Viimeksi kun pohdin samaa, päädyin pysymään KeePass2:n käyttäjänä, koska ainoassa puhelimessani on S60, joka ei ole tuettu enää missään. Mutta nyt kun asia tuli esiin, päätin taas tehdä kierroksen netissä.
Ensinnäkin, yleishuomio on että synkkaus puhelimien ja tietokoneiden välillä vaatii joka tapauksessa jonkun pilvipalvelun, joko salasanamanagerin osana, kuten LastPassin tapauksessa, tai sitten omana karvalakkitoteutuksena, kuten Samu aikoo tehdä. Kumpi näistä on turvallisempi on ihan spekulaatiota. Esimerkiksi LastPassin lähdekoodi on täysin suljettu, eikä asiakkaalla ole mitään keinoa tietää onko NSA pakottanut firman johonkin sopimukseen vai ei. Spekulaatioita näyttää syntyneen myöskin siitä että
LogMeIn osti LastPassin viime lokakuussa.
Kun spekulaatiot jätetään sikseen, KeePass-perheen lisäksi LastPass näyttää edelleen olevan ainoa jossa on mukana myös Linux-tuki. Nyt on sentään markkinoille tullut F-Secure Keynn rinnalle muitakin, esimerkiksi Kaspersky Password Manager ja Norton Identity Safe. Mutta mikään niistä ei lupaa Linux-tukea ainakaan pian.
Mekein kaikissa tarjolla olevissa tuotteissa ohjelma on ilmainen niin kauan kun sitä käyttää paikallisesti yhdellä koneella, ja maksullinen kun synkataan pilven kautta useita laitteita. Ikävämpi hinnoittelu on tuotteissa joita ei voi ollenkaan käyttää paikallisesti.
LastPassin suuri suosio takaa sen että sen turvallisuus on jatkuvasti kyttäyksen alla.
Wikipedia kertoo siitä vain viime kesään asti. Lokakuun LogMeIn-kaupan jälkeen on tullut esiin muita turva-aukkoja, kuten
Even the LastPass Will be Stolen, Deal with It! ja
sean cassidy : LostPass. Ensimmäisen raportoija on sama kuin kesäkuisen ongelman, ja hän vakuuttaa että LastPass on reagoinut ongelmaraportteihin juuri niin kuin pitääkin, nopeasti ja vakavissaan. Jälkimmäisen raportoija ei ole ihan yhtä tyytyväinen vastauksiin, ja joutui julkistamaan tietonsa ennen kuin LastPass reagoi korjauksilla.
Mikään ongelmaraportti ei ole paljastanut perustavanlaatuisia vikoja, jotka olisivat asettaneet kaikki asiakkaat ehdottomasti vaaraan. Mutta kannattaa kuitenkin seurailla tilannetta koko ajan eikä tuudittautua siihen että viiden vuoden käyttöhistoria takaa onnellisen tulevaisuuden. Ja kuten Cassidy huomauttaa, ei kannata luottaa selaimen lisäosiin, vaan käyttää salasanamanageria sen omalla käyttöliittymällä suoraan; varsinkin Google Chrome tekee phishing-yritykset ihan liian helpoiksi.