Kirjoittaja Aihe: Grub4dosi  (Luettu 2001 kertaa)

Hyperhulttio

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 6
    • Profiili
Grub4dosi
« : 19.04.13 - klo:08.27 »
Lainaus
tärkein tehtävä sille on toimia nykyään Grubin alustana, Grubbia käytön boottaamaan PC-BSD 9.1:stä ja Win7:skaa. Toki homman onnistuisi niinkin että käyttäisin Windowsin boottilataajaa PC-BSD:lle tai PC-BSD:n boottilataajaa Windowsille, mutta tätä nykyä tunnen Grubin kommervenkit riittävän hyvin...

Itse topiciin liittymättä, skipatkaa jos ei kiinnosta:

Grubin sijaan voi käyttää myös Grub4dosia, jolloin ei tarvitse olla Linuxia asennettuna välttämättä ollenkaan (eikä sen puoleen dosia, windowsia tai mitään muutakaan vaatimusta ole, kunhan on jokin partitio, johon itse ohjelma ja sen asetustiedosto menu.lst sijoitetaan).

Esimerkkinä vaikka tällainen setup:

Meillä on pieni primaaripartitio levyn alussa, joka toimii useamman Windowsin multibootkoneen 'System'-partitiona (tällä olevat tiedostot voi tosin sijoittaa joko jo asennuksessa tai jälkikäteen järjestelmän pääosin sisältävälle partitiolle, primaarille tai loogiselle, jota Microsoft haluaa kutsua nimellä 'Boot'-partitio).

Tällä pienellä primaaripartitiolla on myös Grub4dos, joko kokonaan tai sitten niin, että itse latausosa on asennettu MBR:lle, sekä sen konfiguraatiotiedosto.

Samalla tai muilla kovalevyillä on myös linuxeja, jotka voidaan Windowsien ohella käynnistää Grub4dosista (Grubin tapaan).

Meillä voi olla tuolla pikkupartitiolla tai jollain muulla partitiolla myös imageja cd/usb-distroista kuten PartedMagic, Clonezilla, Partition Wizard jne., jotka voidaan käynnistää Grub4dosista.

Nyt on ihan sama vaikka kaikki käyttöjärjestelmät menisivät sekaisin, tai haluaisimme vain asentaa päälle jonkin uuden systeemin - Grub4dos jatkaa toimintaansa, koska sen tiedostolle on oma pikkupartitio (jossa ei siis tarvitse olla mitään käyttöjärjestelmää asennettuna).

Melkeinpä ainoa ongelma, mitä käytännössä voi tapahtua, on että jokin käyttöjärjestelmäasennus kirjoittaa oman boottikoodinsa MBR:ään Grub4dosin MBR-osan päälle. Ratkaisu, joko palauttaa tämä dd:llä tms. tehdystä backupista (olemme varmaan halunneet tallettaa dd:llä ainakin partitiotaulun MBR:ltä) tai yksinkertaisesti asentaa tuo MBR:n boottikoodi uusiksi bootlacella (esim. ./bootlace.com --time-out=0 /dev/sda). Tuolla pikkupartitiolla oleva konfigurointitiedosto menu.lst on käytössä kuten ennen MBR:ään kajoamista.

Jos jotain kiinnostaa ym., voi kysellä minulta tarkemmin. Viime aikoina on tullut puuhasteltua noiden multibootjuttujen kanssa. Voidaan aloittaa oma topiccikin näistä jossain soveltuvassa paikassa - näistä ei taida juurikaan olla suomenkielisillä foorumeilla juttua.

Storck

  • Vieras
Vs: Grub4dosi
« Vastaus #1 : 19.04.13 - klo:08.52 »
Tein oman keskustelun koska ei liittynyt aiheeseen johon tämän laitoit.

Hyperhulttio

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 6
    • Profiili
Vs: Grub4dosi
« Vastaus #2 : 19.04.13 - klo:09.21 »
Jahas, huomasin juuri ja ehdin panna sen itsekin tänne. En voi poistaa omaa topiciani, se sanoo...
Grub4dos ilman i:tä...

Storck

  • Vieras
Vs: Grub4dosi
« Vastaus #3 : 19.04.13 - klo:12.11 »
Toinen poistettu.
Muokkaa aloitusviestin otsikkoa    -i   8)