Kirjoittaja Aihe: Ratkaistu: Miksi sähköinen henkilövarmenne ei toimi Ubuntussa?  (Luettu 21349 kertaa)

Asmo Koskinen

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 4443
    • Profiili
Lisäys tähän keskusteluun 21.11.2008 Sain LINUX-TUKI..fi kautta ammatti apua ja nyt Hst -kortin avullakäytettävät jutut toimivat hienosti myös täällä Ubuntu puolella..

Saa nähdä loppuuko meillä LTSP-käyttö kuin seinään keskusjohdon määräyksestä. Jää nähtäväksi.

Lainaus 1

"Käyttäjän tunnistaminen. Kuka käyttäjä on ja miten hän sen todistaa? Todistaminen perustuu ainakin siihen, mitä käyttäjä tietää (käyttäjätunnus ja salasana). Tämän lisäksi todistaminen voi perustua sellaiseen varmenteeseen1, joka henkilöllä on mukanaan esimerkiksi USB-muistitikun kaltaisella välineellä. Kirkon jäsentietojärjestelmän yhteydessä tullaan käyttämään tämänkaltaista työntekijän mukana olevaa välinettä ja sen sisältämää varmennetta.2

1 Viestintävirasto määrittelee varmenteen seuraavasti: ”Varmenne on luotettavan kolmannen osapuolen digitaalisesti allekirjoittama todistus siitä, että tietty julkinen avain kuuluu tietylle avaimen käyttäjälle. Julkisen avaimen lisäksi varmenne sisältää myös muita tietoja, kuten henkilön tai organisaation nimen, varmenteen myöntämispäivän, viimeisen voimassaolopäivän tai yksilöllisen sarjanumeron.”

2 Kirkkohallituksen esitys 3/2008 kirkolliskokoukselle kirkkolain 16 luvun muuttamisesta, yksityiskohtaiset perustelut:”Jäsenrekisterin käyttöoikeus olisi aina henkilökohtainen ja käyttäjä tunnistettaisiin ns. vahvasti eli salasanan tai PIN-koodin lisäksi esimerkiksi sähköisen varmenteen sisältävällä sirukortilla.”

Lainaus 2

"Eri tietojärjestelmillä ja eri verkkopalveluilla on erilaisia vaatimuksia käyttöoikeuksien osalta. Esimerkiksi kirkon uutta jäsentietojärjestelmää ei saa eikä voi käyttää lainkaan kotoa käsin eikä muulla kuin seurakunnan hankkimalla ja turvallisena ylläpitämällä mikrolla, vaikka työntekijällä olisikin tiedossaan seurakunnan toimipisteessä ja mikrossa toimiva käyttäjätunnus, salasana ja mukana myös varmenne.2

2 Kirkkohallituksen esitys 3/2008 kirkolliskokoukselle kirkkolain 16 luvun muuttamisesta, yksityiskohtaiset perustelut: ”Tietojärjestelmää saisi käyttää vain sellaisesta seurakunnan tai keskusrekisterin toimi- tai työpisteestä, joka olisi erikseen päätetty tietojärjestelmän käytön toimi- ja työpisteeksi. Käyttö esimerkiksi kotoa olisi kielletty ja käyttö muulla kuin seurakunnan tai keskusrekisterin hankkimalla ja ylläpitämällä päätelaitteella olisi kielletty.”

MEIDÄN KIRKKO TIETOVERKOISSA - Suomen evankelis-luterilaisen kirkon tietohallintostrategia vuosille 2009 - 2012

http://www.evl.fi/tietohallinto/strategia/
http://www.evl.fi/tietohallinto/strategia/mkt.pdf

Ystävällisin terveisin Asmo Koskinen.
« Viimeksi muokattu: 21.11.08 - klo:11.40 kirjoittanut Asmo Koskinen »