Mukaan lähti siis Acer TravelMate 8371 Timeline, johon heittelin 64-bittisen Ubuntu Karmic Koala 9.10 Betan. Helpommin se ainakin asentui kuin Vista tähän samaan rakkineeseen.
Minkäslainen tämä Travelmate on rakenteeltaan? Mielestäni Asperine Timelin-mallit hivenen heppoisia.
Erittäin jämäkän tuntuinen ja asiallisen näköinen. Ainakin kansi on magnesiumin ja alumiinin sekoitusta, ja taitaa olla tämä päällinenkin, jollei sitten ole jotain saman oloista muoviseosta. Pohja on muovia. Näppäimistö ei jousta ja kone on kaiken kaikkiaan hyvin vakuuttavan oloinen. Näppäimistö on varsin hyvä, mutta nuo puolikorkeat nuolinäppäimet ärsyttävät. Samoin home&end yms. näppäimet ovat oikealla, joten kirjoittaessa perusasento on ehkä turhan paljon vasemmalla, mutta ei mitään dramaattista. Ainoa selkeä kauneusvihe no tuo Acerin logo näytön alapuolella ja takana sekä tuo kosketuslevyn ympäristö, joka on hieman tönkkö. Täytyy keksiä jotain hillittyä pingviinitarraa tms Acerin logojen tilalle. Kaiken kaikkiaan ei uskoisi, että tämä vehje on Aceri.
Vertailin kaupassa tätä pari kymppiä halvempaan Acer Aspire Timeline 3810 -malliin, ja mielestäni ero oli valtava tämän 8371:n hyväksi. 3810 oli kiiltävä blingbling, ja 3810:stä vastaavaa havitteleville löytyy pian huomattavasti parempi malli Asukselta, eli UL30A, joka jo hetken olikin myynnissä.
Tärkein yksittäinen tekijä 8371:n valinnassa oli itselläni tuo mattapintainen näyttö, mutta myös ei-niin-kiiltävä runkomateriaali on erittäin kiva juttu. Kaikki kiiltävät kannettavat näyttävät hyviltä kuvissa, mutta ovat käytännössä täynnä sormenjälkiä yms. Nimimerkillä kokemusta löytyy mustasta Asus Eee 901:stä.
Suspend&resume toimintaan, akunkestoa hieman lisää, sormenjälkilukija ja wlan on&off oikeasti toimimaan sekä akunlataus nopeaksi, niin tämä alkaa olla varsin täydellinen peli. Tuuletin pitää jonkin verran meteliä, kun verkkovirta on kytketty (vähemmän kuin useimmat käyttämäni kannettavat, mutta häiritsee silti), joten olisi mukava säätää näitä ACPI:n kautta. Vähän olen yrittänytkin, mutta tähän asti tuloksetta.
Toki painoa voisi olla 200-500 grammaa vähemmän, mutta hintaakin olisi sitten helposti tonni lisää. Jos tätä vekotinta vertaa esimerkiksi Applen Macbook airiin, etuna on ainakin selvästi parempi akunkesto, eikä muutama milli lisää paksuutta tunnu missään. Tehoa tuntuu löytyvän yllättävän hyvin, vaikka tässä on Core 2 Solo 3500 1.4 GHz. Esimerkiksi Celeron M 1.6 GHz:lla varustettu kannettavani tuntuu kaikin tavoin paljon hitaammalta kuin tämä, joskin siinä on vielä Jaunty eikä Karmic. Vista tosin oli melkoisen hi-das, mutta tämä lienee enemmän Vistan kuin tämän kannettavan ominaisuus.
Ps. akku latautui viime yönä ilmeisesti aika lailla normaalivauhtia, kun kone oli pois päältä (ainakin se oli kuudessa tunnissa latautunut täysin). Hidas lataus lienee siis jollain tavalla yhteydessä ACPI:n toimintaan.
Pps. akunkesto tuntuu hieman parantuneen. Nyt esimerkiksi olen käyttänyt tätä n. 2,5 tuntia kevyessä käytössä WLAN päällä ja näytön kirkkaus n. 1/3:ssa, ja tämän ilmoittaa, että 3h 15 minuuttia akkua jäljellä (60,7"). Täytyy katsella josko akunkestoa saisi vielä lisää jollain konstilla.
Ppps. 13,3" tuntuu olevan aivan täydellinen kokoluokka kannettavalle: ei liian pieni eikä liian iso. Esim. 9" netbook on vaan turhan pieni pidettäväksi jalkojen päällä: näppäimistön koko on vähän siinä ja tässä (varsinkin ohjelmoinnissa erikoismerkit ovat hankalia) ja näyttö on vaan hieman liian pieni järkevään työskentelyyn. Ohuudesta on myös selkeästi hyötyä, kun näppäimistö on lähempänä pöytätasoa. CD/DVD-asema ovat puolestaan lähinnä muinaishistoriaa, ja niitä tarvitsisi lähinnä eri Windows-versioiden asennukseen, kuten nyt hieman havittelemaani Win XP Pro downgradeen johon tuli 6 cd-levyä tämän 8371:n mukana...
Aito XP voisi olla ihan kätevä dualbootissa silloin kerran vuodessa, kun sattuisi tarvitsemaan jotain Windows-juttua tai pitäisi testata jotain asiakkaalle menevää ohjelmaa aidossa ympäristössä. Samoin nostalgiseen wanhojen Windows-pelien pelaamiseen se on useimmiten Wineä kätevämpi.