Minulla on ollut jo vuosia Debian miniläppärissä autotallikoneena. Debian toimii mainiosti 32 bittisenä ja on hyvin vakaa ja suomikin taipuu ainakin lähes kaikessa. Asennusohjelma on myös suomeksi. Työpöytäympäristö valitaan vaihtoehdoista asennuksen aikana. Päivitykset valuvat edelleen ihan hyvin. Tosin, sovelluksista ihan kaikki eivät enää ole ylläpidettyjä 32 bittisinä ja vanhenevat, toimivat silti.
Vanhan Asus Eee-pc miniläppärin akku on jo ½tunnin akku ja sarana lonksuu, mutta moottoridiagnostiikkaohjelma toimii. On siinä oskilloskooppiohjelmakin, mainio Xoscope, juurikin Synapticilla asennettu. Se käyttää läppärin omaa äänikorttia, eikä siis kykene muuhun kuin äänitaajuuksiin, mutta spesiaalitarpeeseeni se riittääkin, isompiin tarpeisiin etsitään isompaa skooppia. Xoscope tarvitsee vain mittapäät. Ne pitää itse valmistaa stereo äänijohdosta tinailemalla iso sarjavastus ja pieni rinnakkaisvastus ja niiden suhde sopivaksi tarkoitukseen. Myös jokin pieni referenssijännitelähde, paristo - zener - vastusketju, tarvitaan jänniteskaalausta varten. Eee-pc on vanhanaikainen ja siksi siinä on vielä mikrofoniliitin kaksikanavainen stereo, saa kaksi kanavaa Xoscooppiin. Se myöskin syö 12V sähköä, vaikka kentällä autosta tai moottoripyörästä. Siksi en ole sitä vielä heittänyt pois.
Jos vanhan läppärin keskusmuisti on 1Gt ja ssd-levy 4+16 Gt siitä seuraa rajoituksia. Kannattaa penkoa romukopasta, jos löytyisi isompi muistikampa. Debian mahtuu kyllä mainiosti ja mahtuu myös kääntämään kylkeään kernelpäivityksessä, mutta turhat kernelit pitää siivota pois päätteestä käskemällä. Mitään raskaampaa on turha yrittää pyörittää, esim. Firefox-esr kyllä 32 bittisessäkin toimii, mutta kyllä on tahmea, vain "hätätilakäyttöön" se juuri ja juuri käy. Muutkaan webselaimet eivät ole sen parempia, se ehkä johtuu siitä, että aina on jokin liikkuvaa kuvaa tuottava ruutu. Siihen se sitten jää odottelemaan ja jumittuu, jos ei ole tarpeeksi iso swap.
P.S. Debianille en ole löytänyt mitään graafista helppokäyttöistä lajiteltua repositoria Ubuntun tyyliin (yksi Ubuntun hyviä puolia) joten Synapticilla on haastavaa selata kaikki yli 50 000 pakettia etsiäkseen jotain tapeellista juuri sopivaa sovellusta, jos ei tiedä sen kutsumanimeä. Ubuntusta lunttaaminenkaan ei aina auta kun sovellusten nimet on suomennettu, täytyy penkoa jostain se alkuperäinen nimi. Snap-kauppaa en oe kokeillut Debianissa.