Kirjoittaja Aihe: Aloittelijan muutamia kysymyksiä Nvidian ajureihin liittyen [Ratkaistu]  (Luettu 2545 kertaa)

JusMu

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 46
    • Profiili
Hei.

Olen tässä aloittanut kokeilemaan leikkiä Ubuntun kanssa. Haluaisin lähinnä tietää, että kannattaako ja voiko ubuntulle asentaa Nvidian ajureita kun Ubuntua käytetään virtualboxin kautta? Ajattelin aluksi tutustua ubuntuun virtualboxilla lähinnä sen takia, että jos jotain sotkeutuu niin tilanne on yksinkertaista korjata. Tuossa kokeilin kerran jo jotain ajureita asennella ja uudelleen käynnistyksen ja kirjautumisen jälkeen työpöytäny oli tyhjä. Teinpä siis uuden virtuaaliaseman ja aloitin uudestaan tyhjästä (en tosin ollut sitä ennenkään kovin paljoa saanut aikaiseksi). Toisaalta nytten asensin "Quest Additionssit" ja voin sentään ainakin säätää resoluutiota. Ubuntu toimii kuitenkin melko tökkivähkösti. Johtuuko tämä vain siitä, että Ubuntua ajetaan VirtualBoxilla?
Katselinkin tuossa Nvidian ajureista tietoa ja kaikenlaista löytyi, mutta en silti ainakaan suoria vastauksia löytänyt kysymyksiini.

Olen aivan uusi tutustuja Linuxin ihmeellisen maailmaan ja tämän käyttöä ei näköjään ihan vuorokaudessa opi. Olen kuitenkin kuullut niin paljon hyvää sanottavaa tästä, että haluan testailla ja opetella käyttöä. Jostain sitä tarvitsee kuitenkin alotella. Toivottavasti aihe on edes suurinpiirtein oikeassa paikassa.

Kiitos kaikille vastaajille jo etukäteen.
« Viimeksi muokattu: 04.06.13 - klo:13.13 kirjoittanut JusMu »

qwertyy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5777
    • Profiili
Ei voi asentaa. Suorituskyky kärsii aina käytännössä virtualisoinnin kanssa.

Et maininnut, että missä olosuhteissa tökkimistä esiintyy ja paljonko raudassa on ytyä. Siitähän se suorituskyky aina on kiinni.

JusMu

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 46
    • Profiili
Kiitoksia vastauksista.

Tarkennukseksi voisin vaikka sanoa että kun liikuttelen ikkunoita tai availen melkein mitä tahansa homma on melko tahmean tuntuista ainakin paikoitellen. Homman ei mielestäni pitäisi tosin olla raudasta kiinni, sillä koneessa pyörii Intel Core i7 870, 13 GB ddr3 1600 mhz ja näyttiksenä toimii GTX 570. Windows 7 ultimate 64-bit mennään ja Ubuntu on uusin (joku 13 versio vissiin) ja sekin 64-bit.

Kuitekin tiedän nytten, että en kokeile sohloilla ainakaan tällä virtualboxilla leikkiessä nuiden nvidia ajureiden kanssa.

qwertyy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5777
    • Profiili
Joo sitten tietysti pitää muistaa varmistaa, että Virtualboxin asetuksissa mm. 3D-kiihdytys päällä. Sieltähän löytyy erikseen 2D ja 3D kiihdytyksille valinnat (riippuu host/client yhdistelmästä mikä on valittavissa). Tuo Quest Additions on todella hyödyllinen asentaa, mutta olet sen näemmä tehnytkin.

JusMu

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 46
    • Profiili
Niin joo tosissaan nekin.

Katselin ja rämpläilin vähän enemmän nih toimiihan tuo jo sulavemmin. Laittelin RAM määrän 4 GB asti ja puolet ytimistä Virtualboxin käyttöön sekä laitoint 3d jne... kiihdytykset päälle. Samalla tuossa KDE runttasin tuohon nih pelittää jo sulavasti. Kiitoksia vihjeistä.

juyli

  • Vieras
Laittelin RAM määrän 4 GB asti ja puolet ytimistä Virtualboxin käyttöön sekä laitoint 3d jne... kiihdytykset päälle. Samalla tuossa KDE runttasin tuohon nih pelittää jo sulavasti. Kiitoksia vihjeistä.

Kysymyksesi Ubuntun toimivuudesta asennettuna virtuaalikoneeseen (Windowssin alaisuudessa) ei oikeastaan kuuluisin mielestäni tällekään palstalle.
Parempin olisi todennäköisesti 'Ohjelmointi ja muu kehittyneempi käyttö' tai nimenomaan 'Muut käyttöjärjestelmät'.
Ubuntun käyttäytyminen virtualisointuna ei vastaa enempää oikeastaan aitoa, ja asennettua järjestelmää, joten myös alkuperäisen viestin lähettäjälle suosittelen tutustumaan Linux/Unix/Ubuntu -järjestelmään, asentamalla se 'aikuisen oikeasti' kiintolevylle.

qwertyy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5777
    • Profiili
Lainaus
Kiitoksia vihjeistä.
Eipä mitään. Hyvä että alkoi rokkaamaan, niin saat paremman kuvan järjestelmästä.

Ubuntun käyttäytyminen virtualisointuna ei vastaa enempää oikeastaan aitoa, ja asennettua järjestelmää, joten myös alkuperäisen viestin lähettäjälle suosittelen tutustumaan Linux/Unix/Ubuntu -järjestelmään, asentamalla se 'aikuisen oikeasti' kiintolevylle.
Toki natiiviasennus on aina natiiviasennus, mutta minusta virtualisoituna ensimmäinen kokeilu ihan ok järjestely jos haluaa ottaa tuntumaa järjestelmään.

Lainaus
Ajattelin aluksi tutustua ubuntuun virtualboxilla lähinnä sen takia, että jos jotain sotkeutuu niin tilanne on yksinkertaista korjata
Esim. tämä on minusta ihan hyvä näkökulma asiaan. Snapshotin ottamalla taaksepäin voi ottaa loikan todella nopeasti ja jos koneessa on hyvin ruutia, niin käyttökokemus ei sekään ole huono.

Toki ketjun aloittaja vaikuttaa olevan sen verran hyvin perillä tietotekniikasta, että halulla oppia pärjäisi ihan natiiviasennuksella, mutta miksipä vaivautua tekeen rinnakkaisasennus ja opetteleen uutta jos järjestelmä ei tunnukaan yhtään hyvältä. Väittäisin että virtualisoituna on oikeastaan järkevintä kokeilla eri työpöytäjärjestelmien eroja, kunhan vain tosiaan muistaa pitää mielessä, että natiiviasennus toimii käytännössä aina jouheammin mikäli vain rauta on tuettua.


Natiiviasennuksia ei saa del-näppäintä painamalla pois....

juyli

  • Vieras
Toki natiiviasennus on aina natiiviasennus, mutta minusta virtualisoituna ensimmäinen kokeilu ihan ok järjestely jos haluaa ottaa tuntumaa järjestelmään.

Mielestäni kysymys on todellakin aivan väärällä alueella. Nvidia-ajureiden toimivuus virtuaalikoneessa on varmasti hieman toista luokkaa kuin aidosti asennetussa järjestelmässä. Tämä on harhaanjohtavaa kaikkia niitä Ubuntu-asentajia kohtaan, jotka käyttävät järjestelmää asennettuna omana järjestelmänään vaikkapa jonkin toisen käyttöjärjestelmän kylkeen.
Virtualisointi riippuu aina virtuaalipalvelimen ominaisuuksista, jotka voivat nimenomaan rajoittaa _aivan erityisesti_ joidenkin suljettujen ajureiden toimintaa.

JusMu

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 46
    • Profiili
Noh Nvidian ajureita kysymykseni aluksi koski, joten ajattelin sen menevän tälle palstalle. Taisin ekassa viestissä vihjatakkin että toitottavasti on edes suurinpiirtein oikeassa paikassa. Natiiviasennus on tietenkin aina oma juttunsa, mutta tutustumis kierros todellakin menossa. Pelaan aika paljon koneellani, joten se onnistuu windowsin kanssa yksinkertaisesti. Toinen on tämä muu viihdekäyttö, kuten musiikin kuuntelu ja videoiden katselu. En ole vielä tarkemmin katsellut, että olisiko esim. tälle uudelle creativen äänikortille edes linuxille ajureita.

Olen tässä nytten parin vuorokauden aikana vähän kerennyt kokeilemaan ja asentelemaan perusohjelmia jne... Homma alkaa jo pikkuhiljaa sujua jouhevammin, mutta kerran sain koko homman jo menemään aivan suohon. Siksipä ainakin vielä toistaiseksi katselen, että mitenkä hyvin komponenteille löytyy tukea linuxille ja kuinka käyttäminen onnistuisi niin, että ei tarvitsisi aloittaa koko hommaa alusta pitkän kaavan kautta. Ainakin kokemukset tähän saakka ovat olleen vain positiivisia. En tosin ole vielä kerennyt kovin paljoa tekemään. Ulkonäköä olen muokkaillut, oman bootti screeninkin tuossa tekasin ja rullaavia prosesseja tutkiskellut.

Varmaan tämän lähitulevaisuudessa asennankin toiseksi käyttöjärjestelmäksi, sillä windows täytyy välttämättä olla, jotta muutkin osaavat konetta tarvittaessa käyttää. Kunnon asennuksella saisin samalla koneen kaiken tehon Ubuntulle, jolloin voisi normaali koneen käyttö olla sulavaa.

Vieläpä kerran kiitos teille ohjeista ja neuvoista. Jatketaan eteenpäin näillä eväillä. Kokeilen jatkossa kalastella tietoa oikealta palstalta, jos ei hommat omin neuvoin onnistu.