Koetetaanko Linuxin asentamista vaikeuttamaan näillä Windowsin Fast Startup -valinnoilla yms?
Oikeastaan Fast Startupin ei pitäisi estää Ubuntun käynnistymistä, mutta se on paras kytkeä pois päältä dual boot -kokoonpanossa, koska Windowsin ollessa kyseisessä tilassa muut käyttöjärjestelmät eivät voi turvallisesti käsitellä Windowsin varaamia osioita. UEFI-järjestelmissä myös EFI-osio on vaaravyöhykkeellä, ja sen seotessa voi olla vaikeuksia käynnistää enää mitään järjestelmää.
mrl586:n mainitsema Fast Boot saattaa vaikuttaa asiaan, ja Secure Boot voi myös aiheuttaa ongelmia joissain UEFI-koneissa, vaikka periaatteessa Ubuntu on yhteensopiva sen kanssa. Muistaakseni Acerin UEFI-biosit eivät suostuneet käynnistämään Ubuntua ennen kuin käynnistyslataajan käy hyväksymässä sallituksi bios-asetusvalikon kautta. Valmistajat tuskin tarkoituksella tekevät kiusaa, mutta kuten sanottu, läppäreiden ja työpöytäkoneiden tapauksessa niillä on harvemmin intressejä varmistaa yhteensopivuutta muiden käyttöjärjestelmien kuin esiasennetun Windowsin kanssa.
Jos vain löydän suhtkoht hyvän ohjelman valokuvien hallintaan ja katseluun
Katseluun ja hallintaan voi kokeilla vaikkapa gThumb -ohjelmaa ja Geeqietä. Itse vierastan tietokantapohjaisia valokuva-arkistointiohjelmia, mutta jos sellainen kiinnostaa, Ubuntun perusasennukseen kuuluva Shotwell on helppo yksinkertainen, ja Digikam taas monipuolisempi vaihtoehto.
Darktable taas on hyvä raw-editori, mutta sopii muutenkin valokuvien käsittelyyn.
sekä kotivideoiden muokkaamiseen ja katsomiseen
VLC:llä tai SMPlayerillä voi katsoa videoita.
Shotcut tai Kdenlive sopii kotivideoiden editointiin.
Shotcut ja Darktable kannattaa asentaa ohjelmien kotisivuilta ladatuista paketeista. Muut mainitut ohjelmat asentuvat Ubuntun sovellusvalikoimasta, mutta jakeluversion elinkaaren aikana niitä ei päivitetä, jolloin jossain vaiheessa voi olla tarpeen ottaa käyttöön joku kolmannen osapuolen paketointi (eli Ubuntu-maailmassa PPA), joka tarjoaa uuden version yhdestä tai useammasta sovelluksesta. Vaihtoehtoisesti voit päivittää koko Ubuntua puolen vuoden välein seuraavaan jakeluversioon. Päivityksissä on omat riskinsä, ja bugeja pitää opetella sietämään ja kiertämään. Itse tykkään käyttää vakaita LTS-versioita ja välttää ylimääräistä päivitysrumbaa.