkitystä tietyssä täsmällisessä kontekstissa, vastaus hukkuu hälyyn. En keksi millä hakusanoilla löytäisin selityksen sille mikä on se Dash jonka voi viedä telakkaan tai paneeliin? Enkä oikein saa selvää siitäkään, mikä on telakan ja paneelin ero?

nm

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 16245
  • Profiili
Vs: Mita tarkoittaa Dash (Gnome-ympäristössä)?
« Vastaus #1 : 27.11.18 - klo:13.52 »
Dash on GNOME 3:n sovellustelakka, joka sijaitsee puhtaassa GNOME Shellissä vain Activities-näkymässä. Ubuntu 18.04:ssä Dash on sijoitettu Ubuntu Dockiin, joka on työpöydällä aina näkyvissä Unityn käynnistimen  tapaan. Muissa jakeluissa saman saa aikaan Dash to Dock -laajennoksella.

Paneelia GNOME Shellissä ei varsinaisesti ole, vaan sen virallinen nimitys on yläpalkki (top bar). Dashin voi yhdistää siihen Dash to Panel -laajennoksella ja siirtää vaikka näytön alareunaan, jolloin lopputulos muistuttaa Windows-tyylistä tehtäväpalkkia: https://extensions.gnome.org/extension/1160/dash-to-panel/

AimoE

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 2714
  • Profiili
Vs: Mita tarkoittaa Dash (Gnome-ympäristössä)?
« Vastaus #2 : 27.11.18 - klo:14.32 »
Kiitos ilmaisuvoimaisen ytimekkäästä selvityksestä.

Selvittelin sillä aikaa mitä "dash" mahtaa tarkoittaa yleiskielessä (siis enkuksi), ja päädyin päättelemään että Gnomen "dash" ei vastaa mitään "dash"-sanan merkityksistä (joista lähimmäksi oikea olisi "a small quantity of anything thrown into or mixed with something else", mikä sekään ei ole kovinkaan lähellä), vaan on lyhenne sanasta "dashboard".

Sanan "dashboard" suomentamisesta kielitohtori sanoo että
Lainaus
Dashboard-sana on hankala suomennettava: sen lisäksi, että se on irtautunut alkuperäisestä merkityksestään (ajoneuvon fyysinen kojetaulu), sen käyttö tietotekniikankin kielessä on hyvin laveaa. Siksi ei pärjätä yhdellä sanalla, vaan suomenkielinen vastine on mietittävä tapauskohtaisesti.
(jne.)

Käsittääkseni Gnomen käsite "Activities overview" sisältää osinaan sekä Unity Dashin toiminnon (hakutoiminto) että Gnome Dashin toiminnon (suosikkisovellukset). Ihan kiva sekasotku, eikä Canonicalin tapa yrittää yksinkertaistaa asioita sekään oikeastaan helpota asiaa.

Tässä vielä muutama peruskäsitteiden esittely:
Introduction to GNOME (help.ubuntu.com)
Introduction to GNOME (help.gnome.org)
Activities, dash, top bar... What are they? (people.gnome.org)
« Viimeksi muokattu: 27.11.18 - klo:14.34 kirjoittanut AimoE »

AimoE

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 2714
  • Profiili
Vs: Mita tarkoittaa Dash (Gnome-ympäristössä)?
« Vastaus #3 : 27.11.18 - klo:15.27 »
Sivulla https://wiki.gnome.org/Projects/GnomeShell oleva linkki
Original shell design page (jota kommentoidaan "contains historical material which may be of interest") johtaa sivulle, jonka sisällysluettelon kohta 6. Components valaisee asiaa lisää.