Mielestäni tuo etusivulla oleva Linux-Windows vertailu ei ole kovin puoleeton. Ainakin ehdottaisin paria korjausta:
harhaanjohtavasti ubuntu.fi:llä ja ubuntu-fi.org:lla ei ole keskenään (juuri?) mitään tekemistä, joten joudut ehkä esittämän ehdotuksesi sangen väelle. eipä sinänsä, minusta tuo vertailu on typerä ja puolestani sen saisi vaikka poistaa kokonaan. siltikin...
Hinta: Halvimmillaan Vista Home Basic päivityksen saa vähän päälle sadalla eurolla, mutta vertailussa käytettiin vain kalleinta mahdollista versiota.
ehkä päivityksen, mutta tyhjälle koneelle se maksaa yli kaksi sataa. toisaalta ubuntusta saa aina 'täyden version' joten ehkä ajatuksena on siksi ollut vertailla sitä windowsin vastaavaan.
Tuki erikielisille käyttöliittymille: Linuxissa käännökset ovat usein keskeneräisiä, Vistassa harvemmin.
voi olla, enpä tiedä. ehkä tuossa on haluttu painottaa sitä, että linuxin softa on dynaamisesti lokalisoitavissa ja halutun kielen voi valita vaikka ohjelmakohtaisesti. perinteisesti windowsissa suomenkielisen offisen asentaminen englanninkieliseen windowsiin ylikirjoittaa .dll-tiedostoja ja aiheuttaa puolikielisyyttä kautta linjan (ts. office on suomeksi ja yllättäen sanoin osa popup-ikkunoista, riippumatta siitä millä kielellä itse popuppeja näyttävä ohjelma on).
Toimisto-ohjelmisto: Windowsissa ei oletuksena mukana.
check.
Virtuaalitietokone: Miten niin yhden istunnon? Voi sillä ajaa vaikka kymmenen OS:ää samaan aikaan.
en edes jaksa katsoa mistä on kyse.
Ohjelmistopäivitysten hallinta: Kyllä se Windows Update päivittää myös Officen.
juu ja kaikki muut MS:n tuotteet, mutta ei mitään muuta.
Tehokäyttäjän komentotulkki: Powershell poistettu, mutta tulee ilmeisesti SP1:een.
niin ja linuxiin tulee ehkä joskus gnome 4.0 joka on maailman paras, joten senkin voi varmaan laittaa vertailuun?
Laitteistoajureiden saatavuus: Miten niin "vain" Vista-ajurit? Mitä muita sen tulisi edes hyväksyä? Toisekseen kyllä Vistalle voi XP-ajureitakin asentaa manuaalisesti.
kai tuossa on kyseessä se, että vanhaa rautaa ei juurikaan tueta, ellei valmistaja päätä erikseen alkaa sitä tukemaan. windowsissa on matkan varrella pudotettu tukea eri laitteille ja valmistajia ei ole vanhojen laitteiden tuki enää kiinnostanut. esim. oman skannerini tuki loppui windows-puolella XP-siirtymässä, mutta (uusimmassa) linuxissa se toimii edelleen erinomaisesti.
Prosessorivaatimus: Ei 1000Mhz, vaan 800Mhz.
niinkö? nopea googletus paljasti ainakin
tämän sivun. toisaalta jos tuo 800MHz on minimun hardware requirement, nin ainakin
tämän perusteella en usko, että kenenkään kannattaa mennä minimumin mukaan...
Tuohon voisi myös lisätä:
Linuxin voi ajaa myös levyltä asentamatta (ja asentaa suoraan työpöydältä), toisin kuin Vistaa.
kyllä minusta windowsistakin pystyi tekemään live-levyjä. en mene kyllä nyt takuuseen.
Vistaan on tarkoitus julkaista tänä vuonna SP1, mutta Linuxia päivitetään puolen vuoden välein (beta-versio saatavilla jo ennen).
linuxia ei päivitetä puolen vuoden välein. ubuntusta tulee uusi release puolen vuoden välein koska suurimmista työpöytäympäristöistäkin tulee, kaikki muut komponentit mukaanlukien linux (==kerneli) päivittyvät täysin omaa tahtiaan. joku muu distro puolestaan päivittyy täysin eri tahtiin kuin ubuntu.
lisäksi myös ubuntun ydinkomponentteihin voi tulla myös toiminnallisuuspäivityksiä kesken syklin backportsin ja updatesin kautta.
Vaikka tämä kuulostaakin vähän tältä, en ole sen enempää Vista- kuin Linuxfanikaan. Haluan vain korostaa puolueettomuutta tuollaisissa vertailutaulukoissa. Muuten jokainen tuotteen "omistaja" saa kehua tuotettaan maasta taivaisiin omilla sivuillaan.
kerotaan nyt vielä kerran, että minusta tuollaiset vertailut ovat typeriä, mutta miten niin "Muuten jokainen tuotteen "omistaja" saa kehua tuotettaan maasta taivaisiin omilla sivuillaan. "? microsofthan tuon koko trendin on aloittanut ja on nykyään varmasti suurin FUDin levittäjä, apple tekee ihan samaa (eikä se tietenkään tarkoita, että niitä pitäisi matkia ja mennä mukaan tuohon kuran heittämiseen).