Kirjoittaja Aihe: 12.04 asennusvaikeuksia [Ratkaistu]  (Luettu 1957 kertaa)

a_3

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 7
  • Profiili
12.04 asennusvaikeuksia [Ratkaistu]
« : 15.06.12 - klo:16.57 »
Päätinpä päivittää 9.10 => 12.04. Tuon päätöksen jälkeen ei ole oikeastaan ollut muuta kuin ongelmia. :) Vastaavia pulmia on ollut maailmalla paljon, ja olenkin jo googlettanut melkein terveyteni pilalle, mutta vaikeudet vain jatkuvat. Siksi päätin nyt yrittää keskittyä varsinaisen ongelman selvittämiseen eikä niinkään hakuammuntana tehtyihin korjausyrityksiin.

Tästä puuhakoneesta vähän speksejä:
- AMD Duron 700 MHz (32-bit)
- Näytönohjurina NVidia GeForce 2 (MX400 muistaakseni)
- Ensimmäisellä osiolla Win XP
- Toisella osiolla oli 9.10, nyt jotain (ehkä 12.04?)
- Lisäksi toinen kovalevy (fyysisesti erillinen siis).

Poltin levykuvan DVD-R:lle ja asennusyritykset tein oletusvalinnalla eli poista vanha Ubuntu ja korvaa 12.04:llä.

Olen ymmärtänyt, että sekä AMD että NVidia ovat olleet näissä vastaavissa ongelmissa monesti mukana. Siitä huolimatta en ole löytänyt toimivaa ratkaisua, enkä nyt enää ihan jokaista poppakonstia viitsisi ihan suin päin kokeilla.

Ensimmäinen asennus kesti hyvän tovin, mutta päättyi virheilmoitukseen, muistinvaraisesti ilmoitus oli jotain "Installation failed - unrecoverable error" tms. Toinen asennusyritys tökkäsi jo melko alussa, ruutu täyttyi erinäisistä virheistä, joita en edes sen kummemmin millään ottanut talteen. Niitä tuli kuitenkin ruudun täydeltä ja tilanne oli hyvin ilmeisesti toivoton.

Tämän jälkeen ei käynnistynyt enää edes XP. Ensin tuli Grub error 17, jonka sain pois (fdisk -l jne) mutta tilalle tuli Grub error 15. Senkin onnistuin hoitelemaan, mutta sitten bootti pysähtyykin ilmoitukseen "error video mode not activated" ja tämä johtaa muistin testaukseen (memtest). Live-cd:llä kone käynnistyy (hitaasti mutta kuitenkin) joten terminaalin avulla olen päässyt asioita tutkimaan.

Jostain tulin sellaiseen tulokseen, että Grub ei toimi tai ole asennettu ollenkaan, joten asentelin sitäkin uudelleen, mutta ei ole ollut siitä apua. Toisaalta ongelma johtuukin ehkä jostain muusta eikä bootloaderiin asti edes päästä? Terminaalista käsin yritin myös asentaa NVidian ajurit, mutta asennus alkoi kestää epäilyttävän kauan. CD-aseman valo paloi yhtenään eikä terminaalilla tapahtunut mitään. Annoin koneen jauhaa arviolta jotain 10-20 min kunnes totesin että ei taida tulla tästäkään valmista. Kokeilin kylmästi boottia, sama lopputulos eli video modesta herjaa.

Tuostakin virheilmoituksesta löytyy googlella juttua, siellä on mm. kopioitu jotain fonttifiluja toiseen paikkaan ja sen jälkeen jouduttu kommentoimaan rivejä pois jostain jne. Tätä en enää alkanut summassa kokeilla, koska vaikutti siltä, että tämä ongelma liittyy lähinnä salattuihin levyihin (encrypted) enkä ainakaan tietoisesti ole tuollaista mistään valinnut.

Nyt loppuu tietotaito joten kyselen täältä apuja. Kuinka ongelman kanssa olisi viisainta edetä? Seuraavat kysymykset ovat päällimmäsisinä:
- Onko Grub kunnossa, ja miten totean sen?
- Onko 12.04 asennus täysin kesken vai onko se kenties periaatteessa asennettu? Jos aloitan live-cd:n kautta uudelleen asennusta, niin sepä kertookin 12.04 nyt olevan asennettu.
- Näytönohjaimen ajurit kuntoon?
- Ehkä Flexnet? Miten voisin todeta onko sillä osuutensa tässä?
- Ongelma levyn poltossa? Polton jälkeen sanoi että homma onnistui, mutta en millään sitä varsinaisesti tarkastanut.

Tähän asti on Ubuntun kanssa sujunut suhteellisen hyvin, ja jo useampaan julkaisuun olen ollut varsin tyytyväinen. Nyt tuli ikävä pieni notkahdus, eihän kehittyneen käyttiksen asennus 2000-luvulla saisi olla näin toivotonta. Aiemmat on menneet heittämällä. :/


Edit: Merkitsen ongelman ratkaistuksi, vaikka varsinaista korjausta itse ongelmaan ei löydettykään. Ratkaisu kuitenkin on ilmeisesti se, että kyseinen Ubuntun versio on liikaa käytetylle raudalle. Toki keskustelua aiheesta voi niin halutessaan jatkaa.
« Viimeksi muokattu: 17.06.12 - klo:11.59 kirjoittanut a_3 »

oobetimer

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 1470
  • Profiili
Vs: 12.04 asennusvaikeuksia
« Vastaus #1 : 15.06.12 - klo:19.21 »
Tästä puuhakoneesta vähän speksejä:
- AMD Duron 700 MHz (32-bit)
- Näytönohjurina NVidia GeForce 2 (MX400 muistaakseni)
- Ensimmäisellä osiolla Win XP
- Toisella osiolla oli 9.10, nyt jotain (ehkä 12.04?)
- Lisäksi toinen kovalevy (fyysisesti erillinen siis).


Tuollaisessa koneessa Unityn käyttö saattaa olla melkoista tervanjuontia ..  :D

Noin realistisesti ajatellen, Ubuntu 10.04 alternate-asennuksena saattaisi onnistua, jos koneessa on riittävästi muistia.

http://releases.ubuntu.com/lucid/

13/2/2009 and friday....

http://debian-fi.dy.fi/

Storck

 • Vieras
Vs: 12.04 asennusvaikeuksia
« Vastaus #2 : 15.06.12 - klo:19.36 »
Kokeile mielummin Xubuntua tai Lubuntua.

Tämän sivun tiedot taitaa olla jo historiaa: http://wiki.ubuntu-fi.org/Laitteistovaatimukset vai onko jollain Unity pyörimässä 300 MHz prossulla?

gedit. ja vielä parempi jos 256 muistilla...
« Viimeksi muokattu: 15.06.12 - klo:19.39 kirjoittanut Storck »

Tomin

 • Palvelimen ylläpitäjä
 • Käyttäjä / moderaattori+
 • Viestejä: 11285
  • Profiili
  • Tomin kotisivut
Vs: 12.04 asennusvaikeuksia
« Vastaus #3 : 15.06.12 - klo:19.40 »
Kokeile mielummin Xubuntua tai Lubuntua.

Tämän sivun tiedot taitaa olla jo historiaa: http://wiki.ubuntu-fi.org/Laitteistovaatimukset vai onko jollain Unity pyörimässä 300 MHz prossulla?

Juu 12.04:lle nuo ovat vanhentuneet. Tarkistin tänään, muista syistä, julkaisumuistiosta, että muistin minimivaatimuskin on 384 megaa, mutta en usko, että sillä saa kovin miellyttävää Unity kokemusta.
Tuolla sivulla kuitenkin lukee:
Lainaus
Alla olevat laitteistovaatimukset pätevät Ubuntun versioon 10.04 LTS.
Tuon voisi varmaan päivittää 12.04 LTS:ää varten ottamalla tiedot jostain virallisemmalta sivulta, mutta viimestäänkin sivustoa uudistettaessa sitten päivittyy nuo tiedot.
Automaattinen allekirjoitus:
Lisäisitkö [RATKAISTU] ketjun ensimmäisen viestin aiheeseen ongelman ratkettua, kiitos.

Storck

 • Vieras
Vs: 12.04 asennusvaikeuksia
« Vastaus #4 : 15.06.12 - klo:19.50 »
Jeps, "Lataa Ubuntu" sivusto kuitenkin tarjoaa vain em kriteereitä laitteistolle joten soppa on valmis.

http://www.ubuntu-fi.org/lataa.html alhaalla laitteistovaatimukset...

Joku innokas voisi lisätä 12.04 vaatimukset koska 10.04 on vielä tuettuna reilu puoli vuotta. 

Illu

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 966
  • Profiili
Vs: 12.04 asennusvaikeuksia
« Vastaus #5 : 15.06.12 - klo:20.32 »
Korjausehdotusta minulla ei ole tarjolla. Kuitenkin kokemuksesta melko tarkkaan samanlaisesta kokoonpanosta voin sanoa, että aika on mennyt ohi tuosta raudasta. Ubuntu ei enää välttämättä ole vaihtoehto pienitehoisten koneiden järjestelmälle. Vaihtoehtoja toki löytyy, mutta ei valtavirrasta. 10.04 voisi tuossa pelata, ainakin NVidian osalta.

a_3

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 7
  • Profiili
Vs: 12.04 asennusvaikeuksia
« Vastaus #6 : 15.06.12 - klo:21.50 »
Kiitokset kommenteistanne. Pääsi unohtumaan varsin tärkeä yksityiskohta eli juuri se muistin määrä tuosta postauksestani. Ei taida muistia olla liikaa itselläkään, jos ei koneessakaan. Laitteessa sitä on 384 Mt joka tosiaankin voi olla aika kireä määrä tähän tarkoitukseen. :)

Katsoin noita laitteistovaatimuksia joskus ennen kuin päätin kokeilla tuota enkä varmaan huomannut tai ajatellutkaan sen tarkemmin onko 12.04 otettu noissa huomioon. Pidin kai itsestään selvänä että nuo vaatimukset sitäkin koskee kun kerran kyseinen julkaisu on jo ulkona.  ::) Olin kyllä henkisesti varautunut pudottamaan silmäkarkin määrää jotta kone toimisi pahasti tökkimättä, mutta taitaa tosiaankin olla parasta jättää suosiolla koko tämä julkaisu uudemmille myllyille. Enkä varsinaisesti Unityä niin hirveästi kaipaakaan, onhan se ihan hyvän näköinen, mutta taitaisi vaatia melkoisesti totuttelua perinteisempiin ympäristöihin tottuneelle. Voi olla, että olisin joka tapauksessa valinnut Classicin (eli sen "tavallisen" version) käyttöön.

Kokeilin asennusta vielä tänään, ja kyllä se selkeästi tökkää sen verran aikaisessa vaiheessa, että ei varmastikaan ole asennus ihan loppusuoralla. Ekalla yrittämällä en vahtinut asennusta kovin tarkkaan, joten oli vaikeampi sanoa kuinka lopussa asennus olisi ollut.

Kokeile mielummin Xubuntua tai Lubuntua.

Tuli tuossa asiaa vatvoessa itsellenikin mieleen, että Xubuntu voisi olla potentiaalinen ratkaisu tässä kohtaa. Ei tuo konevanhus ihan supertykki ehkä ole siihenkään, mutta se kai sentään toimisi ainakin teoriassa. Onhan tuolla masiinalla jo ikää, olisiko peräti täyttänyt jo 10 vuotta.  8) Puhelimessa on tänä päivänä enemmän potkua.  :P