Kirjoittaja Aihe: FLOSS Manuals  (Luettu 6729 kertaa)

Jakke77

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 3933
 • Oulu (Oinaansuo)
  • Profiili
FLOSS Manuals
« : 08.11.10 - klo:16.09 »
mielenkiintoinen projekti

http://fi.flossmanuals.net/

Lainaus
FLOSS Manuals

FLOSS Manuals tarjoaa laadukkaita käyttöohjeita vapaiden ohjelmistojen käyttöä varten. Olemme voittoa tuottamaton säätiö, joka on perustettu Amsterdamissa vuonna 2006. Olemme myös wiki ja vapaan dokumentaation kirjoittajien yhteisö.
Mitä teemme
Vaikka 60% kaikista verkkosivuista toimii vapailla ohjelmilla, miksi vain 1,7% kaikista tietokoneen käyttäjistä on asentanut vapaita ohjelmistoja tietokoneilleen? Vastaus on yksinkertainen. Free Software Foundationin sanoin:
 
"Suurin vapaiden käyttöjärjestelmien ongelma ei ole ohjelmistojen laatu - se on hyvien vapaiden käyttöohjeiden puute."
 
FLOSS Manuals on olemassa tarjotakseen tämän tiedon kaikille, ilmaiseksi.
 
Teemme tämän verkkosivumme kautta. Verkkosivumme on wiki. Wikipediaan tottunut ei ehkä pidä FLOSS Manualsia wikin näköisenä. Se on totta. Kuitenkin, sivusto on itse asiassa wiki, se perustuu TWiki-nimiseen mukavaan ohjelmistoon. Koska olemme wiki, voivat lukijat lisäksi osallistua käyttöohjeiden kirjoittamiseen.
LUE, KIRJOITA, REMIKSAA
FLOSS Manualsissa on kolme perusosaa: LUE, KIRJOITA ja REMIKSAA.

LUE-osassa voi lukea manuaaleja verkossa tai ladata ne PDF-tiedostoina. Olemme laatineet LUE-osaan monta käyttöopasta vapaiden ohjelmistojen käytöstä. Ne on järjestetty ohjelmistokategorioihin.

Jokainen käyttöopas auttaa käyttäjää aloittamaan ohjelman käytön. Yleisesti ottaen käyttöoppaat kattavat seuraavat asiat:   

   1. Mitä ohjelma tekee?
   2. Mitä ohjelma ei tee?
   3. Johdanto ohjelman aihepiiriin
   4. Kuinka ohjelma asennetaan
   5. Kuinka perusasetukset tehdään                             
   6. Käyttöliittymän perusesittely
   7. Ohjelman tärkeimpien piirteiden käyttö kuvattuna askel askeleelta etenevillä ohjeilla
   8. Mistä löydät lisää apua ohjelman käyttöön

KIRJOITA-osassa voi kirjoittaa käyttöohjeita. Tämä on sivun wikiosa. Kirjoittaja joutuu rekisteröitymään käyttäjäksi ja sen jälkeen voi ottaa osaa kirjoitusprosessiin. Rekisteröitymistä vaaditaan, kirjoittaja saa kunniaa tekemistään muutoksista. FLOSS Manualsissa kaikki materiaali on lisensoitu niin, että kuka tahansa voi käyttää sitä mihin tahansa tarkoitukseen. Uskomme, että kirjoittajalle on kuitenkin tärkeää saada kunnia tekemistään muutoksista, joten rekisteröityminen koko nimellä auttaa tässä. 
 
REMIKSAUS-osuus on alue, joka on kehityksen kohteena. REMIKSAUS-osiossa voi tehdä omat käyttöohjeet olemassa olevasta sisällöstä. Kaikki käyttöoppaiden osat on kirjoitettu niin, että ne toimivat itsenäisesti. Näin niitä voi käyttää muissa yhteyksissä. Niinpä olemme kehittäneet työkalut, joilla voi yhdistellä käyttöohjeita omiin tarkoitusperiin sopivalla tavalla.
 
REMIKSAUS-osiossa voi vetää lukuja olemassaolevista käyttöoppaista oman käyttöoppaan mallineelle ja muuttaa niiden nimet ja ulkoasut selaimen kautta. Sen jälkeen voi ladata remiksaatun käyttöoppaan HTML-muodossa (zip tai tar -formaatissa), mikä on hyödyllistä, jos tahtoo laittaa käyttöoppaansa CD:lle tai USB-tikulle tai lukea sen ilman verkkoyhteyttä. Vaihtoehtoisesti voi siirtää remiksatun käyttöoppaan indeksoiduksi PDF-tiedostoksi. Lisäksi voi lisätä remiksatun käyttöoppaan omalle verkkosivulle tai blogiin leikkaamalla ja liimaamalla viisi riviä HTML-koodia.   
U_G_H

Aspire E5-575G V1.27 CPU: Intel i3-6100U (4) @ 2.300GHz GPU: Intel® HD Graphics 520 GPU: NVIDIA GeForce 940MX Samsung SSD 970 EVO Plus 500GB

valtsu68

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 454
 • Aloitteleva peruskäyttäjä
  • Profiili
Vs: FLOSS Manuals
« Vastaus #1 : 08.11.10 - klo:21.12 »
Tuolla on hyviä ohjeita.

Minäkin tuon olin kerran tänne linkittää, mutta se oli jo pariin kertaan mainittu ja vaiettu kuoliaaksi; ei varmaan tahallaan, mutta nuo ohjeet helppoudessaan eivät jätä juurikaan kommentoitavaa.  :D

Hienoja graafisia ohjeita, aloittelijoille sopivia ja vielä usealta eri aihealueelta.

Tomi Toivio

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 9
  • Profiili
  • FLOSS Manuals
Vs: FLOSS Manuals
« Vastaus #2 : 11.07.11 - klo:14.53 »
FLOSS Manualsissa tarvittaisiin kuitenkin oppaille kovasti ylläpitäjiä, koska muuten ne vanhenevat nopeasti ohjelmaversioiden päivittyessä. Ja niitä voisi myös laajentaa, koska osa oppaista on tosi suppeita...  ;D

ubuntunewbie

 • Vieras
Vs: FLOSS Manuals
« Vastaus #3 : 11.07.11 - klo:16.51 »
Ite opettelin käyttämään Windowsin komentoriviä noiden oppaiden avulla. Ennen ei edes tiennyt miten sinne pääsee

FLOSS Manualsissa tarvittaisiin kuitenkin oppaille kovasti ylläpitäjiä, koska muuten ne vanhenevat nopeasti ohjelmaversioiden päivittyessä. Ja niitä voisi myös laajentaa, koska osa oppaista on tosi suppeita...  ;D

Mitä pitää osata että pääsee ylläpitäjäksi tuonne Floss Manualsiin? Englanti varmaan mutta vaaditaanko mitään nettisivuston teko taitoja?

Tomi Toivio

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 9
  • Profiili
  • FLOSS Manuals
Vs: FLOSS Manuals
« Vastaus #4 : 12.07.11 - klo:14.21 »
Mitä pitää osata että pääsee ylläpitäjäksi tuonne Floss Manualsiin? Englanti varmaan mutta vaaditaanko mitään nettisivuston teko taitoja?

Lähinnä siis kyse on suomenkielisen sisällön ylläpitämisestä, eli olisi tarpeen osata suomea. Sinällään sisällön päivittäminen tapahtuu WYSIWYG-editorilla. ;)