Gogin sivulla on luettelo vaadittavista kirjastoista, jotka kopioin suoraan päätteeseen ja yritin asentaa käskyllä sudo apt-get install. Suurin osa oli jo ennestään asennettuna. Ei asenna mitään, vaan ilmoittaa:
E: Pakettia libjson-c2:i386 ei löydy
E: Pakettia libjson0:i386 ei löydy
Eli jälleen ihmettelen, mistä nämä tiedostot olisi tarkoitus onkia esille? Miksi niitä ei löydy?
Paketin ja kirjaston nimi on muuttunut. Se on libjson-c3 Ubuntu 16.10:ssä ja uudemmissa, eikä vanhaa yhteensopivuuspakettia libjson0 ole enää lainkaan tarjolla. Periaatteessa ei ole mitään taetta, että peli pystyisi käyttämään uudempaa versiota, mutta ilmeisesti joillain se kuitenkin on toiminut ongelmitta. Täällä pari ratkaisuvaihtoehtoa:
https://www.gog.com/forum/planescape_torment_enhanced_edition/error_loading_shared_libraries_libjsonso0/page1Voi myös olla, ettei Baldur's Gate edes käytä noita kirjastoja, jolloin kannattaa ensin ratkaista tuo jälkimmäinen openal-ongelma ja palata libjsoniin vasta, jos ohjelma alkaa herjata siitä.
Kun yritän ajaa päätteessä start.sh tiedostoa (kuten GOGin ohjeessa neuvotaan), saan ilmoituksen:
Running Baldur's Gate Enhanced Edition
./BaldursGate64: error while loading shared libraries: libopenal.so.1: cannot open shared object file: No such file or directory
Asenna paketti libopenal1:i386
Gogin mukaan pelin toimivuus on testattu Ubuntu18.04:llä, ja tämä on kolme kuukautta sitten asennettu järjestelmä jossa ei pitäisi olla mitään vialla.
Lähetä palautetta, ettei toimi ilman virittelyä.
Linuxissa on perinteisesti ollut tapana kääntää ohjelmat dynaamisesti linkitettyinä juuri tiettyjä jakelun tarjoamia kirjastoversioita vasten, koska se säästää levytilaa ja muistia. Jakelun ulkopuolisten sovellusten kohdalla olisi kyllä paras toimittaa kaikki tarvittavat kirjastot ohjelman mukana -- vakaimpia peruspaketteja lukuun ottamatta. Yleensä nämä porttaukset on kuitenkin tehty pienellä budjetilla hutaisten, eikä yksityiskohtiin ole ollut aikaa panostaa.
AppImage, Flatpak ja Snapcraft pyrkivät ratkomaan juuri tällaisia kaupallisten sovellusten paketointiin ja levittämiseen liittyviä pulmia ja helpottamaan sekä kehittäjien että käyttäjien elämää. Vanhempia pelejä ei oikein vielä ole saatavilla moderneina sovelluspaketteina, mutta ehkäpä muutaman vuoden kuluttua tilanne on jo parempi.