Kirjoittaja Aihe: OHJEITA TÄLLÄ ALUEELLA KYSYMYKSIIN VASTAILEVILLE  (Luettu 78808 kertaa)

Timo Jyrinki

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 1260
    • Profiili
    • kotisivu
Ohjeita aloittelijoiden alueella viesteihin vastaajille

Keskustelu tästä ohjeesta omassa ketjussaan

0. Muista: Ubuntu on Linux ihmisille, ei Linux vain nörteille!

1. Vältä teknojargonia ja lyhenteitä. Kirjoita ohjeet yksinkertaisella kielellä jotta kokematonkin käyttäjä ymmärtää missä mennään. Pyri kirjoittamaan ohjeet mieluiten Ubuntun mukana tulevia graafisia ohjelmia käyttäen (vaikka itse käyttäisitkin aina päätettä kaikkeen - esim. deb-ohjelmapakettien asentaminen, ohjelmalähteiden muuttaminen ja verkkoasetukset hoituvat myös graafisin työkaluin!), tai komennon-muutaman ohjeita päätteeseen selittäen mitä ohjeita noudattamalla tapahtuu.

2. Tekstipohjaiset editorit voivat olla aika vaikeita jos kukaan ei neuvo mitä pitää painaa. Jos järjestelmätekstitiedostoja pitää muokata, opasta sekin graafisin työkaluin, esim. "ALT-F2" (Suorita sovellus) ja gksudo gedit <tiedosto> (tai Kubuntussa esim. kdesu kate). Nanokin voi olla paha rasti kokemattomalle.

3. Vältä ylimääräisten ohjelmalähteiden käyttöönottoa. . Suljetutkin ohjelmat mieluiten Ubuntun omista näitä varten olevista lähteistä (restricted, multiverse). Takaisinsovituksista (backports, Järjestelmä -> Ylläpito -> Ohjelmalähteet -> Päivitykset) jos vaikuttaa siltä että käyttäjä ehdottomasti haluaa uudemman version jostain ohjelmasta, mutta ei niin että "asenna kaikki uusimmat ohjelmat täältä". Emmehän halua että kokematon käyttäjä sekoittaa järjestelmänsä ja sitten saa huonoja kokemuksia.

5. Älä yliohjeista!. Esim. käyttörajoitettujen tiedostomuotojen tuki ei välttämättä edellytä pakettien asentamista käsin, vaan esim. Ubuntu 7.04:stä lähtien asentuu yksinkertaisesti esim. mp3-tiedoston avaamalla: Ubuntu ehdottaa itse sopivien koodekkien asentamista. Ainoastaan esim. DVD-tukea varten pitää ohjeistaa varsinaisesti joidenkin pakettien asennusta, mutta kyseinenkin ohje löytyy Ubuntun omasta ohjekeskuksesta Järjestelmä -> Ohjeet ja tuki. w32codecs on sekä laiton että nykyään lähes tarpeeton.

6. Pyri opastamaan ohjelmien käyttöön valikkopolkuja pitkin, eli esim. jos päätettä on pakko käyttää, älä opasta 'käynnistä terminaali' tai 'käynnistä konsoli' vaan Ubuntun omaa termistöä käyttäen Sovellukset -> Apuohjelmat -> Pääte

7. Kommentoi, älä poista! Asetustiedostoista on parempi kommentoida rivejä kuin poistaa (kommentointi tapahtuu siis lisäämällä # -merkki rivin alkuun). Näin palaaminen edelliseen tilaan on helpompaa..

8. Harkitse! Jos sinulla ei ole kysymykseen rakentavaa sanottavaa, voi olla parempi jättää se sanomatta. Ainakin lukaise tekstisi uudelleen, jottet provosoisi.

Keskustelu tästä ohjeesta omassa ketjussaan
« Viimeksi muokattu: 15.10.09 - klo:15.30 kirjoittanut Risto H. Kurppa »

Jones

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 12
    • Profiili
PäKunhan ymmärtää mitä tekee
« Vastaus #1 : 13.04.06 - klo:00.14 »
Hienoa, että tuli aloittelijoiden palsta! Kun aloitin, sitä ei ollut. Ohjeita kyllä sai, mutta puoliakaan ei välttämättä ymmärtänyt, ihan siksi, että oli paljon uusia termejä, joista ei ollut hajuakaan.

Minusta tuo päätteen? emulaattorin? mikä nyt olikaan, käytön opettelu ei ole huono asia, sehän on kai yksi Linuxin kantavia tekijöitä. Minua se ainakin kiinnosti. Mutta lopulta minusta on ihan sama saanko ohjeita käyttää komentoja vai graafisia ohjelmia. Voihan tehdä vaikka ohjeet molemmista?

Tärkeintä ohjeissa olisi, että:
- Ne on palikankieliset, eli kädestä pitäen joka hiiren klikkauksen opastavat
- Niissä myös selitetään mitä ollaan tekemässä; ei vain muuteta repoja, vaan kerrotaan tietokoneelle mistä se käy päivitystiedot hakemassa, se tehdään niin että 1. plaa plaa, 2. plaa plaa
Tällöin on mahdollisuus oppia jotakin sen sijaan, että vaan kopioi jonkun komennon ja lyö sen omaan koneeseensa, jos ymmärtää minne. Eikä sitten ehkä tarvitse samaa asiaa kysyä montaa kertaa ainakaan saman tyypin.

Luulen, että näin tarkkojen ohjeiden tekeminen joka kysyjälle erikseen on aika turhauttavaa, siksi tänne ehkä kannattaisi tehdä palikankieliset Howto ohjeet ihan perusasioista, kuten komentotulkin? käytöstä, päivitysten tekemisestä, ohjelmien astentamisesta, verkkoasetusten tekemisestä jne. Ensimmäisellä ohjeen kirjoittajalla on iso duuni, mutta sen jälkeen voi aina viitata jo kirjoitettuun ohjeeseen. Koska ne on palikan kielellä, palikka ymmärtää niitä.

Kaikkein ärsyttävintä on, ettei:
- ymmärrä saamiaan ohjeita yhtään, ei tiedä mistä nyt ohjeen lukemisen jälkeen pitäisi klikata tai mitä nappeja painaa!
- ohjeessa viitataan johonkin aiemmin kirjoitettuun ohjeeseen, josta ymmärtää vielä vähemmän
Silloin kyllästyy, ja palaa takaisin tuttuun ja turvalliseen Wintoosaan! Linuxin käyttö ei ehkä ole vaikeaa, vaan sitä varten tehdyt ohjeet, koska niitä tekevät Pro:t toisilleen ammattisalangia käyttäen!

Tässä tällaisen kiinnostuneen aloittelijan kommentit. Lopuksi on vielä todettava, että on hienoa, että Ubuntun ympärillä pyörii tällaisia tyyppejä, jotka foorumilla jaksavat vastata kerta toisensa jälkeen palikoiden (kuten minä) kysymyksiin, jotka vain haluaa saada kaiken ilmaiseksi eikä pysty itse antamaan mitään takaisin. Kiitos teille kaikille!

(En kyllä vielä tutustunut tähän aloittelijan palstaan tätä ketjua pidemmälle, joten en tiedä mitä ja miten jo on tehty, mutta olin nyt vaan niin innokas antamaan jumalaisen mielipiteeni teidän kaikkien käyttöön!   )
ABIT KT7A version 1.2
   VIA KT133A /VIA 686B
   BIOS: kt77n, release date31.1.2002
AMD 1Gb /266 Thunderbird
256 Mt SDRAM PC133
Gainward Gardex GeForce2MX400 64mb TV-OUT
   Ajuri:  nvidia-glx
MAXTOR 40 Gb ATA100