IRC on historiaa.
No ei se täysin historian menneille kirjoitetuile lehdille ole toistaiseksi edes 2020 vuonna vielä vaipunut, kun on vielä olemassa verkon käyttäjiä, jotka siellä keskustelee ja niitä kanavia joku vielä ylläpitää. Onhan tälläkin yhteisöllä tuo #ubuntufi -kanava Freenode-IRC-palvelimella.
On totta, täytyy kai myöntää, että kultavuodet on auttamatta takanapäin. Joskus 1990-luvun loppupuolella toi IRC oli suosionsa huipulla ainakin Suomessa, niinkuin koko teknologia-ala, kokonaan uusi pörssi-ala, ja kokeneetkin sijoittajat puhuivat ja uskoivat loputtomaan kasvuun. Oli se hullua aikaa, jälkeenpäin pohtinut sitä, vaikka itselläni ei ollut silloin taloudellisia resursseja hyötyä siitä nousubuumista.
Noita IRC-Gallerian kaltaisia sosiaalisia yhteisöjä oli Suomessa muitakin ennen Facebookin laajentumista suomalaisille käyttäjille, esimerkiksi kotimainen koulukaverit.com sitäkään taida ketään enää käyttää, ko kaikki hypettää Facebookkia.
En tiedä, miksi esim. Koulukaveri.com ei laajentunut mitenkään räjähdysmäisesti, Zukenberg tajusi hyvällä tavalla käyttäjämäärän lissämisstrategian ton Facebookin osalta, ko sehän laajentusi noista ketjukirje- ja pyramidipeleistä tutulla systeemillä kun ihmiset lähetteli kavereilleen niitä sähköpostikutsuja.
Jos poissulkee pyramidihuijaukset ja muut ketjukirjeet, reaalimaailmassa jos ajattelee, että tuntee esimerksi 2-4 vaikutusvaltaista ihmistä, niin teoriassa on mahdollista, jos lopulta tutustuu taas näiden tuntemiin 2:een ihmiseen, niin aika pian tuntee kaikki maailman merkityksellisimmät tai vaikutusvaltaisimmat ihmiset, kai nyt kaikki tämän palstan tietojenkäsittelyä harjoittavat on joskus tarkastellut kahden potensseja? Mutta käytännössä tuo on vain teoriassa, kun sosiaaliset tekijät tulee rajoitteeksi tuohon vastaan käytännön tasolla.
Täytyy kai alkaa pikkuhiljaa luopumaan kultaisen nettiajan teinivuosien rällästyksen jälkeen villissä lännssä siihen, että verkkoa valvotaan nykyään aivan eri tasolla, ja nykyisin on jo olemassa jonkinlaista lainsäädäntöäkin verkkokäyttäytymisen osalta, ja niinkuin kaikki muukin tässä maailmassa, kehitys on koko ajan aktiivisena käynnissä.
Toisaalta jos ajattelee, keskusteleeko kaverin kanssa Facebookin Messengerissä, tai IRC:ssä, tai oman pienen kaveriharrastajaporukan kanssa, niin kyllä IRC on järkevämpi, vaikka joku voi tallentaa sen keskustelun logitiedoston ja pistää sen jakoon, ja sekin käy oikeudenkäynnissä varmaan todistusaineistona, jos sikseen tulee. Facebook on siinä mielessä järkyttävä, niinkuin sama se on noissa Twitterissä ja muissa Yhdysvaltalaisissa teknologia-some-jäteissä ja hakukoneessa, että niiden täytyy lain mukaan säilyttää koko käyttäjän historia arkistossa ja jo pitkään käyttäjä on voinut tilata omat tietonsa tarkasteltavaksi sieltä palvelusta.
Toisaalta lainsäädäntö tarjoaa kääntöpuolena sen jo vuonna 2020, että käyttäjällä on oikeus tulla unohdetuksi, ei asia nyt kovin pitkään niin ole ollut, mutta jos ajattelee, että päivätyön puolesta tekee jotain julkisen ammatin omaavaa toimintaa harjoittaa, niin ei ole yleisen edun mukaista, että lähtisi itsestään mitään tietoa pimittämään, esimerkiksi jos toimii julkishallinnossa, tai näyttelijänä tai muusikkona tai jossain muussa vastaavassa julkisessa ammatissa, esimerkiksi noissa ammateissa kaikki toiminta periaatteessa julkista riistaa.