Rsnapshot
Ellei nauhat olisi se ehdoton vaatimus niin itse olen mieltynyt Rsnapshot-ohjelmaan jolla itse varmistan ulkoiselle usb-levylle joka myöskin on helposti siirrettävissä paikasta toiseen. Elämä Rsnapshotin kanssa on helppoa kun olet sen kerran pystyttänyt. Tiedostot ovat tavallisia tiedostoja, sellaisenaan suoraan luettavissa levyltä ilman mitään purkuohjelmaa ja erittäin nopeasti palautettavissa jos tarve tulee; yksinkertaisesti kopioimalla. Rsnapshot luo hakemistorakenteen
daily.0
daily.1
daily.2
daily.3
daily.4
daily.5
daily.6
weekly.0
weekly.1
weekly.2
.
.
ja kustakin kopiosta löytyy täydellinen sen hetken tilanne. Jos teet vaikka pelkästään /home varmistuksia niin tuo on kätevä "aikakone", pääset päivittäin takaisin päin 7 päivän ajalta, sen jälkeen viikottain, sen jälkeen kuukausittain, jokaisen kansion alla näkyy täysi /home kopio siltä päivältä.
Voisi luulla että tuo vie hirveästi tilaa mutta asia on juuri päinvastoin: Rsnapshot käyttää kovalinkitystä jolloin esimerkiksi viikon ajalta kuluu tilaa vain yksi täysi kopio + muuttuneet. Kovalinkitys säästää erittäin paljon tilaa ja silti kultakin päivältä löytyy täysi kopio kaikesta.
Kovalinkityksestä seuraa se että tiedostojärjestelmän levyllä on tuettava sitä eli levyn pitää olla ext-jotain (tms) formaatissa.
Vaikka käyttäisit nauhavarmistusta on Rsnapshot tutustumisen arvoinen tuon lisäksi. Tarpeiden kasvaessa pystyt melko helposti (oman asteikkoni mukaan) tekemään vaikka erillisen varmistuspalvelimen joka varmistaa kaikki verkkosi koneet yhteen paikkaan. Rsnapshot sisältää kätevän tavan jolla ei-root tunnuksella varmistetaan sudon kautta etäkoneet hyödyntäen muokattua ssh avainta joka on rajattu ajamaan vain rsync-ohjelmaa root valtuuksin. Tuosta varmaan arvasitkin että Rsnapshot käyttää rsync ohjelmaa kopiointeihin.
Itselläni on konekohtainen Rsnapshot käytössä parilla kotikoneellani mutta kumpi hyvänsä voisi ottaa varmistuksia myös muista koneista.
Nauhavarmistusten tekijöille on myös Bacula mutta jos hätäisesti vertaan niin Rsnapshot on yksinkertainen tuohon verrattuna eikä taustaohjelmia (daemon) pyörimässä jatkuvasti. Rsnapshot on ajastettu cron: in kautta eli se pyörii koneella sen ajan minkä varmistuksen teko kestää. Tuo aika on lyhyt jos muuttuneita tiedostoja on vähän.
Nuo varmistusvälit ovat muuten liki mielivaltaisesti muokattavissa. Jos päivä on liian pitkä aika niin varmistuksen voi ottaa automaattisesti vaikka tunnin välein. Palauttamisen tekee helpoksi se että ei tarvitse miettiä missä järjestyksessä palauttaa, kaikki ovat täysiä kopioita kun menet katsomaan kunkin kansion alta.