Kirjoittaja Aihe: Paras tietojenhävitystapa  (Luettu 10717 kertaa)

Turbineair

  • Vieras
Vs: Paras tietojenhävitystapa
« Vastaus #20 : 15.01.11 - klo:01.16 »
Näinhän tämä käytännössä usein menee. Securitaskin myy 90%:sti pelkkää turvallisuuden tunnetta. Tietysti kohtuu hintaan.

Storck

  • Vieras
Vs: Paras tietojenhävitystapa
« Vastaus #21 : 15.01.11 - klo:01.23 »
Näinhän tämä käytännössä usein menee. Securitaskin myy 90%:sti pelkkää turvallisuuden tunnetta. Tietysti kohtuu hintaan.

Jeps ja Linuxillekin on myynnissä paljon kaupallista virusturvaa. Kysyn vaan MIKSI? (joku kuitenkin ostaa)

ajaaskel

  • Palvelimen ylläpitäjä
  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3401
    • Profiili
Vs: Paras tietojenhävitystapa
« Vastaus #22 : 15.01.11 - klo:14.40 »
On ehkä mielenkiintoista käänteisesti ajatella mikä minua odottaisi jos pitäisi olla agenttina ja tehtäväni olisi ottaa selvää ylikirjoitetun levyn sisällöstä.
Hieman pelkkää MuTua (="Musta tuntuu.."). Taitaa olla levyn sisällön palautusmahdollisudet vaikeutuneet ajan saatossa samalla kun levyjen kapasiteetti on kasvanut  Seagaten ST-506 levyn (1980 ->) jälkeen pyöreästi miljoona kertaiseksi ja tallennustiheys myöskin eli jos ajatellaan erikoiskeinoillakin datan poimimista tuolta (erikseen suunniteltu ja rakennettu lukuelektroniikka jolla voi ajaa esim. karvan trackin vierestä, lukea magneettisuustasoja tarkasti, tms.)  niin tarkaksi menee puuha.   Harvoilla on tämän tyyppisiä välineitä.
Jos minulla olisi maailman parhaat erikoislukuvälineet tuohon ja alkaisin saada bytejä talteen niin työni voisi riippua paljon siitä mitä saan levyhakemistosta talteen.  Tuo levyhakemisto nimittäin kertoo missä kukin tiedostoon liittyvä datan palanen oikeasti sijaitsee.  Tuo ylempänä mainittu 10 % onnistuminen viittaisi että levyhakemiston rakenteen palautus on onnistunut  hyvin.  Oletettavasti en olisi näin onnekas ja mitä tuosta seuraisi ?  
Lasketaanpas hieman:   Jos meillä on vaikka 100 G levy joka on pieni nykyään meillä olisi tuolla 512 B sektoreita liki 200 miljoonaa ja allokointiyksiköitäkin järkyttävä määrä.  Tuosta lienee aika vaikeata lähteä etsimään yhteen kuuluvia palasia ilman vihjeitä.  Pieni vihje voisi olla onko siellä majaillut fat32, ntfs, ext3 vai mikä mutta tuokin voi olla laiha apu muuta kuin hyvin lyhyen ajan käytössä olleelle levylle. En tunne mitä algoritmeja on kehitetty tähän liittyen, oliskohan täällä foorumilla tuota enemmän opiskelleita kertomaan lisää ?

Mitä tuosta jää sitten käteen ?  Jo kertaalleen puhtaaksi/ylikirjoitettu levy on useimmille meistä riittävä, sieltä voi joku saada satunnaista silppua esiin vaivaa näkemällä ja mahdollisuus että sieltä tulisi esiin juuri niitä "suuria salaisuuksia" on sitäkin pienempi.  Jos turvallisuustason pitää olla tuota korkeampi niin mekaaninen tuhoaminen on melko yksinkertaista, pienissä määrissä penkki/pylväsporakone ja isommissa määrin puristin (autokorjaamo- tai särmäyspuristin) --- tuolla data "kompressoituu".

PS:  Tuo "dd" muuten nopeutuu jos käyttää isompaa blokkikokoa joskus jopa 4x nopeammaksi mutta en ole testannut aikoja levyn tyhjennyksessä. Jollain pikkulevyllähän tuon voisi kokeilla.
 
PPS:  Tarve tehdä juurikaan mitään vähenee jos levy on kryptattu (salakirjoitettu) jo alkuaan.
« Viimeksi muokattu: 15.01.11 - klo:14.50 kirjoittanut ajaaskel »
Autamme ilolla ja ilmaiseksi omalla ajallamme.  Ethän vaadi, uhoa tai isottele näin saamasi palvelun johdosta.

Lasse.

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1668
  • Techjunkie.
    • Profiili
    • Liquid Flower Games
Vs: Paras tietojenhävitystapa
« Vastaus #23 : 15.01.11 - klo:14.55 »
Teinpä pieniä testejä muistitikullani eilen. Ei vastaa tavallista kovalevyä välttämättä suoraan, kun erilainen tekniikka mutta mutta...

Pari päivää sitten alustin tikun EXT2 ja sinne dataa entisen FAT:n tilalle. Eilen siten Photorecillä pystyi kaivamaan vanhoja tiedostoja ja myös testdisk onnistui palauttamaan vanhan FAT-osion kokonaan tiedostoineen, tosin en testannut jokaista tiedostoa erikseen toimivuuden kannalta. Jokatapauksessa tämän jälkeen vedin tikun täyteen nollaa dd:llä, tämän jälkeen tikulta ei löytynyt photorecillä eikä testdiskillä kummallakaan yhtään mitään.
Kone 1: Intel Core i5 2500K, 8GB DDR3, nVidia GTX 560 Ti 1GB, 2x1TB & 1x 250GB HDD, Windows 7 & Arch
Kone 2: Lenovo Ideapad Z370 (i5-2410M, 4GB RAM & GeForce 410M) Chakra
Google LG Nexus 4 (ParanoidAndroid)
Linuxia noin vuodesta 2004.

Aliengrey

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 539
    • Profiili
Vs: Paras tietojenhävitystapa
« Vastaus #24 : 15.01.11 - klo:17.06 »
Nyt lähtee säie käsistä kuin haulit piipusta, mutta kun kerran tuli mieleeni niin menköön.

WinToosan puolella tein CCleanerin ja Eraser'in pohjalta 'Roskakorin' valikkoon "Tyhjennä ja Siivoa" vaihtoehdon. Käytännössä toiminto tyhjensi selainten, eri ohjelmien ja k.järjestelmän "turhat historia, temp yms. tiedostot".

Tällä periaatteella myös Ubuntu voisi palvella ymmärrettävästi käyttäjäryhmiä, jotka eivät syystä tai toisesta kykene huolehtimaan monimutkaista ylläpidollista haasteista.

Teesi: Kaikkien on helppo ymmärtää "Roskakori/Tyhjennä" ja "Roskakori/Siivoa tietokone" toiminnot.
Helppoa, loogista, käytännöllistä ja toimivaa. Eikö?

Tarpeellisuuteen en ota enemmälti kantaa!

Bleachbit on vähän samantapainen kun ccleaner. Siinä voi valita mitä haluaa poistaa. Joskus kokeilin ja sain 200 megaa tilaa. Siinä ei tosin kannata laittaa täppää kohtaan joka ylikirjoittaa tyhjän tilan, voi nimittäin mennä terasessa levyssä aika pitkään.

qwertyy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5672
    • Profiili
Vs: Paras tietojenhävitystapa
« Vastaus #25 : 15.01.11 - klo:20.59 »
Vähän aihetta sivuten. Yritin pelastaa tuttavan kiintolevyltä, joka oli melkoisen pahasti vaurioitunut kuvia yms. Aikani kun taistelin, jäädyttelin asemaa, kloonailin yms. ja mm. ddrescue ohjelmalla lorkein tietoa, niin sain jotain aikaiseksikin. Vaan on kyllä pakko todeta, että pitää olla melkoiset perversiot jos haluaa tai oikeastaan viitsii alkaa noukkiin tuhoutunutta tietoa asemilta. Niin järjettömän hidasta touhua ja tuloksena on tosiaan tuhansia tiedostoja ilman päätettä tyyliin 001, 002, 003. Noukkia nyt sitten noista jotain oleellista tietoa. Ajattelin hetken kun jotkin kuvatiedostoformaatit noukittua esiin, että eihän tämä ollut paha hommakaan, vaan väärässä olin. Todella mukavaa alkaa etsiin niitä järkeviä kuvia tietokoneelta, jonka mm. selainvälimuistia ei oltu tyhjennetty varmaan koskaan. Vielä kaiken kruunasi vahvistettu tieto siitä, että pelastettavien kuvien joukossa oli resoluutioltaan piennettyjä tiedostoja, eli tiedostokoon rajaaminenkaan ei oikein älyttömästi pienentänyt tietomäärää kun ei ollut mitään tarkkaa ikkunaa mihin rajata kokoa.

Enivei. Pointti siinä, että jos tuolta olisi pitänyt saada esille jokin tekstitiedosto tai muu pienehkö tiedosto salasanoja tms. arkaluontoisempaa varten, niin olisin onnitellut yrittäjää ja poistunut paikalta. Ai niin ja tietysti kuten maitsin, niin kyseessä oli viallinen kiintolevy, eli törmäsin muutaman kerran seuloessa vielä sellaisiin kuviin, jotka varmaan olisi kuulunut pelastettavien joukkoon jonkin kuvan yksityiskohdan perusteella.

Kuten tuossa jo parikin on maininnut, niin väitän myös, että kukaan normaali ihminen, normaali tietokoneavuilla ei saa mitään järkevää pihalle esim. vain kerrankin dd:llä ylijyrätylle asemalle. Pelkästään poistetut tiedostot on sitten ihan täysin eriasia jos konetta ei ole paljoa käytetty poistamisen jälkeen.

Jos oikeasti on todella huolissaan tiedostoistaan, niin sanoisin että ainoa järkevä suojauskeino on kryptata asema vahvasti heti käyttöönotossa. Saa kokeilla alkaa palautteleen millään kikoilla tietoa.
« Viimeksi muokattu: 15.01.11 - klo:21.01 kirjoittanut qwertyy »

Turbineair

  • Vieras
Vs: Paras tietojenhävitystapa
« Vastaus #26 : 15.01.11 - klo:23.05 »
Omat kokemukseni kovalevyjen palauttamisesta voi ironisesti kiteyttää seuraavasti:

1. Tekevälle sattuu ja tyhmälle varsinkin.
2. Jos 'MBR/Boot sektorien palautus' onnistuu voi huokaista helpotuksesta ja pyyhkäistä kylmän hien otsalta.
3. Jos joutuu turvautumaan 'Tiedostojen palautukseen' niin katumus alkaa puristaa touhutippaa silmäkulmasta.

Eihän tämä ole paras tapa tietojen hävittämiseen, mutta yllättävän tehokas sellaisenaankin nautittuna. Ja mikä parasta: Näihin päätyy kyllä ihan helposti ilman tarkoituksellista 'ylikirjoitustakin'.

Echramath

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 242
    • Profiili
    • http://iki.fi/ech/
Vs: Paras tietojenhävitystapa
« Vastaus #27 : 16.01.11 - klo:12.06 »
chattrin man-sivu toteaa lupaavasti: When a file with the `s' attribute  set  is  deleted,  its  blocks  are zeroed  and  written  back to the disk.  Note: please make sure to read the bugs and limitations section at the end of this document.. Kuulostaa hyvältä, mainitut rajoitukset vain ovat se, ettei normaali ext2 tai ext3 tue sitä mitenkään. Ajatushan olisi tavallaan hyvä, sitten ei tarvitsisi huolehtia, millä menetelmällä arkaluontoiset tiedostot poistetaan, jos tiedostojärjestelmä, joka periaatteessa tietää, missä data sijaitsee, tekisi homman.

Ilman mitään erityistä tukea muistikortithan ovat tietysti tällaisen tiedostojen päällekirjoittamisen suhteen vähän ikäviä, kun ne ihan tahallaan yrittävät kirjoittaa eri paikkaan. Koko median päällekirjoittamiselle tämäkään lähestymistapa ei tietenkään "mahda" mitään. En tosin tiedä, millä sieltäkään mitään ongittua saisi, eivätkö tällaisetkin laitteet yritä ulospäin näyttää n bitin möykyltä, jossa tietystä bitistä saadaan ulos tarkalleen siihen aikanaan kirjoitettu arvo, vaikka sisäisesti ko. bitti vaihtaisikin välillä sijaintia?

 

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Paras tietojenhävitystapa
« Vastaus #28 : 16.01.11 - klo:12.42 »
Voisi ajatella että tässä on useammanlaista juttua:

1.
Jos vain "formatoidaan" ja kirjoitetaan päälle "pari tiedostoa".

Tällöinhän suunnilleen kaikki tiedostot ovat edelleen levyllä ja luettavissa. Mutta kuten edellä on huomatettu tällaisten nimettömien tiedostojen massa voi olla äärimmäisen huono tilanne varsinaiselle käyttäjälle, jonka pitää yrittää näistä saada jotain tolkkua aikaiseksi. Varsinkin jos esim. asiakirjoista on eri versioita, niin tiedostojen ja hakemistojen nimet olisivat elintärkeitä, jotta tästä massasta saa jotakin tolkkua missään järkevässä ajassa (silloin kun tiedostoja on paljon).

Mutta urkintaan tuollainen massa tiedostoja soveltuu hyvin.


2.
Jos on kirjoitettu päälle formatoinnin jälkeen.

Nyt on kyseessä se, että miten hyvin päällekirjoitus on toiminut. "Tavallisella ihmisellä" tuskin on levyllään mitään sellaista, jossa hyvin pieni tiedoston osa, on jotenkin merkittävää tai on turvallisuusriski. Varsinkin kun suurin osa datasta on tässä mielessä täysin merkityksetöntä turvallisuuden kannalta.

Mutta jos ajatellaan vaikkapa pankkia ja sitä, että jostakin levyltä, Ekokemin varastosta, löytyy tiedoston osa, josta on luettavissa: "Matti Meikäläisen tiliote - tilin saldo -100 eur ... jne). Tällainen kun julkaistaan esim. Iltalehden lööpissä kuvana, niin pankin katastrofii on valmis. Eihän tiedon tarvitse oikeasti olla mitenkään merkittävää, eikä tiedon tarvitse muodostaa mitään järkevää kokonaisuutta, mutta jos sieltä löytyy kuva jossa on teksti "Matti Meikäläisen tiliote" - niin kyllähän tästä seuraisi mitä ihmeellisempiä asioita julkisuudessa.

Tässä mielessä, pankki tai muu vastaava käyttäjä, ei voi ottaa minkäänlaista riskiä levyjensä suhteen ja tällöin yksinkertainen päällekirjoitus tuskin riittää.


3.
Täydellinen yksinkertainen päällekirjoitus.

Salapoliisiluokan tarinat ovat olleet sellaisia, että vanhat levyjen magneettikentät ovat vielä löydettävissä levyiltä (ehkäpä lämpökäsittelyllä) ja tällöin päällekirjoitusta edeltävätkin asiat ovat levyltä luettavissa. Näitä laitteita tuskin löytyy Verkkokaupasta tai Biltemasta. Tämä ei koske medioita, jotka eivät perustu magnetismiin (cd/dvd, flash, ssd).

qwertyy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5672
    • Profiili
Vs: Paras tietojenhävitystapa
« Vastaus #29 : 16.01.11 - klo:15.21 »
ot: tuossa kun mainittiin pankki, niin jostain ulkomailtahan oli joku taanoin löytänyt olikohan ihan käteisautomaatin kiintolevyn, josta ei oltu poistettu yhtään mitään. Kaikki tilinumerot ja muut tiedot oli ollut suoraan luettavissa. Taisi olla jenkkilässä ja pankki oli joutunut melkoisiin selvityksiin tietoturva-asioiden käsittelystä. Itseä kyllä jotenkin epäilytti tuo uutinen, koska luulisi nyt pankkien edes salaavan nuo tiedostot jos ei koko asemaa. Tosin jos juttu piti oikeasti paikkansa, niin varmasti syytä käydäkin vähän tietoturva-asioita läpi uudemman kerran :)

Whig

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 333
  • puppu-generaattori
    • Profiili
    • localhost
Vs: Paras tietojenhävitystapa
« Vastaus #30 : 17.01.11 - klo:20.53 »
ot: tuossa kun mainittiin pankki, niin jostain ulkomailtahan oli joku taanoin löytänyt olikohan ihan käteisautomaatin kiintolevyn, josta ei oltu poistettu yhtään mitään. Kaikki tilinumerot ja muut tiedot oli ollut suoraan luettavissa. Taisi olla jenkkilässä ja pankki oli joutunut melkoisiin selvityksiin tietoturva-asioiden käsittelystä. Itseä kyllä jotenkin epäilytti tuo uutinen, koska luulisi nyt pankkien edes salaavan nuo tiedostot jos ei koko asemaa. Tosin jos juttu piti oikeasti paikkansa, niin varmasti syytä käydäkin vähän tietoturva-asioita läpi uudemman kerran :)

Kuullostaa niin hölmöltä (amerikkalaisille sopivalta), että tahtoo kuulla tuosta lisää. Löydätkö mitään lähdettä tuolle?
puppu-generaattorin outputtia
"minä olen kansainvälinen supertähti"

qwertyy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5672
    • Profiili
Vs: Paras tietojenhävitystapa
« Vastaus #31 : 18.01.11 - klo:21.04 »
Kuullostaa niin hölmöltä (amerikkalaisille sopivalta), että tahtoo kuulla tuosta lisää. Löydätkö mitään lähdettä tuolle?
Piti oikein yrittää etsiä ja saattoi olla, että kyseessä olikin tosiaan palvelin mikä oli myyty eBayssä
http://www.thefreelibrary.com/Bank+details+found+on+eBay+computer%3B+Sensitive+data+on+hard+drive.-a0183898881

Ajallisesti tuo taitaisi sopia oleen muistelemani juttu ja taisi tosiaan olla, että tiedot sai käsiinsä jokin tietotekniikan kanssa painiva henkilö. En kyllä muistanut että olisi ollut noin vakava kämmi, että koko palvelin olisi myyty sellaisenaan eteenpäin :)

*edit*
http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/7581540.stm
Tuolla on kyllä samasta juttua ja hiukan uskottavammin, että tiedot olisi ollut jossain varmuuskopioissa. No silti aika kämmi.
« Viimeksi muokattu: 18.01.11 - klo:21.07 kirjoittanut qwertyy »

Whig

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 333
  • puppu-generaattori
    • Profiili
    • localhost
Vs: Paras tietojenhävitystapa
« Vastaus #32 : 18.01.11 - klo:21.18 »
Ajallisesti tuo taitaisi sopia oleen muistelemani juttu ja taisi tosiaan olla, että tiedot sai käsiinsä jokin tietotekniikan kanssa painiva henkilö. En kyllä muistanut että olisi ollut noin vakava kämmi, että koko palvelin olisi myyty sellaisenaan eteenpäin :)

*edit*
http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/7581540.stm
Tuolla on kyllä samasta juttua ja hiukan uskottavammin, että tiedot olisi ollut jossain varmuuskopioissa. No silti aika kämmi.

Kiitän pitää tutkia =)
Tuttua on jo ne n+1:t käytettynä myydyt isot kopiokone+printteri+skanneri vehkeet joiden sisältämää kiitolevyä ei ole vedetty sileäksi ja sieltä saatu palautettua vaikka mitä mutta pitää tutustua tuohonkin.
Melkoinen kämmi tosiaan myydä palvelin eteenpäin vetämättä sitä sileäksi (itse tod.näk. en edes antaisi levyjä mukaan jos palvelimen myisin =) Kiitän linkeistä.
puppu-generaattorin outputtia
"minä olen kansainvälinen supertähti"

JaniAlander

  • Käyttäjä / moderaattori+
  • Viestejä: 3319
    • Profiili
Vs: Paras tietojenhävitystapa
« Vastaus #33 : 20.03.11 - klo:02.35 »
Tämä on vähän kuolleen threadin elvyttelyä, mutta allekirjoittanut osallistui joskus vuosia sitten, pieneen datanhävittelyprojektiin. Eräs datanhävitys/pelastus firmassa töissä ollut seurakaveri toi ampumaradalle parit kovalevyt, ja ohjeisti että paukuttakaa läpi kaikella mahdollisella. Tyyppi ilmoitti kuulemma että haluavat töissä kokeilla saaka näin käsitellyiltä levyiltä irti mitään. No tehtiin työtä käskettyä, ja laskettiin levyistä läpi jokusella puoliautomaatti rynkyllä (5.56Nato ja 7.62x39) parilla 7.62x53R sotilaskiväärillä, ja yhdellä 7.62Nato tarkkuuskiväärillä.

Aika reikäjuustoksihan nuo meni, lähinnä huomasi että pitkää paukkua käytelleet sotilaskiväärit ja tarkkuuskivääri tekivät siistimmät reiät. Kuulemani mukaan niiltä levyiltä ei ollut mitään pelastettavissa. :)
Core i5-9400F 2.9ghz 32GB Ram, Nvidia RTX2060 Kubuntu 22.04-64bit, Windows 10 Pro 64-bit Samsung Series 5, AMD A-6 2.1 GHz 4 Gt Ram, Ubuntu 18.04 64-bit.
Lenovo T60 Core2Duo 2GB Ram Ati Mobility Radeon 128 MB Ubuntu Mate 16.04-64bit
Commodore Amiga 500 1MB Ram.

ajaaskel

  • Palvelimen ylläpitäjä
  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3401
    • Profiili
Vs: Paras tietojenhävitystapa
« Vastaus #34 : 20.03.11 - klo:08.43 »
Hmm... ei pidä kuitenkaan ampua kymppiä = akseli pois tai sen levyn voi saada vielä pyörimään --- vaikka ei tuossa samassa kotelossa.
Autamme ilolla ja ilmaiseksi omalla ajallamme.  Ethän vaadi, uhoa tai isottele näin saamasi palvelun johdosta.

JaniAlander

  • Käyttäjä / moderaattori+
  • Viestejä: 3319
    • Profiili
Vs: Paras tietojenhävitystapa
« Vastaus #35 : 20.03.11 - klo:16.04 »
Kuoresta irronneet metallisirpaleet olivat tehneet vielä lisätuhoa niissä levypakoissa, niissä ei kertakaikkiaan montaa edes silmämääräisesti ehjää kohtaa sisällä ollut.
Core i5-9400F 2.9ghz 32GB Ram, Nvidia RTX2060 Kubuntu 22.04-64bit, Windows 10 Pro 64-bit Samsung Series 5, AMD A-6 2.1 GHz 4 Gt Ram, Ubuntu 18.04 64-bit.
Lenovo T60 Core2Duo 2GB Ram Ati Mobility Radeon 128 MB Ubuntu Mate 16.04-64bit
Commodore Amiga 500 1MB Ram.

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Paras tietojenhävitystapa
« Vastaus #36 : 20.03.11 - klo:16.15 »
Kuoresta irronneet metallisirpaleet olivat tehneet vielä lisätuhoa niissä levypakoissa, niissä ei kertakaikkiaan montaa edes silmämääräisesti ehjää kohtaa sisällä ollut.

No joo, tuo ei oikeastaan ole kovinkaan mielenkiintoinen tieto - tietenkään ei ole luettavissa jos on mekaanisesti täysin hajalla. Taisi olla vain hupiammuntaa. Ehkä tuossa kiinnostaisi vain cal 22:n ja 9 mm:n välinen suorituskykyero  :)

Käsittääkseni helpoin, yksinkertaisin, nopein ja halvin tapa on lyödä rautanaula läpi levystä.

JaniAlander

  • Käyttäjä / moderaattori+
  • Viestejä: 3319
    • Profiili
Vs: Paras tietojenhävitystapa
« Vastaus #37 : 20.03.11 - klo:18.47 »
Ei kokeiltu yhdenkäden aseilla, matkaa oli muistaakseni sata metriä, ja kaikki kapistukset vähintään 5.56 Natoa tai isompaa.
Core i5-9400F 2.9ghz 32GB Ram, Nvidia RTX2060 Kubuntu 22.04-64bit, Windows 10 Pro 64-bit Samsung Series 5, AMD A-6 2.1 GHz 4 Gt Ram, Ubuntu 18.04 64-bit.
Lenovo T60 Core2Duo 2GB Ram Ati Mobility Radeon 128 MB Ubuntu Mate 16.04-64bit
Commodore Amiga 500 1MB Ram.