Mikäli koneessa on BIOS ei GPT:hen muuttamiseen ole oikeastaan syytä ellei yritä käyttää kovalevyä jonka koko on yli 2T. Mutta yhä useammat PC:t siirtyvät käyttämään EFI:ä ja silloin on järkevää alkaa käyttää GPT-osiointia jo alkuunsa sillä siinä osion koko on aikaslailla rajoittamaton ja mitään ensiö-toisio-jakoa ei ole ollenkaan joten nekin vaikeudet jäävät pois - ja onhan GPT ollut käytössä jo kauan ja on luotettava.
Ihan koe-mielessä muutin toimivan MBR-kovalevyni käyttämään GPT:tä; se onnistuu sillä varsinaisia eroja niillä on vain levyn alussa ja lopussa sellaisila alueilla jotka eivät käyttäjälle näy. Bootataan live-versiolla ja mennään gpartediin (paina ctrl-alt-t ja käske: sudo gparted). Tee uuteen levyyn GPT-tyyppinen osiotaulu. Kopioi kaikki muut osiot paitsi swap vanhalta kovalevyltä uudelle - swappia ei siis kopioda vaan tehdään uusi.
- swapin tarpeesta voi olla montaa mieltä varsinkin käytettäessä GPT:tä. Koska kovalevyt ovat niin suuria niin minun mielestäni sen swapin voi tedä ja jättää huolehtimisen hevosille.
- en vielä ole huomannut mitään mikä ei toimisi. Levyllä on kolme versiota 15.04:ää - kaksi BTRFS:ää ja yksi EXT4.
- testi levyn osiointitavasta: [[ $(sudo parted -l | grep -m 1 "Partition Table" | awk '{print $3}') = msdos ]] && echo mbr || echo gpt ; tai näkeehän sen myös: gparted-näytä-tietoja laitteesta
- järjestelmässä voi olla samanaikaisesti mbr- ja gpt-levyjä.
- Win32 ei kuulemma toimi gpt:nä ja win64 nikottelee.