Kirjoittaja Aihe: [RATKENNUT] Käynnistyslohkon katoaminen (?) Ubuntu 10.04 / Windows XP  (Luettu 3290 kertaa)

NimimErkki

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 84
    • Profiili
Tapahtui seuraavanlaiset vaiheet asennettaessa Ubuntu 10.04:ää läppärille, jolla entuudestaan Windows XP:

  • Tehtiin CD:ltä Ubuntu-asennus XP:n rinnalle. Ainoan kovalevyn osiointi tehtiin asennusohjelman ehdottamalla tavalla (=automaattisesti). XP:lle jäi tilaa n. 40 GB, Ubuntu otti n. 25 GB. Asennus sujui ongelmitta.
  • Asennuksen jälkeen käyttelin Ubuntua jonkin aikaa, Synaptic teki päivitykset ym. Kone käynnistettiinkin muutamaan kertaan, käynnistysvalikko ilmestyi niinkuin pitikin ja kaikki toimi normaalisti.
  • Lopuksi testasin vielä, että myös XP toimii normaalisti. Ensi kertaa XP:tä käynnistäessäni chkdsk halusi tarkistaa levyn, minkä sallin. Ei virheitä. Tämän jälkeen uudelleenkäynnistys (meni vahingossa ensin Ubuntuun, kun en ollut koneen ääressä vaihtamassa oletusvalintaa, joten manuaalinen uusi käynnistys ja valikosta XP). Kaikki edelleen normaalia.
  • XP käynnistyi normaalin tuntuisesti. Käynnistyksen jälkeen ruudulla oli ilmoitus tyyliin "Asennettujen laitteiden takia Windows on käynnistettävä uudelleen" tms. (en hoksannut kirjoittaa tuota tekstiä muistiin, mistäs sitä olisi arvannut...). Valitsin "Käynnistä uudelleen nyt".

Tämän jälkeen käynnistyksessä saan seuraavan virheilmoituksen:

Koodia: [Valitse]
no module name found
Aborted. Press any key to exit.

"Any Keytä" painettuani saan toisenlaisen virheilmoituksen:

Koodia: [Valitse]
Non-System disk or disk error
replace and strike any key when ready

Näppäintä painamalla nämä kaksi virheilmoitusta vuorottelevat ruudulla. Kun panen Ubuntun asennus-CD:n levyasemaan ja teen KOVAN bootin virtakytkimestä, pääsen ongelmitta Ubuntun esittelytoimintoon (jota nytkin parhaillaan käytän). Levyn osiointi näyttäisi Disk Utilityllä katsottuna ihan järkevältä ja tiedostojärjestelmät näyttäisivät myös olevan kunnossa (= sekä Ubuntu- että Windows-kansiot ja -tiedostot näkyvät ja aukeavat normaalisti).

Ilmeisesti siis XP söi GRUB:in kuin punkkari mummon bussilipun, vai mitä tässä nyt tapahtui? Apua kaivataan kuitenkin, mielellään selkokielistä, sillä en ole mikään Linux-spesialisti. (Siksi myös avasin tästä uuden ketjun, mikään olemassaolevista kun ei tuntunut sopivan täsmälleen tähän tapaukseen enkä halua lähteä sormeilemaan käynnistyslohkoja ilman kunnon ohjeita.)

Kone on HP Compaq nx7300, 1 GB RAM, 80 GB HD. Ubuntu-asennus tapahtui 10.04 CD:ltä, jota on aikaisemmin käytetty ongelmitta vastaavaan asennukseen pöytäkoneelle (tosin pöytäkoneella oli fyysisesti kaksi levyä, joten XP-levyn osiointiin ei kajottu).
« Viimeksi muokattu: 09.12.10 - klo:22.20 kirjoittanut NimimErkki »

oobetimer

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1470
    • Profiili
Ilmeisesti jonkinlainen terminaatio on iskenyt käynnistyslohkoon..  ::)

http://support.microsoft.com/kb/812492

http://www.computerhope.com/issues/ch000465.htm
13/2/2009 and friday....

http://debian-fi.dy.fi/

NimimErkki

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 84
    • Profiili
Kiitos kommentista. Kun en parempaakaan keksinyt, yritin GRUBin asentamista uudelleen tältä palstalta löytämieni ohjeiden avulla. Ohjeet eivät kaikilta osin tunnu toimivan (esim. CD:ltä käynnistettynä, terminaaliin kirjoitettu grub-komento antaa vain virheilmoituksen tuntemattomasta komennosta), mutta lopputuloksena pääsin kuitenkin tilanteeseen, jossa käynnistyksen jälkeen ruudulle tulee GRUBin komentokehote. No siitä en sitten osannutkaan jatkaa, joten päädyin asentamaan Ubuntun uudelleen.

Uudelleenasennus sujui kuten edelliselläkin kerralla, ja taas tuli aloitusvalikkoon näkyviin myös Windows XP. Ja kuten viimeksikin, ensikäynti Windowsissa aiheutti "laitteen asennuksen", joka vaati uudelleenkäynnistystä - jonka jälkeen entinen tilanne, eli ei käynnisty. Toisin sanoen, ensimmäisessä viestissäni kerrottu tapahtumaketju oli toistettavissa. Nyt jo viisastuneena asensin Ubuntun vielä kerran uudelleen, enkä enää ole avannut Windowsia. Joskus sekin on kuitenkin tehtävä.

Summa summarum, ongelman aiheuttaja näyttäisi siis olevan Windows XP, joka Ubuntu-asennuksen jälkeen tekee käynnistyslohkolle "jotain". Sen ongelman selvittely ei kuulu tämän palstan aihepiiriin, joten jatkan sitä toisaalla.

Se, mitä tältä Ubuntupalstalta ja -wikiltä toivoisin, olisi yleistajuinen mutta silti riittävän tarkka selostus GRUBista, sen toiminnasta, tiedostojen sijainnista, konfiguroinnista ja komentokielestä. Nyt tietoa on hajallaan siellä täällä eikä se kaikki taida olla ihan ajan tasallakaan. Muutenkin olisi hyvä, jos pelkkien "tee näin" [koodia] -tyylisten vastausten sijasta oikeasti selitettäisiin, mikä on vialla ja mitä neuvotut komennot tekevät. (Tämä siis ihan yleisesti kaikkia aloittelijoiden ja miksei edistyneempienkin kysymyksiä koskien.)
« Viimeksi muokattu: 07.12.10 - klo:10.31 kirjoittanut NimimErkki »

Tomin

  • Palvelimen ylläpitäjä
  • Käyttäjä / moderaattori+
  • Viestejä: 11481
    • Profiili
    • Tomin kotisivut
Tuo on ihan oikea ongelma ja todennäköisesti koneen valmistajan (OEM) ohjelman tuotosta. Eli jokin Windowsissa käynnistyvä ohjelma muokkaa tietojaan käynnistyslohkoon (MBR), mikä sotkee GRUBin toiminnan, mutta onnistuisi Windowsin käynnistyslataajalla. Tuon voi ratkaista poistamalla ko. ohjelman (pitäisi selvittää mikä se on) tai käyttämällä Windowsin käynnistyslataajaa (tästä lienee jollain muulla enemmän ohjeita annettavaksi).

Sen Grubin voi asentaa itsekin uudelleen: http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=25361.0 (kts. se Helpompi grubin asennus)

Tästä ongelmasta on ollut täällä ennenkin puhetta.
Automaattinen allekirjoitus:
Lisäisitkö [RATKAISTU] ketjun ensimmäisen viestin aiheeseen ongelman ratkettua, kiitos.

peran

  • Vieras
Jos koneessa on useampia kiintolevyjä, voi asennusautomagiikka jossain tapauksissa tehdä Grubin väärälle kiintolevylle, jolloin käynnistäminen ei onnistu.

Sen testaamiseen käy SATA-kaapelien vaihtaminen keskenään emolevyssä tai kiintolevyissä tai BIOSissa käynnistyvän levyn uudelleen määrittäminen.

Edit - Tuore kokemus kaverin Atom-laudalla kahdella kiintiksellä.

NimimErkki

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 84
    • Profiili
No niin, tällekin ongelmalle löytyi ratkaisu, joka kerrottakoon tässä tiedoksi mahdollisille kohtalotovereille.

Käynnistin Windowsin virheenkorjaustilaan ja aloin sitten lisäillä palveluita ja käynnistettäviä ohjelmia. Aina joka muutoksen jälkeen kaksi buuttausta (kaksi sen takia, että käynnistyslohkon korruptoituminen tapahtui Windowsin käynnistymisen yhteydessä, joten ensimmäinen käynnistys "syyllisen" lataamisen jälkeen sujuu tietenkin normaalisti ja käynnistyslohkon vioittuminen ilmenee vasta seuraavassa buutissa - vastaavasti käynnistyslohko on "pilalla" vielä seuraavassa käynnistyksessä senkin jälkeen, kun vian aiheuttaja on poistettu). Hauskaa illankulua sinänsä, kun ladattavia palveluita ja ohjelmia on arviolta satakunta. Aika monta kertaa piti myös GRUB asentaa uusiksi, ennenkuin syyllinen ja korjaava toimenpide lopulta löytyivät.

Syntipukiksi osoittautui PC Angel -niminen varmuuskopiointia harrastava "palvelu", joka tulee ilmeisesti HP:n koneiden mukana asennettuna vakiovarusteena. Pienen guugletuksen perusteella kyseessä näyttää olevan varsinainen musta enkeli, josta eroon pääseminen ei olekaan ihan helppoa. Toimiva, jos kohta ei tyylikäs ratkaisu oli leikata enkelin siivet nimeämällä hakemistossa Windows/SMINST asusteleva tiedosto PCAngel.exe uudelleen eri nimiseksi.

Kiitos kaikille vinkkejä antaneille. Sitä GRUB-ohjetta voisi harkita. Minullekin selvisi vasta monen mutkan kautta, että täällä Linux-maailmassa versionumerotkin pyöristetään kokonaisluvuiksi. Muutaman turhan työvaiheen olisin säästänyt siinäkin, jos olisin heti tiennyt, että GRUB 1.98 onkin GRUB2.  ???
« Viimeksi muokattu: 09.12.10 - klo:23.08 kirjoittanut NimimErkki »